Documente noi - cercetari, esee, comentariu, compunere, document
Documente categorii

Plante aromatice

Plante aromatice

Maghiran- folosit in buactaria internationala pentru aroma cu tenta mentolata, dar si ca planta curativa in ceaiuri- creste in conditii de luminozitate si caldura ridicata, se dezvolta in tufe de 60-80 cm, in functie de conditiile climatice oferite. Fiind considerate o planta perena, iarna va trebui sa-o tinem la caldura, ferita de aerul rece a iernii. Se poate inmulti prin butasi, dar si facand rasaduri din seminte. Substratul in care va creste planta va trebui sa fie foarte bine afanat, si curatat in permanenta de buruieni, pentru ai spori dezvoltarea. Plantat in ghiveci sau in jardinière , va emana un miros placut in locatiile in care le veti aseza. Frunyele se pot folosi atat proaspete, cat si uscate, iar daca doriti sa le pastrati cu aceiasi aroma dupa recoltare, puneti frunyele in ulei de masline



Cresonul este o planta aromatica cu gust asemanator hreanului, de aceea este cunoscut si sub denumirea populara de hrenita Frunzele se pot folosi atat ca si condiment dar si in salate fiind foarte bogat in vitamina C. Desi este o planta foarte rezistenta la intemperii, cu o productivitate ridicata la culturile in camp, o puteti planta si creste linistiti la dumneavoastra in balcon. Semintele germineaza foarte repede iar dupa cateva saptamani chiar se poate ciltiva. Umiditatea solului va trebui sa fie ridicata dar atentie apa san u balteasca. Asadar ghiveciul sai jardinièra in care le vom planta, obligatoriu vor avea gauri de evacuare a apei in exces. Sun folosite si semintele de creson, care sunt foarte aromate si din care se face un fel de mustar

Cimbrisor denumit in popor si iarba-cucului sau lamaita, este o planta aromatica folosita atat ca mirodenie in bucatarie cat si curativa, folosita in tratarea diferitelor afectiuni. Desi este o planta care creste libera in camp, ea poate fi crescuta destul de usor ca planta decorativa de interior cu flora mica violet, raspandind un miros foarte placut. Cimbrisorul de cultura,cel care se poate planta in ghiveci si este putin diferit de cel de camp, nu este o planta pretentioasa, asadar va fi foarte usor de intretinut in balconul sau in bucataria dumneavoastra. Se pot folosi atat frunzele proaspete cat si sub forma uscata dar se pot folosi si florile. Avand in vedere ca nu creste foarte mult in inaltime10-15 cm, el poate fi cultivat alternativ in jardinière sau in ghivece cu alte plante aromatice.

Oregano deosebit de apreciat in bucataria italiana, folosit in sosuri dar si in salate, este o planta care isi intensifica aroma sub actiunea directa a soarelui. Se dezvolta sub forma de tufa de 50-60 cm  bogata in lastari, lasand uneori impresia a unei plante curgatoare, in special in prima parte a vietii ei, adica in primul an dupa insamantare, ea facand parte din specia plantelor perene . Recomandat pentru calmarea durerilor de stomac, dar si un antiseptic natural, oregano se poate inmulti si prin butasi. Face parte dintre acele plante care au parfumul mult mai puternic in stare uscata decat in cea vegetativa. Este de preferat ca recoltatul frunzelor sa se faca dimineata, cand uleiul volatil este mult mai concentrat decat la orele pranzului. Butasii se vor aseza durect in pamantul din ghiveci iar udarea se va face normal mentinand substratul mereu umed.



Rozmarinul sau planta dragostei. Cu un efect usor afrodisiac, rozmarinul este una din cele mai aromate plante. Florile sale albastre roz sau mov, mirosul puternic si faptul ca sta verde chiar si pe timpul iernii, fac din rozmarin una din cele mai indragite  plante pentru decorarea balconului, terasei sau chiar a livingului. Vara adora soarele, si va trebui s-o udam abundant, air iarna, va trebui s-o tinem intr-o camera putin mai racoroasa, inundata de lumina si s-o udam cat mai rar. Se inmulteste prin seminte, primavara, plantate intr-un substrat afanat direct in ghiveciul care ii va oferi suport pentru tot restul anului, iar vara se poate inmulti prin butasi, in nisip umed sau tinuti in apa pana prind firicele de radacina, dupa care se transplanteaza in pamant, dar nu foarte adanc.

Tarhonul, un bun aromatizant al ciorbelor, este cunoscut si ca un inlocuitor al sarii. Avand in vedere faptul ca se dezvolta destul de mult in inaltime (pana la un metru) vom avea mare grija unde il vom aseza in balcon sau pe terasa, va trebui sa-l ferim de curenti puternici si-I vom cauta un support de sprijin, mai ales ca radacinile se dezvolta mai putin iar pamantul ghiveciului nu-i ofera un bun echilibru. Se poate cultiva atat prin insamantare, cat si prin butasi (vara) punandu-i direct in pamant.



Aloe sau planta minune. Cu un puternic efect curativ, aloe este una din cele mai indragite plante decorative. Din cele aproximativ 200 de specii, cea mai cunoscuta este cea pe care o mai numim si Aloe Vera (Aloe barbadensis). O  vom planta intr-un recipient drenabil (gaurit dedesubt) pentru a nu lasa apa sa balteasca, iar pamantul va trebui sa fie deasemenea foarte afanat.proportia de pamant nisip putand s-o facem chiar de 1:1 Nu necesita ingrasaminte speciale a substratului nutritiv, aloe nefiind o planta pretentioasa. O putem inmulti atat prin seminte cat si prin lastari sau mladite, crescute la partea inferioara a plantelor mature. Iarna avand in vedere ca planta intra intr-o stare de semi-vegetatie, o vom uda mai rar, cand pamantul este uscat, iar vara o vom uda in abundenta, dar cu atentie, apa sa nu balteasca la baza plantei. De prefereat, intre doua udari, sa lasam pamantul sa se zvinte bine. Primavara este indicat sa transplantam planta intr-un ghiveci mai mare, dar san u depaceasca o treime din cel vechi, altfel planta isi va dezvolta radacina si nu frunzele.



Menta, parfumul orcarui colt de gradina, fie el exterior sau interior. Cunoscuta si pentru efectul de alungare a insectelor dar si ca ingredient culinar foarte apreciat in salate si suplinitor pentru sucurile proaspete , o putem inmulti foarte usor prin plantarea radacinilor recoltate din gradina, sau cumparate de la hipermarketurile de profil gen praktiker, bricostore etc. este o planta careia ii place umbra, iar udarea va trebui s-o facem cat mai des pentru a hrani planta in scopul indesirii frunzelor. Asadar pamantul va trebui sa fie in permanenta umed.

Pentru evita plimbarile dese la piata in scopul achizitionarii frunzelor proaspete atat necesare prepararii mancarurilor, o solutie indicata ar fi plantarea intr-o jardinièra sau intr-un ghiveci mai mare, a unui mix de plante uzuale respectiv marar , patrunjel, leustean etc. Astfel le vom avea mereu proaspete si mereu la indemana. Pamantul, ca in orice rasadnita va trebui sa fie afanat, drenabil, amestecat cu ingrasaminte naturale, iar dupa germinare, plantele vom putea sa le mutam atat in balcon cat si, daca avem spatiu, le vom putea pastra in bucatarie. Le vom uda moderat, astfel vom pastra substratul mereu umed, pentru a le oferi prospetime.

Intr-o jardinière sau in ghivece separate, mai putem planta in balconul nostru ardei iute rosii pitici comestibile sau chiar si capsuni cataratori.

asistenta sociala

frumusete






Upload!

Trimite cercetarea ta!
Trimite si tu un document!
NU trimiteti referate, proiecte sau alte forme de lucrari stiintifice, lucrari pentru examenele de evaluare pe parcursul anilor de studiu, precum si lucrari de finalizare a studiilor universitare de licenta, masterat si/sau de doctorat. Aceste documente nu vor fi publicate.