Documente noi - cercetari, esee, comentariu, compunere, document
Documente categorii

Contractul vanzare-cumparare

Contractul vanzare-cumparare


Def.vazarea cumpararea este un contract prin care una dintre parti vanzatorul stramuta proprietatea unui bun al sau asupra celeilalte parti, cumparatorul care se obliga in schimb a plati vanzatorului pretul bunului vandut.

Caratere juridice : CVC este un contract :

a)      sinalogmatic ( bilateral ) deoarece prin incheiera sa da nastere la obligatii reciproce intre partile contractante ;

vanzatorul are obligatia sa predea lucrul vandut si sa garanteze pe cumparator

cumparatorul are obligatia de a plati pretul



b)      contract cu titlu oneros, ambele parti urmaresc anumite interese patrimoniale, adica primirea unui echivalent in schimbul prestatiei la care se obliga .

c)      comutativ, existenta si intinderea obligatiilor reciproce sunt cunoscute de parti de la incheierea contractului si nu depind, ca in contractele aleatorii, de un eveniment viitor si incert, care ar face sa existe sanse de castig si pierdere pentru ambele parti contractuale

d)      consensual, poate fi incheiat prin simplul acord de vointa al partilor, fara indeplinirea vreunei formalitati si fara remitera lucrului vatamat si a pretului in momentul  incheierii contractului.

VC nu este un contract solemn si nici real

e)      contract translativ de proprietate din momentul incheierii lui.Acesta  inseamna ca, prin efectul realizarii acordului de vointa ( soloconsensu ) si independent de predarea lucrului vanmdut si de plata pretului, se produce nu numai incheierea contractului dar opereaza si transferul dreptului de proprietate de la vanzator la cumparator .

Cumparatorul suporta si riscul pieirii lucrului, potrivit principiului resperit domino daca vanzatorul debitor al obligatiei de predare dovedeste intervenirea unei cauze straine exoneratoare de raspundere, adica natura fortuita, iar nu culpabila, a pieirii lucrului .

Principiul miterii imediate a dreptului de proprietate ( si a riscurilor ) din momentul incheierii contractului opereaza numai daca sunt indeplinite anumite conditii : a) vanzatorul sa fie proprietarul lucrului vandut, iar contractul perfect valabil incheiat.

b) sa fie vorba de lucruri determinate individual ( certe ) . La bunurile determinate numai generic, transferul proprietatii nu se poate produce din momentul incheierii contractului, caci nu se cunosc bunurile care urmeaza sa fie efectiv dobandite de catre cumparator .

c) Lucrul vandut trebuie sa existe. In cazul vanzarii lucrurilor viitoare ex : lucrul care urmeaza sa fie confectionate, o recolta viitoare, desi pot forma obiectul contractului, transferul proprietatii poate opera numai din momentul in care au fost executate, terminate in stare de a fi predate cumparatorului, daca sunt bunuri individual determinate, iar daca lucrul executat este de gen dupa individualizare.

d) Trebuie ca partile sa nu fi amnat transferul proprietatii printr-o clauza speciala pentru un monment ulterior incheierii lui .


Conditiile de valabilitate


Pentru a fi valabil incheiat, contractul de VC trebuiesaintruneasca diferitele elemente care conform regulilor generale in materie de contracte sunt :

consimtamantul

capacitatea

obiectul(lucrul vandut si pretul )

o cauza licita

A.      Consimtamantul. Vanzarea ca orice alt contract se incheie prin consimtamantul partilor. Acordul de vointa intre parti este intotdeauna necesar si totodata suficient in vederea formarii contractului.

In materia vanzarii se aplica regulile dreptului comun, urmeaza sa analizam numai anumite probleme specifice vanzarii :

1.     Promisiunea unilaterala de vanzare ( cumparare )

Spre deosebire de oferta de contract,act juridic unilateral, in cazul promisiunii de vanzare o persoana prevazand un eventual interes pentru ea de a dobandi proprietatea unui bun, primeste promisiunea proprietarului de a vinde acel bun, rezervandu-si facultatea de a-si manifesta ulterior - de obicei inauntrul unui teren - consimtamantul sau de al cumpara. Promisinea de vanzare este de fapt un antecontract ce da nastere la un drept de creanta, una din parti fiind obligta fata de cealalta parte sa vanda in viitor un anumit bun, beneficiarul promisiunii putand opta in sensul de a-l cumpara sau nu.

Rezulat ca promisiunea  de vanzare este un contract unilateral, intrucat creaza obligatii numai pentru una dintre parti ( promitent ).

2.     Promisiunea bilaterala de vanzare

Aceasta promisiune de vanzare poate fi unilaterala sau bilaterala, de a vinde si cumpara, in care caz ambele parti se obliga sa incheie in viitor, la pretul stabilit contractul de VC.

Promisiunea bilaterala, la fel ca si cea uninominala este una antecontractual cu singura deosebire ca in acest caz oricare dintre parti poate cere incheierea contractului.



Daca partile se obliga sa vanda, respectiv sa cumpere un teren, contractul de vanzare cumparare nu este incheiat cat timp contractul nu se intocmeste in forma prevazuta de lege si cu respectarea dreptului de preemptiune.

3.     Pactul de referintra - este o varianta a promisiunii de vanzare prin care proprietarul unui bun se obliga ca in cazul cand il vinde, sa acorde referinta unei anumite persoane la prêt egal.Daca nu s-a prevazut astfel in conventia dintre parti, dreptul beneficiarului rezultand din promisiunea de vanzare inclusiv pactul de preferinta se poate transmite prin acte intre vii.

B.      Capacitatea partilor.

Conform art.1306 C. Civ. Pot cumpara toti carora nu le sete oprit prin lege . Deci regula este capacitatea, iar incapacitatea, exceptia. Cazurile de incapacitate sunt expres si limitativ prevazute de lege si sunt de stricta interpretare.

In contractul de VC partile trebuie sa aiba capacitatea de exercitiu deplina, iar persoanle lipsite de capacitate de exercitiu sau cu capacitate de exercitu restransa, trebuie sa incheie contractul prin ocrotitorul legal, respectiv cu incuviintarea acestuia si in toate cazurile cu autorizatia autoritatii tutelare.

Incapacitati speciale

Acete incapacitati sunt interdictii de a vinde si cumpara sau de a cumpara .

a)     vanzarea intre soti este interzisa art.1307 C.civ .

donatia intre soti este revocabila art.937 C.Civ. Daca vamzarea ar fi valabila sar putea ocoli aceasta dispozitie imperativa a legii prin incheierea unor contracte de vanzare cumparare simulate.

Prin aceasta interdictie se apara interesele mostenitorilor ( rezervatori care nu beneficiaza de raportul donatiilor ).

Prin aceasta interdictie se apara interesele creditorilor acre ar putea fi frudati prin incheierea unor contracte de VC simulate

b)     Conform art.1308 C.civ. tutorii nu pot cumpara bunurile persoanelor de sub tutela lor.

c)     Mandatorii atat conventiaonali cat si legali imputerniciti a vinde un lucru nu pot sa-l  cumpere fiindca nu se admite ca o persoana sa cumuleze si calitatea de vanzator si pe cea de cumparator

d)     Functionarii publici nu pot cumpara bunurile statului sau unitatilor administrativ teritoriale care se vand prin mijlocirea lor art. 1308. C. civ.

e)     Persoanele care administreaza bunuri ale statului comunelor, oraselor, municipiilor sau judetelor nu pot cumpara bunurile aflate in administrarea lor .art.1308.pct.3 C.civ.

f)      Judecatorii, procurorii, avocatii, nu pot deveni cesionari ( cumparatori ) de drepturi litigioase care sunt de competenta curtii de apel in a carei circumscriptie isi exercita functia sau profesia ( art.1309 C.civ. )

g)     O incapacitate speciala de cumparare a fost prevazuta de art.46. alin.2 din Legea nr.18/1991 in privinta terenurilor agricole

h)     Persoanele insolvabile nu pot cumpara bunurile imobile pe care le vand la licitatie publica art.535 C. Proc. Civ

Obiectul contractului

Vc fiind un contract sinalgamatic da nastere la 2 obligatii reciproce.

obligatia vanzatorului carea are ca obiect lucrul vandut

obligatia cumparatorului care are ca obiect pretul

Cand lipsesc aceste obligatii contractul de VC nu poate fi considerat valabil incheiat.

Lucrul vandut conditii :

lucrul vandut trebuie sa indeplineasca urmatoarele conditii :

sa fie in comert

sa existe in momentul incheierii contractului sau sa poata exista in viitor

sa fie determinat sau determinabil

licit si posibil



sa fie proprietatea vanzatorului

Pretul. Conditii

Pretul este obiectul prestatiei cumparatorului si corespunde valorii lucrului vandut. El trebuie sa fie :

a)     pretul sa fie stabilit in bani. Stabilirea pretului sub forma unei sume de bani este de esenta vanzarii.Daca instrainarea unui lucru se face nu pentru bani, ci in schimbul unui alt lucru, pentru stingerea unei obligatii sau in schimbul unei prestatii contractul nu mai este Vc, ci o dare in plata, contract nenumit.

Pretul sa fie determinat sau determinabil

Pretul este determinat ( art.1303 C. civ. ) daca coantumul lui este hotarat de parti in momentul incheierii contractului.

Pretul este determinabil atunci cand stabilirea lui este lasata la aprecierea unui tert ales de comun acord de catre parti sau de catre persoana desemnata de parti.

Pretul sa fie sincer si perios

Pretul este sincer cand este un prêt real pe care partile sa-l fi stabilit nu in mod fictiv, ci in scopul de a fi cerut si platit in realitate.Pretul trebuie sa fie serios adica sa nu fie derizoriu ( infim ), atat de disproportionat in raport de valoarea lucrului vandut, incat sa nu existe prêt sa nu poata constitui obiectul obligatiei cumparatorului si deci o cauza suficienta a obligatiei asumate de vanzator de a transmite dreptul de proprietate.

Efectele contractului de VC

Obligatiile vanzatorului.

Vanzatorul are doua obligatii :

sa predea lucrul vandut cumparatorului

sa-l garanteze impotriva evictiunii

Obligatia principala de predare

Prin predare se intelege punerea lucrului vandut la dispozitia cumparatorului.

a)     In ce priveste modul de executare predarea presupune, in unele cazuri o atitudine pur pasiva din partea vanzatorului, iar in alte cazuri indeplinirea unor acte sau fate pozitive necesare pentru ca cumparatorul sa intre in stapanirea efectiva a bunului cumparat.

b)     Predarea se face la locul unde se afla lucrul vandut in momentul contractarii

c)     Cheltuielile de predare sunt in sarcina vanzatorului iar cele de ridicare de la locul predarii in sarcina cumparatorului.

d)     In lipsa de stipulatie contrara ( expresa sau tacita ) vanzatorul este obligat sa predea odata cu lucrul vandut si fructele percepute dupa momentul transferului dreptului de proprietate ( art. 1324 C. civ. ).

In caz de nerespectare a obligatiei de a preda lucrul se poate cere resolutionarea vanzarii cu daune interese, fie executarea in natura a contractului.

Obligatia de garantie - a vanzatorului decurge din principiul ca el trebuie sa faca tot ce-i sta in putinta pentru a asigura cumparatorului stapanirea linistita si utila a lucrului vandut .

obligatia de garantie contra evictiunii.

obligatia de garantie contra viciilor

a)     Garantia contra evictiunii

Se numeste evictiune pierdere proprietatii lucrului ( in total ori in parte ) sau tulburarea cumparatorului in exercitarea prerogativelor de proprietar. Vanzatorul este obligat sa-l garanteze pe cumparator de evictiune toatala sau partiala a lucrului vandut.

Modul de functionare a obligatiei de garantie

Daca cumparatorul a fost evins, drepturile lui impotriva vanzatorului sunt stabilite de lege dupa cum evictiunea a fost totala sau partiala.

1.     Evictiune totala

a)     vanzatorul este obligat sa restiuie integral pretul primit

b)     cumparatorul mai are dreptul la valoarea fructelor pe care a fost obligat sa le inapoieze tertului evingator.

c)     Cumparatorul are dreptul sa ceara restityuirea cheltuielilor de judecata atat ale procesului din carea rezultat evictiunea cat si daca este cazul ale actiunii in regres contra vanzatorului



d)     Cumparatorul are dreptul la daune interese

2.Evictiunea partiala - are ca obiect fie o fractiune din lucru sau o cota ideala din dreptul de proprietate, cumparatorul are alegerea intre a cere rezolutionarea vanzarii sau mentinerea ei cu despagubiri

3.Garantia contra viciilor .

Vanzatorul raspunde de viciile ascunse ale lucrului daca din cauza lor lucrul este impropriu intrebuintarii dupa destinatie sau daca viciile micsoreaza valoarea de intrebuintare.

Conditii :

a)     viciul trebuie sa fie ascuns ( art.1352 C. civ. )

b)     viciul sa fi existat in momentul incheierii contractului

c)     trebuie ca viciul sa fie grav

C.      Obligatiile cumparatorului

1.     Plata pretului

Cumparatorul este obligat sa plateasaca pretul la locul si in momentul stabilit in contract.Dobanda pretului - potrivit art. 1363 C. civ. Cumparatorul este obligat sa plateasca dobanda pana la efectiva achitare apretului.

2.     Luarea in primirea lucrului vandut

Cumparatorul este obligat sa ia in primire lucrul vandut la locul si latermenul la care vanzatorul este obligat sa-l predea suportand si cheltuielile ridicarii de la locul predarii.

3.     Suportarea cheltuielilor vanzarii

Cumparatorul este obligat sa plateasca in lipsa de stipulatie contrara ca accesoriu al pretului cheltuielile vanzarii - taxe de trimbu, onorariul notarial.


Varietati de vanzare :

Vanzarea dupa greutate, numar sau masura .

Aceasata varietate de vanzare ( pe unitate de masura are ca obiect lucrul de gen dar dintr-un lot determinat, deci dintr-un gen limitat si este necesar sa procedeze la cantarire, numarare sau masurare fie pentru individualizarea cantitatii vandute din lot . ( de exemplu, se vand 100 Kg. Cartofi cu 500 lei/Kg dintr-o cantitate mai mare ) fie pentru determinarea pretului.

Efecte : Pana la cantarirea, numarare sau masurare proprietatea si riscurile nu se transmit pentru ca nu este individualizat lucrul vandut sau nu este determinat pretul iar in caz de pieire determinarea nici nua ar fi posibila .

Delimitarea fata de vanzarea cu gramada

Vanzarea dupa greutate, numar sau masura nu trebuie sa fie cinfundata cu vanzarea cu gramada ( in bloc ).

Aceasta vanzare are ca obiect o cantitate determinata din masa ei ( graul aflat intr-un hambar ) . In acest caz pretul este determinat global art.1299 C. civ.

Vanzarea pe incercate

Definitie : vanzarea pe incercate este un contract din momentul realuizarii acordului de vointa, in care se prevede conditia suspensiva a incercarii lucrului de catre cumparator.Dar el nu poate refuza obiectul pe simplul motiv ca nu-i place vanzatorul, in acest caz cere expertiza.

Vanzarea pe gustate

Acest tip de vanzare nu trebuie confundat cu vanzarea pe incercate . Exista marfuri pe care cumparatorul le gusta inainte de ale cumpara.

Vanzarea cu pact de rascumparare

Vanzarea cu pact de rascumparare este o vanzare supusa unei conditii rezolutorii exprese care consta in facultatea pe care si-o rezerva vanzatorul de a relua lucrul vandut, restituind pretul si cheltuielile facute de cumparator intr-un anumit termen, reluare operand cu efect retroactiv atat impotriva cumparatorului cat si impotriva tertilor dobanditori.

Vanzarea unei mosteniri

Def. : Vanzarea unei mosteniri este un contract prin care titularul unui drept succesoral instraineaza cu titlul oneros acest drept altei persoane . Ea poate avea loc dupa deschiderea mostenirii.

asigurari

comert






Upload!

Trimite cercetarea ta!
Trimite si tu un document!
NU trimiteti referate, proiecte sau alte forme de lucrari stiintifice, lucrari pentru examenele de evaluare pe parcursul anilor de studiu, precum si lucrari de finalizare a studiilor universitare de licenta, masterat si/sau de doctorat. Aceste documente nu vor fi publicate.