|
COMODATUL
Notiune si caractere juridice : imprumutul de folosinta ( comodatul ) este un contract prin care o persoana numita comodant, remite spre folosinta temporara unei alte persoane numita comodatar, un lucru determinat cu obligatia pentru acesta din urma de al restitui in natura, in individualitatea sa art.1560 C.civ. Comodatul face parte din categoria contractelor reale pentru inducerea lui fiind necesara atat realizarea acordului de vointa cat si predarea lucrului care formeaza obiectul contractului .Obligatia de restituire nu se poate naste cata vreme lucrul nu a fost efectiv predat . Comodatul este un contract esentialmente gratuit art.1561 C.civ. Daca s-ar stipula o contravaloare pentru folosinta lucrului imprumutat, contractul s-ar transforma intrun contract de locatiune de lucruri. Comodatul este un contract unilateral, chiar daca ulterior incheierii se nasc anumite obligatii si in sarcina comodantului datorita unui fapt posterior si accidental, care nu deriva din vointa comuna a partilor, ci dintr-o cauza extracontractuala ; gestiunea de a face imbogatirea fara temei, delictul civil .
Obiectul - Comodatul poate avea ca obiect numai lucruri nefergibile intrucat urmeaza sa fie restituite in natura in individualitatea lor . astfel fiind pot constitui obiectul contractului lucrurile neconsumptibile a caror folosire nu implica la prima intrebuintare consumarea substantei sau instrainarea lor.
Obiectul contrcatului de comodat il poate forma orice lucru mobil sau imobil, in masura in care imprumutarea nu etse interzisa prin norme speciale ori permisa numai in anumite conditii. Chiar si drepturile incorporale pot forma obiectul contractului in masura in care legea speciala nu prevede astfel
Dreptul transmis - in temeiul contractului, comodatarul dobandeste numai dreptul de folosinta, devenind un simplu detentor precar, obligat la inapoierea lucrului.( art.1560 C.civ.) .
Capacitatea partilor - pentru incheierea contractului atat comodatul cat si comodatarul trebuie sa aiba capacitatea ( respectiv sa indeplineasca conditiile legale ) pentru a incheia acte de administrare. Deoarece conteractul nu este translativ de proprietate comodantul poate sa nu aiba calitatea de proprietar .
Dovada contractului de comodant, se face conform regulilor generale art.1191 si urm. C.civ., fiind suficient ca inscrisul sub semnatura privata, cerut ad probatione dac valoarea lucrului depaseste 250 lei, sa fie redactat intr-un singur exemplar, cerinta multiplului exemplar fiind prevazuta numai pentru contrectele sinalgamatice art.1179 C.civ.
Obligatiile comodatarului
Conservarea lucrului comodatarul are obligatia de a se ingriji de conservarea lucrului imprumutat ca un bun proprietar si chiar mai bine decat lucrurile sale, pe care este obligat sa le sacrifice la nevoie, in vederea lucrului imprumutat art1556 C.civ., intrucat contractul este incheiat in interesul sau .
Folosirea lucrului potrivit destinatiei - comodatarul este obligat sa intrebuinteze numai la destinatia determinata prin natura lui sau prin acordul partilor, sub sanctiunea de a plati daune interese si de a suporta riscul pieirrii fortuite si rezilierea contractului potrivit regulilor generale.
Suportarea cheltuielilor de fiolosinta ( de intrtinere ) Comodatarul suporta cheltuielile necesare folosintei lucrului, neavand dreptul sa ceara restituirea acestor cheltuieli ( art.1569 C.civ. ) care sunt un accesoriul al folsintei, iar nu echivalentul ei, pentru a transforma comodatul in locatiune .
Restituirea lucrului . Principala obligatie a comodatarului este de a restitui la scadenta lucrul imprumutat in natura sa specifica art.1560 C.civ. In lumina acestei dispozitii conforma cu principiul execuatrii in natura a obligatiilor de a face, cat timp partile nu se inteleg altfel comodatarul nu poate oferi, iar comodantul nu poate cere un alt lucru sau echivalentul in bani al lucrului imprumutat, daca restituirea in natura este posibila . Chiar daca lucrul imprumutat a fost deteriorat din culpa comodatarului el este obligat sa-l apere si sa-l restituie in natura, purtandu-se recurge la plata echivalentului numai in ipostaza imposibilitatii de execuatre a repararii in natura sau daca ambele parti opteaza in acest sens ori comodatul dovedeste ca executarea in natura nu-i mai foloseste .
Scadenta obligatiei de folosire. Comodantul nu poate cere restituirea lucrului inainte de indeplinirea termenului stipulat sau daca nu s-a prevazut un termen inainte de a fi indestulat trebuinta comodatarului ce s-a avut in vedere la incheierea contractului art.1572 c.civ.
Prescriptia actiunii personale in restituire . In functie de restituire se rezolva si problema privind inceputul cursului prescriptiei extinctive. Astfel termenul general de prescriptie incepe sa curga de la expirarea termenului convenit sau de la data indestularii trebuintei comodatarului ce s-a avut in vedere la incheierea contractului art.7 alin.3 din Decretul nr.167 /1958 .
Raspunderea comodatarului . Comodatarul raspunde pentru deteriorarea sau pieirea daca s-a produs fortuit sau daca deteriorarea este consecinta folosirii potrivit destinatiei si fara culpa din partea sa ( art.1568 si art. 1083 C.civ. ).
Suportarea riscurilor de catre comodatar - de regula riscul deteriorarii sau pieirii fortuite este suportat de catre comodant in calitate de proprietar ( res perit domino ).
riscurilesunt suporate de comodatar daca :
intrebuinteaza lucrul contrar destinatiei determinate prin natura lui sau prin conventie art.1565 C.civ.
prelungeste folosinta dupa scadenta si nu dovedeste ca lucrul ar fi pierit si la comodant art 1156 C.civ.
pluraritatea de comodatari - daca mai multe persoane au imprumutat acealsi lucru, ele raspund solidar fata de comodant pentru execuatrea obligatiilor, art 1771 C.civ.solidaritatea dintre comodatari poate fi inlaturata total sau partial printr-o caluza expresa contrara.
Obligatiile comodantului
Comodantul fiind un contract unilateral, nu creaza obligatii decat in sarcina comodataruluii dar in cursul execuatrii contractului se pot naste unele obligatii extracontractuale si in sarcina comodantului .
Restituirea cheltuielilor de conservare . Comodantul este obligat sa restituie cheltuielile facute de comodatar in vederea conservarii lucrului, dac cheltuielile au caracter extraordinar necesar si foarte urgent. Art.1174 c.civ.
Plata despagubirilor - comodantul mai are obliagtia de a-l despagubi pe comodatar pentru daunele provocate de viciile lucrului daca e avea cunostinta de ele si nu le-a adus la cunostinta comodatarului art.1775 C.civ., fiind deci in culpa .
Stingerea efectelor comodatului - prin restituirea lucrului : in caz de nerespectare a obligatiilor de catre comodatar, comodantul poate cere rezilierea contractului conf.regulilor generale, desi contractul este unilateral si partile nu au stipulat un pact cominsoriu expres.
prin nmoartea comodatarului : in caz de moarte a uneiea dinter parti, obligatiile trec asupra succesorilor in drepturi, potrivit regulilor generale .daca contractul a fost incheiat in privinta comodatarului tinandu-se seama de persoana lui ( intuitu personae ) mostenitorii sunt obligati sa restituie imediat bunul, chiar daca in contract s-a prevazut un termen ulterior .