|
APERITIVE
OUA UMPLUTE CU PASTA DE PESTE
6 oua, 50 g unt, 1 lingurita pasta de peste (anchois), cateva frunze de salata verde.
Se fierb ouale tari. Dupa ce s-au racit, se curata si se taie in lung. Se scoate cu grija galbenusul din albus, fara ca albusul sa se rupa. Galbenusurile se pun intr-un castron si se adauga untul si o lingurita de pasta de peste ce se cumpara gata preparata. Se freaca totul bine pana ce se obtine o pasta omogena cu care se umplu albusurile. Se asaza pe o farfurie si se pun imprejur frunze de salata verde.
OUA UMPLUTE CU FICAT
6 oua, 100 g ficat de gasca, unt proaspat cat o nuca, un varf de lingurita sare, cateva frunze de salata verde.
Se fierb ouale tari, se curata si se taie in doua in lungime. Se scot galbenusurile, se trec prin sita si se freaca cu ficatul de gasca fiert. Se adauga unt proaspat cat o nuca, se potriveste de sare. Cu aceasta compozitie bine frecata se umplu jumatatile de ou cu varf si se asaza in farfurie pe un strat de salata verde taiata ca taiteii.
3. OUA RASCOAPTE CU SOS PICANT
6 oua, 2 galbenusuri, 1 Iingurita mustar, 100 g ulei, 2 castraveti murati in otet, un varf de lingurita sare.
Se fierb ouale tari. Cand sunt reci, se curata de coaja, se taie felii rotunde si se asaza pe o farfurie unele peste altele. Separat se face un sos de mustar cu ou in felul urmator: se pun intr-un castron o lingurita de mustar, galbenusurile crude si un praf de sare. Se freaca cu o lingura de lemn pana s-a amestecat oul cu mustarul, apoi se adauga putin cate putin ulei. Cand sosul este gata, se adauga 2 - 3 castraveti in otet si capetele de albus rascoapte, toate taiate foarte marunt. Se potriveste de sarat si de acru. Este bine ca sosul sa fie putin mai sarat. Acest sos se toarna peste feliile de ou asezate in farfurie, iar imprejur se pun foi de salata verde si felii de ridichi. In sos se poate adauga si putin otet.
4. OUA CU MAIONEZA
6 oua, 2 galbenusuri, 1 lingurita mustar, 100 g ulei, 1 lingura smantana, un varf de lingurita sare, 2 - 3 masline sau putina salata verde.
Se fierb ouale tari. Cand s-au racit se curata de coaja si se taie in doua, in lung. Se asaza pe o farfurie cn galbenusul in jos si se toarna deasupra un strat de maioneza (v. 49) pregatita cu mustar, la care s-a adaugat o lingura buna de smantana. Peste fiecare ou se asaza o frunzulita de salata verde sau frunze de patrunjel, ori bucatele de masline.
5. ROSII PORTUGHEZE CU OREZ
12 rosii mijlocii, 2 ardei, 100 g orez, sare, piper, cateva frunze de salata verde. Pentru maioneza: 1 galbenus, 1 lingurita mustar, 50 g ulei.
Se aleg rosii mijlocii, se taie un capac, se scobesc. Se presara sare, piper, putin otet si se lasa la o parte, sa se scurga. Se fierbe in apa 100 g de orez; se scurge bine si se amesteca cu doua linguri de maioneza pregatita cu mustar si cu doi ardei copti, taiati marunt. Se umplu rosiile, se asaza pe farfurie, cu salata verde sau cu frunze de patrunjel imprejur.
6. ROSII UMPLUTE CU CARNE SI CIUPERCI
12 rosii mijlocii, putina carne de pasare fiarta sau fripta, 3 - 4 ciuperci,
sare, piper, putin otet. Pentru maioneza: 1 galbenus, 1 lingurita mustar, 50 g ulei.
Se pregatesc rosiile dupa cum s-a aratat mai sus. Se lasa sa se scurga dupa ce s-a pus sare, piper, otet. Se taie marunt un rest de carne de pasare, fiert sau fript, se amesteca cu maioneza, adaugand cateva ciuperci taiate felii si fierte in apa cu sare. Se umplu rosiile scurse, se pune peste fiecare o felie de ciuperca si se asaza pe farfurie cu frunze de patrunjel verde imprejur.
7. ROSII UMPLUTE CU PESTE
Aceleasi cantitati ca mai sus. Se inlocuieste carnea cu bucatele de peste fiert.
Se pregatesc la fel ca mai sus, inlocuind carnea de pasare cu bucatele de peste fiert, caruia i s-au scos oasele.
8. SALATA DE SCRUMBII SAU DE CHERCI, CU CARTOFI
1 scrumbie mijlocie, 600 g cartofi, 2 cepe mijlocii, 1 lingurita otet, 2 linguri ulei, cateva masline.
Se curata scrumbia; se spala si se lasa cateva ore in apa rece, ca sa se desareze. Se taie bucati. Se pregateste o salata de cartofi, se asaza intr-o farfurie si deasupra se pun bucatile de scrumbie. Se pun imprejur felii de ceapa taiata subtire si masline. Salata este mai gustoasa daca se pregateste cu o ora, doua inainte de a fi servita. La fel se pregateste si din cherci.
9. SCRUMBII SARATE CU SOS DE MUSTAR
2 scrumbii mijlocii, 1 lingurita mustar, 50 g ulei, otet dupa gust, cateva masline sau frunze de salata verde.
Se tine scrumbia 24 ore in apa, ca sa se desareze. Se curata si se scoate sira spinarii. Se taie bucati si se asaza pe o farfurie. Se freaca laptii intr-un castron cu o lingura de lemn adaugand mustarul. Uleiul se pune putin cate putin, ca la maioneza. Se subtiaza cu otet. Se toarna sosul peste peste, punand imprejur masline desarate, salata de cartofi, salata verde.
10. SCRUMBII MARINATE
2 scrumbii mijlocii, 2 cepe, 1 morcov mic, boabe de piper, boabe de mustar, 1 frunza de dafin, citeva masline, 5 linguri ulei, 2 iinguri otet.
Se aleg scrumbii sarate, cu lapti. Se tin 24 ore in apa ca sa se desareze, schimband apa odata sau de doua ori. Se curata, se scoate sira spinarii. Se taie bucati si se asaza randuri intr-un borcan, alternand bucatile de scrumbie cu felii de ceapa si cu felii de morcov taiate subtire. Se adauga maslinele putin fierte, boabele de piper, boabele de mustar, frunza de dafin. Peste acestea se toarna urmatorul sos: se freaca bine laptii intr-un castron, se pune ulei, putin cate putin, si se subtie cu otet pana se face un sos albicios. Deasupra se toarna de un deget ulei, se leaga borcanul si se lasa 5 - 6 zile sa se marineze.
11. CIUPERCI MARINATE
500 g ciuperci, cateva boabe de piper, 1 frunza de dafin, 1 lingurita mustar, 1/2 pahar otet, 1 Iingura ulei, sare.
Se aleg ciuperci tinere, inchise si foarte proaspete. Se spala si se fierb in apa cu sare 15 minute. Se asaza in borcan cu boabe de piper si frunza de dafin, iar peste ele se toarna otet fiert, potrivit de sarat si amestecat, dupa ce s-a racorit, cu putin mustar. Deasupra se pune de un deget ulei, se leaga borcanul si se tine la rece cateva zile, sa se marineze.
12. SALATA DE ICRE IMITATE
1 1/4 ceasca cu apa, 4 linguri gris, 1 lingura pasta de peste, 1/2 lingurita boia, 100 g ulei, 1 lingurita otet sau zeama de lamaie, o ceapa mijlocie.
Se pune apa la fiert intr-o cratita mica. Cand apa da in clocot, se toarna grisul in ploaie. Se fierbe amestecand, pana ce pasta devine potrivit de consistenta. Se da la o parte si dupa ce s-a racorit, se freaca punand pasta de peste, boiaua pentru culoare si ulei ca la orice salata. Se potriveste de sarat si de acru, se adauga ceapa tocata si se asaza pe o farfurie, punand cateva masline imprejur.
13. SALATA DE CREIER
1 creier de vitel, o felie de paine muiata in lapte, 100 g ulei, zeama de lamaie sau otet, sare, piper. Cateva foi de salata verde si cateva masline.
Se fierbe creierul (v. 292). Dupa ce s-a racorit, se freaca intr-un castron si se amesteca cu miezul de paine muiat in lapte si stors. Se freaca bine cu lingura de lemn, adaugand cate putin ulei. Se pun lamaie, sare si piper. Dupa gust se poate adauga, inainte de a servi, si putina ceapa tocata marunt. Se asaza frumos pe farfurie, se pun imprejur foi de salata verde si masline.
14. SALATA DE PIURE DE FASOLE
300 g fasole boabe, 100 g ulei, 1 lingura zeama de lamaie (sare de lamaie sau otet), o ceapa mijlocie, sare.
Se fierbe fasolea uscata, se scurge si se trece prin sita. Dupa ce s-a racorit se pune piureul intr-un castron si se bate bine cu o furculita, adaugand uleiul turnat cu incetul si zeama de lamaie (poate fi inlocuita cu zeama de lamaie ce se gaseste in comert, de vanzare, in sticlute). Se potriveste de sarat. Cand este gata, se amesteca cu ceapa tocata marunt. Este o salata putin costisitoare si foarte gustoasa.
15. SALATA RUSEASCA
300 g cartofi, 1 morcov mijlociu, o mana de fasole verde, o mana de mazare boabe, 2 oua rascoapte, 1 lingurita mustar, 100 g ulei, 2 linguri otet sau lamaie, sare.
Se pun intr-un castron cartofii si morcovii fierti, taiati in cuburi mici, fasole verde si albus de ou rascopt, taiate in bucatele mici, mazare boabe. Separat se face urmatorul sos: se trec prin sita galbenusurile rascoapte, se amesteca cu putin mustar, se adauga sare si ulei, putin cate putin, ca la orice maioneza. Se subtiaza cu lamaie sau cu otet. Cand este gata, se toarna peste zarzavatul taiat. Se amesteca si se lasa la o parte un sfert de ora, pentru a se imbiba bine cu sos. Apoi se gusta si se potriveste de acru si de sarat. Se asaza pe farfurie si se acopera cu sos maioneza (v. 47).
16. ZACUSCA DE ARDEI SI GOGOSARI
1 kg rosii, 4 gogosari, 4 ardei grasi, 1 morcov mijlociu, 1 ceapa, 2 - 3 catei de usturoi, 50 g ulei, 1 lingura zahar, sare.
Se fierb rosiile si se trec prin sita. Intre timp se coc gogosarii si ardeii. Se curata, se indeparteaza cotorul si semintele, si se taie felii nu prea marunte. Se curata morcovul si se taie felii, de asemenea se taie ceapa pestisori. Morcovul si ceapa se prajesc usor in ulei si, cand s-au muiat, se pun in sosul de rosii, impreuna cu gogosarii, ardeii si usturoiul. Se adauga zaharul si se potriveste gustul sarat. Aceasta zacusca se poate pastra si pe iarna. Pentru aceasta, cand este gata, se pune in borcane care se acopera cu hartie pergament sau cu celofan, se leaga si se fierb o jumatate ora intr-un vas cu apa.
17. ZACUSCA DE VINETE SI GOGOSARI
500 g rosii, 2 vinete mijlocii, 4 gogosari, 1 ceapa (facultativ), 50 g ulei, 1 lingura zahar, sare.
Se coc vinetele si gogosarii. Se curata si se toaca impreuna pe fund (se pot toca numai vinetele, iar gogosarii se taie felii). Se oparesc rosiile, se curata de pielita si se taie in sferturi. Se pun vinetele, gogosarii si rosiile intr-o cratita cu uleiul in care s-a rumenit ceapa (facultativ). Se pune zaharul, se potriveste gustul sarat si se lasa sa fiarba la foc mic pana mai scade zeama, observand sa nu se prinda de fund. Se poate pastra pe iarna ca si zacusca de ardei.
18. VINEGRETA
Aceleasi cantitati ca la salata ruseasca si putina carne.
Se face la fel ca salata ruseasca. Se adauga camea rasol sau fripta, taiata in bucatele mici.
19. PIFTII DE PORC SI DE VITEL (RACITURI) 1 kg de picioare, 3 l apa, o capatana mica de usturoi, sare.
Piftiile se pot face din picioare si din urechi de porc, de asemenea din picioare de vitel. Mai gustoase sunt cele amestecate.
Se pun la fiert, intr-un vas cu apa rece, doua picioare de porc si doua de vitel, bine spalate si curatite. Se lasa sa fiarba descoperite, la foc mic, si din cand in cand se ia spuma. Se sareaza. Sant gata atunci cand carnea se desface usor de pe os. Se scot oasele inainte de a se raci si se asaza carnea in farfurii. Zeama se curata de grasime si se incearca daca este destul de legata, punand cateva picaturi pe o farfurioara. Daca acestea se intaresc bine la rece, se da la o parte oala cu zeama si se lasa sa se limpezeasca. In caz contrar se lasa pe foc, sa mai dea cateva clocote. Dupa gust, se poate adauga in zeama putin usturoi pisat, inainte de a fi strecurata. Se toarna apoi zeama peste carnea din farfurii si se lasa sa se prinda. Inainte de a fi servite se pot rasturna, stergand fundul farfuriei cu un servet muiat in apa fierbinte.
20. PlFTII DE PASARE (RACITURI)
O pasare de aproximativ 1 kg, 2 - 3 l apa (dupa timpul cat trebuie sa fiarba pasarea), 2 - 3 catei de usturoi, sare.
Se fac din curcan, gasca, gaina (cocos), pui. Se curata pasarea, se taie, alegand bucatile potrivite pentru piftii. Se pune apa sa fiarba si cand da in clocot, se pun labele si capul, apoi bucatile pe rand, nu odata, pentru ca zeama sa nu iasa tulbure. Se ia spuma, se adauga putina sare si se lasa sa fiarba la foc mic, pana sunt gata, fara sa se sfarame camea. Se scot labele si capul, iar bucatile de pasare se asaza in farfurii. Se continua la fel ca mai sus.
21. PATEU IMITAT
2 cepe mijlocii, 1 lingura untura, 2 linguri pesmet, 50 g drojdie, 1 pahar lapte, 2 oua rascoapte, un praf de enibahar, un praf de piper, sare.
Se toaca ceapa foarte marunt si se rumeneste intr-o cratita, cu o lingura de untura. Se adauga pesmetul si laptele in care s-a muiat drojdia, sare, piper si un praf de enibahar. Se amesteca totul bine pe foc, pana se ingroasa. Se pregatesc dinainte ouale fierte, rascoapte. Se curata, se scot galbenusunle, se zdrobesc cu furculita si se amesteca cu compozitia de mai sus. Se asaza pateul pe farfurie, iar imprejur se pun albusurile tocate marunt.
22. CIUPERCI UMPLUTE
500 g ciuperci, 50 g ulei, 2 linguri frunze de patrunjel tocat, un praf de piper, sare.
Se aleg ciuperci albe, frumoase si potrivit de mari. Se spala. Se asaza ciupercile intr-o cratita pe masina, punand in fiecare ciuperca un praf de sare si putin ulei. Se acopera si se tin pana se moaie. Separat se toaca marunt picioarele ciupercilor, se pun in alta cratita si se inabusa cu putina sare si ulei. Cand sunt bine muiate si scazute, se dau la o parte sa se racoreasca, se amesteca cu patrunjel tocat marunt, cu piper praf si cu aceasta tocatura se umplu ciupercile de asemenea racorite. Se asaza pe farfurie si se servesc reci.
CIUPERCI UMPLUTE CU BRANZA
500 g ciuperci, 50 g unt, 100 g branza de Braila, 1 lingura marar sau patrunjel verde, tocat.
Se pregatesc ciupercile ca mai sus si se pun intr-o cratita la foc sa se moaie pe jumatate, punand in fiecare cate un praf de sare si o bucatica de unt. Picioarele ciupercilor se toaca si se inabusa de asemenea in alta cratita, cu putina sare si unt. Se trece prin masina sau printr-o sita rara branza de Braila. Se freaca bine pana devine ca o pasta, se amesteca cu picioarele ciupercilor tocate si inabusite si cu patrunjel sau marar verde, tocat marunt. Cu aceasta pasta se umplu ciupercile, se presara cu parmezan ras iar deasupra fiecareia se pune o bucatica mica de unt proaspat. Se asaza intr-o cratita de pamant, se dau la cuptor, unde se tin pina se rumenesc frumos deasupra. Se servesc fierbinti.