|
Comunicarea organizationala
Din punct de vedere calitativ si cantitativ, comunicarea organizationala reprezinta una din cele mai importante componente ale functiei de conducere in conditiile in care "managerii cheltuiesc 60% pana la 80% din timpul lor de munca pentru comunicari verbale"4. Evident, fara comunicare interna si externa nu ar fi posibila internalizarea, utilizarea si externalizarea informatiilor, respectiv managementul si operationalizarea actiunilor necesare pentru realizarea obiectivelor organizatiilor (Figura 35).
Figura 35. Comunicarea organizationala. Factori specifici
In general, comunicarea organizationala necesita un emitator, un mesaj5, un mijloc sau un canal de transmitere a mesajului si un receptor caruia ii este destinat mesajul. Cu alte cuvinte, conform definitiei propuse de H. D. Laswell, comunicarea implica urmatoarele probleme: "cine si ce comunica, prin ce canale sau medii, cui si cu ce efecte"6 (Figura 36).
Figura 36. Procesul de comunicare. Variabile inerente
Din aceasta perspectiva, asigurarea unei bune comunicari implica rezolvarea urmatoarelor probleme:
De ce este necesara comunicarea?
Ce schimbari de conduita vizeaza comunicarea?
Ce trebuie sa contina mesajul pentru a fi clar, concis, atractiv si complet?
Prin ce canale trebuie comunicat mesajul?
Cine este interlocutorul?
Ce status, conduita, calificare, varsta si sex are?
Unde va fi receptat mesajul?
Este un loc adecvat?
Cand va fi primit mesajul?
Este bine ales momentul?
Cum va reactiona interlocutorul?
Evident, comunicarea organizationala presupune scopuri si mijloace specifice. In ceea ce priveste scopurile, comunicarea organizationala vizeaza urmatoarele deziderate:
receptarea mesajelor;
intelegerea mesajelor;
acceptarea mesajelor;
influentarea conduitelor.
Mijloace de comunicare |
Consistenta comunicarii |
|||
Discutii directe Sedinte Conversatii telefonice Voice mail Documente scrise Documente numerice |
Ridicata
Redusa |
In privinta mijloacelor de comunicare organizationala care pot fi utilizate si a gradului de consistenta a comunicarii organizationale in Figura 37 este prezentata relatia dintre aceste variabile ale procesului de comunicare.
Figura 37. Comunicarea organizationala. Mijloace de comunicare si gradul lor de consistenta
Sursa: Ion Stancioiu, Gheorghe Militaru, op. cit., 387.
In ceea ce priveste codificarea mesajelor, comunicarea organizationala poate fi de tip verbal si nonverbal (gesturi, mimica, intonatii, contacte corporale, semne, semnale si simboluri). Pe de alta parte, comunicarea organizationala interna poate fi verticala, orizontala sau functionala, respectiv centralizata sau descentralizata.
Din aceasta perspectiva, comunicarea organizationala interna sau externa presupune parcurgerea urmatoarelor etape:
identificarea destinatarilor;
conceptualizarea mesajelor;
alegerea canalelor de comunicare;
elaborarea bugetelor aferente;
evaluarea impactului comunicarii.
Comunicarea organizationala interna sau externa trebuie sa vizeze in mod prioritar identificarea subiectilor carora le sunt destinate anumite mesaje. In cazul comunicarii interne, identificarea destinatarilor anumitor mesaje presupune analiza fluxurilor informationale specificate in organigrame sau, dupa caz, in diagramele de relatii. Intrucat comunicarea interna vizeaza destinatari al caror status este precizat, identificarea acestora nu constituie de regula o problema. In cazul comunicarii organizationale externe, insa, identificarea destinatarilor comunicarii este de multe ori dificila. De exemplu, daca se urmareste influentarea unor clienti nediferentiati atunci este necesara o comunicare nediferentiata. Daca, dimpotriva, se urmareste influentarea unor grupuri tinta de consumatori, este necesara o comunicarea focalizata sau diferentiata. In aceste conditii, identificarea consumatorilor carora le sunt destinate anumite mesaje necesita o analiza continua si sistematica a consumatorilor efectivi si a celor potentiali in scopul identificarii unor grupuri specifice de consumatori, grupuri alcatuite din consumatori fideli sau infideli, convinsi sau neconvinsi, ostili sau neostili, ezitanti sau neezitanti, influenti sau neinfluenti, receptivi sau nereceptivi, critici sau necritici, potentiali sau efectivi. Drept urmare, top managerii firmelor nu pot evita urmatoarea dilema: sa se adreseze unui numar mic de consumatori fideli si previzibili, acceptand riscul pierderii unor consumatori potentiali sau sa se adreseze marii majoritati a consumatorilor, acceptand riscul pierderii influentei, risc cu atat mai mare, cu cat grupurile tinta sunt mai eterogene.
In termeni ideali, comunicarea organizationala interna si externa vizeaza urmatoarele rezultate:
atentie;
interes;
dorinta;
actiune.
Din aceasta perspectiva, pot fi utilizate urmatoarele categorii de argumente:
argumente cognitive;
argumente normative;
argumente afective.
In ceea ce priveste alegerea canalelor de comunicare, comunicarea organizationala interna si externa presupune luarea in consideratie a urmatoarelor principii:
principiul eficientei comunicarii;
principiul convergentei comunicarii;
principiul uniformitatii comunicarii.
Din aceste motive, alegerea canalelor de comunicare adecvate anumitor scopuri presupune rezolvarea urmatoarelor probleme contextuale:
Ce efecte ar avea modificarea costurilor aferente comunicarii interne si externe?
Care dintre actiunile si mijloacele de comunicare sunt si care nu sunt eficiente?
In privinta elaborarii bugetelor aferente comunicarii organizationale, aceasta poate fi realizata prin utilizarea urmatoarelor metode alternative:
metoda adecvarii la resursele disponibile;
metoda paritatii competitive;
metoda estimarii analitice.
Metoda adecvarii la resursele disponibile reprezinta o metoda empirica de planificare a bugetelor aferente comunicarii organizationale utilizabila in cazul unor organizatii mici, care nu pot mobiliza resurse suficiente. Prin utilizarea, insa, in mod unilateral a acestei metode se anuleaza pe termen mediu si lung sansele unei comunicari organizationale eficiente.
Metoda paritatii competitive presupune estimarea bugetelor aferente comunicarii organizationale in functie de consumul de resurse al organizatiilor rivale. Folosirea acestei metode este justificata din cel putin doua motive. Mai intai, resursele alocate de organizatiile rivale reflecta de regula conditiile reale ale competitiei. In al doilea rand, alocand la fel de multe resurse ca si organizatiile rivale, organizatiile pot preintampina conflicte de natura promotionala, conflicte din care nimeni nu are de castigat7.
Metoda estimarii analitice a bugetelor promotionale este o metoda normativa de planificare a costurilor comunicarii organizationale. Principalul avantaj al acestei metode consta in faptul ca managerii pot evalua relatia obiective-costuri atat ex ante, cat si ex post8.
Evaluarea sau testarea efectelor comunicarii organizationale poate fi realizata atat inaintea, cat si dupa difuzarea mesajelor. In cazul pretestarii efectelor comunicarii organizationale, pot fi utilizate urmatoarele metode:
testarea directa a modului in care mesajele sunt intelese, retinute si acceptate;
testele de portofoliu, care vizeaza evaluarea capacitatii destinatarilor de a intelege, de a retine si de a accepta anumite mesaje in defavoarea altora;
testele de laborator, in cadrul carora impactul mesajelor asupra destinatarilor este evaluat in functie de anumite reactii masurabile: pulsul, tensiunea, transpiratia, dilatarea pupilelor.
In cazul post-testarii efectelor comunicarii organizationale pot fi utilizate urmatoarele criterii de evaluare:
impactul cognitiv al comunicarii organizationale;
impactul motivational al comunicarii organizationale.
In acest context, comunicarea organizationala presupune contracararea urmatoarelor disfunctii:
incongruente comprehensive;
distorsiuni perceptive;
mesaje confuze;
efecte perverse.