Documente noi - cercetari, esee, comentariu, compunere, document
Documente categorii

Delegarea autoritatii

Delegarea autoritatii

Dupa cum s-a mentionat anterior, dele­garea sau descen­tra­lizarea autoritatii implica urmatoarele conditii: un purtator primar de autoritate P1 si un domeniu primar de autoritate D1; un purtator secundar de autoritate P2 desemnat de P1 sa-si exercite autori­tatea asupra subiectului S in domeniul secun­dar de autoritate D2 astfel incat D1 > D2.

Drept urmare, delegarea autoritatii presupune urmatoarele conditii: inexistenta unor scurtcircuite de autoritate deter­mi­nate de P1 in detrimentul lui P2, respectiv asumarea respon­sabilitatii decizionale de catre P1 si P2 potrivit principiului respondeat superior. Din aceasta pers­pectiva, pot exista ur­ma­toarele situatii: Fie D2 un domeniu de autoritate ierar­hica atribuit de P1 lui P2 si D3 un domeniu de autoritate func­tionala atribuit tot de catre P1 lui P3.



Daca domeniile de autoritate D2 si D3 coin­cid sau se inter­secteaza, atunci conform principiului unitatii con­ducerii, pur­tatorul secundar de autoritate functionala P3 isi poate exer­cita auto­ritatea in domeniul D2 sau in D2 ∩ D3, fie coo­perand cu P2, fie re­curgand la autoritatea ierarhica a lui P1 asupra lui P2. Daca, insa, do­meniile D2 si D3 sunt disjuncte, atunci P3 isi poate exercita nemijlocit au­toritatea func­tionala doar in do­me­niul D3, intrucat in acest caz P3 detine in D3 atat auto­ritate functionala cat si autoritate ierarhica.

Rezulta, deci, ca impu­nerea anumitor decizii de catre mana­gerii functionali in domenii unde ei nu detin autoritate ierar­hica presupune recursul la autoritatea ierarhica a manage­rilor investiti cu acest tip de autoritate in acele do­menii. Din acest motiv, relatiile functionale sunt denumite si relatii obli­ce, intrucat in multe cazuri nu sunt univoc determinate.



In sfarsit, delegarea autoritatii implica o structurare a dome­niilor de autoritate in functie de natura si copul acestora. Din acest punct de vedere, domeniile strategice sau operationale de autoritate pot fi structurate prin gruparea unor domenii elementare de autoritate de aceeasi natura dar diferite ca scop (domenii functionale), sau prin combinarea unor dome­nii elementare de autoritate avand acelasi scop dar diferite ca natura (domenii divizionale).

In concluzie este evident faptul ca procesul de delegare a auto­ritatii are o natura duala si in acelasi timp regresiv-recur­siva. Aceste caracteristici reprezinta factori semnificativi de risc managerial care determina, in masura mai mare sau mai mica, urmatoarele disfunctii: scurtcircuite de autoritate si efecte de tip "pasa­rela" (transformarea relatiilor egalitare in relatii verticale).