|
Metodologia juridica
''Metoda ''- vine de la grecescul ''methodos'' care inseamna cale, drum ,mod de expunere.Perfectionarea metodei a dus la aparitia stiintei despre metoda - metodologia.
Metodologia reprezinta sistemul princiipilor generale de investigatie , deduse din sistemul celor mai generale legi obiective. Metoda priveste fie un anumit principiu metodologic (metoda particulara), fie un procedeu tehnic oarecare (metoda individuala).
O buna cunoastere , explicare, si interpretare a fenomenului juridic reclama o metodologie corespunzatoare , in baza careia sa se realizeze o intelegere stintifica a mecanismului actiunii sociale a dreptului , a functiilor lui, a esentei , a continutului si a formei sale , a legaturilor sale multiple cu societatea.
Notiunea Metodologiei Juridice
Metodologia stiintei dreptului subliniaza necesitatea unor clasificari in procesul definirii semnificatiei metodelor traditionale si al apelului la metode de explicare si interpretare a relatiilor juridice , intr-o lume caracterizata printr-o mobilitate deosebita a structurilor sale componente.
Metoda de cercetare in stiinta dreptului este o imbinare intre general si specific.
Metodologia juridica- acel sistem al unor factori de relativa invarianta intr-un numar suficient de mare de metode , factori ce au ca obiect raportulrile, legaturile, relatiilor care se stabiles cintre diferite metode , in procesul cunoasterii fenomenului juridic.
Metodele Cercetarii Juridice
Metoda logica
Dreptul este o stiinta eminamente deductiva .cunoasterea pe cale deductiva pleaca si in drept de la premisa ca nu se poate dovedi deductiv nimic decat pornind de la principii anterioare.
Inima oricarei deductii - analitice sau sintetice - este silogismul .Deductia in drept este in intregime dominata de silogismele de subsumare.Aplicatiile logicii nu pot ramane doar la nivelul logice deontice.
Metoda comparativa
Logica defineste comparatia ca pe o operatie ce urmareste constatarea unor elemente indentice sau divergente la doua fenomene.Compararea sistemelor de drept ale diverselor state , a trasaturilor ramurilor , ale institutiilor si ale normelor acestora s-a dovedit extrem de fructuoasa in procesul metodologic de studiere a fenomenului juridic.Scopurile specifice metodei comparative sunt determinate de raporturile existente intre propietatile obiective ale categoriilor comparate.
Functiile dreptului comparat nu pot fi disociate de functiile generale ale teoriei generale dreptului( cognitiva , critica, practic-aplicativa).Comparatia ajuta esential la construirea tipologiilor juridicesi a clasificarilor.
Metoda istorica
Metoda istorica se implineste strans cu istoria dezvoltarii sociale. Istoria este o modalitate prin care oameni isi reafirma aparenta lor la aceeasi umanitatea , ea este un sector al comunicarii cunostintelor , scindat prin etapa metodologica a comunicarii.Apeland la istorie , dreptul isi afla conditiile care ii pot descifra ascendenta cunoscund fenomenele suprapuse de drept, istoria isi procura statornice modalitati de atestare documentara.
Metoda sociologica
Metoda sociologica , reprezinta o directie de cercetare cu reale foloase pentru cunoasterea realitatii juridice.Existenta dreptului este intim legata de viata sociala.s-ar putea afirma ca acesta legatura se cristalizeaza in raporturi mai directe decat acelea ale moralei, spre exemplu.toate fenomenele juridice sunt fenomene sociale. Evident ca nu toate evenimentele sociale sunt juridice.
Metoda cantitativa
Metoda cantitativa capata in ultimul timp o tot mai mare pondere in cercetarea stiintifica juridica, cu largi si imediate aplicatii in practica dreptului.In general , azi, teoria juridica nu poate merge decat in stransa corelatie cu nevoile practice ale creerii si ale aplicarii dreptului.