|
Cerintele ISRS 4410.
Obiectivele angajamentului de elaborare
Obiectivul angajamentului de elaborare se refera la utilizarea de catre contabil a expertizei contabile, vizavi de expertiza de audit, pentru a colecta, clasifica si sintetiza informatiile financiare. In mod obisnuit aceasta determina reducerea datelor detaliate la o forma usor de utilizat si inteligibila, fara a fi necesara testarea asertiunilor care stau la baza acelor informatii. Procedurile efectuate nu sunt proiectate pentru a permite contabilului sa exprime o asigurare asupra situatiilor financiare. Totusi, utilizatorii informatiilor financiare elaborate obtin unele beneficii ca rezultat al implicarii contabilului, datorita faptului ca serviciul a fost efectuat cu competenta profesionala si cu diligenta cuvenita.
Un angajament de elaborare va include, in mod obisnuit, intocmirea situatiilor financiare (poate fi vorba sau nu de un set complet de situatii financiare) dar, de asemenea, poate include colectarea, clasificarea si sintetizarea altor informatii financiare.
Principii generale ale angajamentului de elaborare
Contabilul trebuie sa se alinieze "Codului de etica pentru profesionistii contabili" elaborat de Federatia Internationala a Contabililor. Principiile etice care guverneaza responsabilitatile profesionale ale contabilului pentru acest tip de angajament sunt:
(a) Integritatea;
(b) Obiectivitatea;
(c) Competenta profesionala si atentia cuvenita;
(d) Confidentialitatea;
(e) Conduita profesionala; si
(f) Standardele tehnice.
Independenta nu este o cerinta a angajamentului de elaborare. Totusi, in cazul in care contabilul nu este independent, acest lucru se va prezenta in raportul contabilului.
In toate circumstantele in care numele unui contabil este asociat cu informatiile financiare elaborate de acesta, respectivul contabil trebuie sa emita un raport.
Contabilul trebuie sa se asigure ca exista o intelegere clara intre client si contabil in ceea ce priveste termenii angajamentului. Aspectele ce trebuie luate in considerare includ urmatoarele:
Natura angajamentului, inclusiv faptul ca nu va fi efectuat nici un audit si nici o revizuire si ca, in consecinta, nu va fi exprimata nici o asigurare.
Faptul ca angajamentul nu are neaparat scopul de a prezenta erorile, faptele ilegale sau alte neregularitati, de exemplu, fraude sau delapidari ce pot exista.
Natura informatiilor ce trebuie furnizate de client.
Faptul ca membrii conducerii sunt responsabili pentru acuratetea si exhaustivitatea informatiilor furnizate contabilului in scopul asigurarii de catre acesta a exhaustivitatii si acuratetei informatiilor financiare elaborate.
Baza de contabilitate pe care vor fi elaborate informatiile financiare si faptul ca aceasta baza va fi prezentata, impreuna cu orice abatere cunoscuta de la baza de contabilitate.
Utilizarea si distribuirea intentionata a informatiilor elaborate.
Forma raportului emis in legatura cu informatiile financiare elaborate, atunci cand numele contabilului va fi asociat cu acesta.
Va fi necesara o scrisoare de angajament pentru planificarea activitatii de elaborare. Este atat in interesul contabilului, cat si al entitatii ca acesta sa trimita o scrisoare de angajament in care sa documenteze termenii-cheie ai angajamentului. O scrisoare de angajament confirma acceptul contabilului privind numirea si faciliteaza evitarea neintelegerii in legatura cu unele aspecte, cum ar fi obiectivele si sfera angajamentului, intinderea responsabilitatilor contabilului si forma rapoartelor ce trebuie emise.
Planificarea
Contabilul trebuie sa-si planifice activitatea in asa fel incat sa fie efectuat un angajament eficient.
Contabilul trebuie sa documenteze aspectele importante pentru a dovedi ca angajamentul a fost efectuat in conformitate cu acest ISRS si cu termenii angajamentului.