|
SOSURI RECI
47. SOS MAIONEZA
3 galbenusuri, 300 g ulei, 1 lingurita zeama de lamaie sau otet, sare.
Se pun galbenusurile intr-un castron, cu zeama de lamaie si un praf de sare. Se freaca cu o lingura de lemn sau se bat cu telul pana ce galbenusurile sunt bine amestecate. Apoi se adauga uleiul picatura cu picatura. Se freaca mereu, punand din cand in cand si putina lamaie. Cand maioneza incepe sa se ingroase, se poate adauga si cate o lingurita de ulei odata, dar nu mai mult.
Daca se intampla ca maioneza sa se taie in cursul pregatirii, se pune un galbenus de ou in alt castron, se amesteca cu o lingura de lemn apoi, cu o lingurita, se adauga putin cate putin din maioneza care s-a taiat, pana se amesteca toata.
Una din cauzele pentru care uneori maioneza se taie este intrebuintarea uleiului prea rece. De aceea iarna se recomanda ca uleiul sa fie putin incalzit inainte de intrebuintare.
Daca maioneza este reusita, dar prea groasa, se poate subtia cu putina apa.
48. SOS MAIONEZA CU SMANTANA
2 galbenusuri, 200 g ulei, 1/2 lingurita zeama de lamaie, 2 linguri smantana groasa, sare, piper.
Se pregateste sosul maioneza si cand este gata, se adauga smantana. Maioneza se sporeste si in acelasi timp capata un gust fin.
49. SOS MAIONEZA CU MUSTAR
2 galbenusuri, 1 lingurita mustar, 200 g ulei, 1l2 lingurita zeama de lamaie sau otet, sare.
Se amesteca de la inceput mustarul cu ouale. Se lucreaza ca si maioneza simpla. Si la aceasta maioneza se poate adauga, cand este gata, o lingura de smantana de fiecare galbenus.
50. SOS MAIONEZA CU TARHON
2 galbenusuri, 1 lingurita mustar, 200 g ulei, 1/2 lingurita otet, 1 lingurita tarhon tocat, 1 castravete mic in otet.
Se face un sos maioneza cu mustar, ca mai sus, adaugand, daca este necesar, ceva mai mult idei, ca sa fie foarte legat. Cand este gata, se adauga cateva frunze de tarhon, precum si un castravete in otet, tocat marunt.
51. SOS PICANT CU VERDETURI
2 galbenusuri, 1 lingurita mustar, 200 g ulei, 1/2 lingurita zeama de lamaie sau otet, sare, cateva frunze de hatmatuchi (planta asemanatoare patrunjelului, cu gust picant), de patrunjel si ceapa verde.
Se face sosul maioneza ca mai sus. Se adauga verdeata taiata toata foarte fin.
52. SOS TARTAR
2 galbenusuri, 1 lingurita mustar, 200 g ulei, 1/2 lingurita otet sau zeama de lamaie, sare, 1 castravete mic in otet, 1 lingura arpagic tocat, 1 lingura capere, verdeata (tarhon si patrunjel).
Se face sosul maioneza ca mai sus. Se adauga arpagicul, castravetele in otet, caperele si verdeata, toate taiate foarte fin.
53. SOS MAIONEZA ECONOMIC
2 galbenusuri, 200 g ulei, 1 lingurita zeama de lamaie, sare, piper. Pentru sosul de faina: 1 lingurita unt, 2 lingurite faina, 1 ceasca lapte indoit cu apa, sare.
Se pregateste sosul maioneza si cand este gata se amesteca cu 2 - 3 linguri de sos de faina.
54. SOS DE OU
1 ou, 1 galbenus, 200 g ulei, 1 lingurita zeama de lamaie, sare, 1 castravete mic in otet, 1 lingurita cozi de ceapa verde tocate marunt.
Se fierbe un ou rascopt. Se da galbenusul prin sita, se pune un galbenus crud, sare, putina lamaie, si se face cu ulei un sos de maioneza. Cand este gata, se pune albusul rascopt, un castravete in otet si cozile de ceapa, toate taiate foarte fin.
55. SOS DE MUSTAR
2 lingurite mustar, 100 g ulei, sare, putin otet sau zeama de lamaie.
Se subtie mustarul cu putin otet de vin sau cu zeama da lamaie si se freaca cu uleiul turnat picatura cu picatura.
56. SOS DE MUSTAR CU TARHON
2 lingurite mustar, 1 lingurita zahar, 100 g ulei, sare, 1/2 lingurita otet, 2 lingurite tarhon.
Se amesteca mustarul cu zaharul pisat si se freaca turnand uleiul picatura cu picatura. Se potriveste de acru si de sarat, si se subtiaza, daca e necesar, cu putin otet; la urma se adauga foile de tarhon tocat. Acest sos este foarte gustos. Se poate servi la rasol.
57. MUJDEI DE USTUROI
2 capatani de usturoi, un praf de sare, 1/2 ceasca apa sau zeama de carne.
Se curata usturoiul si se striveste cu putina sare in piulita de lemn, pana se face ca o alifie. Se pune in sosiera si se toarna deasupra zeama de carne sau apa.
58. SOS DE USTUROI (AIOLI)
1 capatana de usturoi, 1/2 lingurita boia de ardei, 1 galbenus, 100 g ulei, sare, 1/2 lingurita otet.
Se striveste usturoiul in piulita de lemn sau si mai bine intr-una de piatra. Se adauga boiaua de ardei, sare si un galbenus. Se toarna putin cate putin uleiul, ca la maioneza, si zeama de lamaie. Se freaca totul pana devine ca o crema.