|
SERBETURI
798. SERBET DE CAPSUNI
1 pahar de zeama de capsuni, 1 kg zahar.
Se storc printr-un tifon des capsuni coapte si parfumate. Se lasa sa se limpezeasca si se pune in tingirea de dulceata zaharul cu un pahar de zeama de capsuni. Se pune tingirea intai la foc foarte moale, pana se topeste zaharul, apoi pe un foc iute. Se ia spuma neagra care se ridica la suprafata si se sterg marginile tingirii cu o carpa curata, muiata in apa rece. Se incearca daca este legat dand drumul la cateva picaturi intr-o ceasca cu apa foarte rece. Daca picaturile nu se dizolva indata si se pot lua intre degete, serbetul este gata si se da imediat jos de pe foc. Daca nu este gata, se lasa sa mai fiarba, incercand din nou. Se va incerca de 2 - 3 ori, ca sa iasa serbetul potrivit de legat.
Se acopera tingirea cu o carpa uda si se lasa numai putin sa se racoreasca, luandu-se fierbinte la frecat. Se asaza tingirea pe un scaunel intors cu picioarele in sus astfel incat sa nu se miste la amestecat, si cu o vergea de lemn sau cu facaletul de mamaliga, se amesteca serbetul numai intr-o parte pana isi schimba culoarea, devenind ca un aluat potrivit de tare. Cand incepe sa-si schimbe culoarea, se adauga, amestecand mereu, o lingurita de zeama de lamaie. Se poate pune direct cu lingura in borcan, sau se mai framanta cu mana si se pune in borcan, apasandu-l cu pumnul ca sa nu ramana goluri de aer printre bucatile de serbet.
799. SERBET DE ZMEURA
3/4 pahar de zeama de zmeura, 1 kg zahar.
Se trece printr-un tifon de zmeura coapta, astfel incat sa se obtina 3/4 de pahar de zeama limpede. Se adauga apa atat cat sa se umple paharul. Se toarna in tingire peste zahar, se da pe foc foarte moale pana se topeste incet zaharul, apoi se pune tingirea pe foc iute si se procedeaza mai departe ca pentru serbetul de capsuni.
800. SERBET DE TRANDAFIR
250 g foi de trandafir, 1 l apa, 1 kg zahar, 1 varf lingurita sare de lamaie.
Se vantura sau se dau prin ciur 250 g de foi alese de trandafir, ca sa se indeparteze praful galben ce cade din flori. Se pun la fiert cu 1 l de apa, tinandu-se sa fiarba pana scade apa aproape la jumatate. Se dau la o parte si se lasa sa se raceasca. Se strecoara printr-un tifon des. Se pun in tingire doua pahare din aceasta zeama, bine limpezita, cu zaharul. Se tine pe marginea masinii pana se topeste. In timpul fiertului, se iau doua lingurite din acest sirop, se pun intr-o ceasca, cu un varf de lingurita de sare de lamaie, amestecand pana se dizolva. Se incearca serbetul daca este legat, la fel ca si cel de capsuni. Se da la o parte, se acopera cu o carpa uda, iar cand s-a racorit atat cat poate suferi degetul, se ia la frecat cu facaletul. In momentul cand incepe sa-si schimbe culoarea, se pune cate putin din siropul in care am dizolvat sarea de lamaie. Aceasta coloreaza frumos serbetul, dar in acelasi timp il acreste, de aceea nu trebuie pusa prea multa. Se pune dupa gust. Cand serbetul este gata, se framanta cu mana, sau se pune direct in borcane.
801. SERBET DE VISINE
3/4 pahar zeama de visine, 1 kg zahar.
Se storc bine visinile pana se obtin 3/4 pahar de zeama limpezita, care se completeaza cu apa, astfel incat paharul sa fie plin. Se pune in tingire cu zaharul si se procedeaza ca la serbetul de capsuni, luandu-se fierbinte la frecat.
802. SERBET DE LAMAIE
1 1/4 kg zahar, 4 pahare apa, 1 lamaie, vanilie.
Se pun la topit, in tingirea de dulceata, la foc foarte mic, zaharul cu patru pahare de apa. Cand zaharul s-a topit, se impinge tingirea pe foc iute, la fiert. Se ia spuma si se leaga ceva mai tare ca pentru serbetul obisnuit, incercand daca s-a legat la fel ca la serbetul de capsuni (v. 798).
Cat fierbe, se sterg marginile tingirii cu o carpa curata, muiata in apa rece, ca sa se curete zaharul intarit pe margini, deoarece acesta provoaca zaharisirea serbetului. Se adauga putina vanilie. Se da jos de pe foc, si cand s-a racorit cat poate suferi degetul, se ia la frecat cu facaletul. Cand incepe sa se albeasca, se toarna cate putin din zeama strecurata de la o lamaie intreaga, adaugand, dupa gust, si putina coaja rasa de lamaie. Se lucreaza la fel ca serbetul de capsuni.
803. SERBET DE CIOCOLATA
1,250 kg zahar, 4 pahare apa, 3 batoane ciocolata sau 50 g cacao, vanilie.
Se pun in tingirea de dulceata sa se moaie zaharul cu patru pahare de apa. Se lasa pe marginea masinii pana se topeste tot zaharul. Se fierbe apoi pe foc iute si cand siropul este aproape legat, se adauga ciocolata vanilata rasa. Se ia spuma, din cand in cand, pana se leaga bine. Se incearca daca este gata, punand cateva picaturi intr-o ceasca cu apa rece. Daca picaturile nu se dizolva imediat si se pot lua intre degete, atuncea serbetul este gata.
Se va incerca de 2 - 3 ori, pentru ca serbetul sa iasa potrivit de legat. Se da la o parte, si cand s-a racorit cat sufera degetul, se ia la frecat, pana se taie coarda si isi schimba culoarea. Daca este necesar, se framanta si cu mana ca sa devina ca alifia si se pune in borcan. In loc de ciocolata se pot pune 50 g de cacao, dizolvate separat cu cateva linguri de apa si tumate in tingire cand siropul este aproape legat.
804. SERBET DE ZAHAR ARS
1,250 kg zahar, 4 pahare apa.
Se pun in tingirea de dulceata, la foc foarte mic, 1 kg de zahar cu trei pahare de apa. Cand zaharul s-a topit, se impinge tingirea pe foc iute, la fiert. intr-o tigaie foarte Curata, preferabil de aluminiu, se ard 250 g zahar si se sting cu un pahar de apa fierbinte. Se amesteca pe coltul masinii si se toarna in tingire, cand siropul pentru serbet este aproape legat. Se fierbe din nou si se incearca la fel ca serbetul de ciocolata. Daca este gata, se ia de pe foc, se acopera cu o carpa uda si cand s-a racorit cat sufera degetul, se ia la frecat.
805. SERBET DE CAFEA
1,250 kg zahar, 3 paharte apa, 1 pahar cafea concentrata (amestecata cu cicoare).
Se pun in tingirea de dulceata zaharul cu trei pahare de apa, si se procedeaza la fel ca la serbetul de ciocolata, adaugand la fiert, in loc de ciocolata, un pahar de cafea concentrata si bine limpezita. Daca pare prea deschis cand isi schimba culoarea, se mai poate adauga o lingura de cafea in timp cat se freaca.