Documente noi - cercetari, esee, comentariu, compunere, document
Documente categorii

Clasificarea tunsorilor

CLASIFICAREA TUNSORILOR


Tunsori executate cu briciul sau lama de tuns:

1.     Tunsoarea in unghi (triunghi);

2.     Tunsoarea ovala;

3.     Tunsoarea in linie dreapta;


Tunsori executate cu foarfeca:

Tunsoarea garçon;

Tunsoarea demigarçon;



Tunsoarea dreapta si in scari;


TUNSORI EXECUTATE CU LAMA SAU CU BRICIUL


Tunsoarea in unghi(triunghi)


Dupa ce parul a fost spalat, se traseaza o carare despartitoare de la frunte pana la ceafa si de la o ureche la cealalta, apoi se desparte o mica suvita de par la ceafa de max 2 cm care se piaptana pe ceafa.

Se fixeaza unghiul pe care coaforul trebuie sa-l formeze. Restul de par se prinde in sus cu clipsuri sau clame.

Suvita de par despartita pe ceafa se tunde in unghi in asa fel incat firele de par de la mijlocul cefii sa fie mai lungi decat firele de par din imediata apropiere a urechii. Dupa ce unghiul( prima taietura) este bine format, se trece mai departe, procedandu-se la despartirea unei suvite de par care sa fie paralela cu linia unghiului; se tunde aceasta suvita la lungimea parului tuns anterior .tot prin carari se despart mici suvite de par care treptat, treptat se tund la lungimea suvitelor tunse anterior pana se ajunge in crestet.

Suvitele de par din crestet se vor tunde pe dedesubt. Acest lucru este necesar pentru ca firele de par subtiate si mai scurte sa fie pe dedesubt, constituind punct de sprijin, iar cele lungi si nesubtiate deasupra, constituind parul de acoperire. Astfel la executarea

unei coafuri se poate obtine cu usurinta un volum corespunzator , estetic.

Dupa aceea se tunde in partea cealalta a cararii si tot prin despartirea parului prin carari succesive fiecare suvita pana se ajunge in crestet.

Dupa terminarea acestei operatii se piaptana cele doua portiuni de par tunse de la spatele capului. Se executa controlul lungimii, incepand din crestet pana se ajunge la ceafa, atat intr-o parte cat si in cealalta, prin despartirea si pieptanarea in diferite directii, suvitele de par tunse pentru a se constata daca suvitele au legatura intre ele si daca sunt corect tunse.

In continuare se trece la executarea tunsorii pe portiunea din fata, unde se imparte parul intrei parti. Se traseaza intai doua carari despartitoare, incepand de la portiunea de par taiata in spate si se continua pana in mijlocul sprancenii; deci in partea dreapta si partea stanga. Parul din partea frontala se piaptana spre frunte, iar cel din partile laterale in jos spre urechi. Se alege apoi o mica de par in partea frontala avand o grosime de max. 2 cm, restul de par  se strange si se fixeaza cu clipsuri in crestet. Este importanta pozitia executantului fata de clienta, deoarece suvita de par aleasa trebuie sa fie direct orientata spre executant( in caz ca suvita de par este trasa oblic, fie spre dreapta, fie spre stanga, nu va fi corect tunsa). Se va tunde aceasta suvita de par din partea frontala in asa fel incat lungimea parului sa ajunga cel putin pana la sprancene. Se aleg apoi mici suvite care se taie succesiv pana se tunde tot parul( se ajunge in crestet la lungimea suvitei tunse in partea frontala).

La tunderea parului din partile laterale se face o carare de la tampla pana la portiunea de par tunsa anterior la spatele capului si se tund suvitele in asa fel incat firele de par de la ureche sa aiba legatura cu firele de par anterior taiate, iar firele de par de la tample sa fie mai lungi formand un unghi inspre fata. In continuare, tot prin carari despartitoare, se tund suvitele de par pana se ajunge la parul tuns in spate, crestet si partea frontala. Se procedeaza la fel si in cealalta parte. In incheiere se piaptana parul din fata, partile laterale si spate pentru a controla calitatea tunssorii. Daca lucrarea a fost executata corect, se trece la coafat.


TUNSOAREA OVALA

Tehnica de lucru :

pe parul spalat se traseaza o carare de la frunte la ceafa si o carare de la o ureche la cealalta;

se alege o mica suvita de maxim 2 cm si o pieptanam pe ceafa, formandu-se ovalul, restul de par il prindem in sus cu clipsuri;

suvita de par de la ceafa se tunde fara sa se scurteze foarte tare;

in portiunea de la spate a capului se aleg suvite care vor fi tunse la lungimea parului anterior tuns;

in crestet, parul se va tunde pe dedesubt;

in mod similar, se procedeaza pentru ambele parti ale capului;

urmeaza impreunarea prin pieptanare a celor doua parti tunse, controlandu-se si taind firele de par mai lungi;

parul din portiunea din fata trebuie sa ajunga (pe cat se poate) la sprancene;

se alege o suvita de par in partea laterala si se va tunde in asa fel incat sa obtinem o legatura perfecta cu firele de par tunse anterior;

se alege suvita cu suvita si se tund pana in crestet cu grija ca parul din partile laterale sa nu depaseasca lungimea parului tuns anterior;

se controleaza parul pieptanandu-l in toate directiile.


DE RETINUT:

Tineti seama ca in stare uscata bretonul va arata ceva mai scurt!


TUNSOAREA IN SCARI


Acest gen de tunsoare difera foarte mult de tunsorile descrise anterior.

Se realizeaza pe baza unui procedeu aparent incorect; ca aspect insa tunsoarea este placuta la vedere, avantajeaza tineretul si este usor de intretinut. Tunsoarea se executa in felul urmator:

-se spala sau se uda parul, apoi se executa cararile despartitoare obisnuite, pregatitoare in vederea executarii tunsorii( de la frunte la ceafa si de la o ureche la cealalta).

-se alege o mica suvita de par de la ceafa de max 2 cm. Restul de par se prinde in clame in sus, pentru a nu deranja executia tunsorii la suvita de par aleasa.

-tunsoarea parului la ceafa se face in asa fel incat firele de par tunse si subtiate(filate) sa fie prelungite pe ceafa fara a avea un contur bine definit.; ele vor avea un aspect voit dezordonat.

-in continuare se aleg suvite mici de par care se vor tunde mai scurt, in asa fel ca acestea sa nu ajunga ca lungime pana la baza tunsorii de la ceafa(deci vor fi tunse in scara) pana in crestet. Aici suvitele de par se vor tunde pe dedesubt. -aceeasi operatie se executa si in partea cealalta, urmand ca dupa aceea cele doua portiuni de par din spate sa fie pieptanate impreuna si apoi sa se realizeze prin tunsoare legatura intre ele.

-dupa aceea se executa tunsoarea in portiunea frontala(la lungimea dorita).

-in continuare, in partile laterale se desparte o suvita de par care sa asigure perciunilor o lungime corespunzatoare care se tunde pana la lungimea dorita.

-parul care a ramas deasupra urechii se tunde scurt in asa fel incat sa nu acopere urechile sau sa le acopre numai putin.

-la aceasta tunsoare, portiunile de par tunse in fata, lateral si in portiunea din spate nu vor avea legatura intre ele.

-printr-un pieptanat corect al parului se obtine o linie de tunsoare frumoasa si tinereasca.



Din grupa tunsorilor executate cu foarfeca vom descrie :

Tunsoarea GARÇON

Tehnica de lucru:

  1. se traseaza o carare despartitoare de la frunte pana la ceafa si o carare despartitoare de la o ureche la cealalta;
  2. parul de la spate spre ceafa va fi tuns pierdut (se va aplica tehnica de tuns a frizerilor)
  3. in partea frontala, parul se va taia la lungimea dorita fara a depasi linia sprancenelor;
  4. in partile laterale, se va tunde pe suvite mici asa incat sa fie la lungimea parului din partea frontala si sa aiba o legatura armonioasa cu partea tunsa de la spate;
  5. in partea laterala si partea frontala, parul se va tunde aplicand tehnica de efilaj (suvita de par se va tine cu mana stanga si cu foarfeca intredeschisa se va taia parul prin introducerea foarfecei in suvita de par, impingand foarfeca spre radacina);
  6. se piaptana parul in diferite directii pentru a verifica daca are lungimi corespunzatoare.

TUNSOAREA DEMIGARCON



-este oarecum asemanatoare cu tunsoarea garcon.Toate operatiile pregatitoare si unele de executie sunt la fel la la tunsoarea garcon.

-in partea frontala a capului insa parul se va tunde in forma dorita, adica se formeaza un breton total, partial sau se orienteaza spre spate. Parul din partile laterale se va pieptana in jos spre ureche si se va tunde dintr-o data la lungimea parului tuns la spate

-deci la aceasta tunsoare parul in partile laterale va fi mai lung decat la tunsoarea garcon.

-la aceasta tunsoare, potiunile de par tunse in fata, lateral si in spate nu vor avea legatura intre ele.

-printr-un pieptanat corect al parului se obtine o linie de tunsoare frumoasa si tinereasca.


Tunsori cerute de clienti

(prin fotografii, tunsori ale vedetelor sau descrieri):


Stabiliti caracteristicile prezentate de clienta de care depinde tunsul :

lungimea parului;

densitatea;

forma capului, respectiv a fetei;

existenta vartejurilor (par crescut in raspar);

In baza acestor constatari, verificati daca este realizabila tunsoarea dorita. Daca nu, puteti propune diferite variante care se potrivesc caracteristicilor clientei.

Tunsori moderne

DE RETINUT - pentru a realiza o tunsoare corespunzatoare cerintelor actuale, este necesar sa se intrebuinteze metode tehnice noi aparute in acest domeniu.

PENTRU O TUNSOARE CORECTA SUNT NECESARE:


1.     -EXAMINAREA DIRECTIEI DE CRESTERE A PARULUI PENTRU A VALORIFICA UNELE CARACTERISTICI ALE ACESTEIA(VARTEJURI) IN FAVOAREA TUNSORII PRECUM SI MASCAREA UNOR DEFECTE DE CRESTERE A PARULUI, A UNOR DEFORMATII ALE CAPULUI SI ADIFERITELOR CICATRICE, PRIN ADAPTAREA TUNSORII;

2.     -POZITIA CORECTA A COAFORULUI IN TIMPUL EXECUTARII TUNSORII

3.     -UMEZIREA PARULUI, DEOARECE TUNSOAREA CU BRICIUL SAU CU LAMA SE EXECUTA PE PARUL UD;

4.     -ALEGEREA SI DESPARTIREA SUVITELOR DE PAR CE URMEAZAA FI TUNSE

5.     SUBTIEREA PARULUI

Pentru a reda parului suplete si lejeritate, trebuie ca la tuns sa fie filat, adica sa se ia din excesul de par, exes care se gaseste la extremitati(varf si radacina).

In urma filatului corect se creeaza posibilitatea de a se realiza o coafura frumoasa, deoarece parul subtiat asigura supletea coafurii, o mai mare rezistenta a ondulatiei, precum si suplete, daca se executa un permanent. De asemenea, rularea suvitelor de par pe bigudiuri(atat la ondulatie cat si la permanent) se poate executa mult mai bine si mai usor.

Atat la tunderea cat si la subtierea suvitelor de par se intrebuinteaza lama sau briciul. In timpul tunderii se cere o atentie deosebita la manuirea acestor scule. Manuirea lamei sau a briciului in mod necorespunzator atrage dupa sine subtierea sau rarirea prea accentuata sau inegala a suvitelor de par.

Subtierea parului se incepe de la o distanta care variaza in functie de lungimea parului; la un par care este lung de circa 16 cm, subtierea incepe de la jumatatea lungimii de par(8 cm). Daca o suvita de par are o lungime de 8 cm, subtiatul se va incepe de la 4 cm distanta de radacina si asa mai departe.

In concluzie, niciodata filatul(subtierea)parului nu incepe de la radacina. Daca parul este foarte des se poate utiliza foarfecele de filat, pentru a lua din desime.

Tehnici moderne

PIVOT-POINT   

  1. tehnica punctului sau tunderea in zig-zag
  2. se foloseste pentru a da suplete si forma tunsorii
  3. sustinerea superficiala a suvitelor

SLICE:

  1. se foloseste pentru a subtia in profunzime suvitele de par in vederea obtinerii lejeritatii
  2. se lasa foarfeca sa alunece in jos, pe diferite suvite

FREE-HAND (mana libera):

  1. tehnica prin tapare (efilaj)
  2. se foloseste la tunderea suvitelor din partea superioara a capului obtinand volumul necesar tunsorii

UNDER CUT:

  1. tehnica combinata SLICE si PIVOT-POINT
  2. se foloseste la finisarea tunsorii
  3. se subtiaza varful suvitelor de par tunse anterior

Controleaza calitatea tunsorii

Dupa terminarea tunsorii, verificati inca o data rezultatul si faceti corecturi:

verifica lungimea firelor de par - sa fie egale;

realizeaza legatura dintre zone - sa fie uniforma;

verifica forma obtinuta - daca este conform modelului dorit;

obtinerea confirmarii clientei;

corecteaza imperfectiunile observate




GLOSAR DE TERMENI

1.     Armonioasa=efect stilistic placut obtinut in urma operatiei de tuns


2.     Ascendenta = miscare de jos in sus a masinii de tuns;

3.     Conformatie = structura fizica a corpului; constitutie;

4.     Contur = linie inchisa care margineste o parte din suprafata;

5.     Cutie craniana = teasta capului, craniu;

6.     Densitate = faptul de a fi dens; desime;



7.     Efilaj = subtierea parului cu ajutorul foarfecei de tuns;

8.     Filat = a taia intr-un anumit fel suvite dintr-un par prea des cu foarfeca de filat;

9.     Fizionomie = totalitatea trasaturilor fetei cuiva care determina expresia ei particulara; chip;

10.  Frizura = operatie constand in tunsul si pieptanatul parului;

11.  Imperfectiuni = defecte, cusururi;

12.  Inestetic =care nu este estetic (urat);

13.  Mediana = care se afla la mijloc;

14.  Vartej = loc in crestetul capului de unde parul porneste in toate directiile; par crescut in raspar.


CE SI CUM?

Spray fixativ: stabilitate mare pentru orice tip de par

Lac de par pentru styling: confera stralucire si stabilitate maxima

Creativ -spray: pentru modelare si fixare.Parul ramane moale

Ceara de styling: confera accente stralucitoare frizurii

Gel lichid: creeaza un look natural: in cantitati mai mari, confera volum. Aplicat la radacini, creeaza stabilitate

Shine-gloss:reflecta lumina, iar parul devine extrem de stralucitor. Este ideal pentru parul deteriorat sau ars. Se pulverizeaza pur si simplu pe parul uscat.

DE RETINUT

O pieptanatura se face dupa spalatul parului sau dupa o frictionare cu lotiune.



Pieptanarea si uscarea parului se face diferit, in functie de forma ceruta de tunsoare si de fizionomia clientului.


Peste cap

Se incepe cu portiunea superioara a capului,din dreptul fruntii spre crestet.

Se continua cu partile laterale.

Se incheie cu pieptanarea si fixarea vartejului si a portiunii din spatele capului.


Cu carare

Se incepe din crestetul capului de la vartej.

Se usuca de-a lungul cararii de la crestet spre frunte.

Se usuca parul din portiunea superioara a capului, partile laterale si spatele capului.

La sfarsit se usuca parul din portiunea frontala.


TUNSORI DE DAMA

I. PREGATESTE CLIENTA IN VEDEREA REALIZARII TUNSORII


Consilierea clientei-se face printr-o discutie politicoasa pentru explicarea corelarii caracteristicilor ei cu forma tunsorii

Consilierea are caracter individualizat, cu luarea in consideratie a dorintelor pentru:

a satisface nevoia de informare a clientei

a oferi servicii si produse care sa acopere necesitatile clientei

o servire a clientei, care contribuie la satisfacerea ei si la formarea unei impresii pozitive

Discutiile de consiliere se pot face inaintea, in timpul, la incheierea unei tunsori.  Se impart in:

Faza de intampinare si contact

salutati cu amabilitate clienta

zambiti-i

vorbiti clar si rar

insotiti clienta spre locul de munca

Faza de informare

1.     puneti  intrebari clare pentru a afla dorinta clientei

2.     asteptati raspunsul, puneti intrebari pana va veti forma o imagine clara asupra dorintei clientei

3.     explicati clientei ca un rol important in alegerea tunsorii este studierea imperfectiunilor craniului si ale figurii

4.       sa i se prezinte cu ajutorul cataloagelor, revistelor, programelor de calculator posibile tipuri de tunsori

Faza de consiliere

1.     evidentiati avantajarea clientei si oferiti-i si alte posibilitati daca este nehotarata

Faza de incheiere si confirmare

1.     convingeti-va ca clienta a inteles totul corect si este de acod cu tunsoarea potrivita

2.     laudati clienta si confirmati-i ca a facut o alegere buna

3.     dupa executarea tunsorii intrebati clienta daca este multumita

4.     oferiti clientei sfaturi,recomandati-i produse pentru ingrijirea parului acasa


COAFORUL TREBUIE SA CONVINGA CLIENTA CA EL ESTE UN EXPERT IN IMBUNATATIREA ASPECTULUI GENERAL


II.Protejarea imbracamintei clientei

Scopul:acoperirea imbracamintei clientei astfel incat aceasta sa nu se pateze sau sa se ude

mantaua de tuns protejeaza imbracamintea clientei de parul tuns

prosop plusat se utilizeaza pentru spalatul sau udatul  parului

servetele de hartie-se folosesc la vopsitul parului,co protectie suplimentara


Asezarea clientei intr-o pozitie comoda si in acelasi timp optima pentru lucrator se face utilizand scaune profesionale cu inaltime reglabila


III. PREGATIREA INSTRUMENTELOR:
INSTRUMENTE SI APARATE FOLOSITE LA REALIZAREA UNEI TUNSORI:

1.     Foarfeca;



2.     Brici cu lama;

3.     Pieptene;

4.     Foarfeca filat;

5.     Masina nr. 0000.

Este recomandat ca tunsoarea sa se execute pe parul ud!

Etapele unei tunsori:

1.     asezarea clientei in mod corespunzator pe scaun si reglarea lui in raport cu inaltimea clientei;

2.     alegerea unei tunsori in functie de fizionomia si imperfectiunile craniene;

3.     alegerea genului de tunsoare in functie de calitatea, cantitatea, lungimea si starea de sanatate a parului;

4.     scurtarea parului la o lungime care sa avantajeze fizionomia clientei, sa corespunda conformatiei capului.

Pentru a realiza o tunsoare corespunzatoare cerintelor actuale, este necesar sa se intrebuinteze metodele tehnice cele mai avantajoase parasind metodele de lucru invechite care nu mai dau rafinament.

O metoda invechita de tuns care trebuie abandonata consta in tunderea parului in stare uscata si filarea parului cu foarfecele de filat.

Un alt procedeu nerecomandabil si necorespunzator(care din pacate mai este practicat) este tunderea parului cand se executa un permanent cald( se izoleaza parul, dupa care se tunde fiecare suvita, drept cu foarfeca).

Pentru executarea unei tunsori corecte trebuie sa se aiba in vedere urmatoarele:

-asezarea clientei in mod corespunzator pe scaun in raport cu inaltimea;

-alegerea celei mai potrivite tunsori in functie de fizionomie;

-alegerea genului de tunsoare in functie de calitatea parului, lungime;

-scurtarea parului la o lungime care sa avantajeze fizionomia clientei, care sa corespunda cu conformatia capului sau asfel incat volumul parului si ulterior al coafurii ce se va obtine pe baza tunsorii sa fie in concordanta cu volumul capului, iar acesta sa capete dupa tunsoare forma ideala.

Determinarea volumului tunsorii este la fel de utila si necesara si pentru obtinerea coafurii. Volumul se determina cu piepnenele in felul urmator:

-se aplica pieptenul in dreptul maxilarului, se lipeste de-a lungul obrazului spre tampla;

-locul unde pieptenele se esparte de cap, se marcheaza cu un inceput de carare.

-apoi se fixeaza pieptenele pe ceafa, in dreptul primei vertebre, alipilndu-l de cap, locul unde se cdesparte pieptenele de cap se marcheaza tot cu un inceput de carare.

-se traseaza apoi o carare circulara. In portiunea cuprinsa in interiorul cararii circulare se va lasa meselor de par o lungime mai mare, ele formand volumul coafurii.

Pentru coafuri moderne se obtine lungimea de baza in partile laterale scurtand drept suvita pe dedesubtul lobului urechii. Suvita de la tampla(temporala) se piaptana peste obraz si in jos si se tunde pana la coltul exterior al sprancenii

Pentru coafurile cu ceafa degajata, fara spit, parul se tunde urmarindu-se formarea unui oval. Pentru aceasta se tunde prima suvita de la urechi la 1 cm mai jos de lobul acesteia, continuandu-se tunsoarea pe sub conturul implantatiei.

Numeroase coafuri realizate in ultimii ani cer executarea de tunsori variate.

In prezent se disting urmatoarele tipuri de tunsori:

-tunsoarea dreapta la care fiecare suvita se scurteaza dintr-o data, parul nefiind filat. Parul astfel tuns este potrivit pentru coafuri cu ondule cu miscari simple, drepte

-tunsoarea dreapta cu parul filat. Suvitele se subtiaza si se scurteaza treptat cu lama, efectuandu-se miscari lomgitudinale. Suvitele pot fi mai mult sau mai putin subtiate pe o lungime mai mare sau numai la varfuri, in raport cu cerintele coafurii. Aceasta tunsoare se recomanda, in raport cu cerintele coafurii. Aceasta tunsoare se recomanda pentru coafuri vaporoase sau cu onduleuri; in acest caz nu se va fila parul prea mult

Alegerea tunsorii potrivite

2.1 Alegerea frizurii in functie de fizionomia fetei

Fata prelunga

Mai mult lunga decat lata, se preteaza parului tuns de lungime medie care adauga volum pe partile laterale. Evitati tunsorile cu parul pana la umeri si pieptanaturile care dau volum partii inferioare a fetei dumneavoastra.

Fata patrata

Latimea fetei reprezinta mai mult de doua treimi din lungime, dandu-i un aspect patrat.Tunsorile drepte si liniile orizontale nu avantajeaza. Alegeti un stil ciufulit sau care sa ascunda o parte din fata. Mariti volumul pe partile laterale ale fruntii sau la baza capului pentru a lungi fata.

Alegeti tunsori cu lungime medie, peste maxilar sau chiar mai jos.

Fata rotunda

Latimea fetei depaseste doua treimi din lungime. Alegeti o tunsoare cu volum pe crestet si lateral pana deasupra urechii. Pieptanaturile asimetrice si liniile in diagonala vor da impresia unei fete prelungi.

Fata lata

Echilibrati formatul fetei pieptanand parul in sus, cu linii verticale. Dati volum parului spre tample si in crestet. Evitati tunsorile cu volum mare pe lateralele fetei.

Fata colturoasa (diamant)

Alegeti tunsorile care acopera fruntea si pometii. Dati volum parului in zona maxilarelor. Nu pieptanati parul pe spate pentru a evita dezgolirea fetei.

Fata in forma de inima

Lata in partea superioara si ingusta la cea inferioara. Echilibrati dand volum parului la partea inferioara a fetei.

Fata in forma de para

Alegeti pieptanaturi bogate in crestet si la tample pentru a echilibra maxilarele late. Optati pentru onduleuri, lasand fruntea libera.



asistenta sociala

nutritie






Upload!

Trimite cercetarea ta!
Trimite si tu un document!
NU trimiteti referate, proiecte sau alte forme de lucrari stiintifice, lucrari pentru examenele de evaluare pe parcursul anilor de studiu, precum si lucrari de finalizare a studiilor universitare de licenta, masterat si/sau de doctorat. Aceste documente nu vor fi publicate.