|
BAUTURI
813. LICHIOR DE PORTOCALE
1 l alcool de 90°, 1 l lapte crud, 1 kg zahar tos, 4 portocale, 1 lamaie.
Intr-un borcan de 4 kg se pun alcoolul, laptele crud, zaharul, 4 portocale taiate bucati potrivite, cu coaja si cu samburi, si o lamaie taiata bucati. Se leaga borcanul si se pune intr-un loc ferit, unde se lasa sa stea o luna intreaga. La fiecare 2 - 3 zile se amesteca bine continutul cu o lingura mare de lemn. Dupa acest timp, se strecoara totul printr-un tifon, storcand bine sa iasa toata zeama din portocale. Lichidul obtinut se filtreaza astfel: intr-o palnie obisnuita de metal sau de sticla se pune o alta palnie de hartie de filtru prin care se toarna incet in sticle lichidul de mai sus. Filtrarea se face in citeva ore, iar lichiorul trebuie sa iasa perfect limpede. Cat are inca lichid, palnia de hartie nu trebuie atinsa, deoarece s-ar rupe imediat. Cand s-a depus prea mult reziduu pe ea, se inlocuieste cu alta hartie de filtru. Lichiorul astfel obtinut se toarna in sticle, se astupa si se pastreaza oricat timp.
814. LICHIOR DE CAFEA
250 g cafea (pentru 1 l cafea lichida), 1 l alcool 90°, sirop dintr-un kg zahar si ¾ l apa, vanilie.
Se face la filtru o cafea aromata din 250 g cafea prajita si macinata mai mare. Se trece prin filtru atata apa clocotita, incat sa se obtina 1 l cafea lichida. Se face un sirop din zahar si apa. Dupa ce s-a racorit, se amesteca cu cafeaua, alcoolul si un praf de vanilie. Se pastreaza in sticle bine astupate.
815. LICHlOR DE ANASON
1 l alcool de 90°, 40 g anason stelat, 5 boabe de coriandru, o bucatica cat un ban de scortisoara, sirop din 400 g zahar si ½ l apa.
Se pun intr-un borcan cu gatul stramt alcoolul, anasonul si celelalte aromate. Se astupa si se lasa sa stea astfel doua luni incheiate. Dupa acest timp se adauga siropul de zahar. Se amesteca la fiecare doua zile, timp de o saptamana. Se filtreaza apoi la fel ca lichiorul de portocale.
816. LICHlOR DE CASSIS
1 l alcool de 90°, 2 kg boabe de cassis (coacaze negre), sirop din 750 g zahar si 1/2 l apa.
Se pun intr-un borcan cu gatul stramt boabele de cassis, alese si spalate, cu 1 l de alcool.
Se astupa bine si se lasa sa stea doua luni. Dupa acest timp se amesteca cu siropul de zahar. Se continua apoi ca la lichiorul de portocale.
817. VISINATA
La 1 kg de visine, 400 g zahar, alcool cat sa cuprinda visinile.
Se spala visine frumoase, coapte si intregi. Se rup coditele. Se umplu cu ele sticle mari, speciale pentru visinata, de 3 - 4 kg, cu gatul larg. Se pun un rand de visini, unul de zahar tos sau pisat. Se leaga borcanul si se lasa cateva zile la soare, pana isi lasa visinile zeama si zaharul incepe sa se dizolve. Din cand in cand se scutura usor borcanul ca sa se aseze visinile. Se toarna apoi alcool de 90° cat sa acopere visinile, se leaga borcanul cu hartie pergament, se asaza din nou intr-un loc la soare si se lasa cateva saptamani. Visinile capata un gust aromat, foarte placut, daca printre ele se pun cateva boabe de cirese amare si cativa samburi de visine, zdrobiti. Dupa dorinta, se poate servi visinata impreuna cu visinile sau numai lichiorul, iar visinile separat, presarate cu zahar pisat. De asemenea se pot fierbe visinile intr-un sirop slab de zahar si apa, servindu-le ca un compot.Daca visinata pare prea tare, se poate slabi cu sirop de
zahar.
818. VIN FIERT
1 l vin, 250 g zahar, 4 ciisoare, o bucatica scortisoara, o bucatica coaja de lamaie.
Se pun la fiert intr-un vas curat, fara miros de mancare, vin alb sau rosu, zahar, cuisoare, scortisoara si putina coaja de lamaie. Se amesteca pana se dizolva zaharul si se lasa apoi sa dea un singur clocot. Vinul fiert prea mult pierde din aroma. Se strecoara si se serveste fierbinte in cesti sau in pahare.
819. SODOU
Pentru 6 persoane: 6 galbenusuri, 12 lingurite cu varf de zahar, 1 l lapte, 6 lingurite rom.
Se freaca intr-un castron galbenusurile cu zaharul pisat, pana se umfla si devin o crema spumoasa. Se toarna incet laptele clocotit, se adauga rom si se serveste la cesti imediat, cat este fierbinte.
820. LIMONADA
Pentru 6 persoane: 150 g zahar, 2 lamai mijlocii, 6 pahare apa.
Se pune zaharul intr-un vas foarte curat. Se toarna apa rece deasupra, amestecand pana se dizolva zaharul. Se adauga putina coaja de lamaie, taiata numai din partea galbena si zeama de lamaie. Se acopera si se pune la gheata cateva ore. Inainte de a servi se strecoara, adaugand in pahare si cate o felie subtire de lamaie.
821. CVAS
15 l apa, 800 g zahar, 2 lamai, 200 g stafide, 25 g drojdie, 1/2 Iingurita bicarbonat.
Se pun intr-o oala sau in alt vas mare, zaharul, lamaile taiate bucati si stafidele. Se oparesc cu apa clocotita. Se acopera vasul cu un servet. Cand s-a racorit apa cat sufera degetul, se pun drojdia muiata cu putina apa si 1/2 lingurita de bicarbonat.
Se lasa sa fermenteze 12 ore, apoi se strecoara si se toarna in sticle, dupa ce s-a pus in fiecare 2 - 3 stafide. Se inchid sticlele cu dop fiert, se leaga fiecare bine cu sfoara, ca sa nu sara dopul, si se mai tin doua ore la cald, apoi se duc in pivnita. Dupa 2 - 3 zile cvasul este bun de baut.