|
Prevenirea zgomotului
Prevenirea zgomotului se realizeaza prin doua tipuri de masuri specifice si anume:
v Masuri tehnico-organizatorice care intra in responsabilitatea angajatorului;
v Masuri medicale care sunt coordonate de catre medicul de medicina muncii.
Masurile tehnico-organizatorice au ca scop reducerea zgomotului, in special evitarea lovirii sau a contactului intre metal si metal folosind dupa posibilitate material plastic in locul acestora. Aceste metode la locurile de munca pot reduce de asemenea nivelul zgomotului evitand instalarea fenomenelor prepatologice si patologice.
Masurile medicale constau, in principal, in:
a. Educatia populatiei expusa profesional la zgomot peste LMA la locurile de munca cu risc evaluat, in sensul informarii corecte si complete asupra:
nivelului de zgomot la locul de munca;
efectelor zgomotului peste LMA asupra organismului in situatiile unor expuneri indelungate (ani);
respectarii normelor de protectie individuala prin utilizarea corecta a echipamentelor de protectie;
necesitatii evaluarii periodice a starii de sanatate a aparatului auditiv in vederea depistarii precoce a efectelor nocive ale zgomotului;
obligativitatii respectarii de dispensarizare ORL.
b. Control medical preventiv (la angajare, adaptare, la reluarea muncii si periodic)
Comunicarea riscului de imbolnavire profesionala prin expunere la zgomot peste LMA -se adreseaza:
q Angajatorilor:- in legatura cu obligatiile care le revin conform legislatiei in vigoare
In conformitate cu Normele Generale de Protectie a Muncii, angajatorii trebuie sa asigure conditiile prevazute de art. 606: "riscul care rezulta din expunerea la zgomot trebuie suprimat la sursa sau trebuie redus la minimum, luand in considerare progresul tehnic si posibilitatea aplicarii masurilor de reducere a zgomotului in special la sursa".
Angajatorii devin direct responsabili de actiunile in care trebuie sa fie implicati:
Evaluarea riscului (nivelul de zgomot la locul de munca);
Identificarea locurilor de munca cu risc;
Identificarea personalului expus la zgomot peste LMA;
Elaborarea si aplicarea masurilor tehnico-organizatorice.
q Angajatilor- trebuie sa fie informati si instruiti in scopul sprijinirii lor pentru a intelege si gestiona riscurile legate de zgomot. Informarea si instruirea trebuie sa includa urmatoarele aspecte:
v Tipurile de risc, precum si masurile care pot fi luate pentru eliminarea sau reducerea acestora;
v Concluziile evaluarii riscurilor, inclusiv explicarea semnificatiei acestora si riscurile potentiale;
v Utilizarea corecta a masurilor de protectie auditiva, inclusiv a EIP;
v De ce si cum sunt identificate si raportate simptomele privind tulburarile auditive;
v Situatiile in care lucratorii au dreptul la supraveghere medicala si scopul acesteia.
2. Masuri de prevenire a riscurilor
Eliminarea sursei de zgomot, daca este posibil
Introducerea unei politici de achizitii 'fara zgomot sau cu zgomot scazut' pentru toate echipamentele tehnice din cadrul organizatiei voastre. Multe state membre au o baza de date cu echipamentele care pot contribui la acest proces. Modul in care se instaleaza echipamentul - si locul unde este acesta este amplasat - pot avea un efect deosebit asupra expunerii la zgomot a lucratorilor, in aceeasi masura ca si proiectarea locului de munca;
Controlul zgomotului la sursa
In multe cazuri, eliminarea surselor de zgomot este imposibila atat din punct de vedere fizic, cat si practic. Totusi, exista o serie de posibilitati de reducere a expunerii lucratorilor, si anume:
Izolarea sursei de zgomot, de exemplu prin reamplasarea sau inchiderea echipamentului intr-o incinta;
'Atenuarea' zgomotului sau vibratiei echipamentului, de exemplu prin utilizarea unor suspensii metalice sau pneumatice sau prin introducerea unor amortizoare sau atenuatoare de zgomot la esapari. O solutie posibila este reducerea vitezei de lucru a utilajului. O alta solutie se refera la utilizarea curelelor de transmisie in locul rotilor dintate zgomotoase, sau utilizarea sculelor electrice in locul celor pneumatice;
Efectuarea unei intretineri preventive periodice: atunci cand componentele sunt uzate sau deteriorate, nivelurile de zgomot au tendinta sa creasca. Aceasta operatie ofera, de asemenea, posibilitatea de inlocuire a componentelor cu altele mai silentioase. Ori de cate ori se modifica un echipament, trebuie sa se ia in considerare impactul ergonomic al modificarii asupra celor care il utilizeaza. Exista tendinta de a inlatura sau modifica acele masuri care creeaza personalului dificultati in utilizarea echipamentului, ceea ce face ca masurile sa devina inutile.
Masuri colective de control a riscurilor
In cazul in care zgomotul nu poate fi controlat in mod corespunzator la sursa, atunci expunerea lucratorilor la zgomot poate sa fie redusa prin modificari ale:
Locului de munca - absorbtia zgomotului intr-o incapere poate avea un efect semnificativ asupra reducerii expunerii lucratorilor la zgomot;
Organizarea muncii - utilizarea metodelor de lucru care necesita o expunere mai redusa la zgomot (de ex. prin izolarea zonei de lucru zgomotoase si restrictionarea accesului in aceasta zona);
Echipamentul de lucru - modul de instalare si amplasare a utilajelor si instalatiilor poate avea o mare importanta in ceea ce priveste reducerea expunerii la zgomot.
4. Echipamentul individual de protectie (EIP)
Inainte de selectarea EIP, trebuie sa aiba loc o evaluare:
Evaluarea pericolelor ce nu pot fi evitate,
Nevoia de EIP, rezultata din aceste pericole,
Evaluarea proprietatilor EIP disponibil si cerintele.
Echipamentul Individual de Protectie (EIP) include orice tip de echipament ce se intentioneaza a fi utilizat de lucratori cu scopul protejarii acestora impotriva unui pericol asupra securitatii si sanatatii in munca.
Echipamentul Individual de Protectie trebuie sa fie utilizat numai dupa ce s-au luat toate celelalte masuri de prevenire a potentialelor pericole ramase (principiile prevenirii pericolelor!!!).
EIP trebuie in principiu sa fie folosit doar de o singura persoana.
Daca se utilizeaza mai multe articole de EIP in acelasi timp, acestea trebuie coordonate intre ele.
Echipamentul individual de protectie, cum sunt antifoanele interne si externe, trebuie sa fie utilizat ca o ultima solutie, dupa au fost epuizate toate eforturile de a elimina sau reduce zgomotul la sursa sau emisiile in mediul de munca. Atunci cand trebuie sa se utilizeze EIP se iau in considerare urmatoarele aspectele:
EIP trebuie sa fie ales corespunzator pentru tipul si durata zgomotului. De asemenea, acesta trebuie sa fie compatibil cu alte echipamente individuale de protectie utilizate;
Lucratorii trebuie sa aiba posibilitatea de a alege intre mai multe variante de echipamente individuale de protectie auditiva astfel incat sa selecteze cea mai confortabila solutie;
EIP trebuie sa fie depozitat si intretinut in mod corect;
Trebuie asigurata instruirea corespunzatoare a lucratorilor privind modul de utilizare, depozitare si intretinere a echipamentului individual de protectie auditiva.
Angajatorul poate furniza doar EIP care
este in conformitate cu specificatiile de securitate si sanatate,
ofera protectie fara sa prezinta un pericol major in sine,
este adecvat pentru conditiile relevante,
este ergonomic,
se potriveste lucratorului
Daca EIP este etichetat in conformitate cu prevederile legale relevante (marcaj CE), angajatorul poate presupune ca acesta este conform cu specificatiile relevante de securitate si sanatate.
5. Informare si instruire
Lucratorii trebuie sa fie informati si instruiti in scopul sprijinirii lor pentru a intelege si gestiona riscurile legate de zgomot. Informarea si instruirea trebuie sa includa urmatoarele aspecte:
Tipurile de risc, precum si masurile care pot fi luate pentru eliminarea sau reducerea acestora;
Concluziile evaluarii riscurilor, inclusiv explicarea semnificatiei acestora si riscurile potentiale;
Utilizarea corecta a masurilor de protectie auditiva, inclusiv a EIP;
De ce si cum sunt identificate si raportate simptomele privind tulburarile auditive;
Situatiile in care lucratorii au dreptul la supraveghere medicala si scopul acesteia.
6. Supravegherea periodica a riscurilor si masuri de control
In functie de natura locului de munca si de expunerea la zgomot, poate fi necesara supravegherea starii de sanatate si controlul zgomotului. Lucratorii au dreptul legal la supraveghere medicala corespunzatoare in anumite situatii, inclusiv la testarea audiometrica preventiva. In astfel de situatii trebuie sa se intocmeasca un dosar medical individual, iar informatiile se vor pune la dispozitia lucratorilor. Cunostintele dobandite ca urmare a supravegherii medicale se vor utiliza pentru analiza riscurilor si a masurilor de control.