Documente noi - cercetari, esee, comentariu, compunere, document
Documente categorii

Atingerea obiectivelor

Atingerea obiectivelor

incepeti tot ce puteti face sau visati ca puteti. Curajul contine geniu, putere si magie.

Goethe

Doua abordari ale procedeului de atingere a obiectivelor

Exista intr-adevar doua modalitati diferite de a fixa si de a atinge obiective. Abordarea traditionala a succesului pune ac­centul pe metodele de stabilire a obiectivelor de tipul din-spre-exterior-spre-interior. Mesajul este: "Daca veti realiza un lucru important, veti fi o persoana de succes si va veti simti bine.' Frecvent, obiectivele fixate conform acestei abordari nu sunt legate de ceea ce va place cu adevarat sa faceti in fie­care zi. Si daca nu sunt placute, e mai bine sa nu le indepli­niti, pentru ca probabil nu vor duce la o realizare importanta. Sa analizam cele patru capcane majore ale acestei abordari traditionale a realizarii obiectivelor.



Capcana 1 - Viata ca o vacanta

Persoanele care isi fixeaza tipuri de obiective non-misiu-ne aleg deseori un anumit gen de existenta, asemanatoare unei vacante: "Vreau sa ma retrag in cinci ani si sa locuiesc pe o barca cu panze.' "Vreau sa ma relaxez langa lac si sa dorm in fiecare zi pana la amiaza.'

Aceste tipuri de scopuri nu fac altceva decat sa atraga atentia asupra vietii cotidiene chinuitoare, inadecvate, de care respectivul simte nevoia sa scape. Daca durerea induce o cau-

tare a nonactiunii, odihna si relaxarea vor ajuta misiunea dvs. reala sa se impuna atentiei. Cand a trecut durerea, cautarea unei misiuni ne conduce catre provocari. Antrenorul John Wooden a spus-o in felul urmator: "N-ai parte de prea multa distractie, satisfactie sau bucurie cand faci ceva usor.'1

Capcana 2 - Ispita reclamei bazate pe statutul social

Multi oameni aleg initial scopuri care sunt de fapt imagini frumos ambalate ale constiintei statutului: "O sa am o casa de o mie de metri patrati, care va fi castelul meu, un Mercedes luxos si un iaht.' Aceste lucruri pot fi foarte placute. S-ar pu­tea ca inainte sa va dedicati ani din viata obtinerii lor, sa do­riti sa cercetati ale cui dorinte sunt de fapt. La urma urmei menajera si capitanul iahtului se vor bucura de aceste bunuri, chiar daca dvs. n-o faceti.

Aduceti-va aminte de Archie Bunker tipand la Edith sa ii aduca o bere in momentul in care a vazut la televizor o recla­ma la bere. Acesta a fost un raspuns reflex la reclama, complet rupt de adevaratele sale scopuri in viata. in acelasi mod, mul­te dintre imaginile-scop provin astazi din publicitate. Dupa ce v-ati analizat putin, gasiti ca imaginile dvs. despre o viata pla­cuta provin dintr-un sistem bazat pe clase sociale care va in­curajeaza "sa tineti pasul cu familia Jones'? Daca este asa, s-ar putea sa va placa sa cercetati natura publicitatii in sistemul de clase sociale american. Doua carti bune cu acest subiect sunt Class, a lui Paul Fussell, si The Image, a lui Daniel Boorstin.

Daca va dati seama ca valorile de consum induse de mass-media sunt de obicei extrem de superficiale comparativ cu valorile profunde care va sustin misiunea, puteti evita is­pita reclamei bazate pe statut social.

Capcana 3 - Obiectivele financiare daca/atunci

"Daca as putea sa economisesc suficient de multi bani fa­cand munca asta care nu imi place, atunci o sa pot face si ce imi place cu adevarat.' Oamenilor care alearga dupa bani ca scop in sine le lipseste de obicei o misiune sustinuta de valori profunde. Cei aflati in ultimele clipe ale vietii rar regreta ca nu au castigat mai multi bani. Sunt preocupati de obicei de valori mai profunde decat banii, puterea, statutul sau faima.

Ne ducem existenta prin banii pe care ii castigam, dar ne castigam o viata prin ajutorul pe care il oferim. Este necesa­ra o definitie a banilor pentru ca acestia sa va sustina misiu­nea. Iata una valabila: "Banii reprezinta ceva in schimbul ca­ruia alegem sa ne vindem energia vitala.'2 Deoarece ne vindem energia vitala pe bani, ei reprezinta un aspect impor­tant si necesar al misiunii oricui. Banii sunt pentru o misiune ceea ce este aerul pentru organismul dvs. - nu reprezinta un scop in sine, ci un mijloc necesar de a realiza ceva important. A intelege cum sa castigati multi bani seamana cu hiperven-tilatia - probabil ca veti ameti iar perceptiile dvs. asupra re­alitatii vor deveni neclare, mai ales daca reusiti.

Cealalta problema legata de abordarea banilor ca scop in sine este realizarea unui lucru care nu va place. in afara de lip­sa de concordanta zilnica, de multe ori recompensele sosesc in cazul obiectivelor financiare de tipul daca/atunci recompen­sele mult mai tarziu decat le-ar placea oamenilor sa creada.

Nu intentionam sa sugeram ca este rau sa castigi o multi­me de bani in cursul realizarii misiunii. Multi dintre cei care obtin realizari grandioase isi folosesc o parte a vietii pentru a castiga bani si o alta pentru a servi o cauza. Ewing Kauf-fman a fost un exemplu extraordinar de persoana cu acest tip de misiune. Ca fondator al companiei farmaceutice Marion Merrell Dow, a strans o avere personala de peste un miliard de dolari. Si-a folosit aproape toti banii pentru a infiinta o fundatie cu scopul de a ajuta la cresterea calitatii vietii si de a oferi orasului Kansas echipa de baseball profesionista Kan-sas City Royals.

Prin intermediul companiei si fundatiei sale, Ewing Kauf-fman si-a indeplinit misiunea de a se simti bine ajutandu-i pe ceilalti. De exemplu, fundatia lui finanteaza studii universita-

re pentru sute de tineri din zona orasului Kansas. A declarat: "Creezi o viata prin ceea ce oferi. Ma simt bine cheltuindu-mi banii pentru a-i ajuta pe oameni acum, cat sunt inca in viata.'3 A castiga multi bani nu a fost niciodata scopul lui principal. A dorit sa imbunatateasca societatea, iar mostenirea sa se re­gaseste sub forma celei mai mari fundatii active din SUA.

Capcana 4 - Mijloace versus scopuri

Sa presupunem ca un agent de vanzari isi fixeaza obiecti­vul de a realiza o anumita cota de vanzari intr-un interval de timp. Ce mijloace va folosi pentru a-si atinge scopul? Daca acest obiectiv devine misiunea lui, rupta de valorile interioare, ar putea simti nevoia sa utilizeze tactici de constrangere si nu cinstea si integritatea atunci cand trateaza cu un client. S-ar putea ca acel agent de vanzari sa fie tentat sa faca afirmatii fal­se despre produsul pe care-1 comercializeaza. Si daca nu sunt adevarate, agentul de vanzari a cazut in capcana mijloace-ver-sus-scopuri.

Desi acest tip de tactica poate contribui la realizarea pe moment a cotei de vanzari, atat reputatia agentului de vanzari, cat si cea a companiei vor avea de suferit. Cand cineva isi fi­xeaza un scop care nu se integreaza in unitatea unei misiuni, urmarirea acelui scop prin orice mijloace poate da nastere deceptiei. Pe masura ce valorile sincere sunt negate si inlatu­rate, agentul de vanzari se va rupe din ce in ce mai mult de ceea ce este important. "Capacitatea noastra de a ne deziluzio­na nu cunoaste limite'4, spune Thomas J. Savage, presedinte­le Colegiului Rockhurst din orasul Kansas. Spre deosebire de acest caz, cand actionam prin prisma eticii determinate de cele mai profunde valori ale noastre, scopurile ni se incadreaza in­tr-o misiune bine gandita, si atragem succesul si bunastarea.

Scopurile dirijate de misiune merita sa fie atinse

Ce scopuri merita deci sa fie atinse? Acelea care sunt ceea ce numim scopuri dirijate de misiune. Daca ati terminat exercitiile din capitolul precedent, v-au reiesit din cele mai pro­funde valori misiunea si directia pentru realizarea ei. Sa pre­supunem mai departe ca ati evitat cele patru capcane ale sta­bilirii traditionale de obiective - ca stiti directia semnificativa, placuta si pasionanta pe care o ia viata dvs., misiunea. Este timpul sa va concentrati asupra obiectivelor actiunii semnifi­cative, pe care merita cu adevarat sa le atingeti. Marile mi­siuni sunt intotdeauna traite prin realizarea telurilor specifice.

Scopurile dirijate de misiune sunt atinse prin actiunile pe care le realizati in diferitele roluri pe care vi le defineste mi­siunea. Ceea ce faceti pentru indeplinirea misiunii provine din interior si intervine firesc in derularea ei. Fiecare rol pe care il jucati ofera o identitate pentru exprimarea intereselor si pasiunilor, a valorilor si principiilor dvs. Scopurile dirijate de misiune reprezinta astfel opusul abordarii dinspre-exte-rior-spre-interior - ele se ivesc dinauntru.

Numai ceea ce iubesc nu li se pare dificil de realizat oa­menilor de succes. Susan Butcher comenteaza astfel: "Do­ream sa ma mut intr-un loc unde sa pot trai in salbaticie si sa lucrez cu animalele. Asa ca este doar o chestiune de dorinta.'5

O misiune creeaza o actiune semnificativa

Oamenii de succes, cei ale caror vieti sunt marcate de re­alizari semnificative printr-o truda depusa din dragoste, ne pot servi drept modele. Iar noi putem invata de la ei, imitan-du-i. Amintiti-va de misiunea lui Steven Spielberg din Capi­tolul III, aceea de a face filme. in acest rol concret, de regizor de film, a trebuit sa isi imbunatateasca abilitatile regizorale colaborand cu editorii de film. Daca va amintiti, cand avea doar saptesprezece ani a intrat pur si simplu in studiourile Universal si, fara sa intrebe, a ocupat o camera libera si si-a pus numele pe usa. I-a aratat lui Chuck Silvers filmele sale de 8 mm si i-a obtinut ajutorul pentru imbunatatirea calitatilor

lui regizorale. Iata o actiune curajoasa in vederea atingerii unui scop!

Pentru ca isi descoperise misiunea, aceasta urmarire a sco­pului specific, de tip curaj-in-actiune, a emers natural din iden­titatea sa mentala de cineast, deja stabilita. Iar urmarirea aces­tor scopuri particulare, sustinuta de un angajament profund, emotional, bazat pe misiune, de a realiza filme bune, i-a spri­jinit eforturile de-a lungul timpului.

Cand va decideti asupra unui obiectiv, este esential sa va asigurati ca obiectivul pe care il realizati merita sa fie atins. Trebuie sa fie un obiectiv bazat pe misiune - adica o actiu­ne necesara intr-un rol definit de aceasta. Ce sentimente indu­ce un obiectiv bazat pe misiune? Iata un exercitiu care sa va ajute sa aduceti la lumina acel sentiment.

EXERCITIUL 13: APELATI LA EROUL PREFERAT

1. Ganditi-va la un erou. Alegeti o persoana pe care o ad­mirati foarte tare. Pe cineva care va incita si va inspira cand va ganditi la realizarile sale. Unii aleg o personalitate istori­ca importanta, ca Winston Churchill, Gandhi, Martin Luther King, Susan B. Anthony sau Eleanor Roosevelt. Altii aleg mari lideri religiosi, precum Iisus, Moise sau Mohamed. Poate doriti sa alegeti pe cineva pe care il cunoasteti perso­nal, cum ar fi un membru al familiei, un colaborator sau un prieten. Puteti chiar sa alegeti un erou de fictiune sau de le­genda - Robin Hood sau Wonder Woman. Lasati inspiratia sa va ghideze.

2. Imaginati-va un obiectiv specific. Alegeti un obiectiv pe care eroul dvs. 1-a atins traindu-si misiunea. Poate fi Andrew Carnegie, creand o industrie si dotand apoi bibliotecile din America. Poate fi Gandhi, tinand un discurs sau participand la un protest. Poate fi Eleanor Roosevelt, negociind adopta­rea Declaratiei Universale a Drepturilor Omului. Poate fi Maria Montessori, acordand atentie maxima unui copil. Poa­te fi Bill Gates, creand MS/DOS. Indiferent ce va imaginati, vizualizati un ansamblu specific de actiuni care reprezinta trairea misiunii acelei persoane - un obiectiv. Faceti un film scurt, de treizeci de secunde, al acelui scop. Vizualizati imaginea de aproape, in culori puternice, vibrante, si derulati filmul in minte. Faceti-1 sa fie semnificativ si sa va inspire. Derulati-1 apoi pana la inceput si apasati butonul de pauza.

3.    Intrati in rol. Deveniti eroul din film. Deveniti constient
de valorile, scopurile, principiile si misiunea dvs. in timp ce
jucati rolul acestui erou. Apasati din nou butonul de pauza si
proiectati filmul cu dvs. jucand rolul eroului. incheiati scena
din interior. Intrati in contact cu sentimentele pe care le in­
cercati in timp ce realizati acest set de actiuni.

4.    Puneti-va cateva intrebari. Ramanand in acest rol, adre-
sati-va aceste intrebari:

Care sunt motivele mele?

De ce am realizat aceasta actiune pentru a obtine rezultatul final - obiectivul?

Cum se incadreaza acest obiectiv in misiunea mea mai ex­tinsa? Cum ma simt urmarind acest obiectiv?

5. Deveniti din nou dvs. insiva. Ganditi-va ce resurse scoa­
te la suprafata acest rol pentru realizarea obiectivelor din ca­
drul propriei misiuni. Principala lectie din acest exercitiu
este de a evidentia cum va simtiti atunci cand urmariti obiec­
tivele rezultate din misiune.

Utilizarea exercitiului in timpul cititului

Multi oameni de mare succes citesc foarte multe biografii ale eroilor preferati. Ewing Kauffman citise pana la doispre­zece ani biografiile tuturor presedintilor SUA si ale marilor industriasi. A trecut la trairea unei fantastice misiuni in viata

ca agent de vanzari, antreprenor, director intr-o companie far­maceutica, activist comunitar, proprietar al unei echipe de baschet, fiu, tata, sot si filantrop.

Si dvs. puteti realiza exercitiul anterior in timp ce cititi biografii. Utilizarea lui curenta va poate ajuta sa scoateti la lumina propriile resurse interioare pentru a functiona eficient in rolurile din viata dvs. Din exterior se va vedea ca si cum doar ati citi si ati medita asupra acestui lucru. Din interior, aceasta tehnica redutabila aduce o schimbare foarte mare in ceea ce simtiti in legatura cu propriile roluri. Daca v-o insusiti foarte bine, va va revigora capacitatile de a atinge excelenta, ajutandu-va sa realizati scopurile dirijate de misiune.

De ce sunt importante rolurile

Am vorbit mult despre roluri. De ce sunt acestea impor­tante? Cu cat invatati mai mult despre cum sa va creati pro­priile roluri, cu atat sunteti mai capabil sa traiti viata pe care o alegeti. Identitatile rolurilor reprezinta un aspect cheie al sistemului nostru de convingeri. Ele sunt structurate intr-o multime de moduri. Preluati noi identitati cu fiecare noua mi­siune in viata. Misiunea va determina rolurile, iar rolurile va determina obiectivele.


De exemplu, cineva poate sa citeasca mult. Totusi, daca acea persoana nu are o identitate de scriitor, probabil ca nu va invata sa scrie niciodata. O persoana care crede cu tarie "Eu sunt scriitor' citeste intr-un mod foarte diferit de alta care nu are acea identitate. O persoana cu un rol de scriitor observa lucruri diferite fata de un ne-scriitor. Un scriitor nu citeste doar pentru a se informa, un scriitor citeste pentru a invata cum sa isi cizeleze calitatile scriitoricesti.

Daca misiunea cuiva este de a fi un foarte bun mecanic auto, aceasta misiune va necesita interpretarea unor roluri multiple legate de maiestria in meserie, dragoste si bunatate fata de familie, prieteni si clienti. in acest caz, rolurile pot fi de contabil, artist, frate, programator, tata, sot, om care re­zolva probleme, prestator de servicii, fiu, unchi si muncitor. Fiecare rol are propriul sau set de obiective specifice. Iar modul in care va ganditi la fiecare rol influenteaza modul in care il traiti.

Roluri pentru procesul de realizare a obiectivului

Sa ne gandim la cateva dintre rolurile din complexa dvs. viata. In acest capitol, am impartit rolurile din viata in patru categorii de baza: roluri individuale, roluri profesionale, ro­luri legate de relatiile personale si familiale si roluri civice. Desi unele dintre ele se intersecteaza si exista multe alte cai de a le clasifica, important este sa stabiliti rolurile care con­teaza cel mai mult pentru misiunea dvs.

Rolurile individuale

Rolurile individuale creeaza baza pentru toate celelalte roluri. Exista multe roluri individuale.6 Iata o lista cu cateva exemple clasice:

Roluri individuale

ARTIST SPORTIV

Exemple clasice

Picasso, Michelangelo

Michael Jordan, Martina Navratilova


CREATOR

DESCOPERITOR

BUFON

propriul prieten erou/eroina

VANATOR

LIDER

CEL CARE INVATA

CONTINUU

MAGICIAN

GANDITOR

INTELEPT

SFANT

RAZBOINIC

Thomas Jefferson, Amory Lovins

Nicolaus Copernicus, Isaac Newton

Steve Martin, nebunul regelui Lear

Hugh Prather

Martin Luther King, Susan B. Anthony

Tom Brown, Jr.

Mahatma Gandhi, Winston Churchill

Albert Einstein

Merlin

Papa loan Paul al 11-lea

lisus

Maica Teresa

Gen. Norman Schwarzkopf

Misiunea dvs. va solicita multe roluri. Lista de mai sus se refera doar la cateva exemple clasice pentru a va clarifica ideea de roluri. Aveti in vedere si ca toti cei folositi ca exem­ple au mai trait (sau inca traiesc) multe alte roluri in misiunea lor, exact ca si dvs. Rolurile pot fi reale sau pot fi folosite me­taforic. De exemplu, daca preluati rolul inteleptului ca parte a misiunii dvs., nu inseamna ca va credeti lisus sau ca trebuie sa renuntati la toate activitatile lumesti si sa va rugati toata ziua. Rolul inteleptului poate fi mai degraba utilizat ca o iden­titate fundamentala aflata in interiorul dvs.

Puteti spune: "Sunt un intelept. Cum pot trai ca un intelept acest rol, manifestand dragoste, compasiune si inteligenta?' Preluarea identitatii de intelept poate sa insemne a gandi pro­fund inainte de a actiona sau a citi cu regularitate texte religioa­se. Aceste actiuni si altele devin scopuri pentru rolul dvs. indi­vidual de intelept. Amintiti-va Presupunerea fundamentala NLP: daca cineva poate face ceva, oricine poate invata sa-l faca. Cu alte cuvinte, devii ceea ce crezi cu tarie.

Pentru a face ca aceste roluri individuale sa prinda viata pentru dvs. si pentru misiune, este important sa le alegeti pe cele care au legatura cu misiunea particulara. Daca nu sunteti inca sigur care va este misiunea, intoarceti-va la Capitolul III si folositi procedeele descrise acolo pentru a o descoperi. Amintiti-va: descoperirea misiunii reprezinta gasirea telului in viata. Nimic nu e mai valoros decat asta.

Sa incepem cu rolul individual esential - a fi un bun prie­ten cu dvs. insiva. Orice om are nevoie de acest rol. inseam­na tipul de comunicare in cadrul prieteniei cu dvs. insiva. Sa­natatea dvs. fizica, sanatatea emotionala, bunastarea spirituala, toate depind de o comunicare sanatoasa, constructiva cu dvs. insiva. Va purtati cu dvs. la fel de bine ca si cu prietenul cel mai bun? Va vorbiti in oglinda in mod obisnuit intr-o manie­ra prietenoasa, cu iubire si curiozitate? Daca raspunsurile la aceste intrebari nu sunt afirmative, s-ar putea sa doriti imbu­natatirea relatiei cu propria persoana.

Nu numai ca putem comunica cu imaginea din oglinda, dar putem face mai mult. Multi oameni nu isi dau seama ca pot comunica direct cu laturile puternice si intelepte din min­tea lor. Rezultatul emotional al acestui tip de comunicare este un sentiment cald, de iubire si grija fata de sine. Vom detalia aceasta tema in Capitolul IX. Aceasta comunicare cu multi­plele dvs. laturi interioare este un proces interesant, fascinant. O latura doreste siguranta. O alta doreste relatii de calitate. Aveti o multime de laturi care reprezinta nevoi, dorinte si prioritati. Relatia cu dvs. insiva se poate imbunatati printr-o comunicare interioara eficienta. Unii par a se iubi si a se in­telege bine pe sine. Altii se cicalesc, se autocritica si se cear­ta in interior. Daca adoptati a doua atitudine, ganditi-va la o schimbare in acest domeniu.



Cand preluati acest rol prin Procedeul de Realizare a Obiec­tivului, vor aparea multe posibilitati de a va comporta eficient ca bun prieten cu dvs. insiva. Veti stabili care dintre valorile relatiei cu sine ar fi cele mai de dorit, inclusiv schimbarile pe care ati vrea sa le faceti. Valori precum respectul, increderea, dragostea, armonia si cooperarea interioara, concentrarea to-

tala va sunt la indemana. Acelasi lucru este valabil pentru toa­te celelalte roluri individuale, esentiale pentru misiunea dvs. Utilizand urmatorul exercitiu, puteti sa parcurgeti un pro­ces de selectie a rolurilor in vederea realizarii obiectivelor.

EXERCITIUL 14: DESCOPERITI ROLURILE INDIVIDUALE CORESPUNZATOARE MISIUNII

1.    Cititi lista de roluri individuale si intrebati-va: "Sa fiu un
mare este vital pentru a-mi trai misiunea?'

2.   intocmiti o lista cu rolurile pe care le considerati esentia­
le pentru implinirea misiunii dvs.

3.   Daca aveti roluri pe care le considerati importante pentru
viata dvs. dar care nu fac parte din misiune asa cum ati scris-o,
schimbati formularea misiunii pentru a include aceste roluri
intr-un mod semnificativ. Includeti aceste roluri in lista.

Rolurile profesionale: servirea clientilor

Rolurile profesionale se schimba spectaculos, iar scaden­ta a venit de mult. Munca devine, mai mult ca niciodata, orien­tata catre dezvoltare personala. Atunci cand va examinati ca­riera, viata profesionala si posibilitatile financiare, poate va doriti anumite tipuri de schimbari. Observati cateva dintre imaginile si cuvintele care va apar in minte, si intelegeti-le importanta. Ganditi-va ce cariera sau realizari financiare vor produce un progres in desfasurarea misiunii dvs. speciale. Si, precum Ewing Kauffman, recunoasteti placerea izvorata din generozitate.

Rolurile noastre profesionale, de munca productiva, cer in mod normal la fel de mult timp, efort si invatare ca oricare dintre celelalte roluri din viata. Deseori, chiar mai mult. Ima-ginandu-va deja cat de incitante ar putea fi anumite schimbari in viata dvs. profesionala, cititi lista cu multiple roluri profe­sionale de mai jos.

rolurile profesionale pe masura ce se desfasoara misiunea. Fie ca va puteti asuma aceste roluri profesionale la locul de munca din prezent sau intr-unui nou, creati identitatile de rol pe care vi le doriti pentru misiune.



Roluri profesionale

ARTIST

ASOCIAT

ANTRENOR

COLEG

COLABORATOR

CLIENT

DOCTOR

PARAZIT

ANTREPRENOR

AVOCAT

LIDER

PERSOANA CARE DA UN IMPULS

PION

FURNIZOR DE SERVICII

STUDENT

SUBORDONAT

SUPRAVEGHETOR

PROFESOR

VIZIONAR

SCLAV AL SALARIULUI

MUNCITOR

SCRIITOR

Ganditi-va la rolurile dvs. profesionale din prezent. Daca sunteti avocat, puteti alege dintr-o varietate de roluri posibile, incluzand: mercenar, aparator al celor slabi, mediator, profe­sor, aparator al dreptatii sau persoana care acumuleaza averi. Fiecare profesie reprezinta o ocazie pentru o mare diversitate de roluri. Care sunt rolurile dvs. profesionale din prezent? Sunteti sclav al salariului, o persoana care da un impuls, lider, discipol, mana de lucru platita, consilier, mediator, operator, persoana care stoarce bani de la altii sau antreprenor?

intocmiti o lista cu rolurile dvs. profesionale din prezent. Va plac? Sunt in concordanta cu misiunea dvs.? Amintiti-va ca pentru a va implini misiunea puteti avea multe identitati de rol atunci cand lucrati pe un anumit post.

Daca rolurile dvs. profesionale din prezent se potrivesc cu misiunea, s-ar putea totusi sa doriti sa cizelati si sa perfectio­nati actiunile prin care se realizeaza aceste roluri. in cazul in care chiar nu va plac unele dintre rolurile profesionale din pre­zent, atunci schimbati-le - mental, la inceput. Imaginati-va

EXERCITIUL 15: DESCOPERITI ROLURILE PROFESIONALE CORESPUNZATOARE MISIUNII

1.      Cititi lista de roluri profesionale si intrebati-va: "Sa fiu un
mare este vital pentru a-mi trai misiunea?'

2.  intocmiti o lista cu rolurile pe care le considerati esentia­
le pentru implinirea misiunii dvs.

3.    Daca aveti roluri profesionale pe care le considerati im­
portante pentru viata dvs. dar care nu fac parte din misiune
asa cum ati scris-o, schimbati formularea misiunii pentru a
cuprinde aceste roluri intr-un mod semnificativ. Includeti ro­
lurile in lista.

Rolurile legate de relatii personale si familiale

Ce loc exista in misiunea dvs. pentru relatiile familiale si personale de calitate? Relatiile cu oamenii genereaza bogatia oricarei vieti. Multi oameni de mare succes privesc in trecut si realizeaza ca eforturile pentru cariera s-au intersectat cu in­timitatea relatiilor personale. Recunoscand acest lucru, fostul presedinte al IBM, Thomas J. Watson, Jr., spunea ca un direc­tor care nu are foarte mult timp pentru relatii personale este un director prost.

Ganditi-va la relatiile dvs. actuale si viitoare cu cei din fa­milie, partenerul de viata, copiii, parintii, fratii si surorile. Cine sunt persoanele importante din viata dvs.? Una dintre caile de a stabili acest lucru este testul rinichiului. Daca viata dvs. ar depinde de donarea unui rinichi, cine v-ar ceda unul?

SOACRA

NEPOTUL

NEPOATA

SORA

FIUL

TATAL VITREG

MAMA VITREGA

UNCHIUL

MATUSA

FRATELE

CUMNATUL

VARUL/VERISOARA

FIICA

TATAL

SOCRUL

prietenul/prietena

MAMA

Alegeti un rol important, poate unul care este indeplinit mai putin bine decat ati dori. Ganditi-va cum ati vrea sa fie acea relatie. Cum stiti ca ati avut o relatie foarte buna - una in concordanta si cu misiunea si cu cealalta persoana?

EXERCITUL 16: DESCOPERITI ROLURILE LEGATE

DE RELATIILE PERSONALE SI FAMILIALE

CORESPUNZATOARE MISIUNII

1.     Cititi lista de roluri profesionale si intrebati-va: "Sa fiu un
mare este vital pentru a-mi trai misiunea?'

2.  intocmiti o lista cu rolurile pe care le considerati esentia­
le pentru implinirea misiunii dvs.

3.   Daca aveti roluri legate de relatii personale si familiale pe
care le considerati importante pentru viata dvs. dar care nu
fac parte din misiune asa cum ati scris-o, schimbati formula­
rea misiunii pentru a cuprinde aceste roluri intr-o maniera
semnificativa. Includeti rolurile in lista.

Rolurile civice: relatiile cu comunitatea si cu natura

Examinati contextul mai larg al vietii si muncii dvs., loca­litatea, orasul sau natiunea in sanul careia traiti. Puteti avea in vedere chiar intreaga planeta. Poate exista ceva referitor la comunitate, o imbunatatire sau o schimbare pe care v-ati dori sa o faceti in rolul dvs. de cetatean. Eroii preferati traiesc ro­luri civice? Include misiunea dvs. roluri civice?

Oamenii au nevoie sa isi asume responsibilitatea de a face lumea sa functioneze mai bine. Acest lucru are loc in cazul unora dintre noi prin intermediul rolurilor profesionale si al rolurilor de parinti. Rolurile de mama si de tata pot fi cu si­guranta concepute ca roluri civice. Altii isi asuma roluri civi­ce pe langa rolurile lor profesionale si familiale. Iar altii isi transforma rolurile profesionale in roluri civice. Dr. Martin Luther King a combinat rolul de preot cu rolul civic de acti­vist social. in anii '50 si '60 a adus in rolul sau o actiune non-violenta ca modalitate de infruntare a nedreptatii rasismului si segregarii. Avem cu totii nevoie sa simtim o legatura intre ceea ce se intampla in afara noastra si ceea ce ni se intampla personal. Vizionarul istoric al culturii Morris Bennan a de­scris aceasta nevoie intr-un mod sugestiv:

Carnea trupului meu este si carnea pamantului A-ti cunoaste propria carne, a cunoaste atat durerea, cat si bu­curia pe care o simte inseamna a fi constient de ceva mult mai cuprinzator decat acestea Ceva anume continua sa ne protejeze in mod evident civilizatia, ceva care implica o relatie de reciprocitate intre natura si suflet si de care va trebui sa ne agatam daca vrem sa supravietuim ca specie.7

Daca va place traiul in aer liber, daca iubiti natura, s-ar pu­ica sa va asumati roluri legate de mediu. Poate ca doriti ca orasul dvs. sa aiba un aer mai curat, un sistem de transport in comun mai bun, piste pentru biciclisti si o mai mare fluidita­te a circulatiei. Puteti chiar sa abordati o problematica mai larga si de mai lunga durata, cum ar fi relatia dintre specia dvs. si restul planetei. Acel gen de scop care poate avea fina­litati grandioase face parte frecvent din misiunea multor oa­meni - amintiti-va ca puteti schimba ceva in lume. Indivizii si grupurile mici de oameni au constituit intotdeauna o sursa a progresului. Asa cum a spus marele antropolog Margaret Mead: "Sa nu va indoiti niciodata ca un grup mic de oameni dedicati unui scop poate schimba lumea, asa s-a intamplat in­totdeauna.' Iar schimbarea lumii incepe cu schimbarea pro­priei comunitati. E vorba de fiecare persoana, afacere, fami­lie, oportunitate, obiectiv.

Iata cateva exemple pentru a va ajuta sa alegeti rolurile civice pe care le veti utiliza in Procedeul de Atingere a Obiec­tivului.

3. Daca aveti roluri profesionale pe care le considerati im­portante pentru viata dvs. dar care nu fac parte din misiune asa cum ati scris-o, schimbati formularea misiunii pentru a cuprinde aceste roluri intr-un mod semnificativ. Includeti-le in lista.

Lista cu rolurile corespunzatoare trairii misiunii

Iata o lista recapitulativa de roluri pe care si le asuma oa­menii pentru a-si indeplini misiunile. Atunci cand va uitati pe lista, observati-le pe cele esentiale pentru misiunea dvs. Adaugati orice alte roluri care lipsesc.

Roluri personale/familiale

SUMARUL ROLURILOR Roluri individuale



IUBITOR AL NATURII

VECIN

OFICIALITATE

ORGANIZATOR

FILANTROP

REVOLUTIONAR

VOLUNTAR

ALEGATOR

Roluri civice

SUSTINATOR AL UNEI CAUZE

ESTET

ANTRENOR

AGENT AL SCHIMBARII

ACTIVIST COMUNITAR

MEMBRU AL CONSILIULUI

LUPTATOR IMPOTRIVA CRIMEI

CEL CARE SCRIE SCRISORI

EXERCITIUL 17: DESCOPERITI ROLURILE CIVICE CORESPUNZATOARE MISIUNII

1. Cititi lista de roluri civice si intrebati-va: "Sa fiu un mare
este vital pentru a-mi trai misiunea?'

2. intocmiti o lista cu rolurile pe care le considerati esentia­le pentru implinirea misiunii dvs.


ARTIST

MATUSA

SPORTIV

FRATE

CREATOR

CUMNAT

DESCOPERITOR

var/verisoara

BUFON

FIICA

PROPRIUL PRIETEN

TATA

erou/eroina

SOCRU

VANATOR LIDER

prieten/prietena

CEL CARE INVATA CONTINUU

MAMA

MAGICIAN

SOACRA

GANDITOR

NEPOT

INTELEPT

NEPOATA

SFANT

SORA

RAZBOINIC

FIU


TATA VITREG

Roluri profesionale

MAMA VITREGA

ALTIST

UNCHI

ASOCIAT

Rolurile civice

ANTRENOR


COLEG

SUSTINATOR AL UNEI CAUZE

COLABORATOR



ESTET



Roluri si valori

Fiecare rol din viata dvs. reprezinta un domeniu de reali­zare a anumitor scopuri. Aceste scopuri sunt actiunile impor­tante. Constituie modul in care va manifestati valorile. Desfa­surarea misiunii depinde de atingerea obiectivelor in fiecare dintre aceste roluri din viata.

Ganditi-va la rolurile pe care vi le determina misiunea, cum
ar fi cel de frate, sora, doctor, muncitor, revolutionar, intelectu­
al, prieten, elev etc. Pentru fiecare rol puteti sa va puneti urma­
toarea intrebare: "Care este dovada ca sunt un mare

Raspunsul dvs. la aceasta intrebare va reflecta bineinteles va­lorile. Este important sa realizati ca pentru ca misiunea dvs. sa se indeplineasca in fiecare zi, ea trebuie sa fie generata de cele mai profunde valori. La Exercitiul 10 ati facut o lista cu cele mai profunde valori. Folositi-o impreuna cu Tabelul pen-

CLIENT

DOCTOR

PARAZIT

ANTREPRENOR

AVOCAT

LIDER

PERSOANA CARE DA UN IMPULS

PION

FURNIZOR DE SERVICII

STUDENT

SUBORDONAT

SUPRAVEGHETOR

PROFESOR

VIZIONAR

SCLAV AL SALARIULUI

MUNCITOR

SCRIITOR

AGENT AL SCHIMBARII

ANTRENOR

ACTIVIST COMUNITAR

MEMBRU AL CONSILIULUI

LUPTATOR IMPOTRIVA CRIMEI

CEL CARE SCRIE SCRISORI

IUBITOR AL NATURI!

VECIN

OFICIALITATE

ORGANIZATOR

FILANTROP

REVOLUTIONAR

VOLUNTAR

ALEGATOR

tru Evaluarea Rolurilor pentru a fi siguri ca rolurile dvs. se potrivesc cu valorile.

Odata ce va cunoasteti constelatia de valori si aveti pentru ele denumiri care sa va ajute sa le evocati, le puteti folosi ca un set de criterii pentru a va evalua performanta in cazul fie­carui rol.

Evaluarea eficientei rolurilor din viata

Sa spunem ca aveti zece roluri principale pentru misiunea dvs. Acestea sunt: tata, frate, unchi, prieten, colaborator, su­praveghetor, revolutionar, creator, propriul prieten si activist local. Sa presupunem mai departe ca cele mai profunde patru valori sunt pentru dvs. implinirea, distractia, dragostea si cu­rajul. Tabelul de mai jos ofera o modalitate de examinare a gradului in care rolurile reflecta valorile. Utilizati acest tabel pentru a va evalua rolurile in functie de modul in care trans-puneti valorile in actiune in fiecare dintre ele, folosind un sis­tem de notare de la A la F. lata un exemplu:

Tabel pentru Evaluarea Rolurilor CELE MAI PROFUNDE VALORI


implinire

Distractie

Dragoste

Curaj

FRATE

B

B

A

B

COLABORATOR

C

C

C

C

CREATOR

B

B

B

C

TATA

A

C

A

A

PRIETEN

B

C

B

D

PROPRIUL PRIETEN

D

D

D

C

ACTIVIST LOCAL

A

A

A

A

REVOLUTIONAR

A

B

C

B

SUPRAVEGHETOR

C

C

C

A

UNCHI

B

B

A

B


Cum sa utilizati tabelul

Tabelul este de fapt o modalitate de organizare a unui set de intrebari de evaluare. intrebarea este: "Cat de prezenta este

valoarea in rolul meu de ?' incepand din

partea stanga sus, intrebarile pot fi formulate in acest mod: "Cat de prezenta este implinirea in rolul meu de frate?' Cand va uitati la Tabelul pentru Evaluarea Rolurilor, puteti observa discrepanta dintre activitatile unui rol si.valori. Cel mai defi­cient rol din acest tabel este "propriul prieten'. Cand aceasta persoana intreaba: "Cat de prezente sunt implinirea, distrac­tia, dragostea si curajul in rolul propriului meu prieten?', ras­punsul este: "nu prea mult'. Copiati tabelul gol de mai jos pentru a realiza evaluarea propriilor roluri.

Cand va puteti acorda un calificativ A intr-un rol dat, con-centrati-va asupra altor roluri. Daca obtineti A-uri pentru toate rolurile, atunci adaugati mai multe valori sau mai multe roluri. Ideea este de a dezvolta continuu un proces de imbunatatire fara sfarsit. Orice astfel de aspiratie va avea urcusuri si mo­mente de stagnare. Modul in care stapaniti fiecare rol din mi­siunea dvs. va contribui la o misiune care se optimizeaza con­tinuu, iar atunci cand faceti alegerea corecta, la o viata, plina de provocari si de sens.

Tabel pentru evaluarea rolurilor Valori

Roluri




























































Concentrati-va eforturile asupra unui obiectiv specific

Pentru a va trai misiunea este important sa alegeti obiecti­ve specifice. Atunci cand mergeti la un restaurant nou, priviti de obicei cu interes meniul. Va uitati la fiecare fel de manca­re si va ganditi la el, vi-1 imaginati, il gustati. Puteti utiliza aceasta idee de parcurgere a unui meniu pentru principalele roluri din viata dvs. Si apoi puteti alege un anumit rol dintr-un domeniu specific al vietii dvs. si sa-1 treceti prin cele patru etape ale Procedeului de Realizare a Obiectivului. Ar fi ca si cum ati frunzari un meniu cu antreuri delicioase si, dupa ce l-ati parcurs, ati alege pentru dezvoltarea obiectivului un anu­mit rol din viata dvs.

Alegeti acum un rol fara sa va grabiti, rolul in legatura cu care aveti cea mai puternica dorinta de schimbare sau de re­alizare de noi obiective. Daca Tabel pentru Evaluarea Rolu­rilor v-ar fi apartinut, alegerea clara ar fi "propriul prieten', deoarece acest rol constituie o reflectare nesatisfacatoare a valorilor. Alegeti un rol din viata dvs. intr-un moment in care puteti sa lucrati asupra obiectivelor concrete. De fiecare data cand cititi acest capitol, puteti alege un rol diferit, care va e necesar pentru realizarea misiunii. Motivul este zicala: "Ni­mic nu se intampla vreodata in general, totul se intampla intotdeauna in particular.' Acest proces va va ajuta sa va examinati viata in detaliu, cu scopul de a va schimba modul de trai - schimbare care reprezinta indeplinirea misiunii dvs. unice.

intrucat aveti o pasiune crescanda pentru misiunea dvs., este timpul sa treceti la actiune. Pe masura ce va imaginati mai clar misiunea, rolurile pe care le veti trai devin mai evidente si mai naturale. Utilizand urmatorul Procedeu de Realizare a Obiectivului, rolurile dvs. vor prinde viata intr-un mod nou. Rolurile pe care le traiti deja se vor imbunatati extraordinar, iar noile roluri vor deveni cu fiecare zi mai infloritoare. Luati acum rolul pe care doriti sa il ameliorati si parcurgeti acest procedeu. Rolurile nu constituie doar domenii pentru fixarea obiectivelor - rolurile luate impreuna si modul in care le traiti reprezinta cine sunteti dvs.

Procedeul de Realizare a Obiectivului

Din perspectiva NLP, este esential sa stii ce iti doresti. Exact la fel de important este sa fii sigur ca acel lucru merita sa-1 ai, astfel incat sa fii satisfacut cand il obtii efectiv. Veti gasi ca e foarte util sa parcurgeti seriile de intrebari de mai jos pentru elaborarea obiectivelor care merita sa fie adoptate, ast­fel incat ele sa se armonizeze cu persoana care doriti sa deve­niti, in NLP acestea sunt cunoscute sub denumirea de Condi­tiile unui Obiectiv Bine Proiectat.

Alegerea unui obiectiv concret

in primul rand, ce va doriti? Alegeti un obiectiv sau o do­rinta. Ganditi-va imediat la cateva obiective si observati daca sunt asemanatoare in vreun fel. De exemplu, daca doriti sa va terminati proiectele la timp, sa finalizati o sarcina sau sa ince­peti sa actionati, toate acestea sunt legate de motivare. Daca va ganditi la cateva obiective care nu sunt asemanatoare, alegeti unul dintre ele pentru a incepe.

NLP a descoperit ca modul in care va ganditi la obiectiv este foarte important. Va puteti gandi la acelasi obiectiv in­tr-un mod care il face usor de atins sau intr-un mod care il face aproape imposibil. Urmatoarele intrebari vor verifica daca va ganditi la obiectivul dvs. in moduri care ii vor facili­ta realizarea.

Asigurati-va ca obiectivul este formulat in termeni pozi­tivi (ce anume doriti), nu negativi (ce nu doriti). De exemplu, daca obiectivul dvs. este: "Vreau ca oamenii cu care lucrez sa nu se mai planga intruna' sau "Vreau sa nu ma mai simt in-confortabil atunci cand propunerile mele nu sunt acceptate' sau "Nu vreau sa mai vorbesc atat de repede in timpul prezen­tarilor mele,' va ganditi la ceea ce nu doriti.

Puteti transforma cu usurinta acest lucru in ceea ce va do­riti. "Vreau ca oamenii cu care lucrez sa isi asume responsa­bilitatea pentru propriile lor sarcini.' "Vreau sa accept reactia celorlalti ca pe o ocazie de a-mi imbunatati propunerile si ca­pacitatile de comunicare.' "Vreau sa fiu constient de vocea mea in timp ce vorbesc si sa am abilitatea de a o ajusta atun­ci cand doresc.'

Cand oamenii se gandesc la ceea ce nu vor sau la ceea ce doresc sa evite, atrag de multe ori acel lucru in viata lor, deoa­rece se concentreaza asupra lui. Acestea sunt exemple supli­mentare ale efectelor formularii in maniera negativa. A schimba modalitatea de formulare este o simpla comutare care poate sa conteze foarte mult.

Asigurati-va ca obiectivul este formulat intr-un mod in care il puteti intelege in primul rand dumneavoastra, indife­rent de ceea ce fac alti oameni. Daca obiectivul necesita ca al­tii sa faca schimbari, asta va pune intr-o pozitie mai vulnera­bila, chiar daca acele schimbari sunt oportune. inseamna ca nu veti putea sa obtineti ceea ce doriti decat daca ii determi­nati pe altii sa se schimbe. Desi le dorim sau ne asteptam la anumite lucruri din partea celorlalti, este important sa formu­lam obiectivele intr-un mod in care sa le putem atinge, indi­ferent de ce fac ceilalti.

Poate vi se pare imposibil sau egocentrist, asa ca mai bine sa luam cateva exemple. Poate fi extrem de important din per­spectiva experimentarii propriilor calitati si puteri. Sa spu­nem ca obiectul dvs. este: "Vreau ca seful meu sa nu ma mai critice.' Controlul nu va apartine, pentru ca seful e acela care trebuie sa se schimbe. Acest obiectiv va pune intr-o pozitie vulnerabila, dependenta de schimbarea sefului.

Daca reformulati: "Ce pot face sau experimenta astfel in­cat sa am in continuare resurse, indiferent de ce crede seful meu?', fraza va atribuie responsabilitatea obiectivului. Acest lucru va confera un sentiment al propriei valori si capacitati de a actiona chiar si atunci cand seful va critica. Poate ca atunci cand sunteti criticat doriti sa va mentineti increderea in sine si sa puteti separa partea critica pe care o acceptati, de aceea pe care o respingeti. Sunteti pus intr-o pozitie mai pu­ternica, deoarece puteti obtine ceea ce va doriti si ramaneti in­crezator in propria persoana chiar si atunci cand seful conti­nua sa va critice.

Sa luam un alt exemplu. Sa spunem ca dificultatea dvs. este: "Cea mai buna angajata a mea a demisionat si vreau sa vina inapoi.' Pentru ca, in ultima instanta, nu aveti nici un fel de control asupra intoarcerii sale, va puteti intreba: "Cu ce m-ar ajuta intoarcerea ei?' Poate ca relatia dvs. profesionala cu ea a fost cea mai buna pe care ati avut-o vreodata. Poate ca era eficienta si va atragea atentia cand directivele dvs. erau neclare. Poate ca va simteati confortabil atunci cand ii trans­ferati responsabilitati si erati satisfacuti de realizarile ei.

Aveti acum o lista de obiective care sunt sub controlul dvs. Puteti gasi alte modalitati de a va eficientiza viata si de a va imbunatati capacitatile de comunicare. Puteti descoperi alte cai de a va simti confortabil si de a invata sa delegati respon­sabilitati altor persoane eficiente. Puteti face toate aceste lu­cruri indiferent daca angajata se intoarce sau nu.

Reformulati acum obiectivul in acelasi mod, daca este ne­cesar. Fiti sigur ca e formulat in termeni pozitivi si ca il pu­teti realiza.

Dovada care atesta indeplinirea obiectivului

Cum veti sti cand v-ati atins obiectivul? Unii oameni nu au nici o modalitate de a afla acest lucru. Asta se intampla din cauza faptului ca nu dispun de nici o cale de a evalua modul in care comportamentul lor zilnic ii apropie sau ii indepartea­za de scopuri. Nu ajung niciodata sa simta satisfactia de a re­aliza ceva. De exemplu, unul dintre obiectivele dvs. poate fi de a avea mai mult succes. Daca nu dispuneti de dovezi sen­zoriale specifice - legate de ce vedeti, auziti si simtiti - pentru ceea ce inseamna pentru dvs. "a avea succes', puteti

sa munciti toata viata si chiar sa realizati ceva important, fara sa simtiti ca "aveti succes'. Prin succes, puteti intelege mul­te lucruri: sa faceti pe cineva sa zambeasca, sa obtineti o anu­mita slujba, sa capatati un anumit salariu. Dar daca nu-1 defi­niti, nu-1 veti atinge niciodata.

Amintiti-va obiectivul pe care l-ati ales in sectiunea pre­cedenta. Dovada realizarii se leaga strans de el? Asigurati-va ca aceasta dovada va furnizeaza o reactie valoroasa, realista. Sa spunem ca obiectivul dvs. este sa fiti un manager eficient, iar dovada eficientei este sentimentul de bine de la sfarsitul zilei. A va simti bine la sfarsitul zilei este minunat, dar nu are neaparat legatura cu a fi un manager eficient. O dovada mai buna ar fi ca v-ati observat angajatii realizand mai bine o multitudine de sarcini.



Sa spunem ca obiectivul dvs. este sa fiti un supraveghetor eficient, si simtiti ca sunteti un bun supraveghetor atunci cand muncitorii va spun ca faceti treaba buna. Este din nou departe de cea mai buna dovada. Daca doriti ca muncitorii sa va spu­na: "Sunteti grozav' inseamna ca sunteti prea indulgent si pierdeti ocaziile de imbunatatire a performantei lor. O dovada mai buna ar fi sa "urmariti cu privirea' si sa "auziti' o produc­tivitate sporita, performanta si satisfactie la locul de munca.

O alta dificultate tipica legata de formularea dovezilor de realizare a obiectivelor este de a le plasa prea departe in vii­tor. Multi asa-zisi directori isi conditioneaza fericirea de o casa potrivita, un partener potrivit si un salariu potrivit. Aces­tea sunt nemaipomenite, dar sunt cu adevarat atat de impor­tante incat sa fie nevoie sa tineti la distanta fericirea pana cand vor aparea? Majoritatea oamenilor gasesc ca e mult mai motivant ca, de-a lungul drumului, sa beneficieze de niste re­compense. Acest lucru poate lua forma obiectivelor mai mici si a facilitarii obtinerii dovezii pentru implinirea scopului. Pana la urma, daca trebuie sa finalizati raportul, sa faceti pro­punerea, sa incheiati afacerea, sa obtineti un nou profit, sa va bateti vechiul record, sa deveniti apt pentru promovare, ati putea la fel de bine sa va autorecompensati pentru terminarea raportului etc. Vor fi mult mai multe rapoarte decat promovari si, cu cat le veti aprecia mai mult, cu atat veti face mai multe, iar promovarea va aparea mai repede.

Cercetati-va propriul obiectiv pentru a sti cat de repede va veti bucura de realizarea lui si faceti ajustarile necesare pen­tru ca el sa va motiveze. Luati in considerare posibilitatea ca, pe drumul catre marile realizari, sa acceptati si un obiectiv de importanta mai mica.

Alegerea locului, momentului si persoanelor in compania carora doriti sa va atingeti obiectivul

Este foarte important sa va ganditi cand va doriti si cand nu va doriti sa va realizati obiectivul. Daca, de exemplu, obiectivul este "sa ma simt increzator', vreti sa fiti increza­tor tot timpul? Doriti sa aveti incredere atunci cand pilotati un avion si nu ati facut cursuri de zbor sau sa mergeti pe sar­ma la o suta de metri deasupra pamantului? Oamenii isi do­resc adesea un anumit sentiment atunci cand nu sunt siguri ca-1 pot avea. A avea incredere in tine atunci cand dispui de calitatile si pregatirea corespunzatoare face ca increderea sa fie solida si adecvata. Poti explora apoi nenumarate posibili­tati emotionale, cum ar fi: curiozitatea, dorinta, competitivi­tatea, compasiunea, sensibilitatea, increderea in altii, dragos­tea si atatea altele.

Este mult mai simplu sa atingeti un scop atunci cand aveti grija unde, cand, si in compania cui este potrivit acest scop. Daca doriti ca un obiectiv sa va impregneze existenta, gan-diti-va unde anume are cea mai mare importanta si incepeti de acolo. Ce senzatii va informeaza ca este timpul sa va atin­geti obiectivul? De exemplu: "Vreau sa ma simt motivat atun­ci cand intrezaresc posibilitatea x.'

Plasati-va acum obiectivul in viata acolo unde, cand si in compania cui doriti sa devina realitate.

Verificarea caracterului "ecologic' al obiectivului

Uneori, in graba noastra de a ne atinge obiectivele putem scapa din vedere celelalte aspecte ale vietii. Asta se poate re­zuma prin expresia "indiferent ce este necesar'. Cei care au facut "indiferent ce este necesar' au o alta povestire de rela­tat. Trecutul lor este deseori un drum de mariaje distruse, prietenii esuate si copii instrainati. Cand apare in sfarsit suc­cesul, descopera ca au o slaba capacitate de a se bucura de el deoarece si-au dedicat viata muncii. Exercitiile referitoare la misiune din Capitolul III au fost proiectate pentru a va oferi o viziune mult mai larga asupra vietii si locului dvs. in lume, astfel incat sa va puteti bucura de calatorie si de recompensa. Acum este momentul sa va ganditi la fel de bine si la ceilalti oameni din viata dvs. Cum ii va afecta atingerea obiectivelor? Luati in considerare atat aspectele pozitive, cat si pe cele ne­gative. Va va rapi din timpul afectat altor lucruri? Va va mo­difica relatiile cu cei cu care lucrati, cu colegii, cu prietenii sau cu familia? Descoperiti dificultatile create de implinirea visurilor dvs., nu pentru a va schimba hotararea in legatura cu ele, ci pentru a va permite sa va pregatiti dinainte. Cum va puteti imbogati, perfectiona sau adapta obiectivul, astfel incat ceea ce ar fi putut fi o consecinta negativa sa devina o ocazie valoroasa. Foarte des asta inseamna sa-i implicati si pe cei­lalti in succesul dvs. Multi doresc sa participe, mai ales cand vine vorba de succes. Faceti acum adaptarile necesare in priv­inta scopului, pentru ca atunci cand il realizati sa fiti bucuros ca le-ati efectuat.

Exista patru exercitii cu ajutorul carora veti parcurge Pro­cedeul de Realizare a Obiectivului. Primul dintre ele, Exerci­tiul 18, priveste obiectivele pe care vi le stabiliti pentru tot restul vietii.


EXERCITIUL 18: CREAREA UNUI VIITOR IREZISTIBIL

1. Pregatiti scena. Ganditi-va unde va veti afla maine - imaginati-va locul. Observati-i culorile, vizualizati-1 in cele mai mici detalii. Aceasta imagine a viitorului se infiripa in­tr-un anumit loc din teatrul dvs. interior. Observati teatrul interior tridimensional pe care l-ati pre­gatit - are sonor si imagine. Va puteti plasa pe dvs. insiva pe scena.

2.   Imaginati-va in viitor, in rolul pe care vi l-ati ales. Vizu-
alizati-va acum in acest teatru mental, realizandu-va obiecti­
vul. Este ca si cum viitorul se afla chiar acolo - apropiat,
luminos si colorat. Dupa o perioada de timp, va vedeti rea­
lizand obiectivul specific. Priviti si ascultati toate detaliile,
pe masura ce vedeti situatia derulandu-se intr-un mod foar­
te placut.

3.  Proiectati corect obiectivul. in timp ce va vedeti jucand
perfect acel rol, parcurgeti o lista cu sase conditii ale obiec­
tivului pentru a va asigura ca este corect proiectat.


Obiectivul pe care vi-1 imaginati este pozitiv - se refe­
ra la ceea ce este de facut, nu la ceea ce trebuie evitat.

Doriti sa va atingeti obiectivul. Este o "dorinta', nu o
"obligatie.'

Dvs. sunteti cel care il realizeaza, nu altcineva.

Puteti sa il realizati - nu este imposibil.

Obiectivul este specific, nu general.

Obiectivul este ecologic: puteti anticipa consecintele
obiectivului si sunteti sigur ca sunt pozitive pentru toti
cei afectati de realizarea sa.

4. Faceti imaginea irezistibila. Acum, cand va priviti in vi­
itor, cand ati obtinut deja obiectivul, folositi in imaginatie di­
verse tipuri de efecte vizuale speciale. Puteti utiliza scanarea
cu raze
X pentru a va percepe procesele mentale si somatice.
Puteti folosi anumite culori pentru a ilustra starile emotiona­
le pe care le incercati. Puteti utiliza mai multe ecrane pentru

a urmari desfasurarea unor situatii sau momente care sunt le­gate de acel scop specific. Vizualizati obiectivul cu claritate si observati-i cele trei dimensiuni. in timp ce realizarea obiectivului devine apropiata, vibranta si irezistibila, deve­niti constient de asemenea de corpul si sentimentele dvs. Bu-curati-va pe indelete de aceasta viziune - opera pe care o creati, o controlati si spre care va indreptati.

5. Priviti-va cu atentie drumul parcurs. Observati ceea ce se realizeaza si modul in care sunteti atras de rezultat. Ob­servati acum ca exista o cale din momentul prezent catre acel viitor. Este un fel de cale prin timp.

Acum puteti vedea, auzi si simti acest viitor irezistibil - obiectivul dvs. pentru un rol dat. Acest obiectiv se potriveste cu misiunea. Iar catre el exista un drum.

Nu este suficient sa stiti cand va veti comporta eficient in­tr-un anumit rol. Aveti nevoie de un drum pentru a ajunge acolo si trebuie sa stiti cum sa-1 parcurgeti. Dezvoltarea unui plan realist, realizabil constituie diferenta majora dintre visa­torii fara baza reala si oamenii de succes vizionari. Utilizand urmatorul exercitiu, puteti face pasul spre a deveni un om de succes vizionar.

EXERCITIUL 19: ALCATUIREA UNUI PLAN

1. Vizitati-va obiectivul. Va aflati in perioada in care tocmai ati atins obiectivul rolului particular pe care l-ati ales. Pla-sati-va in acel viitor si bucurati-va de realizare. Fiti atent la sentimentele pe care le incercati privind injur. Ascultati-va propriile ganduri. Sarbatoriti indeplinirea telului. Sesizati data si momentul. Realizati cat de mult va bucurati ca ati atins acest stadiu al misiunii.


2.    Vizualizati viitorul. Priviti mai departe in viitor din acest
punct, in care obiectivul e deja realizat. Priviti si observati
cum misiunea continua sa se desfasoare in viitor.

3.    Vizualizati trecutul. intoarceti-va acum si priviti in trecut.
Observati drumul care v-a adus aici. Uitati-va la acel "eu mai
tanar' citind atunci materialul acesta. Priviti acea persoana
si observati drumul parcurs pana astazi.

4.    intoarceti-va de-a lungul drumului. Examinati acum mo­
dalitatea in care v-ati realizat obiectivul. Ramaneti pe drum
si incepeti sa va intoarceti in timp. Inconstientul dvs. intelept
va poate revela fragmente din ceea ce ati facut de-a lungul
drumului - puteti vedea si auzi ce anume v-a condus catre
atingerea scopului. Poate ca anumite persoane v-au dat o
mana de ajutor. Ati beneficiat de anumite cunostinte si rezul­
tate. Priviti, auziti si bucurati-va de actiunile care au facut
posibila realizarea acestui obiectiv. Exista anumiti pasi si
anumite actiuni pe care le-ati indeplinit. Poate ca unele,
putine, sunt foarte limpezi. Poate ca le puteti vedea pe cele
mai multe. Daca o zona este ambigua, s-ar putea sa aveti ne­
voie de mai multe informatii.

5. Observati pasii specifici facuti pe drum. Atunci cand pri­
viti drumul, veti observa numerosi pasi specifici. intrebati-va:
"Cum mi-am dezvoltat capacitatile si am actionat pentru a
ajunge in punctul indeplinirii integrale a acestui obiectiv?'
Priviti si ascultati resursele, calitatile, actiunile si contactele
cu oamenii, toate acele elemente care au condus, pas cu pas,
catre obiectiv. Nu va grabiti. Bucurati-va vazand ceea ce ati
intreprins pentru realizarea telului. Observati ce s-a intam­
plat dupa o actiune singulara. Vizualizati numeroasele ac­
tiuni, resurse, capacitati, pe masura ce apar. In timp ce pri­
viti acei pasi, intelegeti in ce fel constituie o parte a misiunii
in curs de desfasurare. Dupa ce ati mers pe drum si ati ob­
servat actiunile specifice intreprinse si abilitatile care le-au
facut posibile, remarcati ciclul de evenimente si timpul de
care ar putea fi nevoie pentru realizarea pasilor.


6.    intoarceti-va in prezent. Intoarceti-va in timp pana in
momentul prezent, cu o noua perceptie asupra pasilor catre
obiectiv.

7.      Apreciati obiectivul. Cand priviti inainte, spre scop, re­
marcati cat este de atractiv. Daca aveti nevoie de mai mult
timp pentru a-1 face mai convingator sau mai atractiv, atunci
treceti la actiune.

Cand treceti pentru prima oara prin acest proces, s-ar pu­tea sa existe omisiuni. O omisiune indica de obicei punctul in care e nevoie sa colectati mai multe informatii dintr-o sursa exterioara - carti, prieteni, persoane cu care va consultati - pentru a va permite sa realizati acel pas anume. Daca este asa, parcurgeti din nou procesul. Ce este important este ca aceste secvente sa devina, prin repetitie, programele dvs. automate de software mental. Aceste prime doua exercitii trebuie sa fie pentru gandirea dvs. ca un program de software pentru mana­gementul proiectelor de la NASA. Pot fi realizate in fiecare dimineata sau in orice alt moment doriti.

Calatorind inapoi, de-a lungul drumului corespunzator atingerii acelui scop, inconstientul dvs. intelept a dezvaluit aspecte importante privind modul in care va veti realiza obiectivul. Pentru a aprofunda intelegerea succesiunii de pasi catre atingerea scopului corespunzator acelui rol, este impor­tant sa mergeti inainte, repetand in plan mental aceste activi­tati, in ordinea in care le veti intreprinde.

EXERCITIUL 20: RECAPITULAREA RAPIDA

1. Asumati-va rolul. Spuneti: "in rolul meu de mare

vreau sa imi transpun in actiune cele mai profunde valori. Cautati in timp obiectivul pentru acest rol, si vizualizati-1.


2.   Parcurgeti drumul. Imaginati-va drumul pe care il veti
parcurge pentru a va transpune in realitate obiectivul. inain­
tati prin timp cu o viteza suficient de mare pentru a repeta ra­
pid ciclul de evenimente de pe drum.

3.   " Teleportati-va' inapoi. Cand ajungeti la scop, observati
momentul finalizarii. intoarceti-va apoi in prezent.

in acest moment, ati creat un viitor irezistibil pentru un rol esential, ati calatorit in timp pentru a vizita acel obiectiv, ati vazut drumul ce trebuie parcurs pentru a ajunge acolo si ati repetat in avans acel plan. Imaginatia constituie o forta ului­toare! Acum este timpul sa actionati - sa "faceti sa se intam­ple', asa cum spune capitanul Jean-Luc Picard din Star Trek. Actiunea trebuie sa ia nastere din fantezia dvs. Este inca un pas care trebuie facut daca doriti sa fiti mai degraba un om de succes vizionar, decat un visator fara o baza reala.

EXERCITIUL 21: TRECEREA LA ACTIUNE

/. Stabiliti o data de finalizare realista. Rasfoiti calendarul si notati o data estimativa de realizare a obiectivului.

2.   Fixati pasii. Gasiti in program niste momente cu adevarat
potrivite pentru realizarea pasilor pe drumul care duce catre
scop. Notati-va aceste momente in calendar.

3.   Fiti atent la misiune. Observati cum misiunea reprezinta in
permanenta fundalul teatrului interior. Se asociaza cu un sen­
timent puternic si irezistibil legat de scop, care va energizea-
za, impingandu-va mai departe. Bucurati-va de mentinerea
acestei viziuni asupra rolului, obiectivului si modului in care
le veti realiza. Va puteti evalua viziunea din multe puncte de
vedere. O puteti vedea din prezent si din viitor, impreuna cu

pasii pe care ii faceti. Puteti sa ajungeti in viitor si sa priviti inapoi, sa vedeti cum ati ajuns acolo unde sunteti. Si puteti de asemenea sa va miscati de-a lungul drumului si sa vedeti, din perspectiva unui observator, ce ati realizat.

4. Actionati. Acum, cand se apropie momentul notat pe ca­lendar, parcurgeti fiecare pas pe care l-ati planificat, fiind constient ca va aflati pe drumul catre un viitor promitator, bucurandu-va in acelasi timp de un prezent atractiv, care va da un sentiment de implinire. Este timpul sa actionati, cu participarea integrala a resurselor celei mai inteligente si dotate creaturi din universul cunoscut - o fiinta umana: DUMNEAVOASTRA INSIVA.

O trecere in revista a ceea ce ati invatat

Diferenta dintre a avea un vis si a fi un om de succes dis­ciplinat este aceasta: nu toti visatorii reusesc, dar toti oamenii de succes sunt visatori. Ei isi alimenteaza visurile cu actiune. Fericirea este atrasa de aceia care nutresc visuri si fac exact ce este necesar pentru a le transforma in realitate. Cateva din­tre conceptele importante pe care le-am explorat si experi­mentat in acest capitol sunt:

Misiunea - descoperirea scopului in viata; Rolurile - identitatile variate pe care vi le asumati pentru a va indeplini misiunea;

Valorile - ce este important pentru dvs. si cum se exterio­rizeaza, prin reactia dvs. emotionala fata de modul in care va jucati rolul;

Obiectivele - rezultatele specifice pe care le doriti pentru a va trai rolurile intr-o maniera extraordinara, in concor­danta cu misiunea si cu valorile.

Amintiti-va ca utilizarea pasilor Procedeului de Realizare a Obiectivului va ajuta sa va indepliniti misiunea:


Proiectarea corecta a unui obiectiv;

Crearea unui viitor irezistibil;

Alcatuirea unui plan;

Recapitularea rapida;

Trecerea la actiune.

Pe masura ce utilizati in mod repetat aceste procedee, mi­siunea si obiectivele specifice necesare implinirii ei vor evo­lua intr-un ritm foarte accelerat.

Cand ceea ce sunteti se dezvaluie prin intermediul acestui set de identitati ale rolurilor, sentimentele profunde legate de scop se vor intensifica. Veti putea auzi sunetele si veti cunoas­te principiile care va ghideaza in aceasta misiune. Puteti simti acele semnale interioare legate de scop si de importanta, de valorile profunde, pe masura ce acestea se dezvolta.

Cand obiectivele sunt clarificate de scopul mai inalt al misiunii existentiale, capata un inteles special; dispuneti de energie pentru ele deoarece sunt atat atractive, cat si impor­tante. Obiectivele bazate pe misiune provin din ceea ce sun­teti. Nu reprezinta o lista cu ceea ce aveti de facut. Ele se nasc firesc, pe masura ce va urmariti valorile si misiunea. Ca si eroii dvs., nutriti un sentiment special de adecvare atunci cand urmariti in mod activ bornele de pe drumul misiunii, re­perele calatoriei dvs. prin viata.