Documente noi - cercetari, esee, comentariu, compunere, document
Documente categorii

Importanta merchandisingului

Importanta merchandisingului



Punctul de vanzare este un creator de valoare care este adaugat produselor vandute. Apeland la un singur magazin clientul economiseste din timp deoarece in acel loc isi gaseste toate produsele de la diferiti producatori. Magazinele sunt alese in functie de atractie, ambianta, dispunerea produselor, deci in concluzie in functie de merchandisingul care este aplicat in magazinul respectiv.


Imaginea nr.11 Dispunerea produselor pe rafturi


Introducerea formelor noi de vanzare a determinat modificari de ordin functional in organizarea magazinelor si a dat un impuls in modernizarea tehnicilor comerciale. Noile tehnici comerciale concep activitatea economica intr-un mod specific: acesta este un mod al merchandisingului.[1] Introducerea merchandisingului a fost necesara deoarece concurenta a devenit foarte dura si nu pentru intensificarea vanzarilor. Clientii au devenit mai exigenti in alegerile pe care le fac si daca dorintele lor nu sunt satisfacute atunci apeleaza la alt magazin.



Merchandisingul este extrem de important pentru orice plan de marketing si pentru orice magazin, fie el mic sau mare, si reprezinta adevarata justificare a bugetelor investite de advertiseri in publicitate, promotii si ambalajul produselor, tocmai pentru ca toate acestea ar ramane fara relevanta pentru cifra de vanzari daca produsul nu este prezentat corespunzator in magazin.[2]

Multe produse noi isi rateaza destinul pentru ca nu se vand suficient in primele luni si retailerul inceteaza sa le mai comande sau pentru ca, expuse in mod banal sau mereu la fel in magazin, ajung sa treaca neobservate. Pe de alta parte, daca produsul nu s-ar afla simultan pe raft in toate magazinele, mici sau mari, inca din primele luni, oricat de bine sustinut de publicitate ar fi, banii sunt cheltuiti ineficient.

In masura in care costul mercantizarii reuseste sa intoarca investitia in profitul marcii, inseamna ca merchandisingul si-a atins scopul si a indeplinit performanta si evidentierea brandului. Privit cu profesionalism, merchandising-ul este un proces tactic, strategic, creativ si care indeamna la actiune, menit sa adauge valoare produsului si sa contribuie in mod esential la cresterea vanzarilor.

Activitatile de merchandising care se bucura de cel mai mare succes sunt cele care au continuitate, tocmai pentru ca problemele care apar in efortul de a mentine un produs la raft sunt continue. Marketingul si merchandisingul sunt o munca de viziune si de rezultat, iar rezultatele sunt  demne de luat in seama si nu pot fi obtinute decat prin colaborarea stransa intre partenerii care regasesc in spatiul magazinului si in pozitia de interes comun cat si avantaj egal.





[1] Nita V., Corodeanu D., Merchandising, Ed. Tehnopress, Iasi, 2005, p. 6

[2] Chis R., Abordati-va consumatorii cu (con)tact!, in revista Magazin Progresiv, nr. 66, 2005, p. 68