Documente noi - cercetari, esee, comentariu, compunere, document
Documente categorii

Arta vanzarii

Arta vanzarii

Arta intrebarilor

Un agent de vanzari ar trebui sa puna intrebari din mai multe motive. In primul rand, a intreba  implica participarea clientului la procesul de vanzare. Ei au sansa sa participe activ la conversatie nu sa asculte doar prezentarea. Aceasta capteaza atentia clientului care in final invata si retine mai mult despre produs. Acest dialog arata, de asemenea, interesul agentului de vanzari pentru client si problemele lui. In cele din urma prin punerea de intrebari, agentii de vanzari sunt capabili sa preia informati despre clienti si sa le testeze convingerile. Un agent de vanzari poate avea multe informatii despre client inainte de procesul de vanzare, dar nu exista garantia ca analiza precedenta a fost corect atribuita nevoilor clientului. Agentii de vanzari pot folosi intrebari ori pentru a confirma, ori pentru a infirma analiza precedenta. Intrebarile directe pentru obtinerea informatiei ajuta agentii de vanzari sa faca o prezentare de succes. Astfel urmeaza o linie clara pentru a pune intrebari.



Incurajarea raspunsurilor lungi

La intrebarile scurte se poate raspunde printr-un cuvant sau prin fraze scurte. Astfel de intrebari nu extrag suficienta informatie de la client. De ex., la intrebarea "Ati auzit de compania noastra?" raspunsul va fi probabil un simplu da sau nu, dupa care agentul de vanzari va fi nevoit sa puna o urmatoare intrebare cum ar fi "De ce nu ati auzit de compania noastra?" Aceasta va permite un raspuns mai lung din partea clientului. Punand intrebarile in acest fel, se inlocuiesc doua intrebari cu una.

Spatiul dintre intrebari

Cand agentii de vanzari pun mai multe intrebari succesiv, clientii se pot simti amenintati. Ei pot crede ca sunt interogati, mai degraba decat ca participa la conversatie. Unii clienti reactioneaza prin a arata mai putin interes fata de preluarea informatiei. Din acest motiv, intrebarile ar trebui sa fie aerisite astfel incat clientul sa aiba timp sa raspunda la fiecare intrebare intr-o atmosfera relaxata.

   O metoda aplicata in cazul intrebarilor aerisite este incurajarea clientilor in dezvoltarea raspunsurilor. In acest fel, clientii cred ca ei sunt implicati in mod voluntar, si nu ca sunt folositi.

Pune intrebari scurte, simple

   Intrebarile care au doua sau mai multe parti ar trebui evitate. Clientii ar putea sa nu stie la care pot  raspunde, si agentii de vanzari ar putea sa nu stie la care parte s-a dat raspunsul. De ex., intrebarea: "Cat timp va petreceti facand bugetul anual si calcularea costurilor de vanzare?" ar putea primi raspunsul "O, in jur de trei saptamani." Aceasta inseamna ca clientul petrece trei saptamani pentru ambele sarcini sau numai pentru una ?
Intrebarile lungi sunt greu de memorat si de raspuns la ele. De ex., o intrebare de genul "Cu atat de multe rapoarte complicate de pregatit si revazut, este dificil pentru dumneavoastra sa determinati materialul corect si costurile de productie pot duce la pierderea atentiei clientului." Unii clienti pot fii plictisiti de intrebarile lungi si vor cere clarificari agentului de vanzari.

Evitarea intrebarilor care sugereaza raspunsul

   Intrebarile nu ar trebui sa sugereze un raspuns potrivit. Asemenea intrebari ar putea sugera  raspunsul mai mult  decat ar reflecta ceea ce clientul gandeste in acel moment. De ex., intrebarea "De ce credeti ca acesta este un produs bun?" incurajeaza un raspuns pozitiv si descurajeaza unul negativ. Cu toate ca asemenea intrebari pot primi raspunsurile pe care agentul de vanzari le asteapta, ele pot masca adevaratele simtaminte ale clientului.

Tipuri de intrebari

Intrebarile sau metodele de informare au trei functii. Mai intai intrebarile de natura factuala, opinie, dezavantaj si consecinte pot fi folosite pentru colectarea informatiei specifice. In al doilea rand, intrebarile pot ajuta la mentinerea fluxului de  informatii. In cele din urma, intrebarile legate de clarificarea sau intelegerea problemelor unui client sunt un aspect important al ascultarii active.

Colectarea informatiei

   Intrebarile efective. O intrebare reala implica o informatie efectiva. Aceasta de obicei incepe cu cuvantul cine, ce, unde, cum, care sau de ce. Raspunsurile la intrebarile efective ii ofera agentului de vanzari o mai buna intelegere a afacerii clientului  potential si a concurentei actuale. Cel mai bine este ca inceputul sa cuprinda cererea de informatie disponibila public. La astfel de intrebari este cel mai usor de raspuns; intrebari despre probleme personale sau informatii confidentiale pot duce la discomfort. Cateva exemple de intrebari efective sunt:

  • De unde va cumparati marfa momentan?
  • Cine foloseste masina de copiat?
  • Care este politica dvs. in ceea ce priveste profiturile?
  • De ce s- a mutat fabrica X la noua locatie?
  • Cat de mult platiti pentru rezistoare acum?

Intrebari de opinie. In timp ce intrebarile efective sunt pentru dezvaluirea unor fapte specifice, intrebarile de opinie il ajuta pe agentul de vanzari sa inteleaga opinia clientului asupra subiectului discutat. Aceste intrebari urmeaza, in general, dupa intrebarile efective. Exemple de  intrebari de opinie sunt:

  • Ce parere aveti despre leasing comparativ cu vanzarea in rate ?
  • Care este pozitia dumneavoastra fata de noile reguli de impozitare instituite de guvern?
  • Ce parere aveti despre cresterea stocului- dvs. ?

Uneori asemenea intrebari evaluative pot face clientii sa se simta incomod, ei pot fi retinuti in exprimarea parerilor asupra unui subiect. In asemenea situatii, intrebarile evaluative indirecte pot fi folosite pentru perceperea reactiilor clientului. Asemenea intrebari cer clientului sa raspunda la puncte de vedere cunoscute ale unei terte persoane.
Electronic News a avut un articol recent despre folosirea
continua a microceasurilor.
Gastii ca aceasta este cauza?
Echipamentele de aer conditionat Apex au dobandit o buna cotare in Consumer Reports. Credeti ca s-ar vinde  bine clientilor dvs.?

   Intrebari dezavantajoase. O intrebare care solicita clientului sa defineasca o problema specifica este o intrebare dezavantajoasa. De ex., un agent de vanzari care vinde un copiator cu un avantaj in calitatea de copiere poate folosi urmatoarea intrebare in dezavantaj:
A.V. 
- Copiatorul folosit in reproducerea acestor proiecte
utilizeaza hartie tratata, nu- i asa?
C - Da, asa este.
A.V.  - Unii dintre clientii mei mi-au spus ca hartia
copiatoare folosita da o infatisare cenusie copiilor.
Ati avut si voi aceiasi experienta?
C - Da. Hartia pe care o foloseste acest aparat nu este buna. Este groasa si nu arata foarte bine.

  
Intrebarile dezavantajoase sunt puse clientilor astfel incat acestia pot dezbate problemele pe care le prezint[ produsele actuale. Valoarea acestor intrebari poate fi usor observata prin compararea conversatiilor anterioare cu cele  care vor urma.
A.V.- Calitatea copiilor pe care le vei face dupa aceste
propuneri de vanzare nu va fi foarte buna. Nu-i asa?
C    - Asa este.

   Intrebari "in cosecinta". Cand clientii realizeaza dezavantajul produselor actuale, agentul de vanzari poate ilustra consecintele dezavantajului cu ajutorul intrebarii de consecinta.
A.V.  - Cum va afecteaza pretul ridicat al energiei
necesare folosirii echipamentului nostru?
C - Ei bine, nu ne place.
A.V.  - In ce mod viteza ridicata a echipamentului nostru
duce la descresterea costului produselor dvs?
C - Viteza ajuta cu adevarat. De aceea am cumparat
echipamentul dvs.
A.V.  - Viteza justifica costul ridicat la energie?
C - Da, cred ca asa este.

Mentinerea fluxului informational

   Intrebari incurajatoare. Aceste intrebari inspira curaj pentru relevarea informatiei urmatoare. Intrebarile incurajatoare includ expresii: "Chiar asa?, Interesant., Adevarat?" Comportamentul non-verbal- cum ar fi gestul de aprobare-  sunt deasemenea probe incurajatoare. Hai sa urmarim o secventa din probele incurajatoare:
C - Apoi, acest agent de vanzari ma intreba daca sunt
interesat de preturi mai mici decat cele pe care le
aveam de la Delta.
A.V.  - Interesant, spuneti-mi mai multe despre aceasta.
C.- Ei bine, el a spus ca la nivelul curentului folosit de mine as putea economisi 250 mii lei/ luna..
A.V.  - Da, te rog, continua.
C.- Apoi, a urmat  "chichita"(problema).
A.V.  - A, da?
C.- Cand l-am intrebat despre service, toata imaginea s-a schimbat.
A.V.  - Inteleg.
C.- Pe scurt, ei urmau sa-mi vanda produsele la preturi scazute, dar nu intentionau sa ma ajute prea mult in ceea ce priveste service-ul.

   Intrebari de elaborare. Avand un scop asemanator probelor  incurajatoare, elaborarea intrebarilor e o necesitate -  mai mult decat simpla incurajare verbala - pentru completarea informatiilor .

Intrebari reflective. Al treilea tip de intrebari continue, intrebarile reflective, sunt afirmatii neutre care reiau sau repeta un comentariu sau emotii ale clientului. Ele permit agentului de vanzari sa patrunda mai adanc si sa stimuleze clientii sa-si urmeze firul gandurilor intr-o maniera logica. Folosind intrebarile reflective, agentul de vanzari poate raspunde clientilor fara a fi de acord sau nu cu ei. Probele reflective permit agentului de vanzari sa isi arate intelegerea si simpatia alaturi de ceea ce spune si crede clientul. Daca intrebarea reflectiva este incorecta, clientul va intui greseala.
Iata cateva exemple:

  • "Spuneai ca esti nesatisfacut de service- ul actual ?
  • "Asadar, ai nevoie de o caracteristica autocorectiva ?"

Intrebarile reflective ajuta in cazul clientilor care sunt furiosi, suparati sau intr-o alta stare emotionala puternica. Adesea aceste emotii persista pana cand clientul recunoaste ca acestea sunt posibil de depasit. Tehnica de reflectare face tocmai acest lucru - ajuta clientul sa depaseasca stadiul emotional in care se afla. Exemplu:
C - Uite, m-am saturat pana peste cap de tine, de pompele tale!
A.V.  - Cred ca este evident ca sunteti suparat,d-le Alexandru.
C - Bineinteles ca sunt!
Este a treia oara saptamana aceasta cand pompa s-a defectat!



Prin recunoasterea stadiului emotional al clientilor, agentul de vanzari le da impresia ca au fost auziti, impresie care, de obicei, reduce sentimentul nevoilor negative. Aceasta permite agentului de vanzari sa se concentreze asupra problemei care a cauzat emotia.

Intrebarile reflective incurajatoare si de elaborare sunt exemple de declaratii neutre. Agentul de vanzari ar trebui sa continue sa foloseasca declaratiile neutre atata timp cat cumparatorii prezinta informatie pertinenta. Dar folosinta exesiva poate cauza probleme, incurajand clientul sa emita cereri pe care oferta agentului de vanzari nu le poate acoperii.

Dialogul de vanzare

1. Scopul
Clientului  trebuie sa i se evidentieze  ca serviciile oferite de SMSTech sunt un raspuns la nevoia lui de dezvoltare.
Prin prezentarea avantajelor se urmareste transformarea lor in beneficii pentru client.

2. Cum sa porti dialogul?
Agentul de vanzari recapituleaza toate necesitatile clientului, stabilite cu acesta in timpul "Pre Call-ului" (concluzionarea si certificarea nevoilor descoperite).
Ex.:
"- Daca am inteles corect, tinta Dvs. sunt directorii de marketing si oamenii de imagine, nu-i asa?"
- "Da."
   - "Ce ati spune daca noi am duce mesajul Dvs., personal, directorilor de marketing sau oamenilor de imagine?"
- "Interesant, dar cum?"
- se explica cum mediul online este cel mai targhetat.

Necesitatile clientului se trateaza pe rand. Pentru fiecare necesitate a lui se prezinta un avantaj care sa-i satisfaca nevoia. Se certifica daca nevoia a fost satisfacuta.
In cazul in care nevoia nu a fost pe deplin satisfacuta se aduc argumente suplimentare.
In caz pozitiv, se trateaza urmatoarea necesitate descoperita. Se repeta procedura.
Daca nevoia descoperita si tratata a fost una majora, se poate face prima incercare de finalizare a vanzarii.
3. Obiectiile
Obiectiile sunt un reflex natural de aparare al clientului. De cele mai multe ori actul de vanzare este perceput de client ca o confruntare de interese contrare, iar obiectiile sunt armele sale cele mai puternice. Nu vei reusi sa vinzi pana nu inveti sa tratezi obiectiile. Ele nu trebuiesc interpretate ca pe ceva personal.
3.1. Tipuri de obiectii
Obiectiiile se impart in doua categorii: obiectii reale (sincere) sau pretexte (nesincere).
Agentii de vanzari trebuie sa identifice tipul obiectiei. Deoarece orice obiectie poate fi nesincera, singura metoda de recunoastere este verificarea coerentei, a logicii, a rezistentei lor prin intrebari abile puse clientului.
Din experienta am invatat ca obiectiile au forme diferite, dar in general ele se refera la urmatoarele categorii generale.:

  • Cunoasterea afacerii - clientul, spre marea noastra uimire, nu intelege intotodeauna cerintele adevarate ale afacerii personale. Agentul trebuie sa-l chestioneze astfel incat sa repereze impreuna cerintele afacerii, sa izoleze punctele critice si sa-i dovedeasca eficienta prezentei online. Fraza de impotrivire: " Daca oamenii ma cauta stiu cum sa ma gaseasca", "Toti ma cunosc".
  • Cunoasterea produsului - proprietarul afacerii nu cunoaste/ nu intelege importanta mediului online si avantajele pe care le poate obtine dintr-o prezenta online. (In spijinul dezvoltarii pietei web s-a lansat ghidul "Web4Imm", disponibil si in varianta online). Agentul trebuie sa-i explice caracteristicile produsului si avantajele pe care le aduce proprietarului afacerii. Fraza de impotrivire: "Nimeni nu ma va cauta online"
  • Teama - se exprima in mai multe moduri: teama de o situatie economica grea, teama de a pierde afaceri sau de a lua o decizie gresita. Agentul trebuie sa-i dea incurajarile pozitive pentru decizia de a cumpara; trebuie sa sublinieze ca, in afara investitiei initiale, costurile lunare ce asigura prezenta online sunt nesemnificative, cuprinse intre 0 si 38 euro, functie de pachetul de gazduire ales. Fraza de impotrivire: "Dupa parerea mea alte forme de comunicare mi se potrivesc mai bine", "Afacerile sunt in criza."
  • Respingerea- creata pentru a insela si/sau a amana luarea deciziei. Clientul nu este pregatit intotdeauna sa descoprere o impotrivire adevarata despre propunerea noastra; in acest caz, el isi ascunde adevarata parere sau incearca sa o amane. Agentul trebuie sa chestioneze astfel incat sa ajunga la impotrivirea adevarata, sa o clasifice si sa o depaseasca. Fraze de impotrivire: "Vino peste o luna, prezenta mea online poate sa mai astepte. Da-mi timp sa ma gandesc la asta"
  • Sinceritatea- clientul intr-adevar este interesat de informatii suplimentare insa el considera cu sinceritate ca nu are nevoie de o prezenta online. Agentul trebuie sa-i arate clientului intentia sincera din partea sa ca doreste sa-l ajute in rezolvarea problemelor. Fraze de impotrivire: "Concurentii vostri mi se potrivesc mai bine".

Atentie!
Cand "se-ngroasa gluma" schimbati baza discutiei

3.2. Tratarea obiectiilor
a) Etapele de tratare a obiectiilor:

  • Asculta obiectia- potentialul client va fi iritat. Este posibil sa raspunzi la o alta obiectie.
  • Accepta obiectia- pentru a-l determina sa-si raspunda singur.
  • Analizeaza obiectia- cere-le sa dezvolte obiectia. Daca intri in detalii clientii simt un puternic imbold de a o indeparta ei insisi.
  • Clarifica obiectia-  cand nu gasesti argumente pentru a clarifica obiectia nu te pierde! Poti sa admiti dezavantajul comparandu-l imediat cu un avantaj.
  • Depaseste obiectia- cererea de confirmare pentru depasire. Dupa ce ai clarificat obiectia confirma ca este asa.
  • Schimba subiectul si treci imediat la urmatoarea secventa de vanzare- dupa ce ai invins obiectia treci repede mai departe.

Atentie!
La sfarsitul intalnirii trebuie sa te asiguri ca interlocutorul tau insumeaza perceptiile pozitive despre prezentarea ta si produs

b) Cum sa raspunzi cu eficienta. Mai jos este lista generala a regulilor de depasire a impotrivirilor:

  • Asculta stilul de exprimare;
  • Asculta clientul pana termina ce are de spus- nu-l intrerupe la mijloc;
  • Transforma impotrivirea in intrebare (schimba sensul discutiei);
  • Pune intrebari (reformuleaza in alti termeni);
  • Sintetizeaza impotrivirile pe tipuri;
  • Incearca din nou si clarifica impotrivirile pentru a fi sigur ca totul este clar;
  • Solicita mai multe informatii;
  • Refera-te la necesitatile clientului;
  • Nu pierde legatura cu clientul in timpul discutiei;
  • Nu ezita;
  • Vorbeste clar;
  • Cunoaste bine produsul tau si afacerea clientului;
  • Nu fi ligusitor, nu te eschiva si nu insulta;
  • Nu te contrazice cu clientul si nu te contrazice pe tine insuti;
  • Dovedeste eficienta;
  • Revin-o la spusele clientului cu cuvintele tale;
  • Condu-l pe client spre acord;
  • Leaga punctele noastre tari de necesitatile clientului.

c) Transforma obiectia in intrebare- tehnica eficienta in depasirea impotrivirilor.



  • Transformarea impotrivirii in intrebare, face uneori posibil ca, insusi clientul sa vada impotrivirea pe care a formulat-o, intr-o forma diferita.
  • Face posibil unui agent profesionist sa conduca discutia prin aceea ca el intreaba si clientul raspunde si nu invers.
  • Intareste senzatia clientului ca este ascultat si inteles si ca dovada, chiar exprimam spusele sale intr-o forma diferita.

d) Concluzii
Doua lucruri pe care nu trebuie sa le faci si un lucru pe care trebuie sa-l faci:

  • NU discuta in contradictoriu;
  • NU il ataca atunci cand le invingi obiectiile;
  • Condu-i in asa fel incat sa raspunda la propriile obiectii.

Daca nu exista nici o conditie si nu cumpara, este vina vanzatorului. Majoritatea vanzatorilor noi se tem de a se pune in fata cu clientul si cu impotrivirea acestuia. Obiectiile sunt parte integranta din procesul de vanzare- nu opresc vanzarea, din contra duc spre vanzare.
Aminteste-ti ca tu esti cel care conduce discutia despre vanzare, tu alegi subiectul, tu intrebi majoritatea, tu tragi concluziile a ceea ce s-a spus si tu inchei.
Foloseste-ti mintea pentru lipsa de experienta.

3.3. Tipuri de intrebari

  • intrebari pentru a castiga si mentine controlul;
  • intrebari pentru a marca zonele de interes;
  • intrebari pentru a obtine aprobari minore;
  • intrebari pentru a stimula si directiona sentimentele inspre cumparare;
  • intrebari pentru a izola obiectiile;
  • intrebari pentru a raspunde obiectiilor;
  • intrebari pentru a determina beneficiile pe care le va cumpara;
  • intrebari pentru a evidentia un fapt- daca o spun ei este adevarat;
  • intrebari pentru a confirma cumparare;
  • intrebari pentru a determina implicarea;
  • intrebari pentru a ajuta clientii sa ia decizii rationale;
  • intrebari pentru a determina finalizarea vanzarii.

3 PRINCIPII ale fortei reprezentate de formularea intrebarii:

  • Stabilesc intotdeauna o legatura inainte de a incerca sa controlez situatia.
  • Nu le dau sansa de a se gandi; in caz contrar, raspunsul pe care-l vor da s-ar putea sa nu fie cel pe care-l doresc.
  • Nu ii pot conduce pe ceilalti sa ia anumite decizii decat daca le iau eu mai intai.

4. Sfaturi practice

  • Statistica arata ca in medie se fac 5 incercari pentru finalizare;
  • Un motiv pentru care-ti spune NU este teama de esec, critica care o va primi de la altii;
  • 4 din 5 clienti spun NU - "NU-ul" este dat felului in care-ti faci prezentarea, nu tie ori produsului tau;
  • nu pleca imediat dupa semnarea contractului;
  • cere recomandari;
  • sa ai intotdeauna la tine documentele pentru finalizarea vanzarii;
  • daca nu cumpara, paraseste-l cu farmec, ca si cum ar fi facut-o;
  • lucreaza curat;
  • calculeaza cifrele cu eleganta;
  • finalizeaza vanzarea privind prin ochii clientului;
  • dupa ce pui o intrebare de finalizare a vanzarii, TACI. Primul care vorbeste, pierde.

 Cateva tehnici de finalizare a vanzarii:
1) prin viu grai: "apropo, pentru ce tip de site optati?"
"Haideti sa aflam";
2) finalizarea vanzarii in scris- "dati-mi voie sa-mi notez aceasta";
3) cu ajutorul bilantului (+ si -);
4) cu ajutorul intrebarii ajutatoare: formuleaza decizia majora in termenii unui beneficiu pentru client (Colombo-schimba subiectul cand se instaleaza tensiunea);
5) cand ti se spune "am sa ma gandesc la asta":

  • fii de acord cu ei: "foarte bine, nu v-ati pierde timpul decat."
  • obtine confirmarea faptului ca se vor gandi la asta
  • fa-l sa-i para rau "Nu imi spuneti asta doar pentru a scapa de mine, nu?"
  • clarifica si schimba tonul: " doar pentru a-mi clarifica gandurile, lucrul la care doreati sa va mai ganditi este"
  • obtine confirmarea faptului ca este vorba despre bani

6) finalizarea cu ajutorul reducerii la ridicol.

Tehnici de inchidere

Finalizarea vanzarii

In timpul acestei etape vom putea spune cat de eficiente au fost tehnicile de vanzare  de- a lungul prezentarii.
Prin vanzarea catre client a beneficiilor produselor noastre, prin asigurarea ca el intelege avantajele lor, putem presupune acum ca este pregatit pentru inchiderea vanzarii.
Cand inchidem vanzarea intrebarile trebuie formulate astfel incat sa rezulte o decizie pozitiva, mai precis clientul sa ia decizia de a cumpara.
Stim din experienta ca se intampla sa existe rezerve din partea clientului in decizia sa finala, chiar daca el a acceptat toate beneficiile.
Un agent de vanzari experimentat stie ca este datoria lui sa conduca clientul catre o decizie fara a face presiuni asupra lui.
Cu ajutorul tehnicilor de inchidere acest lucru devine mai usor si mai rapid.
In anumite cazuri, este cunoscut faptul ca  agentii de vanzari care, dealtfel, sunt foarte capabili, se blocheaza exact in momentul in care trebuie sa determine clientul sa cumpere. Acestora le este, deodata, frica sa inchida. Daca analizam motivele acestui fenomen, se poate observa ca  agentul de vanzari nu a invatat corect tehnicile de inchidere. El se teme ca  prin punerea intrebarilor de inchidere ar strica atmosfera pozitiva care s-a creat.
Daca am vandut beneficiile, am redus riscul ca  acest client sa dea raspunsuri negative la intrebarile noastre de vanzare . In acest caz nu exista motive sa credem ca  acest client se va simti deranjat de aceste intrebari.
Daca primim un raspuns negativ, aceasta se datoreaza faptului ca  anumite beneficii au ramas partial neintelese.
Se stie ca  nu intotdeauna clientul spune 'DA' atunci cand este solicitat prima data sa cumpere. De aceea, daca prima data primim un raspuns negativ, continuam sa vindem beneficii, creand premizele unei a doua incercari.
Inchiderea poate fi folosita in orice moment al ciclului de vanzare . incearca sa inchizi cat mai devreme posibil odata ce a aparut ocazia. Aceasta il va ajuta pe client sa se hotarasca mai repede.



Tehnici de inchidere  

INCHIDEREA DIRECTA
TEHNICA ALTERNATIVA
TEHNICA 'DACA'
TEHNICA ACTIVA
TEHNICA DIFICULTATII

Cu aceste tehnici de inchidere putem conduce si ghida clientul catre o decizie, fara a-l supune nici unei presiuni.
Pentru a putea folosi aceste simple, dar eficiente tehnici, va trebui sa construim cat mai multe exemple pe care sa le exersam continuu.
Un grup de tehnici de inchidere bine exersate vor conduce la mai multe vanzari intr-un timp foarte scurt.

TEHNICA 'DACA'

Tehnica 'Daca'  ne permite continuarea discutiei de vanzare  chiar in timpul etapei de inchidere. Aceasta tehnica ajuta la scaderea presiunii asupra clientului si ii permite acestuia sa considere posibilitatea de a avea produsul fara a se implica efectiv.
In exemplul urmator dorim sa determinam clientul sa ia o decizie partiala de a avea un display luand in considerare locul unde ar putea sa-l expuna.

Agentul de vanzari:
' Daca va decideti sa punem sticker- e, le doriti pe vitrina?'
Cuvantul 'daca' indeparteaza orice presiune asupra clientului dandu-i impresia ca  nu se implica in nici un fel.
Astfel, pentru a se feri de un raspuns ferm, el poate folosi de asemenea cuvantul 'daca'.
In acest fel ajutam clientul in luarea unei decizii partiale. Decizia finala - de a cumpara - nu va mai aparea atat de greu de luat.

TEHNICA DIRECTA

Cea mai intalnita tehnica de inchidere este de a pune o intrebare directa. Cu aceasta, intrebam pur si simplu clientul daca doreste sa cumpere.
De exemplu:
"Putem trece la completarea comenzii?'
Pentru a fi cat mai siguri ca  raspunsul va fi pozitiv trebuie sa rezumam beneficiile cele mai importante si sa ne asiguram ca  au fost pe deplin intelese. Clientul, fiind pe deplin convins de aceste beneficii, il vom intreba daca doreste sa cumpere. Trebuie sa ne amintim, pe de alta parte, ca  o intrebare directa are 50% sanse de a primi un raspuns negativ.
De aceea o putem folosi doar atunci cand am vandut corespunzator beneficiile.
Daca clientul nu este pregatit sa ia o decizie sau este inca nesigur, ii vindem din nou beneficiile si inchidem din nou folosind o tehnica directa.
In faza de inchidere dorim sa conducem clientul cu grija catre luarea unei decizii.

TEHNICA ALTERNATIVA

Dorim sa dam posibilitatea clientul de a lua cu usurinta o decizie pozitiva. Aceasta se realizeaza folosind asa numita tehnica alternativa.
Aceasta tehnica presupune punerea de intrebari astfel incat sa existe o alternativa. Astfel clientul va avea de ales intre doua variante, ambele fiind pozitive pentru noi.
Putem exemplifica, la inceput, folosind o intrebare directa:
' Doriti 2000 de bucati, deci ?'
Putem imbunatatii situatia folosind tehnica alternativa:
' Doriti 2400 sau 2000 ?'
Se observa de aici ca  sansele noastre de a obtine un raspuns pozitiv au crescut considerabil.
Clientul are de ales intre doua alternative. Oricare dintre ele ne conduce la obiectivul urmarit-obtinerea unei comenzi.
Alte expresii utile:' Cand? '
' In caz ca'
' Daca se iveste ocazia'
' Sa presupunem ca'
' Nu credeti ca?'
Ajutam clientul sa depaseasca obstacolele si sa se imagineze in postura de a avea produsul in stoc si de a obtine deja beneficii.

TEHNICA DIRECTA, ALTERNATIVA si CONDITIONALA (DACA)

Este cea mai eficienta si, de regula, cea mai utilizata tehnica de inchidere. Tehnicile componente pot fi folosite intr-una din urmatoarele forme:

Daca + Alternativa
sau
Daca + Directa

TEHNICA DIFICULTATII

Exista, in plus, alte doua tehnici foarte valoroase. Este general acceptat faptul ca  oamenii isi doresc ceea ce nu pot avea( tema "fructului interzis" ). Putem folosi acest lucru, cu un bun efect, in cadrul tehnicii dificultatii.
Factori precum  perspectiva epuizarii stocului de marfa pot fi transformati in avantaje.
Combinata cu metoda conditionala putem adesea face clientul sa ia o decizie rapida, spunandu-i ca  trebuie sa se grabeasca, altfel nu va mai avea ocazia.
Daca clientul accepta, tot ce mai avem de facut este sa completam comanda.

TEHNICA ACTIVA

Se foloseste cand dorim sa determinam clientul sa intreprinda o actiune care sa-l apropie de luarea unei decizii.
De exemplu daca am vandut corect beneficiile putem testa daca clientul e pregatit sa cumpere. Putem spune:
'Sa vedem cum arata'
'Doriti sa folositi stiloul meu ?'
'Sa aduc marfa din masina ?'

Aceste doua tehnici ( a dificultati si cea activa ) pot fi folosite in a ajuta clientul sa ia o decizie partiala.
Cateodata poate interveni situatia in care clientul se simte presat de catre agentul de vanzari, care a facut o buna prezentare.
Cand apare aceasta situatie o putem recunoaste din faptul ca  se doreste inchiderea discutiei. Clientul poate spune ceva de genul:
'Totul este foarte interesant, dar vreau sa ma mai gandesc.'

Aceasta situatie poate interveni la sfarsitul discutiei de vanzare , dar si intr- un stadiu incipient.
Odata ce clientul se retrage in spatele 'scutului', poate fi extrem de greu sa-l mai scoatem de acolo.
Este necesar ca  noi sa determinam clientul sa ia o decizie.

Arta chestionarii

Intrebarile sunt inima oricarei discutii de vanzare. Ele pot fi folosite pentru multiple motive.

De exemplu:

  • Culegerea informatiilor
  • Explorarea sentimentelor si atitudinilor
  • Observarea stilului, metodei de a raspunde a interlocutorului
  • Provocarea reflectiilor si discutiilor ulterioare
  • Sustinerea unei persoane de a se gandi la o anumita proplema
  • Clarificarea unei anumite probleme

Tipuri de intrebari si utilitatea lor

  • Deschiderea discutiei

Deschise: ' Ce/De ce/Cum?'
Extinse: ' Spuneti-mi mai multe despre.'

  • Aflarea amanuntelor:

Limitate: ' Cand/Unde/Cat timp?'
Inchise: conduc la un raspuns cu DA sau NU

  • Verificarea intelegerii:

Clarificatoare: ' Cand spuneti cava referiti la?'
Parafraze/reflectii: ' Credeti, deci, ca?'

  • Intrebari de evitat:

Conducatoare: ' Deci va place munca dvs.?'
Incarcate: ' Regretati parasirea scolii ?'
Multiple: ' Cand ati lucrat acolo ? - si cum era ?'
Obraznice: " Si cam cati bani castigati ?"