|
CONDUCEREA MARKETINGULUI
Multa lume crede ca, conducerea de marketing este echivalenta cu gasirea unui numar suficient de consumatori pentru produsele companiei. Dar in societate au aparut de-a lungul timpului diferite nivele ale cererii pentru produse, asa ca drumul pentru satisfacerea acestora a fost diferit. Se poate spune fara sa se greseasca ca managementul marketingului este managementul cererii.
Managementul marketingului reprezinta analiza, planificarea, implementarea si controlul efectuat pentru ca programul proiectat sa creeze, sa realizeze si sa mentina beneficiul tranzactiei cu telul propus de cumparator pentru atingerea obiectivelor organizatiei.
Conducerea marketingului include: conducerea vanzarilor si a personalului ce desfasoara aceasta activitate a celor care fac reclama, a oamenilor care promoveaza vanzarile, a cercetarii de marketing, a productiei si a specialistilor pentru preturi, etc. Scoala americana face distinctia intre notiunea de marketing, ca proces sau actiune practica si conceptul de marketing, ca o atitudine filozofica, un mod de gandire. De asemenea se arata ca mai exista cinci concepte rivale, sub care companiile si alte organizatii isi dirijeaza activitatea lor de marketing:
Conceptul de productie. Sustine ca, consumatorii vor favoriza produsele care sunt folositoare si foarte usor de procurat, fapt pentru care managementul trebuie sa focalizeze imbunatatirea productiei si eficienta distributiei.
Aici apar doua aspecte: cand cererea pentru un produs este mai mare decat oferta (managementul trebuie sa urmareasca cresterea productiei) si situatia cand costurile de productie sunt ridicate si trebuie imbunatatita productivitatea pentru a le cobori.
Conceptul de produs. Se bazeaza pe idea cei ce consuma vor favoriza produsele de cea mai buna calitate, performanta si fiabilitate si deci compania trebuie sa-si concentreze energia pentru a face in permanenta produse performante.
Conceptul de vanzare. Sustine ca cei ce cumpara, nu vor face suficient pana cand compania nu va depune un efort deosebit pentru largirea vanzarii si pentru promovare.
Conceptul de marketing. Sustine ca indeplinirea telurilor depinde de determinarea nevoilor si dorintelor pietei si satisfacerea lor mai eficienta decat competitorii. In aceasta figura sunt comparate conceptul de vanzare cu cel de marketing.
Fig. 1.5Conceptul de vanzare comparat cu cel de marketing
Se observa deci ca existenta conceptului de vanzare este satisfacerea nevoilor vanzatorului, spre deosebire de conceptul de marketing, care satisface nevoile cumparatorilor.
Conceptul de marketing social. Sustine ca organizatia trebuie sa determine nevoile, dorintele si interesul pentru obiectivele pietei si sa satisfaca mai eficient decat competitorii necesitatile consumatorilor, astfel sa mentina sau sa ridice nivelul de trai al societatii.