|
Operator RC
1. Atributiile operatorului RC.
Operatorul RC face parte din compartimentul de conducere operativa a circulatiei trenurilor, iar operatorul RC este subordonat direct urmatorilor: Sef Regulator Coordonator, Sef Regulator adj., Operator sef, Sef Tura.
Relatiile functionale ale operatorului sunt de colaborare cu celelalte compartimente ale regulatorului, unitati teritoriale si celelalte regulatoare vecine.
Programul de lucru a operatorului este in ture de 12 / 24.
Atributiile operatorului RC sunt urmatoarele:
1. Face recunoasterea sectiilor in stagiu de adaptare inainte de a executa aceasta functie pe proprie raspundere oridecateori se modifica dispozitivul liniilor si instalatiilor din statii sau treceri de la un fir RC la altul.
2. Conduce, indruma si coordoneaza circulatia trenurilor pe sectia de circulatie dupa cum urmeaza:
a. Operator RC 1 pe sectiile: Sibot - Simeria Calatori - Simeria Tj., Ilia - Lugoj;
b. Operator RC 2 pe sectiile: Savarsin - Simeria Calatori - Simeria Triaj, Mintia - Paulis Lunca Grupa Tehnica;
c. Operator RC 3 pe sectiile: Simeria Tj. - Simeria Calatori - Barcea Mica - Hunedoara, Simeria Tj. - Subcetate;
d. Operator RC 4 pe sectiile: Subcetate - Livezeni, Subcetate - Hateg, Petrosani - Lupeni.
3. Coordoneaza activitatea statiilor in vederea realizarii graficului de circulatie si a planului de formare a trenurilor dand din timp dipozitiile necesare la IDM privitoare la circulatia trenurilor cu respectarea masurilor de SC.
4. Are obligatia sa mentina circulatia regulata a trenurilor dupa grafic si sa inlature toate abaterile de la circulatia normala reducand pe cat posibil in trasa trenurile intarziate.
5. Inregistreaza pe grafic date cu privire la circulatia trenurilor in mod curent si rapid.
6. Urmareste si asigura indrumarea si circulatia regulata a trenurilor de calatori si marfa si raspunde de utilizarea personalului de tren si de locomotiva conform duratei de munca stabilita prin turnus.
7. La intrarea in serviciu trebuie sa se prezinta cu 15' inainte de ora schimbului in timp trebuie sa ia la cunostinta dispozitii noi ordine aparute, eventualele evenimente si nereguli.
8. Dupa luarea serviciului in primire verifica cu numar si ora toate restrictiile cu IDM de pe firul propriu si cu operatori RC de pe firele adiacente, face verificarea ceasului, a personalului de serviciu, primeste de la sefii statiilor starea si prezenta personalului cu numar raportand conducerii regulatorului eventualele abateri semnalate.
9. Transmite la statii dispozitiile prevazute in instructia de Miscare - 5A, precum si toate ordinile de serviciu sub forma de dispozitie scrisa in registrul dispozitii RC in legatura cu stabilirea incrucisarilor si treceri ininte nitinerarice in scopul redresari circulatiei.
10. Suprimarea opririlor in anumite statii unde trenurile de marfa aveau fire si aceasta numai este necesara.
11. Intocmeste dispozitia program pentru trenurile locale si urmarirea circulatiei lor.
12. Avizeaza prin dispozitie scrisa pe IDM circulatia trenurilor de calatori intarziate si motivul intarzierii ( trenuri de marfa ).
13. Avizeaza prin dispozitie scrisa IDM de pe sectia respectiva privind inchiderea si redeschiderea liniilor curente si a celor de circulatie din statii.
14. In cazul neprimirii trenurilor de catre statiile tehnice s-au de triaj v-a aduce la cunostinta operatorului programator, respectiv seful de tura pentru ca impreuna sa stabileasca masurile ce pot fi luate pentru eliminarea imobilizarii locomotivelor in capul trenului.
15. Transmite statiilor sub forma de dispozitii trecerea de la un sistem de circulatie la altul cu respectarea masurilor instructianale a liniei curente, in cazul defectarii instalatiilor CED si BLA, da dispozitie scrisa de supravegherea a circulatiei si manevrei pe durata respectiva de catre seful statiei.
16. Urmareste in mod deosebit circulatia trenurilor de marfa care au in copunere vag. incarcate cu marfuri perisabile, vietati si vag. straine pentru asigurarea incadrarii acestora in duratele de transport stabilite.
17. Stabilesc cnditiile de circulatie al trenurilor cu lungime mai mare decat lungimea utila a liniilor de primire, expedierea de pe sectia respectiva, cu aprobarea prealabila a organelor competente si comunicate operatorului RC de catre operatorul programator sau seful de tura prin programul de circulatie.
18. Urmareste circulatie trenurilor care au in compunere vag. cu produse petroliere, cunoscand ca cele destinate regionalei proprii la intrarea pa alta regionala se cantaresc obligatoriu in statie: Simeria Triaj.
19. Comunica operatorului programator, respectiv sefului de tura orice eveniment de cale ferata avizat de statii imediat dupa luarea la cunostinta si stabilirea desfasurarii circulatiei in situatii nou creata.
20. In timpul serviciului va interzice folosirea circuitului telefonic RC pentru alte convorbiri decat cele legate direct de circulatia si activitatea de manevra .
21. Complecteaza pe graficul RC datele de compunere al fiecarui tren, numarul locomotivei si a mecanicului.
22. Face predarea serviciului in fapt cu toate datele necesare continuari serviciului de catre primitor in conditii de siguranta.
23. Participa la analiza turei de serviciu cu probleme specifice postului cand este cazul, dispus de operatorul programator sau seful de tura.
24. Urmareste circulatia trenurilor negabaritice cu conditii generale sau speciale in conformitate cu prevederile instructionale si telegramele de aprobare, purtand raspundera circulatiei acestora in depline conditii de SC.
25. Noteaza pe graficele de circulatie orice devieri de la graficul ideal le incadreaza respectiv informeaza seful de tura despre orice inchidere de linie altele decat programate si aprobate.
26. Acorda inchiderile aprobate, intre orele stabilite in telegrame.
27. Noteaza pe graficul de circulatie activitatea fiecarui tren de marfa si TM si ia masuri de incadrare in stationarile prevazute pentru manevra.
28. Noteaza pe manseta graficului starea si prezenta personalului la posturi si informeaza seful de tura sau conducerea regulatorului oridecate ori se constata eventualele abateri.
29. Raspunde de utilizarea la tonajul prevazut in livret a trenului de marfa.
30. Raspunde de remizarea sau introducerea in depou a locomotivelor de manevra care numai presteaza activitate chiar temporara.
31. Executa orice alte sarcini primite din partea conducerii regulatorului sau superioare.
2. Dispozitiile operatorului RC
Operatorul RC transmite toate ordinele sale sub forma de dispozitii. Dispozitiile operatorului RC se inregistreaza de catre acesta in registrul de dispozitii RC. Operatorul RC inregistreaza de asemenea in acest registru si celelalte comunicari pe care le face, respectiv le primeste.
Orice dispozitii primite de la operatorul RC de catre impiegatii de miscare se trec intr-un registru obisnuit de corespondenta, denumit "Registrul de dispozitii RC". In acest registru se trec si comunicarile facute prin telefonograma catre operatorul RC.
Dispozitiile RC pot fi adresate si transmise de catre operatorii RC unui singur post, la mai multe posturi sau deodata la toate posturile conectate la circuitul respectiv.
Dispozitiile RC se colationeaza de cei care le primesc si apoi se confirma, cu numarul sub care au fost inregistrate.
Cand ordinul operatorului RC este adresat mai multor posturi, colationarea se face de catre unul din posturi indicat de operatorul RC, iar celelalte posturi sunt obligate a urmari aceasta colationare.
Dispozitiile operatorului RC, adresate mecanicului prin intermediul unui punct de sectionare, se aduc la cunostinta mecanicului prin formularul "Ordin de circulatie".
Cand din motive intemeiate dispozitia data de operatorul RC nu poate fi executata, cel caruia ii este adresata in loc de confirmare este obligat sa raspunda imediat operatorului RC printr-o telefonograma, aratand cauzele care se opun la executarea ei.
Operatorul RC poate da urmatoarele dispozitii:
a) stabilirea incrucisarilor si trecerilor inainte neitinerarice, pentru redresarea circulatiei;
b) prescurtari si prelungiri de opriri in statiile de pe sectia ce o conduce, in scopul redresarii circulatiei;
c) suprimarea opririlor trenurilor de marfa in punctele de sectionare unde mersul prevede oprire, atunci cand aceasta oprire nu mai este necesara;
d) stabilirea circulatiei trenurilor pe linie falsa, pentru redresarea circulatiei, precum si in cazul cand una din linii este inchisa;
e) stabilirea circulatiei trenurilor in ambele sensuri pe una din liniile unei cai duble si restabilirea circulatiei pe ambele linii;
f) inchiderea si redeschiderea liniei curente intre statii, precum si a liniilor de circulatie din incinta statiei;
g) aprobarea ocuparii liniilor de primire-expediere;
h) trecerea de la un sistem de circulatie la altul;
i) expedierea unui tren cu oprire in linie curenta, pentru lucrari;
j) expedierea in mod exceptional a trenurilor mai lungi decat lungimea utila a liniei de primire din statii, cu stabilirea conditiilor de circulatie prin statiile respective;
k) circulatia trenurilor cu transporturi negabaritice, aratand si conditiile de circulatie din telegrama de aprobare;
l) indrumarea unui tren de ajutor, de interventie si a unei locomotive de ajutor in caz de evenimente;
m) oprirea unui tren intr-o statie care dupa mers nu are oprire;
n) contnuarea mersului unui tren cu viteza redusa corespunzatoare procentului de franare realizat, in cazul defectarii partiale a franei automate;
o) verificarea transporturilor negabaritice in statiile tehnice din parcurs;
p) indrumarea trenurilor prin statii intermediare fara iesirea aburului la urma in cazul trenurilor incalzite cu aburi, cand nu se poate remedia defectul;
q) introducerea si ridicarea restrictiilor de viteza;
r) schimbarea remorcarii trenurilor cu locomotive electrice in loc de locomotive diesel sau hidraulice, pe sectiile de circulatie electrificate.
3. Desfasurarea serviciului.
Operatorul RC dispune de inchiderile de linii. Inchiderile liniei curente sau a liniilor din statie pot fi:
Prevazute;
Neprevazute.
3.1. Inchiderile prevazute a liniei curente.
In cazul inchiderii prevazute a liniei curente, in ziua fixata prin aprobarea data , imputernicitul sectiei solicita in scris inchiderea liniei curente operatorului de circulatie prin IDM din statiile vecine in care a fost aprobata inchiderea liniei curente.
Operatorul RC impreuna cu IDM da dispozitie scrisa acestora si conducatorului lucrarii , precizand ora inceperii, durata, responsabilul SC in zona lucrarii si telegrama de aprobare.
Dispozitia operatorului Rc dupa colationare va fi confirmata de primire de IDM cu numar si ora.
La circulatia trenului de serviciu pe linia curenta inchisa ridicarea si plantarea discurilor rosii mobile se face din dispozitie scisa a IDM.
Cand legaturile telefonice cu operatorul RC sunt intrerupte, inchiderea lioniei se face de catre IDM al statiei cu sens de prioritate prin dispozitie scrisa data statiei vecine numai dupa primirea comunicarii de la conducatorul lucrarii.
3.2. Deschiderea liniei curente.
Se face numai pe baza avizului asupra terminarii lucrarilor si asigurarii circulatiei, dat prin telefonograma, radiograma sau in scris, prin curier, de catre seful sectiei de intretinere a caii .organul competent sa deschida linia, operatorul RC si IDM procedeaza la schimbul de telefonograme, radiograma sau in scris prin curier, de catre seful sectiei centralizate sau imputernicitul sau.
Imediat dupa deschiderea liniei curente, IDM da dispozitie posturilor de macazuri extreme pentru deschiderea liniei si ridicarea discurilor rosii.
Cu ocazia deschiderii liniei curente organul competent sa deschida linia va preciza asigurarea gabaritului in zona lucrarii, viteza si alte conditii de circulatie.
3.3. Inchiderea prevazuta a liniei in statie.
Imputernicitul sectiei de intretinerea caii trebuie sa se prezinte la IDM si sa inscrie in registrul de revizia instalatiilor de SC lucrarile care se executasi linia ce se inchide, precizand intervalul de timp in care se executa lucrarea.
IDM procedeaza astfel:
Pentru liniile de circulatie, avizeaza operatorul RC pentru ca acesta sa aprobe inchiderea liniei si dupa primirea aprobarii operatorului RC da dispozitie scrisa de inchidere a liniei, postuilor de macazuri;
Pentru liniile care nu sunt de circulatie da dispozitie scrisa de inchidere a liniei, posturilor de macazuri.
3.4. Inchiderea neprevazuta a liniilor din statie.
Acestea se aduc verbal la cunostinta IDM, apoi se inscriu in registrul de revizia instalatiilor de SC, IDM da in scris posturilor de macaze si avizeaza in scris operatorul RC de situatia creata.
3.5. Deschiderea liniilor din statie.
Se face de conducatorul lucrarii prin inscrierea in registrul de revizia instalatiilor de SC, prin radiograma, telefonograma sau in scris, prin curieri indicand eventualele conditii de circulatie.
IDM i-a la cunostinta continutul dupa care da posturilor de macazuri dispozitie scrisa pentru deschiderea liniei si avizeaza in scris operatorul RC despre terminarea lucrarii respective, precizand si eventalele conditii de circulatie.
Cand lucrarile se executa la schimbatoarele de cale din statie sau din linie curenta, pentru inchiderea liniei a fost cerura atat de organele de intretinere caii si de organmele de electrificare, centralizare, telecomanda, deschiderea liniei se face in scris prin curier sau prin inscrierea in registrul de revizia instalatiilor de SC se face de catre toti conducatorii lucrarii si numai dupa aceasta IDM da dipozotie scrisa posturilor de macazuri pentru deschiderea liniei.
3.6. Restrictii de viteza in circulatia trenurilor.
Operatorul RC si IDM inscriu pe tabla de restrictii numai restrictiile de viteza necuprinse si cele cu modificari fata de buletinul de avizare a restrictiilor.
Restrictiile de viteza nou introduse, in tura de serviciu, se vor mentiona de catre operatorul RC catre tura de serviciu, in predarea serviciului.
Dupa preluarea serviciului operatorul RC va face verificarea tuturor restrictiilor de viteza, atat cu IDM din statiile de pe sectia de conducere, cat si cu operatorii de pe sectiile vecine consemnand in registrul de dispozitii cu numar si ora.
Introducerea, evidentierea, verificarea si ridicarea acestor restrictii se va face similar cu restrictii de viteza de pe liniile de primire - expediere, fara a fi transmise operatorului RC.
4. Dispozitii speciale privind circulatia trenurilor
4.1. Circulatia trenurilor pe linia din stanga a caii duble. Circulatia trenurilor pe linie falsa
Trenurile vor circula pe cale dubla, in mod normal, numai pe linia din dreapta sensului de mers.
Circulatia trenurilor pe linia din stanga sensului de mers, in statii inzestrate cu semnal luminos de iesire prevazut cu indicator pentru semnalizarea iesirii trenurilor pe linia din stanga a caii duble, se face fara cale libera, pe baza indicatiei permisive a semnalului luminos de iesire si a indicatorului pentru semnalizarea iesirii trenurilor pe linia din stanga a caii duble, iluminat, considerand fiecare linie ca o linie simpla. In acest caz, ordinea de expediere a trenurilor se stabileste in scris de operatorul de circulatie, impreuna cu impiegatii de miscare din statiile vecine.
Cand trenurile circula pe linia din stanga sensului de mers, din statiile neinzestrate cu semnal luminos de iesire prevazut cu indicator pentru semnalizarea iesirii trenurilor pe linia din stanga caii duble, se considera ca trenul circula pe linie falsa.
Circulatia trenurilor pe linie falsa se admite numai cu aprobarea scrisa a operatorului de circulatie care stabileste distanta si conditiile de circulatie pentru fiecare tren.
Circulatia trenurilor pe linie falsa se face dupa sistemul intelegerii telefonice (cale libera).
Circulatia trenurilor pe linie falsa se face pe baza ordinului de circulatie inmanat mecanicului in care trebuie sa se mentioneze ca trenul circula pe linie falsa, distanta si alte conditii de circulatie, daca exista.
Trenul care circula pe linie falsa, poate circula fara oprire printr-o statie in baza:
Semnalului "trecerea fara oprirea trenului" dat de impiegatul de miscare din punctul de sectionare, neinzestrat cu semnal de iesire;
Indicatiei semnalului luminos de chemare in statiile inzestrate cu semnale luminoase de iesire sau semnalul "trecerea fara oprire a trenului" in statiile unde la linia de trecere nu exista semnal de iesire.
In statiile inzestrate cu semafor de iesire se va proceda ca in cazul defectarii acestuia.
4.2. Circulatia automotoarelor de serviciu si a drezinelor motor.
Automotoarele de serviciu si drezinele motor circula ca trenuri de serviciu in rang VII si nu vor provoca sub nici un motiv intarzierea trenului sau trenurilor in graficul de circulatie .
In caz de eveniment de cale ferata, rangul acestor vehicule se fixeaza la indrumarea lor, prin dispozitie de punere in circulatie.
Drezinele motor pot circula pe linie curenta, izolate sau cuplate.
La o drezina motor se poate atasa numai un singur vag. de marfa, pe doua osii, care trebuie sa aiba frana de mana, in buna stare de functionare si deservita de un agent.
In cazuri exceptionale, se poate atasa o singura drezina motor, cu sau fara vag., la urma trenurilor locale de marfa, sau a convoaielor de manevra, legate la tren si frana, a caror viteza trebuie sa depaseasca viteza de circulatie inscrisa pe drezina motor.