Documente noi - cercetari, esee, comentariu, compunere, document
Documente categorii

Prezentare Holcim

Prezentare Holcim



Grupul HeidelbergCement este cel mai important investitor german din Romania,divizie a grupului Carpatcement ocupa pozitia de lider in industria cimentului din tara noastra cu un volum de vanzari de cca 1,7 milioane tone de ciment , urmat de compania elvetiana Holcim SA care detine  trei fabrici de ciment din Romania, TURDA, CAMPULUNG si ALESD, si Lafarge Romcim .

Cimentul este un liant hidraulic activ produs din materii prime precum calcarul, marna si gipsul. Acestea sunt trecute prin fluxul tehnologic pentru a forma binecunoscutul ciment Portland. Se incorporeaza si alte materiale hidraulice pentru a produce cimenturi speciale.(procesul de producere al cimentului - vezi anexa 1)



In anul in care primul om pasea pe luna, la Bucuresti a fost semnat actul de nastere al fabricii de ciment ALESD. Nici nu s-a uscat bine cerneala pe hartie ca lucrarile de constructie au demarat. Astfel doi ani mai tarziu in octombrie 1971, au fost puse in functiune primele trei linii tehnologice de fabricatie a cimentului prin procedeu uscat, avand fiecare capacitatea de 800 de tone de clincher pe zi, adica 2400 de tone pe zi total.

Patru luni mai tarziu, pe un ger cumplit, in ianuarie 1972 a fost pus in functiune cuptorul vertical nr. 1 pentru fabricarea varului bulgari. Acest cuptor avea capacitatea de 300 tone pe zi.

In iulie acelasi an, pe la mijlocul verii, au inceput sa produca si celelalte trei linii tehnologice de fabricare a cimentului. Si asta nu a fost tot. Al doilea cuptor vertical de var a fost pus in functiune in ianuarie 1973. Acest cuptor avea aceeasi capacitate ca si cuptorul nr.1, adica tot 300 de tone pe zi.

Spre sfarsitul anului, in octombrie, au fost inaugurate cele doua linii tehnologice de fabricatie pentru placile de azbociment care sa intregeasca oferta combinatului din Alesd.

Cand toata lumea credea ca lucrurile s-au asezat, in miez de ianuarie 1977, pe 18, a fost semnat Decretul nr. 10 de aprobare a obiectivului de investitii "Fabrica noua de ciment Alesd - jud. Bihor".

De data aceasta au trebuit sa treaca sase ani, pana in septembrie 1983, penru a putea fi data in folosinta linia de 3.000 de tone de clincher pe zi pe procedeu uscat de fabricare.

Dezvoltarea fabricii din Alesd s-a incheiat in 1986, o data cu punerea in functiune celui de-al doilea concasor giratoriu de 1000 t / ora - primul de acest tip fabricat in Romania, precum si a celei de a doua magistrale de transport a calcarului in fabrica.

In septembrie 1997, Combinatul de Materiale de Constructii din Alesd si-a schimbat dupa 28 de ani, proprietarul, fiind preluat de Lafarge.

Trei ani mai tarziu, in prag de mileniu, pentru ALCIM Alesd incepe o noua era, fiind primita in familia grupului "HOLDERBANK". Era august 2000. Din 21 iunie 2001 fabrica de ciment Alesd a adoptat noua marca HOLCIM aceasta deschizand noi perspective pentru fabrica noastra.

Holcim este unul dintre cei mai mari producatori si furnizori de ciment, betoane si agregate din lume, compania oferind si servicii adiacente in domeniul constructiilor. Unul dintre jucatorii cei mai importanti in industria mondiala a materialelor de constructii, grupul este de origine elvetiana si are o puternica prezenta pe piata din 70 de tari, pe toate cele 5 continente. Holcim numara aproximativ 50.000 de angajati si opereaza peste 700 de statii de betoane in intreaga lume, fiind printre primele companii internationale din domeniul constructiilor care au facut investitii in Europa de Est dupa 1989.

Holcim a venit in Romania in 1997, cand a preluat fabrica de ciment de la Turda, din judetul Cluj. In anii urmatori, compania a mai cumparat doua fabrici de ciment: la Campulung (Judetul Arges) si la Alesd (Judetul Bihor). In plus, Holcim detine 11 statii de betoane: trei in Bucuresti (Pipera, Bujoreni, Progresul) si cate una in Brasov, Curtea de Arges si Satu Mare. In domeniul betoanelor, Holcim a introdus in Romania un concept nou, acela de Statie Ecologica, operand in acest moment 5 astfel de statii. Prima, pozitionata in Pitesti, a fost inaugurata la sfarsitul anului 2001. In iunie 2002 s-au deschis statii ecologice si la Cluj si Craiova, in octombrie la Ploiesti iar in decembrie la Oradea. In 2003, Holcim a  inaugurat inca 3 astfel de statii iar startul a fost dat la Arad, unde s-a facut o investitie de 1,5 milioane Euro. In comparatie cu statiile traditionale de betoane, cele ecologice reprezinta o noutate gratie faptului ca tehnologia folosita (importata din Spania, Italia si Elvetia) reduce emisiile de praf, elimina zgomotul si permite reciclarea betonului proaspat. Alaturi de fabricile de ciment si de statiile de betoane enumerate, compania detine si statii de extragere de agregate (nisip si pietris) la Rancaciov, Zarnesti si Brasov. Toate aceste puncte de lucru sunt coordonate de cei aproximativ 2000 de angajati ai Holcim (Romania) SA.

In luna iunie 2001, Holcim si-a prezentat in Romania noua marca si a reunit, sub acelasi nume, toate operatiunile mentionate. In prezent, filiala romaneasca a grupului international se afla pe o pozitie ascendenta, gratie imaginii clare construite, politicii de investitii si activitatilor de dezvoltare si expansiune desfasurate. Ca o urmare fireasca a acestora, anul acesta Holcim (Romania) SA a primit Certificatul de Excelenta si un Certificat de Apreciere pentru prezenta la targurile Expo Construct din Bucuresti si Brasov. Constanta, Cluj Napoca si Timisoara sunt alte orase in care Holcim a participat la targuri de specialitate fiind cea mai impunatoare prezenta in cadrul acestora.

Holcim a lansat  in anul 2002, o premiera nationala in domeniul serviciilor orientate catre clienti din domeniul constructiilor: minighidul de utilizare a cimentului "Cum sa iti construiesti casa cu Holcim" se adreseaza in special persoanelor care doresc sa isi construiasca singuri o casa, dar si dealerilor si distribuitorilor de ciment. Acest minighid s-a bucurat de un succes deosebit in randul publicului larg, in special in cadrul targurilor la care a participat compania si la depozitele unde cumparatorii gasesc produse ale Holcim.In 2003, Holcim, lanseaza si Manualul de utilizarea a betoanelor ( care este anexat lucrarii impreuna cu Minighidul pentru ciment). Prezenta pe Internet a unei companii internationale de ciment este de asemenea o premiera pe piata romaneasca a cimentului, Holcim fiind singura companie din acest domeniu care se prezinta cu o "carte de vizita" digitala interactiva, cu un design placut si permanent reactualizata.

Holcim este de asemenea recunoscuta pentru programele de pregatire profesionala a angajatilor. In cadrul Holcim, programele si cursurile de training au loc atat pe plan local cat si international.

Implicarea in activitati de ajutorare sociala este o alta trasatura majora a companiei. Holcim investeste in programe sociale adaptate la contextul din oratele in care compania activeaza si dezvoltate in interesul comunitatilor locale. In Alesd, Holcim a investit mai mult de 120.000 de Euro in renovarea unei gradinite, pentru a crea un mediu placut si incurajator pentru cei 115 copii care o frecventeaza. In Turda, elevii de la Colegiul National "Mihai Viteazul" beneficiaza acum de un modern centru IT, echipat cu cele mai recente tehnologii in domeniu, iar la Campulung, elevi de liceu au participat intr-un concurs pe proiecte de protectia mediului, care a avut premii foarte atractive oferite de Holcim. Toate aceste initiative demonstreaza, inca o data, ca pentru Holcim (Romania) SA responsabilitatea sociala nu este numai un principiu, ci si o realitate.

Pe langa programul complex dedicat educatiei si pentru incurajarea performantei generatiei tinere, compania s-a implicat si in ajutorarea oamenilor nevoiasi. Dupa teribila furtuna din Facaieni, compania a trimis un camion de ciment pentru reconstructia caselor distruse de inundatii. Un echipament de asistenta medicala a fost donat Spitalului Orasenesc din Alesd, de prezenta lui beneficiind acum cei peste 60.000 de locuitori din localitate si din imprejurimi.

Holcim (Romania) Sa Ciment Alesd este cunoscut nu numai in tara, dar si in strainatate, ca o intreprindere cu o veche traditie, care confera marcii fabricii o larga cunoastere. Paleta larga de produse pe care o ofera ii permite societatii sa aiba acces la un segment de piata deosebit de larg. De la persoane fizice la mici si mari comercianti, pana la marii consumatori industriali din aproape toate sectoarele precum chimia, siderurgia, industria cimentului si a altor materiale de constructii, agricultura, industria alimentara, a sticlei si portelanului. In afara de piata interna, datorita calitatii si competitivitatii lor, produsele sunt solicitate si de la export, cifrele de afaceri indicand o permanenta crestere.

Schimbarile de natura structurala de pe piata au impus modernizarea ambalarii marfii cu scopul imbunatatirii estetice si incadrarea gramajelor in standarde.

Holcim (Romania) SA Ciment Alesd  isi concentreaza eforturile pentru a se adapta mai bine noilor conditii pe care le impune economia de piata prin asigurarea fluidizarii expedierii si desfacerii marfurilor, pentru a largii paleta de produse oferite consumatorului individual si industrial, de a completa lista beneficiarilor cu nume noi, in vederea cresterii cifrei de afaceri.

Constanta calitatii produselor fiind pentru noi un element cheie .

Produsele noastre se livreaza ambalate in saci sau vrac. Grupul Holcim acorda atentie maxima diverselor cerinte ale clientilor si partenerilor sai, de la sporirea calitatii produselor pana la ridicarea standardelor de ambalare. Tocmai de aceea avem brosuri de prezentare a produselor noastre unde sunt trecute toate informatiile de care au nevoie beneficiarii nostri actuali cat si viitorii potentiali clienti.(anexate la lucrare).

Aceste materiale sunt la directorii nostri de vanzari care sunt permanent pe teren.

Holcim (Romania) Ciment Alesd isi concentreaza eforturile pentru a se adapta mai bine noilor conditii pe care le impune economia de piata prin asigurarea fluidizarii expedierii si desfacerii marfurilor,pentru a largii paleta de produse oferite consumatorului individual si industrial, de a completa lista beneficiarilor cu nume noi, in vederea cresterii cifrei de afaceri.

ADRESA EXACTA:

Holcim (Romania) SA

Ciment Alesd

Viitorului 2, Sat Chistag

Comuna Astileu

Jud.Bihor/Romania

Telefon: 059349765 - centrala

059349769 - Administratie Vanzari

Fax:       059349772 - Secretariat

059349763 - Administratie Vanzari

PRODUSELE OFERITE

Ciment I 42,5 R

Ciment II AS 32,5 R

Ciment II BM 32,5 R

Calcar derocat

Calcar concasat

Filer calcar


Enumerarea activitatilor:

1.      Exploatarea materiilor prime

2.      Transport materiale (materii prime, produse)

3.      Activitati de productie - ciment,filer

4.      Activitati de mentenanta

5.      Activitati de desfacere

6.      Activitati de achizitii

7.      Activitati de  investitii

8.      Activitati Financiar -contabile

9.      Activitati juridice

10.          Activitati resurse umane

11.          Activitati logistica

12.          Activitati protectia muncii

13.          Activitati protectia mediului



Realizari importante finalizate cu ciment de la Alesd:

1.     Universitatea Oradea

2.     Catedrala Ortodoxa Oradea

3.     Universitatea Maghiara Oradea

4.     Biserica Baptista Nufarul Oradea

5.     Spitalul Judetean Oradea

6.     Penitenciar Oradea

7.     Banca Comerciala Alesd

In Timisoara

1.     Casa 'Austria' Timisoara

2.     Spitalul de Ortopedie Timisoara

3.     Sediul Mobexpert Timisoara

Plecand de la importantele resurse de materie prima Holcim Ciment Alesd are o paleta larga de produse de inalta calitate, care raspund pe deplin nevoilor beneficiarilor.

Constanta calitatii produselor este un element cheie in gandirea conducerii tehnice a intreprinderii.Aceasta gandire se materializeaza printr-o selectare riguroasa a materiilor prime inca din faza de exploatare urmata de un control riguros al fiecarei faze de lucru.

O noutate absoluta in industria cimentului din tara noastra o constituie analizorul de banda pentru materii prime si patul de preomogenizare a acestora.Astfel, impreuna cu nul sistem de automatizare, se asigura controlul intregului proces de fabricatie si implicit, calitatea cimentului/controlul emisiilorsi astfel toate produsele raspund exigentelor de calitate ale clientilor.

Fabrica de ciment este cunoscuta nu numai in tara, dar si in strainatate , ca o intreprindere cu o veche traditie .

Descrierea tehnologiei de lucru ;

Totul incepe din Cariera de calcar, unde are loc derocarea primara si secundara cu explozivi autohtoni, urmand apoi forarea cu foreze de tip Tamrock.

Calcarul derocat este transportat cu autocamioane Belaz 40 tone la Concasare primara unde este macinat cu ajutorul unui concasor giratoriu.

Calcarul concasat este transpotat pe benzi intr-un siloz. De aici cu extractoarele este extras din siloz si are loc Concasarea secundara, care se face cu ajutorul unui concasor cu ciocane.

Astfel maruntit este transportat cu ajutorul benzilor in Hala de preomogenizare unde are loc amestecarea lui cu Argila.

Aceste doua componente  din Hala de preomoginaze sunt duse cu benzi in Turnul de uscare, iar de acolo la Moara de faina unde devin o faina omogena.

Aceasta faina este transportata in cuptoare unde se arde si rezulta Clincherul.

Clincherul inpreuna cu adaosuri( zgura, tuf) se macina in moara de ciment de unde rezulta CIMENTUL.

Ciment Alesd isi concentraza eforturile pentru a se adapta mai bine noilor conditii pe care le impune economia de piata prin asigurarea fluidizarii expedierii si desfacerii marfurilor, pentru a largi paleta de produse oferite consumatorului individual si industrial.


SCHEMA TEHNOLOGICA