Documente noi - cercetari, esee, comentariu, compunere, document
Documente categorii

Eficienta economica

Eficienta economica


1. 1 Abordari teoretice

[1] Eficienta economica este o conceptie moderna de evaluare a activitaii si serveste la fundamentarea deciziilor,astfel incat resursele disponibile sa fie consumate in modul cel mai favorabil pentru societate.

Eficienta este sinonima cu eficacitatea;in anii din urma insa termenul de eficienta a capatat o larga utilizare.

Termenii de eficienta si eficacitate nu sunt noi, ei fiind folositi inca din antichitate. Ambele cuvinte provin din latina:eficienta deriva din efficere =a efectua,iar eficacitatea din efficas-efficacis=care are efecte dorite.



In domeniul economic,referiri la eficienta pot fi intalnite la mari ganditori ai secolului trecut,cum sunt Adam Smith sau Karl Marx. Conceptul de eficienta a cunoscut o larga raspandire in secolul nostru. In prezent,el are o aplicabilitate generala la aplicarea deciziilor,in orice tara,indiferent de oranduirea sa sociala.

Eficienta economica se contureaza deci in urma compararii efectelor unei actiuni,cu eforturile necesare producerii ei.

O alta definitie ,formulta de V. V. Novojilov este urmatoarea:eficienta economica,in general,este diferenta dintre efectele utile si celelalte cheltuieli facute pentru obtinerea lor.

In DEX eficienta economica este definita drept calitatea de o obtine efecte economice utile,iar in dictionarul de economie politica eficienta este definita ca o expresie a raportului dintre efectele sau rezultatele obtinute si efortul sau cheltuiala facuta pentru obtinerea lui.

O definitie care se abate in mod constient de la principiul similaritatii este cea data de Stefan Matei:eficienta economica a unei activitati este o insusire a acesteia exprimata de relatia de cauzalitate dintre efectele totale,echivalate ca natura si timp si resursele totale echivalate ca natura si timp implicate de aceasta activitate,relatie pozitiva in sine,in comparatie cu alte variante ale activitatii si cu marimile normate ce exprima cerintele economiei nationale de economisire a resurselor.

Se formuleaza si o alta definitie,astfel:categoria economica de eficienta exprima relatia de cauzalitate intre efectele rezultate din desfasurarea unei activitati si efortul ocazionat de acesta.

Se apreciaza ca cea mai cuprinzatoare definitie a eficientei este data de economistul Petre Jica. Acesta atribuie notiunii de eficienta patru sensuri,si anume:

1. un sens foarte larg in care eficienta este definita ca si calitatea unei activitati,actiuni sau a unei resurse de a produce efecte economice pozitive care se exprima prin compararea efectelor cu eforturile;

2. un sens larg in cadrul caruia se include efectele directe si cele conexe ,respectiv efortul direct si conex. Avem de a face deci cu eficienta absoluta,care nu presupune comparatia cu alte alternative ale actiunii respective;

3. un sens restrans care presupune ca raportul efect/efort sau efort/efect sa fie acceptabil in comparatie cu alte raporturi ale activitatii sau cu alte variante sau cu un regim normat de eficienta

4. un sens forte restrans care reprezinta abordarea cea mai sintetica si mai completa a notiunii de eficienta,abordare ce presupune o corelare a eforturilor echivalate ca natura si timp cu efectele obisnuite,de asemenea echivalate ca natura si timp.

Profesorul Ivan Romanu apreciaza ca termenul de eficienta poate fi intalnit cu doua sensuri:

intr-un prim sens el defineste eficienta ca fiind atributul unei actiuni,al unei persane sau al unui lucru de a produce efecte cat mai favorabile pentru societate;

al doilea sens este mai restrictiv si compara rezultatele unei actiuni cu resurselepentru realizarea acesteia;

Prin prisma definitiilor de mai sus se poate concluziona ca eficienta economica exprima un ansamblu complex de relatii de cauzalitate intre efectele economice (pozitive si negative)cu care o actiune se soldeaza,obtinute atat de intreprinzatorul actiunii cat si la alte niveluri,efecte aflate intr-o anumita corespondenta cu nevoia sociala si cheltuielile totale presupuse de desfasurarea acestora,efectele si cheltuielile fiind comparabile,relatie ce duce la devansarea cheltuielilor de catre diferenta dintre efectele economice pozitive si cele negative.




1. 2 Concept

[2]Eficienta economica este un mijloc de evaluare a efectului util asteptat in urma desfasurarii unei activitati umane in conditiile unui consum optim al resurselor disponibile , allocate acestei activitati

In esenta, prin eficienta economica a investitiilor trebuie sa se inteleaga faptul ca prin consumarea unor fonduri de investitii se impune obtinerea de rezultate maxime.

O expresie la modul general a eficientei economice este data de relatia dintre efectele utile obtinute dintr-o anumita activitate economica si cheltuielile, adica eforturile, realizate in activitatea respectiva. In expresie matematica, eficienta economica se exprima sub forma:

Ee = Ef / Er maxim, adica maximizarea efectelor,

sau

Ee = Er / Ef minim, adica minimizarea eforturilor, Ef

unde:

Ef- efectul economic;

Er - efortul economic

Asadar, eficienta economica inseamna obtinerea unor efecte economice utile, in conditiile cheltuirii intr-un mod rational si economicos a unor resurse materiale, umane, financiare, folosindu-se pentru aceasta metode stiintifice de organizare a activitatii.

Nivelul eficientei este cu atat mai ridicat cu cat este mai mare efectul util pe unitate de efort cheltuit sau cu cat este mai mic efortul consumat raportat la o unitate de efect util.

Facand o analiza a notiunii de eficienta economica a investitiilor se constata ca aceasta este o suma de factori calitativi, fapt ce ii confera acesteia un caracter complex, vizand perfectionarea activitatii in domeniul in care are loc punerea in functiune a investitiei respective, care poate fi de modernizare, retehnologizare, reconstructie sau dezvoltare. Studiul eficientei economice a investitiilor presupune in fond o analiza cauzala a factorilor care determina decizia in mediul de risc aferent.

De fapt analiza eficientei economice a investitiilor raspunde la intrebarile:

■ cum se folosesc?

■ cat se consuma din resurse?

urmarindu-se atat gradul de valorificare cat si economisirea lor. in acest context este necesar ca resursele sa fie cat mai riguros structurate dupa criterii care sa corespunda cerintelor analizei economice.

In practica curenta de realizare a investitiilor se face adesea greseala cand se considera ca notiunea de eficienta economica a investitiilor este una si aceeasi cu rezultatele utile ale acestora. Spre exemplu: vanzarea unor produse de un nivel calitativ superior se apreciaza ca fiind intotdeauna o activitate eficienta. in realitate, obtinerea unei calitati superioare poate fi rezultatul unui consum de munca exagerat care face ca activitatea sa se desfasoare in mod ineficient. Realizarea unor produse de o calitate superioara constituie o conditie de baza a unei activitati eficiente, dar realizarea acesteia cu costuri foarte mari este de neadmis.



Asa dupa cum a fost prezentat, in urma efortului de investitii se obtin diverse efecte economice reflectate de fapt si pe plan financiar. Nivelul acestor efecte, in raport cu efortul investitional da masura eficientei investitiei.

De regula, efectele economice obtinute, in functie si de caracterul investitiei pot fi:

■=> de reducere a costurilor de functionare a utilajelor, ce se realizeaza pe seama investitiilor de inlocuire a masinilor, utilajelor si instalatiilor;

=> de diminuare a cheltuielilor cu munca prezenta (forta de munca), ca urmare a promovarii noilor tehnologii prin lucrari de retehnologizare, reutilare sau modernizare;

■=> de sporire a rentabilitatii agentului economic care de fapt este scopul tuturor lucrarilor de investitie pentru dezvoltare, modernizare, retehnologizare;

■=> de obtinere a unor efecte pe perioade indepartate, de natura investitiilor strategice sau cele de interes general, cum ar fi spre exemplu cheltuieli facute pentru imbunatatirea microclimatului intr-o sectie de productie. Este cunoscut faptul ca prin realizarea unui obiectiv de investitii se urmareste obtinerea unui efect sau altul, dar efectele au un caracter complementar, influentandu-se unele pe altele, iar determinarea eficientei se face prin cumularea tuturor efectelor.

O eficienta economica ridicata se obtine in conditiile aplicarii in procesul de productie a unor tehnologii moderne si care valorifica la cote superioare materiile prime si energia, asigurand produse de calitate superioara la un cost redus. Marimea eficientei economice influenteaza in primul rand agentul economic unde ea se inregistreaza, dar ea are importanta si pentru economia nationala in ansamblul ei, caci prin cresterea productiei reducerea costurilor de fabricatie, sporirea rentabilitatii, etc. se obtine un spor al venitului national.

De fapt, in ansamblu, corelatia dintre eforturi si efecte din punct de vedere : cantitativ se exprima prin indicatori de eficienta care de regula imbraca forma unui raport matematic. Dat fiind caracterul sau complex, eficienta economica a investitiilor nu poate fi exprimat printr-un singur indicator. Este necesar sa se foloseasca un sistem de indicatori de eficienta pentru a evidentia toate corelatiile posibile. Calculat pe baza uneia sau a doua caracteristici ale mijlocului fix care realizeaza eficienta economica, un anumit indicator va reflecta doar o parte a eficientei economice a investitiei. Oricat ar fi de explicit si de condensat, un indicator nu poate cuprinde sau reflecta intreaga eficienta economica a inves­titiilor, aceasta datorita caracterului complex al eficientei. Desigur, calcularea tuturor rezultatelor unei investitii si compararea lor cu eforturile necesare pentru realizarea sa este greoaie si foarte dificila, iar cei cativa indicatori pe baza carora se face analiza trebuie de asa maniera alesi incat sa reflecte aspectele cele mai semnificative ale fenomenului economic supus analizei. Practic, pentru caracterizarea eficientei economice a investitiilor se cal­culeaza cativa indicatori si nu este exclusa posibilitatea ca pentru o varianta, unii dintre ei sa fie favorabili, iar altii sa fie nefavorabili. in astfel de situatii se recurge la marirea numarului de indicatori de asa maniera incat elementele dominante care determina in final optiunea, sa fie scoase la iveala si sa fie reprezentative.

Asadar, eficienta economica a investitiilor reiese din raportarea efectelor obtinute in urma punerii in functiune a unui obiectiv la eforturile necesare pentru realizarea acestuia. Eficienta economica a investitiilor reprezinta de fapt core­larea rezultatelor obtinute pe multiple planuri ca urmare a efectuarii unei investitii prin stabilirea unei conexiuni intre cauza si efect.




1. 3 Necesitatea eficientizarii firmelor in Rominia

[3]Adoptarea unei decizii de investitii presupune in primul rand o analiza multifactoriala din care nu trebuie sa lipseasca gradul de solicitare al pietei, disponibilul financiar, necesarul si nivelul de pregatire a fortei de munca, baza de materii prime si materiale, amplasarea in zona si nu in ultimul rand conditiile economico-sociale si politice concrete cu care se confrunta tara.

Evolutia investitiilor a influientat puternic evolutia economiei intre anii 1990-1997

Evolutia investitiilor agricole pe perioada 1997- 2003 cunoaste o dinamica oscilanta cu trend descrescator fata de anul 1990, astfel:cadrrea drastica intre 1990-1993, perioada la finele careaia investitiile au scazut la 20. 3%, un varf in 1994, cind volumul investitiilor a inregistrat 86. 4%,urmat iar de o cadere pina in 2003, cind s-a inregistrat 30. 7%.

Dintre principalele nevoi investitiomale in agricultura noastra pot fi amintite urmatoarele:

-investitii in echipamente tehnice agricole

-investitii in pantatii viticole si pomicole

-investitii in animale

-investitii in constructii cu destinatie agricola

-investitii in umbunatatiri funciare

-investitii pentru protectia mediului inconjutator

Asigurarea conditiilor pentru aplicarea unor tehnologii performante de crestere si intretinere a animalelor determina efectiarea de investitii in utilaje pentru evacuarea si transportul dejectiilor, mulsul mecanic, micrioclimatul in adaposturi , in instalatii pentru producerea si furajelor complexe, in instalatii de alimentare cu apa, etc.




[1] Boginschi V, Brasoveanu V, Candela V. - Eficienta economica a investiilor in agricultura - Ed "Agro-silvica" -Romania 1966

[2] Silcovan,Gheorghe - Eficienta economica, concept, procedee de determinare cai de crestere, Ed. Academiei republicii socialiste, Romania 1974

[3] Investitiile in agricultura - Revista "Fermierul"