Documente noi - cercetari, esee, comentariu, compunere, document
Documente categorii

Analiza rentabilitatii

Analiza rentabilitatii


Rentabilitatea reprezinta capacitatea intreprinderii de a realiza profit, care este necesar atat reproductiei si dezvoltarii cat si remunerarii capitalurilor. Deoarece prin intermediul rentabilitatii se apreciaza performantele intreprinderilor, ea reprezinta o informatie indispensabila bancilor, creditorilor si partenerilor de afaceri, fiind definita ca un raport intre rezultatul obtinut si mijloacele utilizate.

Indeosebi, »rentabilitatea reprezinta un surplus monetar, respectiv soldul dintre incasarile totale si cheltuielile totale. Aceasta notiune de rentabilitate este bazata exclusiv pe fluxurile financiare ca baza a calculului economic ».

Fiind considerata un modul semnificativ in analiza financiara »rentabilitatea unei intreprinderi reprezinta conceptul cel mai frecvent utilizat si in general poate fi exprimata prin rata rentabilitatii, ca raport intre un venit obtinut in cursul unei perioade determinate de timp si masa capitalurilor investite in aceeasi perioada ».



Rentabilitatea poate fi apreciata in trei moduri diferite :rentabilitatea activitatii ; rentabilitatea economica si rentabilitatea financiara.

In analiza rentabilitatii activitatii se utilizeaza indicatori exprimati in marimi absolute si in marimi relative prin intermediul carora se apreciaza performantele intreprinderilor.

Dintre indicatorii exprimati in marimi absolute mentionam profitul, care se calculeaza ca diferenta intre veniturile totale si cheltuielile totale.


P = V - Ch

Sau

Pn = V - ( Ch + Ip)

In care:              V = venituri totale

Ch - cheltuieli totale

Ip - impozit pe profit.


Scopul urmarit de intreprindere, in desfasurarea oricarei activitati, este de a realiza un profit suficient pentru a remunera convenabil capitalurile de care dispune, de a mentine potentialul sau tehnic si economic, de a asigura o crestere rationala tinand seama de evolutia pietei si tendintele conjuncturale.

In concordanta cu structura veniturilor si cheltuielilor din contul de profit si pierdere in analiza rentabilitatii activitatii intreprinderii se calculeaza urmatorii indicatori :

-rezultatul exploatarii (profitul exploatarii) care reprezinta diferenta dintre veniturile din exploatare si totalul cheltuielilor aferente exploatarii ;



-rezultatul financiar care reprezinta diferenta dintre veniturile financiare si cheltuielile financiare ;

-rezultatul curent al exercitiului care reprezinta diferenta dintre veniturile curente (din exploatare plus cele financiare) si cheltuielile curente (de exploatare si cele financiare) ;

-rezultatul exceptional care reprezinta diferenta dintre veniturile exceptionale si cheltuielile exceptionale ;

-rezultatul exercitiului inaintea impozitului stabilit prin insumarea rezultatului curent si a rezultatului exceptional.

Dintre inductorii exprimati in marimi relative, cu rol important in reflectarea performantelor intreprinderilor, mentionam rata profitului ca parte integranta a unui larg sistem de rate economico-financiare.


R =P . 100, unde

CA


-P - suma profitului aferent cifrei de afaceri

-CA -cifra de afaceri


Prin rate se examineaza stari si echilibre ale unei dezvoltari, iar sistemul de rate ale profitului se poate calcula la nivel de produse, grupe de produse, sectoare de activitate si la nivel de intreprindere, atat static cat si dinamic.

Rentabilitatea economica reprezinta eficienta utilizarii activului total sau a unei parti a acestuia, exprimata prin rata rentabilitatii economice, care trebuie sa fie superioara ratei de inflatie pentru ca intreprinderea sa-si poata mentine substanta sa economica. Rata rentabilitatii economice trebuie sa permita intreprinderii reinnoirea si cresterea activelor sale intr-o perioada cat mai scurta. Calculul ratei rentabilitatii economice (Re) in general, se bazeaza pe profitul exercitiului si activul total, astfel :




Re = Rezultatul (profitul) exercitiului inaintea impozitarii . 100

Activ total


Rata rentabilitatii economice a exploatarii (Reex) se calculeaza ca raport intre rezultatul exploatarii si activele de exploatare care sunt formate din active imobilizate corporale (exclusiv imobilizarile in curs de executie) si active circulante de exploatare.



Reex = Rezultatul exploatarii (profitul exploatarii) . 100

Active de exploatare


Rata rentabilitatii curente de exploatare si financiare (Rec) se calculeaza ca raport intre rezultatul curent si activul imobilizat plus necesarul de fond de rulment.

Rezultatul curent (profitul curent)

Rec = --- ------ ------ ------ ------ --- . 100

Activ imobilizat+Necesarul de fond de rulment


Examinarea nivelului ratelor de rentabilitate ale activelor puse in evidenta necesitatea de sporire a activelor pentru a se obtine o crestere viitoare a profitului.

Rentabilitatea financiara se apreciaza si prin intermediul ratei rentabilitatii financiare a capitalului permanent si rate rentabilitatii financiare a capitalului propriu, indicatori semnificativi in aprecierea performantelor economico-financiare a intreprinderii, atat in cadrul diagnosticului intern cat si in analizele efectuate de diferiti parteneri. De exemplu, rata rentabilitatii financiare a capitalului permanent (Rf) se poate calcula astfel :



P{profitul (Rezultatul exercitiului inaintea impozitarii)

Rf = --- ------ ------ ------ ----- ------ ------------. 100

Capital permanent


unde capitalul permanent este egal cu capitalul propriu plus imprumuturile pe termen mediu si lung.

Daca se ia in calcul profitul net se obtine rata rentabilitatii financiare a capitalului permanent, astfel :

Profit net

Rf = --- ------ ------------ . 100

Capital permanent


Rata rentabilitatii financiare a capitalului propriu (Rdcp) se calculeaza ca raport intre profitul net si capitalul propriu.



Profitul net

Rfcp = --- ----------- . 100

Capital propriu


Un nivel ridicat al ratei rentabilitatii capitalului propriu permite intreprinderii sa-si gaseasca noi capitaluri pe piata financiara pentru a finanta cresterea sa.