|
SOLIDARITATEA
In ceea ce priveste solidaritatea cetatenilor Uniunii Europene, exista anumite drepturi ce trebuiesc respectate si anume :
Dreptul lucratorilor la informare si la consultare in cadrul intreprinderii
In aceasta privinta, Carta drepturilor prevede ca lucratorilor sau reprezentantilor acestora trebuie sa le fie garantate, la niveluri adecvate si in timp util, o informare si o consultare in cazurile si in conditiile prevazute de dreptul comunitar si de legislatiile si practicile nationale.
Dreptul la negociere si la actiuni colective
Potrivit Constitutiei Uniunii Europene, lucratorii si angajatorii sau organizatiile lor au dreptul, conform dreptului Uniunii si al legislatiilor si practicilor nationale, de a negocia si de a incheia conventii colective la nivelele corespunzatoare si de a recurge la actiuni colective, inclusiv la greva, in caz de conflict de interese, in scopul apararii intereselor lor.
Dreptul de acces la serviciile de plasament
Conform acestui drept orice persoana are dreptul de a avea acces la un serviciu gratuit de plasare.
Protectia in cazul concedierii nejustificate
"Orice lucrator are dreptul la protectie impotriva oricarei concedieri nejustificate "11, conform dreptului Uniunii si al legislatiilor si practicilor nationale.
Dreptul de a avea conditii de lucru corecte si echitabile
Conform Cartei drepturilor rice lucrator are dreptul la conditii de munca care sa respecte sanatatea, securitatea si demnitatea sa.
Orice lucrator are dreptul la o limitare a duratei maxime de munca si la perioade de repaus zilnic si saptamanal, precum si la o perioada anuala de concediu cu plata.
11 - Carta drepturilor fundamentale a Uniunii Europene
Interzicerea muncii copiilor si protectia tinerilor la locul de munca
Potrivit reglementarilor Europene, se interzice munca copiilor. "Varsta minima de acceptare la lucru nu poate fi inferioara celei la care inceteaza perioada de scolarizare obligatorie, fara sa aduca atingere normelor mai favorabile tinerilor si in absenta unor derogari limitate."12
Tinerii acceptati sa lucreze trebuie sa beneficieze de conditii de munca adaptate varstei lor si sa fie protejati impotriva exploatarii economice sau impotriva oricarei activitati care ar putea pune in pericol securitatea, sanatatea, dezvoltarea lor fizica, psihica, morala sau sociala sau care le-ar putea compromite educatia.
Viata de familie si viata profesionala
Protectia familiei este asigurata pe plan juridic, economic si social.
Pentru a putea sa concilieze viata de familie si cea profesionala, orice persoana are dreptul sa fie protejata impotriva oricarei concedieri din motive de maternitate, precum si dreptul la un concediu de maternitate platit si la un concediu parental, ca urmare a nasterii sau adoptiei unui copil.
Dreptul la securitate sociala si asistenta sociala
Potrivit Cartei drepturilor fundamentale a Uniunii Europeana, aceasta din urma recunoaste si respecta dreptul de acces la prestatiile de securitate sociala si la serviciile sociale care acorda protectie in caz de maternitate, boala, accident de munca, dependenta sau batranete, precum si in caz de pierdere a locului de munca, potrivit normelor stabilite de dreptul Uniunii si de legislatiile si practicile nationale.
Asftel, orice persoana care are resedinta sau se deplaseaza legal in interiorul Uniunii are dreptul la prestatii de securitate sociala si la avantaje sociale, in conformitate cu dreptul Uniunii si cu legislatiile si practicile nationale. Deasemenea, pentru a combate excluderea sociala si saracia, Uniunea Europeana recunoaste si respecta dreptul la ajutor social si la ajutor pentru locuinta destinate sa asigure o existenta demna tuturor celor care nu dispun de resurse suficiente, potrivit normelor stabilite de dreptul Uniunii si de legislatiile si practicile nationale.
Dreptul la asistenta medicala
Conform normelor Uniunii Europene, orice persoana are dreptul de acces la asistenta medicala si de a beneficia de ingrijiri medicale in conditiile stabilite de legislatiile si practicile nationale. Prin definirea si punerea in aplicare a politicilor si actiunilor Uniunii, se asigura un nivel ridicat de asistenta medicala.
12 - Carta drepturilor fundamentale a Uniunii Europene
Accesul la serviciile de interes economic general
Uniunea recunoaste si respecta accesul la serviciile de interes economic general, asa cum este prevazut in legislatiile si practicile nationale, conform Constitutiei, in scopul promovarii coeziunii sociale si teritoriale a Uniunii.