|
PRESCRIPTIA EXTINCTIVA
Pin prescriptia extinctiva se intelege stingerea dreptului la actiune in sens material neexercitat in termenul stabilit de lege.
Domeniul de aplicare al prescriptiei extinctive
Prin domeniul prescriptiei extinctive se intelege totalitatea drepturilor subiective civile ale caror actiuni care le apara cad sub incidenta acestei institutii. Altfel spus, pentru a stabili domeniul de aplicare a prescriptiei extinctive, vor trebui declarate drepturile subiective civile ale caror actiuni cad sub incidenta prescriptiei si a le separa de drepturile subiective ale caror actiuni sunt imprescriptibile.
Prescriptia extinctiva si drepturile de creanta. Drepturile la actiune intemeiate pe drepturile de creanta, indiferent de izvorul lor (acte juridice, fapte juridice licite, fapte juridice ilicite), sunt supuse prescriptiei extinctive.
Regula prescriptibilitatii rezulta atat din art. 1 alin. 1 din Decretul nr. 167/1958, coroborat cu art. 21 din acelasi act normativ, precum si alte dispozitii inscrise fie in decretul nr. 167/1958 (art. 7, art. 8, art. 11 indeosebi), cat si in alte acte normative izvoare de drept civil (spre exemplu, art. 1903 si 1904 din Codul civil; art. 12 din Legea nr. 11/ 1991 etc.).
De la principiul potrivit caruia actiunile personale sunt supuse prescriptiei extinctive, exista urmatoarele exceptii:
- actiunea in restituirea depunerilor la Casa de Economii si Consemnatiuni, reglementata de Legea nr. 66/1996 privind reorganizarea Casei de Economii si Consemnatiuni din Romania in societate bancara pe actiuni;
- actiunea avand ca obiect partea cuvenita din rezerva de prime in asigurarile facultative de persoane (in raporturile cu societatile de asigurari, dar numai daca e vorba de asigurarea facultativa de persoane, iar nu si in asigurarea de bunuri).
Prescriptie extinctiva si drepturile reale principale. In literatura de specialitate, se apreciaza ca, in domeniul drepturilor reale principale, regula o reprezinta imprescriptibilitatea iar prescriptibilitatea constituie exceptie.
In literatura de specialitate sunt considerate prescriptibile extinctiv urmatoarele actiuni reale:
-actiunea in revendicare a unui bun mobil proprietate privata; aceasta solutie rezulta din coroborarea art. 21 din Decretul 167/1958 cu art. 1890 C.civ.;
- actiunea in revendicare imobiliara in cazurile prevazute de art. 498 C.civ. (avulsiunea) si de art. 520 C.proc.civ. (revendicarea imobilului adjudecat in cadrul procedurii de urmarire silita), in ambele cazuri cu exceptia situatiei cand imobilul revendicat este proprietate publica.
- actiunea confesorie prin care se urmareste apararea dreptului de uzufruct (art. 557 C.civ.) a dreptului de uz sau de abitatie (art. 565 C.civ.) si a dreptului de servitute (art. 639 C.civ.).
Domeniul prescriptiei extinctive in cadrul drepturilor nepatrimoniale. Prin acest principiu se desemneaza acea regula de drept potrivit careia protectia acestor drepturi, pe calea actiunii in justitie, nu este limitata in timp, realizarea lor putandu-se obtine oricand.
De la principiul imprescriptibilitatii dreptului la actiune privitor la drepturile personale nepatrimoniale, legiuitorul face unele exceptii.
- actiunea in anulabilitate (respectiv, nulitate relativa a unui act juridic civil; este solutia ce rezulta din art. 9 din Decretul nr. 167/1958);
- actiunea in nulitate relativa a casatoriei pentrui vicii de consimtamant, conform art. 21 C.fam., se prescrie in termen de 6 luni de la incetarea violentei ori de la descoperirea erorii sau a dolului.
- actiunea in tagaduirea paternitatii care, potrivit art. 55 alin. 1 C.fam., se prescrie in termen de 6 luni de la data de cand tatal a cunoscut nasterea copilului;
- actiunea in stabilirea paternitatii copilului din afara casatoriei care, potrivit art. 60 alin. 1 poate fi pornita in termen de un an de la nasterea copilului.
Termenele de prescriptie extinctiva Prin termen de prescriptie extinctiva se intelege intervalul de timp, in launtrul caruia trebuie exercitat dreptul la actiune in sens material, sub sanctiunea pierderii acestui drept.
Ca orice termen, si termenul de prescriptie are un inceput, marcat de data la care incepe sa curga prescriptia, o durata si un sfarsit, marcat de data implinirii termenului de prescriptie extinctiva.
Principalul criteriu de clasificare este acela al vocatiei ori sfera de aplicare dupa care distingem intre: termene generale si termene speciale de prescriptie extinctiva.
Inceputul cursului prescriptiei extinctive
Regula generala privind inceputul cursului prescriptiei extinctive
Regula generala privind inceputul prescriptiei cunoaste o dubla reglementare legislativa: in art. 7 alin. 1 din Decretul nr. 167/1958 si in art. 1886 C. civ. Intre cele doua texte nu exista deosebiri de fond, de continut, ci numai de formulare, de redactare.
Prin urmare regula generala privind inceputul prescriptiei extinctive, avand ca obiect dreptul la actiune, este aceasta: prescriptia extinctiva incepe sa curga de la data nasterii dreptului la actiune.
Reguli speciale privind inceputul cursului prescriptiei extinctive
Ipoteza dreptului subiectiv civil pur si simplu (neafectat de modalitati
Ipoteza dreptului subiectiv civil afectat de o conditie suspensiva sau de un termen suspensiv
Ipoteza raspunderii civile pentru fapta ilicita si cazuri asimilate.
Ipoteza actiunii in declararea nulitatii relative (actiunea in anulabilitate).
Ipoteza raspunderii pentru viciile ascunse ale lucrului, lucrarii sau constructiei
Alte reguli speciale privitoare la inceputul cursului prescriptiei extinctive.
Suspendarea cursului prescriptiei extinctive
Prin suspendarea cursului prescriptiei extinctive se intelege acea modificare a cursului acesteia ce consta in oprirea de drept a curgerii termenului de prescriptie, pe timpul cat dureaza situatiile, limitativ prevazute de lege, care il pun in imposibilitate de a actiona pe titularul dreptului la actiune.
Cauzele de suspendare a prescriptiei extinctive.
Potrivit art. 13: "Cursul prescriptiei se suspenda"
a) cat timp cel impotriva caruia ea curge este impiedicat de un caz de forta majora sa faca acte de intrerupere;
b) pe timpul cat creditorul sau debitorul face parte din fortele armate ale Romaniei, iar acestea sunt puse pe picior de razboi;
c) pana la rezomvarea reclamatiei administrative facute de cel indreptatit, cu privire la despagubiri sau restituiri, in temeiul unui contract de transport sau de prestare a serviciilor de posta si telecomunicatii, insa cel mai tarziu pana la expirarea unui termen de trei luni socotit de la inregitrarea reclamatiei
Potrivit art. 14 : "Intre parinti sau tutore si cei ce se afla sub ocrotirea lor, intre curator si acei pe care ii reprezinta, precum si intre orice alta persoana care, in temeiul legii sau al hotararii judecatoresti, administreaza bunurile altora si cei ale caror bunuri sunt astfel administrate, prescriptia nu curge cat timp socotelile nu au fost date si aprobate.
Prescriptia nu curge impotriva celui lipsit de capacitate de exercitiu, cat timp nu are reprezentant legal si nici impotriva celui cu capacitate restransa, cat timp nu are cine sa-i incuviinteze actele.
Prescriptia nu curge intre soti in timpul casatoriei".
Efectele suspendarii cursului prescriptiei extinctive.
Efectele generale ale suspendarii cursului prescriptiei extinctive.
Principalul efect al suspendarii prescriptiei consta in oprirea curgerii acesteia pe toata durata cauzei de suspendare, prin urmare, cauza de suspendare nu intra in calculul termenului de prescriptie. Conform art. 15 alin. 1, dupa incetarea suspendarii prescriptia isi reia cursul, socotindu-se si timpul scurs inainte de suspendare, facand distinctia intre:
a) efectul anterior cauzei de suspendare;
b) efectul pe durata cauzei de suspendare;
c) efectul ulterior cauzei de suspendare.
Efectul special al suspendarii cursului prescriptiei extinctive
Efectul special al suspendarii este reglementat de art. 15 alin. 2 astfel: "Prescriptia nu se va implini totusi inainte de expirarea unui termen de 6 luni, socotit de la data incetarii cauzei de suspendare, cu exceptia prescriptiilor mai scurte de 6 luni care nu se vor implini decat dupa expirarea unui termen de o luna de la suspendare".
Intreruperea cursului prescriptiei extinctive
Prin intrerupere se intelege acea modificare a cursului prescriptiei extinctive care se caracterizeaza prin inlaturarea prescriptiei scurse inainte de aparitia unei cauze intreruptive si inceperea unei alte prescriptii.
Cauzele de intrerupere a cursului prescriptie extinctive.
Potrivit art. 16 din Decretul nr. 167/1958 "Prescriptia se intrerupe:
a) prin recunoasterea dreptului a carui actiune se prescrie, facuta de cel in folosul careia curge prescriptia;
b) prin introducerea unei cereri de chemare in judecata ori de arbitrare, chiar daca cererea a fost introdusa la o instanta judecatoreasca, ori la un organ de arbitraj necompetent;
c) Printr-un act incepator de executare.
Prescriptia nu este intrerupta, daca s-a pronuntat incetarea procesului, daca cererea de chemare in judecata sau executare a fost respinsa, anulata sau daca s-a perimat ori daca cel care a facut-o a renuntat la ea".
Efectele intreruperii cursului prescriptiei extinctive
Aceste efecte sunt determinate de art. 17 din Decretul nr. 167/1958 care stabileste ca: "Intreruperea sterge prescriptia inceputa inainte de a se fi ivit imprejurarea care a intrerupt-o.
Dupa intrerupere incepe sa curga o noua prescriptie.In cazul cand prescriptia a fost intrerupta printr-o cerere de chemare in judecata ori de arbitrare sau printr-un act incepator de executare, noua prescriptie nu incepe sa curga cat timp hotararea de admitere a cererii nu a ramas definitiva sau, in cazul executarii, pana la indeplinirea ultimului act de executare".
Repunerea in termenul de prescriptie
Repunerea in termenul de prescriptie este o institutie juridica noua, neintalnita in Codul civil, fiind consacrata, cu caracter general, in art. 19 din Decretul nr. 167/1958, astfel: "Instanta judecatoreasca sau organul arbitral poate, in cazul in care constata ca fiind temeinic justificate cauzele pentru care termenul de prescriptie a fost depasit, sa dispuna chiar din oficiu judecarea sau rezolvarea actiunii, ori sa incuviinteze executarea silita.
Cererea de repunere in termen va putea fi facuta numai in termen de o luna de la incetarea cauzelor care justifica depasirea termenului de prescriptie".
Efectul repunerii in termenul de prescriptie
In sistemul Decretului nr. 167/1958, efectul repunerii in termen consta, in esenta, in socotirea prescriptiei ca neimplinita, desi termenul de prescriptie a expirat, ceea ce echivaleaza, practic, cu anihilarea efectului extinctiv al prescriptiei.