|
DREPTURILE CETATENILOR
Cetatenia a fost instituita prin
dispozitiile Tratatului de
Astfel conform dispozitiilor articolului 8(17) se instituie o cetatenie a Uniunii.
"Este cetatean al Uniunii orice persoana avand nationalitatea unui stat membru."13 Asfel se dispune ca toti cetatenii Uniunii sa se bucure de drepturile si sunt supusi indatoriilor prevazute de tratat.
Calitatea de cetatean al Uniunii Europene , confera persoanei in cauza anumite drepturi si anume:
Conform capitolului V "Cetatenie" din Carta Drepturilor fundamentale a Uniunii Europene " orice cetatean si orice cetateana ai Uniunii au drept de vot si de a fi alesi la alegerile pentru Parlamentul European in statul-membru in care el sau ea isi au domiciliul in aceleasi conditii ca si resortisantii acelui stat". Membrii Parlamentului European sunt alesi vot direct, liber si secret.
Conform drepturilor cetatenilor Europeni, orice cetatean sau orice cetateana a Uniunii are dreptul de a alege si de a fi ales in cadrul alegerilor locale in statul membru in care acesta isi are resedinta, in aceleasi conditii ca si resortisantii acelui stat.
Acest drept presupune ca orice persoana sa fie ascultata inainte de a fi luate masuri individuale impotriva sa, care o pot defavoriza. Totodata orice persoana are dreptul de access la un dosar care o priveste, cu conditia respectarii intereselor legitime de confidentialitate si a secretului profesional si de afaceri. Deasemenea administratia are obligatia de a-si motiva deciziile.
13 -Constitutia Uniunii Europene
In cazul unor daune pricinuite de anumite institutii sau de agentii acestora asupra unei persoane, aceasta din urma are dreptul la repararea din partea Comunitatii a daunelor in conformitate cu principiile generale comune drepturilor statelor membre. Orice persoana se poate adresa Institutiilor Uniunii in una din limbile tratatelor si trebuie sa primeasca raspuns in aceiasi limba.
Potrivit acestui drept , orice cetatean sau cetateana a Uniunii Europene sau orice persoana fizica sau juridica care locuieste sau isi are resedinta statutara intr-un stat membru are dreptul de access la documentele Parlamentului European , ale Consiliului sau ale Comisiei.
Orice persoana fizica sau juridica care are resedinta sau locuieste intr-un stat membru al Uniunii, si orice cetatean sau cetateana a Uniunii, are "dreptul de a-l sesiza pe Mediatorul Uniunii in caz de proasta administrare in activitatea institutilor sau organelor comunitare, cu exceptia Curtii de Justitie si a Tribunalului de Prima Instanta, in exercitarea functiilor lor juridictionale."14
Conform acestui drept, orice cetatean European, sau persoana fizica sau juridica cu domiciliul sau sediul statutar intr-un stat membru, are drept de petitionare catre Parlamenul European .Petitia poate fi individuala sau in grup; obiectul petitiei trebuie sa priveasca un subiect legat de domeniile de activitate ale Comunitatii. Subiectul petitiei trebuie sa il priveasca in mod direct pe autorul ei.
Orice cetatean sau cetateana a Uniunii Europene are dreptul de circulatie si de sedere libera pe teritoriul statelor membre. Se precizeaza ca libertatea de circulatie si de sedere poate sa fie acordata, conform Constitutiei, resortisantilor unei tari terte cu resedinta pe teritoriul unui stat membru.
Potrivit acestui drept "orice
cetatean
14, 15 - Carta drepturilor fundamentale a Uniunii Europene
CAPITOLUL VI - JUSTITIA
In ceea ce priveste Justitia , orice persoana cetatean a Uniunii Europene sau cu drepturi depline de sedere pe teritoriul Uniunii Europene beneficiaza de urmatoarele drepturi:
Orice persoana ale carei drepturi si libertati garantate de dreptul Uniunii sunt incalcate are dreptul de a apela efectiv la o instanta, cu respectarea conditiilor prevazute in prezentul articol. Deasemenea, orice persoana are dreptul de a i se judeca cauza in mod echitabil, public si intr-un termen rezonabil de catre o instanta independenta si impartiala, stabilita in prealabil prin lege. Totodata, orice persoana are posibilitatea de a fi consiliata, aparata si reprezentata; asistenta juridica gratuita se acorda acelora care nu dispun de resurse suficiente, in masura in care acest ajutor ar fi necesar pentru a asigura in mod efectiv accesul la justitie.
" Orice persoana are dreptul la judecarea in mod echitabil, in mod public si intr-un termen rezonabil a cauzei sale, de catre o instanta independenta si impartiala, instituita de lege, care va hotari fie asupra incalcarii drepturilor si obligatiilor sale cu caracter civil, fie asupra temeiniciei oricarei acuzatii in materie penala, indreptate impotriva sa. Hotararea trebuie sa fie pronuntata in mod public, dar accesul in sala de sedinta poate fi interzis presei si publicului pe intreaga durata a procesului sau a unei parti a acestuia in interesul moralitatii, al ordinii publice ori al securitatii nationale intr-o societate democratica, atunci cand interesele minorilor sau protectia vietii private a partilor la proces o impun sau in masura considerata absolut necesara de catre instanta atunci cand, in imprejurarile speciale, publicitatea ar fi de natura sa aduca atingere intereselor justitiei".15
Prezumtia de nevinovatie si dreptul la aparare
Conform legilor Uniunii, orice acuzat este prezumat nevinovat pana in momentul cand i se stabileste, in mod legal, vinovatia. Totodata, fiecarui acuzat i se garanteaza respectarea dreptului la aparare.
" Orice persoana acuzata de o infractiune este prezumata nevinovata pana ce vinovatia sa va fi legal stabilita.. Orice acuzat are, in special, dreptul:
a. sa fie informat, in termenul cel mai scurt, intr-o limba pe care o intelege si in mod amanuntit, asupra naturii si cauzei acuzatiei aduse impotriva sa;
15 - art 6 (1) Conventia Europeana a Drepturilor Omului
b. sa dispuna de timpul si de inlesnirile necesare pregatirii sale;
c. sa se apere el insusi sau sa fie asistat de un aparator ales de el si, daca nu dispune de mijloacele necesare pentru a plati un aparator, sa poata fi asistat in mod gratuit de un avocat din oficiu, atunci cand interesele justitiei o cer;
d. sa intrebe sau sa solicite audierea martorilor acuzarii si sa obtina citarea si audierea martorilor apararii in aceleasi conditii ca si martorii acuzarii;
e. sa fie asistat in mod gratuit de un interpret, daca nu intelege sau nu vorbeste limba folosita in audiere".16
Conform Cartei drepturilor fundamentale a Uniunii Europene, nimeni nu poate fi condamnat pentru o actiune sau o omisiune care, in momentul in care a fost comisa, nu constituia o infractiune potrivit dreptului national sau dreptului international. De asemenea, nu se aplica nici o pedeapsa mai mare decat cea care era aplicabila in momentul in care infractiunea a fost comisa. Daca, ulterior infractiunii, legea prevede o pedeapsa mai usoara, aceasta din urma se aplica.
Se precizeaza ca pedepsele nu trebuie sa fie disproportionate fata de infractiune.
In conformitate cu drepturile cetatenilor Uniunii Europene, nimeni nu poate fi urmarit sau pedepsit penal pentru o infractiune pentru care a fost deja achitat sau condamnat in interiorul Uniunii, printr-o hotarare penala definitiva, conform legii.
Protejarea drepturilor fundamentale ale omului reprezinta unul dintre principiile de baza ale dreptului comunitar. Obiectivul principal privind respectarea drepturilor omului in Uniune a fost acela de a asigura protejarea acestor drepturi in proiectarea, aplicarea si interpretarea legislatiei comunitare.
16 - art 6 (2) si (3) Conventia Europeana a Drepturilor Omului
BIBLIOGRAFIE
1. Carta Drepturilor Fundamentale a Uniunii Europene, partea a doua a Constitutiei Uniunii Europene, editia on-line 2007
2. Constitutia Uniunii Europene, editia on-line 2007
3. Conventia Europeana a Drepturilor Omului, texte introduse in Carta Drepturilor Fundamentale a Uniunii Europen , varianta on-line 2007