|
Comuna Moldovita
Asezare (comuna),
pe cursul superior al raului Moldovita,
A fost atestata documentar in anul 1443 formandu-se ca o comunitate libera la hotarele padurilor Manastirii Moldovita, prin stabilirea pastorilor ardeleni in transhumanta si a fost populata in a doua jumatate a secolului 16 de hutuli, raspanditi din vetrele lor, Muntii Cernohora si tinutul Pocutiei, dar si a neamurilor germanice, tipterii si svabii in teresati de dogarit, exploatarea si prelucrar ea lemnului. Hutulii au devenit populatia majoritara incepand cu anii 1700, iar cultura si civilizatia lor originala domina si astazi comuna. Hutulii sunt o etnie de sine statatoare in Carpatii Orientali si Nordici, avand ca stramosi dacii liberi si pastorii valahi, dar urmand alt curs al istoriei.
Populatia este de peste 5000 loc. Toponimie romaneasca autohtona: Chicera Mare, Plai, Bradul (satul Argel), romaneasca de origine slava: Dubul; hutula: Rosisnei, Seredna, Zivei Gruni, Zigreva, Rasca, Stuba, Cozarca, Polonenca, Pohar, Rososa. Argel e denominatie geto-tracica.
Relief variat,
comuna Moldovita este cea mai vasta asezare din judet, cu altitudini inalte pe
versantii Feredeului: Pascanu,
In anul
Moldovita este o localitate cu rang de comuna, situata in judetul Suceava, Moldova, Romania. Comuna Moldovita se compune din satele: Moldovita, Argel, Demacusa, Rasca si catunele Putna Secries si Runc.