|
In structura capitalurilor proprii sunt cuprinse si rezervele care pot fi de mai multe categorii:
rezerve din reevaluare: evidentiate cu ajutorul contului 105 "Rezerve din reevaluare";
rezerve constituite in principal din beneficiul intreprinderii sau din prime legate de capital: evidentiate cu ajutorul contului 106 "Rezerve".
Rezervele din reevaluare rezulta in urma reevaluarii imobilizarilor corporale conform reglementarilor legale. Reevaluarea imobilizarilor corporale se efectueaza de comisii speciale constituite in acest scop, care au ca obiectiv constatarea valorii juste a fiecarui activ supus reevaluarii, avand in vedere pretul pietei, starea si utilitatea acestuia.
Cand un element de natura imobilizarilor corporale este reevaluat, intreaga clasa careia ii apartine elementul respectiv trebuie reevaluata.
Conform reglementarilor legale, in vigoare, plusul sau minusul de valoare rezultat in urma reevaluarii se inregistreaza pe creditul, respectiv debitul contului 105 "Rezerve din reevaluare", este un cont de pasiv (P).
Diferentele in plus rezultate din reevaluare se inregistreaza in contabilitate astfel (daca nu a existat o descrestere anterioara inregistrata ca o cheltuiala):
% = 105 "Rezerve din reevaluare"
211 "Terenuri"
212 "Constructii"
213 "Instal. Tehnice."
214 "Mobilier."
Diferentele in minus din reevaluare se contabilizeaza astfel:
105 "Rezerve din reev." = %
211 "Terenuri"
212 "Constructii"
213 "Instal. Tehnice.."
214 "Mobilier.."
Soldul creditor al contului evidentiaza rezerve din reevaluarea imobilizarilor corporale ale intreprinderii si trebuie prezentata in bilant la o pozitie separata in cadrul grupei "Capital si rezerve".
Surplusul din reevaluare se transfera la rezervele intreprinderii atuncii cand acest surplus reprezinta un castig realizat (la scoaterea din evidenta a activului respectiv sau pe masura folosirii activului)
Aceasta este practica pentru intreprinderile care nu aplica IAS/IFRS formula de transfer fiind:
105 "Rezerve din reev." = 1065 "Rezerve reprezentand surpusul
realizat din rezerve din reevaluare"
Conform IAS 16 "Imobilizari corporale" surplusul din reevaluare se transfera la contul 117 "Rezultatul reportat":
105 "Rezerve din reev." = 117 "Rezultatul reportat"
in momentul cedarii sau casarii cu toata valoarea, sau pe masura amortizarii activului.
Pentru cresterea capacitatii de autofinantare, societatile comerciale isi completeaza capitalurile proprii prin constituirea de rezerve:
din profitul intreprinderii;
din primele legate de capital;
din alte surse prevazute de lege: surplusul din reevaluare cand reprezinta un castig realizat; castiguri legate de vanzarea sau anularea instrumentelor de capitaluri proprii.
Aceste rezerve ale intreprinderii care reprezinta elemente de structura ale capitalurilor proprii, cu functie de pasiv si se evidentiaza in contabilitate cu ajutorul contului 106 "Rezerve" .
Rezervele legale se constituie conform legii nr. 31/1990 privind societatile comerciale prin repartizari facute din profitul brut al intreprinderii in proportie de 5% din acesta, pana se atinge a cincea parte (20%) din capitalul social subscris si varsat.
Rezerva legala nu poate fi utilizata pentru majorarea capitalului social sau pentru acoperirea pierderilor, ea reprezinta o garantie sporita fata de terti si revine in caz de distribuire exclusiv actionarilor.
Rezervele statutare sau contractuale se constituie conform prevederilor din statutul societatilor pe seama repartizarii profitului in vederea temperarii dorintei actionarilor de a incasa dividende mari in detrimentul investitiilor.
Alte rezerve se constituie din profit sau din alte surse la propunerea consiliului de administratie si sunt aprobate de AGA pentru:
majorarea capitalului social;
finantarea unor activitati;
acoperirea pierderilor;
acoperirea diferentei nefavorabile din anularea actiunilor rascumparate.
Contul 106 "Rezerve", cont de pasiv
● se crediteaza cu ocazia constituirii rezervelor si la majorarea acestora
●se debiteaza la utilizarea rezervelor.
Soldul creditor evidentiaza rezervele existente.
Cu exceptia rezervelor legale, celelalte rezerve se constituie pe seama rezultatului reportat sau a surplusului din reevaluare capitalizat, din prime sau din castigurile realizate din vanzarea sau anularea instrumentelor de capital propriu.
Prezentam in continuare reflectarea in contabilitate a principalelor operatiuni generate de constituirea si utilizarea rezervelor:
-Constituirea rezervei legale din profitul brut al exercitiului:
129 "Repartizarea profitului" = 1061 "Rezerve legale"
-Constituirea celorlalte categorii de rezerve din profitul reportat:
117 "Rezultatul reportat" = 106 "Rezerve" (1062, 1063, 1068)
-Transferul primelor de capital la rezerve:
104 "Prime de capital" = 106 "Rezerve"
-Transferarea respectiv capitalizarea surplusului din reevaluare la rezerve:
105 "Rezerve din reevaluare"=1065 "Rezerve reprezentand
surplusul realizat din
reevaluare"
-Castigurile legate de vanzarea sau anularea instrumentelor de capitaluri proprii:
141 "CLVAICP = 1068 "Alte rezerve"
-Incorporarea rezervelor in capital (operatiunea de majorare a capitalului presupune distribuirea gratuita a actiunilor nou emise catre vechii actionari):
106 "Rezerve" = 1012 " CSV"
-Acoperirea pierderilor provenite din exercitiile precedente:
106 "Rezerve" = 117 "Rezultatul reportat"
-Acoperirea din rezerve a cheltuielilor legate de emiterea instrumentelor de capitaluri proprii respectiv pentru acoperirea pierderilor legate de vanzarea, rascumpararea, cedarea cu titlu gratuit sau anularea instrumentelor de capitaluri proprii.
1068 "Alte rezerve" = 149 "PERVCGAICP"