Documente noi - cercetari, esee, comentariu, compunere, document
Documente categorii

Zborul neautorizat

Zborul neautorizat

1. Continutul legal

Zborul neautorizat este incriminat in art. 340 C. pen. Infractiunea consta in zborul cu o aeronava apartinand fortelor armate ale statului roman, fara prealabila apro­ba­re, precum si in nerespectarea regulilor de zbor, daca prin asemenea fapta se peri­cli­teaza securitatea aeronavei sau a zborului in spatiul aerian.

In alin. (2) al textului sus mentionat sunt prevazute doua situatii de agravare care constau in producerea unor urmari grave sau a unui dezastru, prin faptele aratate in alineatul precedent.



Daca activitatea oricarei unitati militare trebuie sa se desfasoare pe baza legilor si a regulamentelor militare spre a se evita orice manifestare de dezor­dine si indisci­plina, cu atat mai mult se impune aceasta in situatia unor unitati militare de aviatie, in cadrul carora folosirea si intretinerea tehnicii din dotare are un specific aparte.

Zborul cu o aeronava apartinand fortelor armate nu poate fi efectuat decat pe ba­za unei autorizari prealabile a comandantului unitatii sau subunitatii de aviatie si cu res­pectarea tuturor regulilor de zbor. Efectuarea unui zbor cu o astfel de aeronava fara autorizarea prealabila sau nerespectarea regulilor de zbor pericliteaza miscarea normala a aeronavelor in spatiul aerian si insasi integritatea acestora, aducand atin­gere capacitatii de aparare a unitatii sau subunitatii de aviatie si, in final, capacitatii de aparare a tarii.

2. Conditii preexistente

A. Obiectul infractiunii. a) Obiectul juridic special al infractiunii este format din re­latiile sociale privind buna desfasurare a activitatii in unitatile militare de aviatie si care trebuie asigurata contra faptelor prin care aceasta activitate si, implicit, capa­citatea de aparare a tarii sunt puse in pericol.

b) Obiectul material al infractiunii il constituie insusi avionul folosit care este, in acelasi timp, si mijlocul de savarsire a infractiunii.

In varianta agravata a infractiunii din alin. (2) al art. 340 C. pen. (daca s-au cauzat urmari grave sau un dezastru), obiectul material al infractiunii va fi constituit din bunu­rile distruse.

B. Subiectii infractiunii. a) Subiectul activ al infractiunii poate fi numai militarul din unitatea de aviatie care efectueaza un zbor neautorizat sau care incalca regulile de zbor, in timpul unui zbor autorizat.

In varianta normativa in care infractiunea se savarseste prin "nerespectarea re­gu­lilor de zbor" (in cazul zborurilor auto­rizate), subiecti activi ai infractiunii pot fi si mili­tarii care dirijeaza de la sol zborurile autorizate ale aeronavelor si din cauza carora se poate periclita securitatea aeronavelor sau zborurilor in spatiul aerian.



Daca fapta este comisa de un civil sau de un militar dintr-o alta unitate militara nu va exista infractiunea prevazuta in art. 340 C. pen., ci o infrac­tiune contra patri­mo­niului, deoarece subiectul, neavand calitatea de militar in unitatea de aviatie respec­tiva, fapta sa va constitui o sustragere a aparatului de zbor[1].

Participatia la infractiunea de zbor neautorizat este posibila sub toate formele, pentru existenta coautoratului cerandu-se indeplinirea calitatii speciale prevazute in norma de incriminare.

3. Continutul constitutiv

A. Latura obiectiva. a) Infractiunea de zbor neautorizat se constituie, sub aspectul elementului material al laturii obiective, intr-o actiune de zbor cu o aeronava, fara a se fi obtinut in prealabil autorizatia necesara. In aceasta modalitate persoana care efec­tuea­za actiunea face parte din unitatea militara de aviatie si este indrituita sa folo­seas­ca aparatul de zbor, insa, in momentul in care face aceasta operatie, nu are autori­za­tia necesara. Nu intereseaza tipul de nava militara (avion, elicopter, racheta etc.) pe care se face zborul. De asemenea, nu prezinta relevanta juridica durata sau distanta pana unde s-a efectuat zborul neautorizat.

Elementul material al laturii obiective se mai realizeaza si printr-o inactiune, aceea de nerespectare a regulilor de zbor. In acest caz pilotul se urca la bordul aeronavei, avand autorizatia de zbor, insa in timpul zborului nu respecta indatoririle regula­mentare cu privire la desfasurarea zborului. Nu intereseaza numarul sau natura regu­lilor de zbor nesocotite de militar.



Ca o cerinta esentiala se prevede in raport cu prima modalitate de realizare a ele­mentului material, ca zborul sa se faca fara autorizarea prealabila a organelor com­petente (conditie negativa). In raport cu a doua modalitate, cerinta esentiala consta in punerea in pericol a securitatii zborului in spatiul aerian sau aeronavei prin neres­pectarea regulilor de zbor.

b) Urmarea imediata a faptei de zbor neautorizat consta in crearea unei stari de pericol pentru activitatea normala in unitatile militare de aviatie si pentru bunurile aflate in posesia acesteia si, implicit, pentru capacitatea de aparare a tarii.

c) Legatura de cauzalitate rezulta din insasi savarsirea faptelor incriminate.

B. Latura subiectiva. Forma de vinovatie o constituie intentia directa sau indirecta. Faptuitorul isi da seama ca efectueaza zborul cu aeronava fara sa aiba autorizatia necesara sau ca in timpul zborului nu respecta regulile de desfasurare a zborului, pu­nand astfel in pericol securitatea navei si chiar a navigatiei in spatiul aerian. Mobilul si scopul nu prezinta relevanta pentru existenta infrac­tiunii, dar ele pot fi avute in vedere la judecarea cauzei pentru a se face o evaluare cat mai corecta a pericolului social al faptuitorului si al faptelor sale.

4. Forme. Modalitati. Sanctiuni

A. Forme. Actele pregatitoare, desi posibile, sunt lasate in afara incriminarii de catre legiuitor. Tentativa se pedepseste. Infractiunea se consuma in momentul in ca­re pilotul a decolat cu nava (desi zborul nu era autorizat), iar epuizarea ei are loc in momentul aterizarii aeronavei. In cazul celei de a doua modalitati, infractiunea se consuma in momentul in care a avut loc nerespectarea regu­lilor de zbor si dureaza pana la incetarea acestei nerespectari.

B. Modalitati. In afara ce cele doua modalitati normative comentate in cadrul latu­rii obiective (zbor neautorizat si zbor cu nerespectarea regulilor de zbor), in art. 340 alin. (2) C. pen. se prevad si doua situatii agravante, sanctionate diferit.



Prima imprejurare agravanta consta in producerea unor urmari grave, iar cea
de-a doua situatie, in cauzarea unui dezastru. Exista urmari grave cand printr-o astfel de fapta s-au produs consecinte care prin ele insele constituie infractiuni grave (omor, distrugeri etc.). Pentru existenta dezastrului se cere producerea de distrugeri foarte importante, precum si moartea sau vatamarea corporala grava a integritatii corporale ori a sanatatii mai multor persoane [art. 218 alin. (2) C. pen.].

C. Sanctiuni. Pentru forma simpla a infractiunii sanctiunea este inchisoarea de la 3 luni la 2 ani, iar pentru cele doua situatii agravante, inchisoarea de la 1 la 5 ani (cand s-au pro­dus urmari grave) sau inchisoarea de la 5 la 15 ani si interzicerea unor drepturi (daca s-a produs un dezastru).

Dispozitia din art. 340 alin. (2) cu privire la sanctionarea situatiilor agravante ale acestei infractiuni trebuie sa fie pusa in acord cu dispozitia din art. 217 si 218 alin. (1) C. pen. si, in consecinta, legiuitorul sa sanctioneze in mod corespunzator conse­cintele deosebit de grave ori dezastrul provocat prin zborul neautorizat.

Pentru sanctionarea tentativei la aceasta infractiune se aplica prevederile art. 20 si 21 C. pen.



[1] I. Fodor si colab., op. cit., vol. IV, p. 831.