Documente noi - cercetari, esee, comentariu, compunere, document
Documente categorii

Defetismul

Defetismul

1. Continutul legal

Raspandirea sau publicarea in timp de razboi de zvonuri sau informatii false, exagerate sau tendentioase relative la situatia economica si politica a tarii, la starea morala a populatiei in legatura cu declararea sau mersul razboiului, precum si savar­sirea altor asemenea fapte de natura sa slabeasca rezistenta morala a populatiei constituie infractiunea prevazuta in art. 349 C. pen.

In timp de razboi, rezistenta, taria morala a intregului popor are o deosebita in sem­natate, constituind unul dintre factorii cu rol esential in obtinerea victoriei. Crea­rea unei stari de neliniste, de panica in randul populatiei sau chiar al armatei, prin raspandirea unor zvonuri false sau tendentioase, constituie o fapta de o gravitate deo­sebita, care poate duce la slabirea capacitatii de aparare a tarii[1].



2. Conditii preexistente

A. Obiectul infractiunii. Obiectul juridic special este format de relatiile sociale refe­ritoare la factorii morali care asigura capacitatea de aparare a luarii si anume starea de spirit a militarilor, spiritul de rezistenta al populatiei civile, increderea populatiei in forta armatei etc.

Aceasta infractiune nu are un obiect material.

B. Subiectii infractiunii. a) Subiectul activ al acestei infractiuni poate fi orice per­soana, atat un militar, cat si un civil. Infractiunea este susceptibila de participatie sub toate formele sale (coautorat, instigare si complicitate).

b) Subiect pasiv este statul, a carui capacitate de aparare este lezata prin sa­varsirea acestor fapte.

3. Continutul constitutiv

A. Latura obiectiva. a) Elementul material implica raspandirea sau publicarea de zvonuri, informatii sau prin alte actiuni asemanatoare, savarsite in timp de razboi, de natura sa demobilizeze populatia, sa provoace pierderea increderii in autoritati sau in combativitatea armatei.

Pentru existenta infractiunii nu conteaza daca aceste actiuni se realizeaza sub forma orala sau scrisa, prin mijloace tehnice de telecomunicatie, prin distribuirea de manifeste etc.

b) Pentru existenta elementului material al infractiunii se cer a fi indeplinite trei conditii:

obiectul actiunilor de raspandire sau publicare trebuie sa constea in zvonuri sau informatii false, exagerate sau tendentioase;

- zvonurile sau informatiile trebuie sa priveasca situatia econo­mica si politica a tarii sau starea morala a populatiei in legatura cu declararea sau mersul razboiului;

- aceste actiuni sau altele asemanatoare trebuie sa aiba aptitudinea de a slabi rezistenta morala a populatiei.

c) Urmarea imediata consta intr-o stare de pericol, concretizata in demobilizarea populatiei si in pierderea increderii acesteia in combativitatea armatei.

d) Legatura de cauzalitate rezulta din insasi savarsirea actiunii descrise in norma de incriminare.

B. Latura subiectiva. Infractiunea de defetism este savarsita numai cu in­tentie directa sau indirecta, forma de vinovatie care rezulta din insusi carac­terul zvonurilor si informatiilor raspandite (false, exagerate sau tenden­tioase).

4. Forme. Modalitati. Sanctiuni

A. Forme. Actele pregatitoare si tentativa, desi posibile, sunt lasate in afara incri­minarii de catre legiuitor.

Infractiunea se consuma prin savarsirea uneia din actiunile descrise in norma de incriminare

B. Modalitati. Aceasta infractiune are trei variante normative, cores­punzatoare actiunilor care ii formeaza elementul material. Fiecareia dintre aceste modalitati nor­mative poate sa-i corespunda o varietate de modalitati faptice.

C. Sanctiuni. Infractiunea de defetism este pedepsita cu inchisoarea de la 5 la 15 ani si interzicerea unor drepturi.



[1] O. Loghin, T. Toader, Drept penal. Partea speciala, Casa de Editura si presa "Sansa" S.R.L., Bucuresti, 1997, p. 635.