|
Obligatiunile
Sunt valorile mobiliare care dau proprietarului drept de creanta asupra emitentului in limita sumelor inscrise in titlu.
Se mai numesc valori fixe cu venit fix ce dau loc la o plata de dobanzi a caror valoare era fixata din momentul emisiunii titlurilor. Acest termen, este de asemenea, aplicat titlurilor de imprumut a caror dobanda poate varia, urmand o formula de indexare, sau urmand alte modalitati prevazute in momentul emisiunii. Multiplicarea formulelor care permit diferentierea venitului servit titlurilor de imprumut a condus la abandonarea denumirii de "valori cu venit fix " pentru cea de obligatiuni.
In functie de angajamentele luate de catre emitent in momentul emisiunii obligatiunilor, dobanda care trebuie sa fie servita va fi fixa sau variabila. Obligatiunile cu rata fixa sunt denumite obligatiuni clasice, cele cu rata variabila sunt insotite de o formula de variatie a ratei, in general, legata de fluctuatiile ratelor de dobanda de pe piata financiara sau de pe piata monetara.
Obligatiunile confera titularului urmatoarele drepturi:
dreptul la dobanda
dreptul de rambursare a imprumutului la scadenta
dreptul de participare la Adunarea Generala a Obligatarilor
dreptul la vot in Adunarea Generala a Obligatarilor
Obligatiunile pot fi clasificate dupa mai multe criterii astfel:
a) din punct de vedere al formei:
- materializate prin inscris
- dematerializate - evidentiate prin inscriere intr-un cont
b) din punct de vedere al proprietarului:
- nominative in care proprietarul este evidentiat clar
- la purtator - posesorul este considerat proprietar
Rentele perpetue se disting de alte valori cu venit fix prin faptul ca, capitalul imprumutat nu este rambursabil, cu exceptia deciziei emitentului.
Obligatiunile ce reprezinta creante pe termen lung, adica cantitati fixe de moneda a caror putere de cumparare se poate deprecia in cursul timpului o data cu cresterea generala si sensibila a preturilor, a clauzelor de indexare care vizeaza suma rambursarii sau a dobanzilor sau aceste doua elemente (impreuna) au putut fi introduse in anumite imprumuturi.
Titlurile de imprumut indexate nu trebuie sa fie confundate cu obligatiunile si cu bonurile. Acestea din urma sunt analoage obligatiunilor ordinare, dar sunt destinate unei loterii ale carei loturi sunt rezervate anumitor titluri trase la sorti in momentul rambursarii lor.