Documente noi - cercetari, esee, comentariu, compunere, document
Documente categorii

Violul - art. 197

VIOLUL - art. 197

1. Continutul juridic

Potrivit afin. 1, infractiunea consta in actul sexual, de orice natura, cu o alta persoana de sex diferit sau de aceiasi sex, prin constrangerea acesteia sau profitand de imposibilitatea si de a se apara ori de a-si exprima vointa.

2. Conditii preexistente

Obiectul juridic principal consta in relatiile sociale referitoare la liberta­tea si inviolabilitatea sexuala a persoanei, indiferent de sex. Libertatea indi­viduala a persoanei in generai, include, dupa cum s-a mai aratat, si liber­tatea sexuala, adica dreptul acesteia de a dispune in mod liber de corpul ei in domeniul vietii sexuale, bineinteles cu respectarea normelor de drept, precum si a celor morale. Orice constrangere exercitata asupra persoanei pentru a o determina la un act.sexual, de orice natura, deci orice nesocotire a dreptului ei de a consimti sau nu la acesta, constituie o incalcare a relatiilor sociale referitoare ia libertatea si inviolabilitatea ei sexuala, pe care legea penala o pedepseste. Obiectul juridic secundar consta in relatiile sociale referitoare la integritatea corporala si sanatatea persoanei, in cazul violului care a avut ca urmare o vatamare corporala grava a victimei, relatiile sociale referitoare convietuirea in cadrul familiei, in cazul violului savarsit asupra unui membru al familiei, relatiile sociale referitoare la dreptul la viata, in cazul in care violul a avut ca urmare moartea sau sinuciderea victimei. in forma agravata din alin. 2 lit. b), sunt incalcate si relatiile sociale referitoare ia corectidudinea necesara in indeplinirea obligatiilor care rezulta din calitatea de tutore, curator, supraveghetor, ingrijitor, medic curant etc.



Obiectul material consta in corpul victimei fata de care se exercita in mod nemijlocit atat constrangerea, cat si actul sexual. Este vorba, bineinteles, de corpul unei persoane in viata. Daca actul sexual este practicat asupra cadavrului unei persoane, fapta nu constituie infractiunea de viol, fiind intrunite elementele infractiunii de profanare de morminte, .prevazuta de art. 319 Cp.

Subiectul activ, infractiunea de viol poate fi savarsita de orice persoana, indiferent de sex. Subiect al infractiunii poate fi si minorul care raspunde din punct de vedere penal. Daca fapte se savirseste asupra unui membru al familiei, in acceptiunea art. 1491C.p., se va retine forma agravata din aiin. 2 lit. b1) Cp.

Participatia penala este posibila sub toate formele, avand in vedere faptul ca actul sexual, de orice natura, presupune o mare varietate de ac­tiuni prin care se poate realiza. Sub acest aspect, apare ca fiind indiferent daca participantul este de acelasi sex, ori de sex opus, in raport cu victima sau cu autorul infractiunii. Daca faptuitorii s-au ajutat reciproc, pe baza unei intelegeri prealabile, se va retine forma agravata a violului, prevazuta in art. 197 alin. 2 iit. a) Cp.

3. Continutul constitutiv

Latura obiectiva. Elementul material al laturii obiective se realizeaza printr-un act sexual, de orice natura, care are loc fara consimtamantul victi­mei, persoana de sex opus ori de aceiasi sex cu faptuitorul.

Sfera actelor sexuale, de orice natura, este cuprinzatoare, incluzand atat raporturile sexuale normale, cat si actele nefiresti de satisfacere a instinctului sexual. in consecinta, prin dispozitiile alin. 1, legiuitorul a incriminat,- ca infrac­tiune de vioi, nu numai raportul sexual, dar si orice alt act sexual savarsit prin constrangerea victimei sau profitand de imposibilitatea acesteia de a se apara ori de a-si exprima vointa. Sub acest aspect, violul se deosebeste de; relatiile sexuale intre persoane de acelasi sex, fapte care au fost dezincriminate, cat si de actele de perversiune sexuala, incriminate prin art. 201 Cp., care presupun consimtamintul partilor, si care, pentru a constitui infractiune tre­buiesc savarsite in public sau sa produca scandal public.

Pentru existenta infractiunii nu intereseaza, starea civila a victimei, violul avand forma agravata din alin. 2 iit. b1) Cp., daca faptuitorul si victima fac parte din cadrul aceleiasi familii, in acceptiunea artv-1491 Cp.

De asemenea, pentru existenta infractiunii nu intereseaza varsta victi­mei in afara de cazul cand aceasta nu a implinit 15 ani, situatie in care se va retine forma agravata din alin. 3 ipoteza 1.

Lipsa consimtamantului victimei rezulta din imprejurarea ca actul sexual se realizeaza:

prin constrangere, fizica ori psihica;

profitand de neputinta victimei de a se apara ori de a-si exprima vointa.
Constrangerea fizica
presupune intrebuintarea unor acte de violenta sau

a oricaror alte acte care presupun folosirea fortei fizice a faptuitorului pentru infrangerea rezistentei victimei. Aceasta, forta trebuie sa fie suficient de puternica pentru a constrange,, ramanand insa in limitele prevazute de lovirile sau alte violente, art. 180 Cp. si vatamarea corporala, art. 181 Cp., infractiuni care sunt absorbite. In caz contrar, daca i se cauzeaza victimei o vatamare corporala grava, in acceptiunea art. 182 Cp., se va retine forma agravata a violului din alin. 2 lit c). Nu este necesar ca, violenta sa fie absolut irezistibila. Aptitudinea fortei fizice de constrangere la act sexual se apreciaza in fiecare caz, tinandu-se seama de imprejurarile in care a fost exercitata aceasta forta, precum si de posibilitatile: reale de rezistenta pe care ie-a avut victima. Cerinta legii referitoare la exercitarea constrangerii este indeplinita si atunci cand victima, in conditiile concrete in care s-a aflat, dandu-si seama ca orice rezistenta ar fi zadarnica si ca, eventual, i-ar putea agrava situatia, nu a opus nici o rezistenta faptuitorului. Ceea ce intereseaza este ca din comportarea ei sa fi rezultat refuzul categoric la act sexual cu faptuitorul. Daca opunerea victimei a fost numai de circumstanta si nu categorica, constrangerea fizica nu poate fi retinuta si, in consecinta nici infractiunea de viol. Daca victima opune rezistenta faptuitorului, iar acesta nu reuseste sa realizeze actul sexual, fapta constituie tentativa la infrac­tiunea de viol.

Constrangerea morala presupune amenintarea victimei cu producerea unui rau indreptat in mod nemijlocit asupra acesteia, asupra sotului sau uriei rude apropiate, rau care nu poate fi evitat decat prin acceptarea actului sexual. Aptitudinea amenintarii de a constran-ge se va aprecia, de aseme­nea, in fiecare caz, in raport cu rezistenta morala a victimei, precum si in raport cu gravitatea pericolului la care aceasta s-a vazut expusa. Ca si in cazul constrangerii fizice, nu este necesar ca victima sa opuna rezistenta, expunandu-se producerii raului cu care a fost amenintata. Daca victima a ajuns la convingerea ca acest rau nu poate fi evitat decat prin acceptarea actului sexual, cerinta legii referitoare la exercitarea constrangerii este indeplinita si atunci cand ea nu a opus nici o rezistenta faptuitorului. Si de data aceasta, este suficient ca actul sexual sa fi avut loc impotriva vointei victimei.

Scopui pentru care se intrebuinteaza constrangerea fizica sau morala consta in determinarea victimei la realizarea unui act sexual, de orice natura. in caz contrar, fapta constituie o alta infractiune contra persoanei, cum ar fi, de exemplu, lovirea sau alte violente, art. 180 Cp., vatamarea corporala, art. 181 Cp., amenintarea, art. 193 Cp. etc.



imposibilitatea victimei de a se apara ori de a-si exprima vointa presu­pune situatia in care aceasta, datorita unei infirmitati fizice, unei stari ma­ladive, unei oboseli .excesive sau datorita altor imprejurari, nu are capa­citatea fizica de a opune rezistenta faptuitorului. Este in neputinta de a-si manifesta vointa persoana care, datorita varstei, datorita unei maladii sau altor imprejurari (de exemplu, se afla in stare de betie completa, de lesin, de somn hipnotic etc), nu-si da seama de ceea ce se petrece si nu-si poate manifesta acordul sau dezacordul cu privire la actiunea faptuitorului. De regula, persoana care nu-si poate exprima vointa este in acelasi timp si in imposibilitatea de a apara. Sunt insa si situatii cand o persoana, desi lipsita de posibilitatea de a-si exprima vointa, are totusi capacitatea fizica de a se apara, cum ar fi, de exemplu, o persoana aflata in stare de alienatie mintala, intrucat, imposibilitatea victimei de a-si exprima vointa, presupune, dupa cum s-a aratat, lipsa aptitudinilor de a intelege si de-a voi, fapta nu con­stituie infractiune de viol, in cazul in care victima sufera de debilitate mintala, dar are totusi semnificatia faptelor pe care le implineste.

Faptuitorul trebuie sa profite de imposibilitatea victimei de a se apara sau de a-si exprima vointa.

Urmarea imediata consta in incalcarea libertatii si inviolabilitatii sexuale a victimei. in secundar, pot fi cauzate si alte urmari, cum ar fi, de exemplu, o vatamare corporala grava, moartea sau sinuciderea victimei, situatie in care se va retine una dintre formele agravate ale infractiunii.

Raportul de cauzalitate, dintre fapta si urmarea imediata, trebuie sa existe. Lipsa consimtamantului victimei, reprezinta deosebirea esentiala dintre viol si actul sexual cu un minor, art 198 Cp,, infractiune.ia care actul sexual, de orice natura, se realizeaza cu consimtamantul victimei, chiar daca, din diferite cauze, acesta este viciat.

infractiunea de viol absoarbe in continutul ei, in mod natural, lipsirea de libertate in mod ilegal, art. 189 Cp., necesara realizarii actului sexual prin constrangere. Daca, dupa consumarea violului, victima este retinuta in con­tinuare, atunci infractiunea de lipsire de libertate in mod ilegal isi recapata autonomia, intrand in concurs cu vioiul.

Latura subiectiva. Infractiunea de viol se savarseste cu intentie directa. Faptuitorul isi da seama ca realizeaza actul sexual impotriva vointei victimei, persoana de acelasi sex ori de sex opus, si ca in felul acesta, incalca libertatea si inviolabilitatea ei sexuala, urmare a carei producere o doreste. Intentia faptuitorului trebuie sa existe in momentul exercitarii constrangerii. Daca faptuitorul a luat hotararea de a avea un act sexual cu victima mai tarziu si independent de constrangerea pe care a exercitat-o asupra acesteia anterior, va exista concurs intre infractiunea de viol si infractiunea realizata prin exercitarea constrangerii, lovire sau alte violente, vatamare corporala, in afara de cazul in care constrangerea exercitata anterior asupra victimei a adus-o pe aceasta in stare de neputinta de a se apara sau de a-si exprima vointa, stare de care a profitat faptuitorul pentru a realiza actul sexual. Daca faptuitorul a realizat actul sexual profitand de starea de nepu­tinta a victimei de a se apara sau de a-si exprima vointa, pentru existenta violului, este necesar ca acesta sa fi cunoscut, in momentul savarsirii faptei, aceasta stare a victimei. Eroarea faptuitorului cu privire ia aceasta impre­jurare ii inlatura vinovatia si, ca urmare, raspunderea penala.

4. Forme. Sanctiuni

Tentativa infractiunii de viol se pedepseste, potrivit art. 204 Cp. Tentativa de viol exista atunci cand faptuitorul a folosit constrangerea impotriva victimei pentru a o determina la un act sexual, de orice natura, insa, datorita unor imprejurari independente de vointa sa, nu a putut realiza acest act. Daca faptuitorul a luat numai hotararea de a avea un act sexual cu victima, fara a recurge ia mijloace de constrangere, iar ia opunerea categorica a acesteia a renuntat de indata la hotararea luata, nu exista tentativa ia infractiunea de viol.

Tentativa violului intra in concurs cu infractiunea de vatamare corporala grava sau cu infractiunea de omor, daca prin violentele exercitate asupra victimei in scopul de a avea act sexual cu ea - act pe care nu a reusit sa-l realizeze -faptuitorul i-a produs acesteia o vatamare corpo­rala grava sau moartea, rezultat pe care l-a.dorit sau acceptat.

Daca dupa folosirea violentelor sau a amenintarilor, faptuitorul renunta de buna voie la realizarea actului sexual, potrivit art. 22 Cp., tentativa nu se pedepseste,
intr-un asemenea caz, faptuiiorui va raspunde numai pentru infractiunea
realizata, pana in momentul desistarii, prin intrebuintarea violentelor sau. a
amenintarilor.

Tentativa de viol, exista si atunci cand faptuitorul pune victima in stare de neputinta de a se apara sau de a-si exprima vointa, pentru a avea cu ea actul sexual, act pe care nu-! poate realiza, datorita unor imprejurari inde­pendente de vointa sa, precum si.atunci cand victima, aflandu-se intr-o astfel de stare, faptuitorul incearca sa profite de aceasta pentru realizarea actului sexual, act care, si de data aceasta, nu are loc.

Consumarea infractiunii are loc in momentul in care este incalcata libertatea si inviolabilitatea sexuala a victimei, prin realizarea actului sexual, de orice natura, cu ajutorul constrangerii sau profitand de imposibilitatea victimei de a se apara sau de a-si exprima vointa. Daca faptuitorul repeta actui sexual asupra aceleiasi victime si in executarea aceleiasi rezolutii, violul prezinta forma continuata de savarsire, epuizandu-se in momentul comiterii ultimului act sexual.



Sanctiunea consta in inchisoare de ia 3 la 10 ani si interzicerea unor
drepturi.

5. Continutul agravat

Infractiunea de viol are trei forme agravate prevazute in alin. 2 si 3.

Prima forma agravata, exista potrivit aiin. 2, daca:

a) fapta a fost savarsita de doua sau mai multe persoane impreuna;

b) victima se afla in ingrijirea, ocrotirea, educarea, paza sau in tra­
tamentul faptuitorului;

b1) victima este membru al familiei;

c) s-a cauzat victimei o vatamare grava a integritatii corporale sau a
sanatatii.

in cele ce urmaza vom analiza numai continutul circumstantelor care ii confera faptei forma agravata.

a) fapta a fost savarsita de doua sau mai multe persoane impreuna. Ratiunea agravantei consta in aceea ca pluralitatea faptuitorilor da acestora o mai mare incredere in reusita actiunilor, ii face sa actioneze cu mai multa indrazneala, sa infranga mai usor rezistenta victimei. Nu este necesar ca toti faptuitorii sa aiba acte sexuale cu victima, fiind suficient ca actul sexual .sa fie realizat numai de unul dintre ei, celalalt sau ceilalti faptuitori, desfasurand activitati simultane in calitate de complici concomitenti. in consecinta, agra­vanta nu este realizata daca autorul, a fost ajutat de un complice numai ia savarsirea unor actiuni anterioare. Imprejurarea ca, in momentul savarsirii violului, victima s-a aflat in stare de inconstienta, prin urmare, in situatia de a nu-si da seama de prezenta a doua sau mai multor persoane care sa o constranga; ia act sexual, nu inlatura agravanta, deoarece aplicarea acesteia nu este conditionata de o asemenea imprejurare.

Daca toti faptuitorii au avut succesiv acte sexuale cu victima, fiecare ajutand si fiind ia randul sau, ajutat de ceilalti, raspunderea lor penala se stabileste pentru o singura infractiune de viol in forma agravata, in calitate de autori, nu si pentru complicitate la aceasta infractiune.

in situatia in care ne-am referit exista o pluralitate de acte de autor si o pluralitate de acte de complicitate, dar legiuitorul a facut din aceasta pluralitate de acte o infractiune unica complexa, cu pedeapsa agravata. Pentru aceasta este insa necesar sa fie indeplinite conditiile participatiei penale. Daca mai multi faptuitori realizeaza succesiv acte sexuale cu o aceeasi persoana dar fara sa fi existat o intelegere intre ei si fara sa se fi ajutat reciproc, pluralitatea de fapte nu realizeaza forma agravata a infractiunii de viol, iar fiecare dintre faptuitori raspunde independent pentru savarsirea infractiunii de viol in forma simpla. Fapta constituie viol in forma agravata chiar si atunci cand fiecare faptuitor s-a aflat, in timpul actului sexuai, in incaperi diferite, daca au actionat impreuna pentru intimidarea victimei si infrangerea vointei acesteia. Savarsirea faptei de doua sau mai multe persoane impreuna este o circumstanta reala, ceea ce insemna ca ea se rasfrange asupra instigatorilor si complicilor anteriori, daca acestia au cunoscut-o sau au prevazut-o. Astfel, cel care instiga doua sau mai multe persoane sa savarseasca impreuna un vioi, precum si acela care a stiut ca ajutorul pe care ii da priveste savarsirea unui viol de doua sau mai multe persoane impreuna vor raspunde pentru instigare si, respectiv pentru complicitate ia infractiunea de viol in forma agravata, potrivit art.197 alin. 2 lit. a) C.p. Daca vioiul este savarsit de cel putin trei persoane impreuna, agravanta prevazuta in art. 197 alin. 2 lit. a) C.p., intra in concurs cu agravanta generala prevazuta in art. 75 lit. a) C.p. Situatia se solutioneaza prin aplicarea numai a agravantei speciale, potrivit reguli ca specialul primeaza fata de generai.

b) victima se afla in ingrijirea, ocrotirea, educarea, paza sau tratamentul faptuitorului. Circumstanta agravanta se refera, in acest caz, la existenta unui raport special intre faptuitor si victima, raport in temeiul caruia acesta avea obligatia de a o ingriji, ocroti, educa supraveghea sau trata medical. Din existenta acestui raport special decurge si gravitatea sporita a faptei, deoarece violul nu este savarsit de orice persoana, ci chiar de acela care avea fata de victima indatorirea de a o ingriji, ocroti, educa etc.

-ingrijirea victimei presupune/din partea faptuitorului, obligatia de a-i acorda asistenta;

ocrotirea victimei presupune, ca situatie premiza, din partea faptuito­rului, calitatea de tutore sau curator;

educarea, presupune, ca situatie premiza, obligatia faptuitorului de a desfasura cu victima o munca educativa. Din categoria persoanelor care desfasoara munci educative fac parte cadrele didactice si personalul pedagogic, precum si acele persoane care sunt angajate de parinti pentru instruirea si educarea copiilor lor minor;

paza victimei, presupune obligatia faptuitorului de a o pazi si supraveghea;

tratamentul victimei, presupune aflarea acesteia in tratamentul faptui­
torului, la spital sau la domiciliu.



Nu intereseaza izvorul raportului in temeiul caruia faptuitorul avea fata de victima oricare dintre aceste obligatii, si nici durata acestui raport.

b1) victima este membru ai familiei

Agravanta ia in considerare calitatea speciala dintre faptuitor si victima, rezultand din imprejurarea ca fac parte din aceeasi familie, in acceptiunea art. 1491 Cp. in aceasta forma, infractiunea este mai grva daca, in conditiile aratate, actul sexual se realizeaza asupra celuilalt sot ori asupra unei rude apropriate, daca aceasta locuieste si gospodareste impreuna cu faptuitorul. Agravanta reprezinta o modalitate de prevenire si de combatere a violentei din cadrul familiei, a violentei domestice.

c) s~a cauzat victimei o vatamare grava a integritatii corporale sau a sanatatii. Circumstanta agravanta se refera la producerea, in afara urmarii specifice violului, a linui alt rezultat, constand intr-o vatamare corporalagrava, in acceptiunea art. 182Cp. Pentru existenta agravantei, vatamarea corporala grava trebuie sa indeplineasca doua cerinte:

sa fie consecinta violentelor exercitate asupra victimei pentru a o
constrange la act sexual, de orice natura. De exemplu, agravanta nu poate fi
retinuta in cazul inculpatului care, incercand sa comita un viol, dar nere­
usind din cauza opunerii victimei, i-a aplicat mai multe lovituri, producandu-i
o vatamare corporala grava. In acest caz, vatamarea corporala grava nu
este o consecinta a faptei de viol, ci o consecinta a unei activitati posterioare
tentativei de viol. In consecinta, raspunderea penala, a faptuitorului se va
stabili pentru tentativa de viol in forma simpla in concurs cu infractiunea de
vatamare corporala grava.

sa-i fie imputabila faptuitorului pe baza de praeierintentie.Aceasta
cerinta este indeplinita daca faptuitorul, savarsind violul, a prevazut vata­
marea corporala grava a victimei, dar a crezut fara temei ca aceasta urmare
nu se va produce, sau daca nu a prevazut vatamarea corporala grava a
victimei, ca rezultat al activitatii sale, desi putea si trebuia sa o prevada.Daca vatamarea corporala grava a fost urmarita de faptuitor, ne aflam in prezenta unui concurs alcatuit din infractiunea de vioi si infractiunea de vatamare corporala grava, atunci cind,
de exemplu, dupa savarsirea violului, faptuitorul loveste victima pentru a nu-i denunta. In cazul tentativei de viol, agravanta exista daca vatamarea corporala grava s-a produs ca urmare a violentei folosite de faptuitor pentru constrangerea victimei la act sexual, care insa nu a avut loc datorita unor imprejurari independente de vointa sa.

Sanctiunea consta in inchisoare de la 5 ia 18 ani si interzicerea unor drepturi.

A doua forma agravata, exista potrivit alin. 3 ipoteza I, daca victima nu a implinit varsta de 15 ani.

Circumstanta agravanta se refera la varsta victimei, care trebuie sa fie o persoana care nu a implinit virsta de 15 ani. Gravitatea sporita a faptei este determinata de varsta frageda a victimei, deoarece savarsirea faptei asupra unei asemenea persoane constituie o mare primejdie pentru dezvol­tarea ei ulterioara fizica si psihica. La aceasta se adauga si pericolul social sporit ai faptuitorului care, fara sa tina seama de, varsta victimei, savarseste asupra ei fapta, punandu-i astfel in primejdie dezvoltarea ulterioara.

Faptuitorul trebuie sa fi cunoscut varsta victimei.

Savarsirea violului asupra unei persoane care nu a implinit varsta de 15 ani este o circumstanta reala. in cazul savarsirii violului cu participatie, aceasta circumstanta se rasfrange, potrivit art. 28 alin. 2 Cp., asupra participantilor care au cunoscut-o sau au  prevazut-o.

Sanctiunea consta in inchisoare de la 10 Ia 25 de ani si interzicerea unor drepturi.

A treia forma agravata, exista potrivit alin. 3 ipoteza a Il-a, daca fapta a avut ca urmare moartea sau sinuciderea victimei.

Agravanta se refera tot la producerea, in afara urmarii specifice violului, a unui alt rezultat care, de data aceasta, consta in moartea sau sinuciderea victimei. Pentru existenta agravantei este necesar ca urmarea mai grava, constand in moartea sau sinuciderea victimei, sa indeplineasca doua cerinte:

- sa fie consecinta violentelor exercitate asupra victimei pentru a o deter­
mina la act sexual, de orice natura;

-sa-i fie imputabila faptuitorului pe baza de praeterintentie.  

Daca faptuitorul a actionat cu intentie in ceea ce priveste moartea sau sinuciderea victimei, infractiunea de vioi intra in concurs, dupa caz, cu infractiunea de omor sau infractiunea de determinare sau inlesnire a sinuciderii.

Puncte de vedere diferite au fost exprimate in legatura cu tentativa ia aceasta forma agravata a violului .

Sanctiunea consta in inchisoare de ia 15 la 25 de ani si interzicerea unor drepturi.

6.Aspecte procesuale

Potrivit alin. 4, pentru fapta prevazuta in alin. 1, actiunea penala se pune in miscare la plingerea prealabila a persoanei vatamate. Atat in literatura de specialitate, cat si in practica judiciara, se considera ca retragerea plingerii prealabile are drept consecinta inlaturarea raspunderii penale.