Documente noi - cercetari, esee, comentariu, compunere, document
Documente categorii

Sclavia- art. 190

SCLAVIA- art. 190

1. Continutul juridic

Infractiunea consta in punerea sau tinerea unei persoane in stare de sclavie, precum si traficul de sclavi.

2.   Conditii preexistente

Obiectul juridic consta in relatiile sociale referitoare la libertatea persoanei. Incriminarea faptei este urmarea obligatiilor care ii revin statului roman, prin ratificarea Conventiei de la Geneva din 30 septembrie 1921 pentru:: reprimarea traficului femeilor si copiilor, ratificata prin Decretul nr. 378/1925, Conventiei de la Geneva din 25 septembrie 1926 referitoare ia sclavie, ratificata prin Decretul nr. 988 din 1931, Conventiei de la Geneva din 6 septembrie 1956 referitoare la aboiirea sclavajului, a traficului cu sclavi si a institutiilor si practicilor similare sclavajului, ratificata prin Decretul nr. 375 din 1957. Potrivit prevederilor art. 4 alin. 1 din Conventia pentru apararea drepturilor omului, nimeni nu poate fi tinut in sclavie nici in aservire.



Obiectul materiai consta in corpul persoanei adusa in situatia juridica a sclavului.

Subiect activ poate fi orice persoana.

3. Continutul constitutiv

Latura obiectiva. Elementul material se poate realiza prin oricare dintre urmatoarele trei actiuni alternative:

punerea unei persoane in stare de sclavie;

tinerea in stare de sclavie;

traficul de sclavi.

Punerea in stare de sclavie a unei persoane, inseamna aducerea acesteia intr-o totala stare de dependenta de o alta persoana, transformarea intr-un simplu obiect al dreptului de proprietate.

Tinerea in stare de sclavie presupune mentinerea starii de sclavie in care a ajuns o persoana, exercitarea in continuare asupra ei a prerogativelor dreptului de proprietate. Nu intereseaza cum a ajuns persoana in stare de sclavie si nici cum a fost dobandita in aceasta stare de faptuitor.

Traficul de sclavi consta in efectuarea unor acte de comert, avand ca obiect persoane ajunse in stare de sclavie. Pentru existenta infractiunii, este suficienta efectuarea unui singur asemenea act.



Urmarea imediata consta in suprimarea completa a libertatii individuale a persoanei, in cazul punerii unei persoane in stare de sclavie, perpetuarea conditiei de sclav, in cazul tinerii unei persoane in stare de sclavie si in sfarsit, trecerea persoanei de la un proprietar la altul, in cazul traficului de sclavi.

Latura subiectiva presupune intentia, care poate fi directa sau indirecta. Latura subiectiva a infractiunii nu include vreun motiv sau scop special.

4. Forme. Sanctiuni

Tentativa se pedepseste, potrivit alin. 2.

Consumarea infractiunii are loc in momentul in care persoana este pusa sau mentinuta in stare de sclavie ori in momentul in care se efectueaza un act de comert avand ca obiect o persoana ajunsa in stare de sclavie. In moda­litatea punerii sau mentinerii unei persoane in stare de sclavie, infractiunea are forma continua, epuizandu-se in momentul incetarii acestei stari.

Sanctiunea consta in inchisoare de la 3 la 10 ani si interzicerea unor drepturi.