|
Personalul ambasadei
Introducere
Substanta ambasadei consta din membrii personalului ei, din persoanele trimise sa desfasoare activitatile necesare atingerii obiectivelor pentru care a fost constituita.
Obiectiv:
cunoasterea reglementarilor internationale cu privire la personalul ambasadei
Concepte cheie:
Ambasadorul, seful de misiune diplomatica permanenta, agentul diplomatic, personalul tehnic-administrativ, personalul de serviciu, corpul diplomatic
Rezumat
Ambasada este formata din seful misiunii si din membrii personalului misiunii: personalul diplomatic, personalul tehnic-administrativ si personalul de serviciu. Seful misiunii si membrii personalului diplomatic sunt agenti diplomatici. In serviciul casnic al personalului ambasadei se utilizeaza si oameni de serviciu particulari, care nu sunt angajati ai statului acreditant.
Ambasada, ca misiune diplomatica, exista indiferent de componenta personalului. Daca inceteaza activitatea in ambasada a unui membru al personalului ambasadei, a oricaruia dintre membri sau a mai multor membri ai acestui personal, a oricarora dintre membri, ambasada exista in continuare, misiunea diplomatica nu se intrerupe din asemenea cauze.
Membrii personalului ambasadei sunt desemnati de autoritatile statului acreditant, dupa criterii care decurg din legile proprii ale fiecarui stat, dreptului intern. . Statul acreditar poate sa ceara ca statul acreditant sa-i supuna spre aprobare includerea in personalul diplomatic al ambasadei a persoanelor desemnate sa indeplineasca functiile de atasati militari, navali sau aerieni. De altfel, statul acreditar nu este obligat sa accepte in componenta personalului ambasadelor straine orice fel de functionari. Trebuie insa ca, in aceasta privinta, sa le aplice ambasadelor straine un tratament uniform.
Structura personalul ambasadei, indeosebi a celui diplomatic, raspunde functiilor variate care revin misiunii diplomatice constituite de statul acreditant, care se indeplinesc prin actiuni politice, comerciale, consulare etc.
Agentilor diplomatici nu le este permis ca, in afara sarcinilor pe care le au de indeplinit in misiune si pentru care sunt retribuiti de statul acreditant, sa practice, in statul acreditar, profesii sau activitati comerciale de pe urma carora sa obtina venituri.
Stabilirea ierarhiilor in cadrul personalului ambasadei se face de statul acreditant, care are obligatia de a informa in aceasta privinta statul acreditar. Reglementarea raporturilor interne, din ambasada, dintre membrii personalului diplomatic, si stabilirea si aplicarea de masuri in vederea rezolvarii problemelor aparute pe planul indeplinirii functiilor diplomatice si pe planul relatiilor interumane, de care depinde misiunea diplomatica, revine ministerului de externe al statului acreditar.
O norma a dreptului diplomatic stabileste ca, in principiu, agentii diplomatici sa fie cetateni a statului acreditant. Norma a fost formulata tinand seama de loialitatea pe care diplomatul o datoreaza statului acreditant. Totusi, o alta norma permite ca mai multe state sa desemneze ca ambasador aceeasi persoana pentru a indeplini misiuni diplomatice simultane in acelasi stat de resedinta. In cazul in care statul acreditant ar opta pentru desemnarea ca membru al personalului ambasadei a unui cetatean al statului acreditar sau a unui cetatean dintr-un alt stat, trebuie ca statul acreditar sa-si dea consimtamantul. Acest consimtamant poate fi retras oricand.
Statului acreditant ii revine obligatia de a instiinta statul acreditar despre desemnarea membrilor personalului diplomatic, despre sosirea lor si a familiilor lor la misiune, despre plecarea irevocabila a lor si a familiilor de la misiune, despre angajarea, sosirea in misiune, concedierea si plecarea din misiune a oamenilor de serviciu particulari. Trebuie ca statul acreditar sa fie instiintat si despre situatiile in care se produc modificari in componenta familiilor personalului misiunii.
Normele de drept diplomatic nu permit ca numarul membrilor personalului ambasadei sa depaseasca efectivul pe care statul acreditar il considera acceptabil. Nu se poate ca statul acreditant sa fie constrans sa constituie o misiune cu o componenta numerica insuficienta in raport cu sarcinile incredintate, dar statul acreditant este obligat sa ia in considerare si conditiile interne ale statului acreditar. Cele doua state pot, daca este necesar, sa incheie un acord explicit cu privire la efectivul misiunilor lor diplomatice.
Asupra incheierii prezentei in misiunea diplomatica a unui agent diplomatic decid fie statul acreditant, fie statul acreditar. Agentul diplomatic se afla in misiune pana cand autoritatile statului acreditant decid incetarea indeplinirii sarcinilor pe care i le-au incredintat si instiinteaza statul acreditar despre aceasta decizie.
Nu se poate ca agentul diplomatic sa mai fie prezent in misiune daca statul acreditar nu il recunoaste ca membru al misiunii. In orice moment, statul acreditar are dreptul sa decida ca unul dintre membrii personalului unei ambasade straine este inadmisibil. O asemenea decizie se poate adopta cat timp acel membru al personalului ambasadei straine se deplaseaza sa ajunga in misiune, precum si in timp ce se afla in misiune, pe teritoriul statului acreditar. Astfel, se poate ca un agent diplomatic sa fie declarat de statul acreditar persona non grata.
Se poate ca statul acreditar sa informeze statul acreditant despre oricare din membrii personalului tehnic-administrativ sau ai personalului de serviciu dintr-o ambasada straina ca este inacceptabil. Semnificatia declaratiei si a informarii este, in esenta, ca statul acreditar nu-i mai recunoaste calitatea de membru al misiunii diplomatice agentului diplomatic declarat persona non grata sau functionarului considerat inacceptabil. In consecinta, apare obligatia statului acreditant de a decide ca sarcinile incredintate celui declarat persona non grata sau considerat a fi inacceptabil inceteaza, daca nu a ajuns in misiune sau de a-l rechema din misiune.
In limbajul comun, i se spune ambasador oricarei persoane purtatoare de mesaj adresat strainatatii, oricarei persoane trimise in misiune in strainatate. Este considerata ambasador orice persoana care reprezinta in strainatate un domeniu de activitate din tara proprie sau din regiunea proprie: 'ambasador al sportului romanesc', 'ambasador al culturii orientale'.
Potrivit unei formulari mai precise, ambasadorul este reprezentantul oficial al unui stat pe langa alt stat. Actiunile ambasadorului si mesajele pe care el le transmite in forme foarte variate sunt percepute ca emanand nemijlocit de la seful statului acreditant.
Gradul diplomatic de ambasador este cel mai inalt in ierarhia diplomatica.
Rolul diplomatic de ambasador revine titularului unei misiuni diplomatice, indiferent de gradul diplomatic al persoanei careia i s-a atribuit acest rol si chiar indiferent daca persoana face parte din randul diplomatilor de cariera. Persoana avand rolul de ambasador poate fi seful ambasadei, detinatoare a rangului administrativ cel mai inalt din ambasada, seful unei misiuni diplomatice pe langa un for international, precum si seful unei misiuni ad hoc.
In conformitate cu principiul egalitatii suverane a statelor si in concordanta cu sensul major al regulilor de curtoazie, in dreptul diplomatic a fost consacrata, prin norma juridica, egalitatea dintre reprezentantii diplomatici, stabilindu-se ca, in afara de precadere si eticheta, nu se face nici o deosebire intre sefii de misiune in raport cu clasa lor.
Pentru stabilirea clasei sefilor de misiune este nevoie de acordul statului acreditant si al statului acreditar.
Statul acreditar are obligatia de a-l trata in acelasi mod, dupa aceleasi criterii, pe fiecare ambasador, asigurandu-i aceeasi procedura, la primire, ca si celorlalti.
Aceasta norma consolideaza regula de curtoazie potrivit careia ofensa adusa agentului diplomatic inseamna ofensa adusa celui/statului pe care il reprezinta si omagiul, gestul de curtoazie fata de agentul diplomatic se rasfrange asupra celui/statului reprezentat.
Ordinea de precadere a ambasadorilor acreditati in acelasi stat se stabileste in conformitate cu data si ora la care fiecare ambasador si-a asumat functia, mai precis cu data si ora la care si-a prezentat scrisorile de acreditare sau la care si-a notificat sosirea si a prezentat o copie a scrisorilor de acreditare la ministerul de externe al statului acreditar sau la un alt minister in legatura cu care s-a convenit anterior, ordinea de prezentare a scrisorilor de acreditare sau a copiei acestora fiind determinata de data si ora sosirii ambasadorului in statul de acreditare. Sunt state in care se accepta uzante speciale in privinta reprezentantului Sfantului Scaun.
In cadrul ambasadei, ambasadorul detine rolul primordial, ca rang si raspundere. El conduce ambasada.
In conformitate cu normele romanesti, seful misiunii diplomatice este 'reprezentant unic' al Romaniei pe langa statul acreditar.
In spiritul si litera dreptului diplomatic, seful de misiune diplomatica este distinct de misiunea diplomatica si nu trebuie sa fie confundat cu aceasta. Ambasadorul nu este ambasada. Persoanele se succed la indeplinirea misiunii, in timp ce institutia dureaza dincolo de succesiunea lor. Conditia esentiala a sefului de misiune este misiunea. Nu este cu putinta seful de misiune fara misiune.
Ambasada este cu putinta fara ambasador. Daca lipseste ambasadorul, ambasada o conduce insarcinatul cu afaceri a.i., care devine, provizoriu, sef de misiune, dupa instiintarea autoritatilor statului acreditar. Insarcinatul cu afaceri ad interim (a. i.) al ambasadei este membrul personalului ambasadei care ii tine locul ambasadorului, atunci cand ambasadorul lipseste.
Insarcinat cu afaceri a.i. al ambasadei poate fi unul dintre membrii personalului diplomatic al ambasadei si, numai daca nici unul dintre acestia nu se afla in statul acreditar si daca statul acreditar consimte, si unul dintre membrii personalului tehnic-administativ. Este nevoie de consimtamantul statului acreditar numai in cazul in care autoritatile statului acreditant sunt nevoite sa numeasca un membru al personalului tehnic-administrativ al ambasadei ca insarcinat cu afaceri a. i.
Spre deosebire de insarcinatul cu afaceri a.i. al ambasadei, caruia ii revine provizoriu (ad interim) pozitia de sef al ambasadei, insarcinatul cu afaceri al statului acreditant conduce ambasada in afara oricarui provizorat, ca titular (en pied - e.p. sau en titre - e.t.) al pozitiei de sef al ambasadei.
Persoanele care fac parte din personalul diplomatic al ambasadelor din acelasi stat acreditar alcatuiesc corpul diplomatic, institutie notorie, care functioneaza conform cutumei. Ministerul de externe al statului acreditar intocmeste si actualizeaza periodic Lista corpului diplomatic, tinand seama de sosirea in misiune a ambasadorilor, de prezentarile scrisorilor de acreditare si de notificarile primite de la ambasade. Inscrierea unei persoane pe Lista corpului diplomatic inseamna atestarea statutului diplomatic al acelei persoane in statul acreditar. Corpul diplomatic este o asociatie de persoane, avand ca obiectiv coordonarea conduitei in domenii de interes comun pentru ambasade si diplomati: ceremonii, curtoazie internationala, privilegii diplomatice, respectarea normelor de drept international. Demersurile pe care corpul diplomatic le intreprinde pe langa autoritatile statului acreditar acopera o gama larga de actiuni, de la transmiterea de felicitari, pana la formularea de proteste.
Corpului diplomatic i se incredinteaza si functii cu efecte care depasesc sfera relatiilor cu autoritatile statului acreditar. Aceasta asociatie a diplomatilor il are ca presedinte pe decanul corpului diplomatic. Aceasta demnitate ii revine diplomatului aflat pe prima treapta a ordinii de precadere intre membrii personalului diplomatic al ambasadelor din statul acreditar. Astfel, decan al corpului diplomatic poate fi ambasadorul cu vechimea cea mai mare in functie in statul acreditar unde ordinea de precadere a ambasadorilor se stabileste in conformitate cu data prezentarii scrisorilor de acreditare. Sunt state acreditare unde se practica acordarea primului loc in ordinea de precadere fie reprezentantului Sfantului Scaun, fie ambasadorului britanic (in state din Commonwealth), fie ambasadorului francez (in state francofone). Decanul corpului reprezinta corpul diplomatic cand autoritatile statului acreditar il convoaca pentru a participa la solemnitati sau pentru comunicari. El se poate adresa autoritatilor statului acreditar in numele corpului diplomatic, transmitand mesaje solemne sau formuland luari de pozitie indeosebi in domeniul relatiilor diplomatice, dar numai dupa consultarea corpului diplomatic si avand consimtamantul acestuia. Decanul corpului diplomatic isi indeplineste functiile specifice fara a fi catusi de putin lider al asociatiei.
Decanul corpului diplomatic primeste vizitele ambasadorilor care isi incep misiunea si pe ale celor care o incheie. El le prezinta ambasadorilor exigentele specifice statului acreditar in domeniul relatiilor diplomatice, in privinta privilegiilor, ceremoniilor, protocolului etc.
In cadrul corpului diplomatic, asociere a ansamblului membrilor personalului diplomatic al ambasadelor din statul acreditar, au loc si asocieri care reflecta relatiile politice, economice sau culturale dintre state. Astfel, s-au constituit si sunt foarte active asocierile diplomatilor din statele Uniunii Europene, care functioneaza ca grupuri care reproduc organizarea generala a UE, tinand cont de presedintia in exercitiu semestriala si promovand pozitiile si orientarile de politica externa comuna. Se asociaza pentru consultari si pentru demersuri politice comune si diplomatii din state participante la alte foruri internationale sau din state situate in aceeasi zona geografica.
Lista subiectelor pentru pregatirea in vederea evaluarii finale:
1. Structura personalului ambasadei
2. Constituirea personalului ambasadei
3. Ambasadorul
4. Clasele sefilor de misiune diplomatica permanenta
5. Corpul diplomatic
Test pentru autoevaluare:
1. Care propozitie este adevarata?
a. Statul acreditar nu este obligat sa accepte in componenta personalului ambasadelor straine orice fel de functionari.
b. Statul acreditar este obligat sa accepte in componenta personalului ambasadelor straine orice fel de functionari.
2. Insarcinatului cu afaceri a.i. al ambasadei ii revine:
a. pozitia de sef provizoriu al ambasadei;
a. conducerea ambasadei in afara oricarui provizorat, ca titular.
Rezolvarile testului de autoevaluare 1 a; 2a.