Documente noi - cercetari, esee, comentariu, compunere, document
Documente categorii

Obiectivele auditului

Obiectivele auditului


Sistemul informational economic, datorita functiilor sale, constituie principala sursa de informare pentru auditul financiar-contabil si in acelasi timp reprezinta unul din obiectivele principale ale acestuia.

Indiferent de metodele, mijloacele si tehnicile utilizate pentru prelucrarea datelor, auditul are sarcina sa urmareasca doua grupe de obiective:

realitatea, sinceritatea si integritatea informatiilor furnizate de catre evidenta economica;

realitatea, legalitatea, necesitatea si economicitatea operatiunilor economico-financiare consumate in evidenta, precum si integritatea patrimoniului agentului economic sau institutiei publice respective.



Urmarind aceste doua grupe de obiective, auditul financiar-contabil se poate confrunta cu urmatoarele situatii:

documentele si registrele contabile sunt corect intocmite, sunt tinute la zi, si respecta cerintele normelor legale si ale hotararilor consiliilor de administratie si cuprind numai operatiuni legale, reale si exacte;

neregulile constatate in intocmirea, circulatia si prelucrarea documentelor si in tinerea documentelor contabile au numai un caracter formal, cum ar fi: documentele contin corecturi neadmise, evidentele nu sunt tinute la zi, nu se respecta corespondenta dintre conturi, nu se asigura concordanta dintre evidenta operativa, contabilitatea analitica si contabilitatea sintetica etc. Aceste nereguli pot fi usor de remediat daca ele nu au favorizat proasta gestionare a patrimoniului, falsuri, sustrageri sau alte fenomene negative;

neregulile constatate in organizarea si conducerea contabilitatii determina, favorizeaza sau mascheaza cazurile de proasta gospodarire, evaziune fiscala, sustrageri, denaturarea rezultatelor etc.

Prin verificarea documentara se stabileste natura deficientelor si se impun masuri pentru prevenire si eliminarea lor si pentru sanctionarea celor vinovati. Dar, trebuie avut in vedere faptul ca uneori o evidenta "ireprotabila" sub aspectul formei poate contribui la "acoperirea" vremelnica a unor infractiuni sau a altor fapte ilicite. Acestea la randul lor, pot favoriza alte infractiuni sau reprezintt o etapa in producerea acestora.



Pentru a-si putea exprima opinia referitoare la asigurarea imaginii fidele prin intermediul situatilor financiare, auditorul este obligat sa se asigure ca au fost respectate urmatoarele criterii si obiective.


1.Criteriul exhaustivitatii si integritatii inregistrarilor


Acest criteriu cere ca toate operatiunile care au loc intr-o intreprindere sa fie reflectate in documente justificative corespunzatoare si sa fie inregistrate in contabilitate fara si fara ca unele din acestea sa fie contabilizate de mai multe ori.

Termenul de "operatii" cuprinde toate drepturile si activele intreprinderii cat si toate obligatiile si pasivele sale, si de o maniera generala, orice eveniment sau decizie care antreneaza o modificare a patrimoniului, situatiei financiaresau rezultatul financiar al intreprinderii respective.


Criteriul realitatii inregistrarilor


Toate informatiile cuprinse in conturile anuale trebuie sa fie justificabile si verificabile. Toate elementele patrimoniale reflectate in contabilitate trebuie sa fie in concordanta cu cele identificate fizic prin inventariere sau prin alte procedee. Toate veniturile si cheltuielile precum si activele si pasivele prezentate prin conturile anuale trebuie sa fie reale si sa priveasca intreprinderea.




Criteriul corectei inregistrari in contabilitate si a corectei prezentarii cu ajutorul conturilor anuale


Acest criteriu presupune respectarea urmatoarelor criterii sau subcriterii:

Criteriul perioadei corecte. Presupune respectarea principiului independentei exercitiului. Ca urmare, operatiunile trebuie inregistrate perioadele corespunzatoare, iar prin lucrarile de regularizare se asigura corecta delimitare in timp, pe perioada de gestiune a cheltuielilor si veniturilor prin: constituirea de provizioane, reluari de provizioane, repartizarea diferentelor de pret asupra cheltuielilor si asupra stocurilor, diferente de curs valutar aferente disponibilitatilor in devize, diferentele de conversie aferente creantelor si obligatiilor in valuta, cheltuieli si venituri inregistrate in avans care se "stocheaza" in bilant etc.



Criteriul evaluarii corecte.Presupune ca toate elementele patrimoniale si toate operatiunile economico-financiare sa fie evaluate in concordanta cu regulile si principiile contabilitatii. De asemenea, toate calculele care stau la baza inregistrarilor in contabilitate trebuie sa fie corecte.

Criteriul corectei imputari.Toate operatiunile economico-financiare trebuie inregistrate in conturi corespunzatoare cu respectarea corespondentei dintre conturi stabilita prin normele de aplicare a planului de conturi. Nerespectarea acestor corespondente poate sa contribuie la mascarea unor fraude, la compensari nelegale, la denaturarea unor posturi din bilant sau a unor indicatori, cum sunt imobilizarile, stocurile, cheltuielile, rezultatele exercitiului, obligatiile fiscale, cifra de afaceri etc.

Criteriul corectei intocmiri a bilantului contabil. Corecta inregistrare in contabilitate trebuie sa fie atestata cu ajutorul balantelor de verificare analitice si sintetice si cu ajutorul confruntarilor dintre evidenta operativa si contabilitate. Datele din contabilitate trebuie sa fie in concordanta cu realitatea faptica stabilita prin inventariere. Datele din contabilitatea curenta trebuie sa fie corect prelucrate si centralizate in documentele de sinteza contabila.