Documente noi - cercetari, esee, comentariu, compunere, document
Documente categorii

Contabilitatea rezultatelor

Contabilitatea rezultatelor


In mediul intern al intreprinderii, profitul sau pierderea se determina lunar sau chiar mai des deoarece managerii sunt interesati de urmarirea performantelor intreprinderii.

Datorita acestor necesitati, un obiectiv important al contabilitatii este determinarea profitului sau pierderii realizate de intreprindere si raportarea acestuia in situatiile financiare anuale (conturile anuale) ca o componenta distincta a acestora numit "Cont de profit sau pierdere". Modelele de prezentare a performantei realizate de intreprindere in aceste rapoarte sintetizeaza veniturile obtinute si cheltuielile efectuate de o intreprindere pe parcursul unui exercitiu financiar.

Notiunea de profit are mai multe semnificatii. Una dintre acestea consta in cresterea capitalurilor proprii, ca rezultat al operatiunilor economice ale perioadei de raportare. Ca urmare, vor fi incluse in categoria capitalurilor proprii:



atat rezultatul exercitiului, care figureaza ca sursa de finantare pana in momentul distribuirii pe diferite destinatii;

cat si rezultatul reportat, adica rezultatele exercitiilor precedente a caror repartizare a fost amanata prin hotararea AGA si care reprezinta de asemenea o sursa de finantare pana la luarea unei decizii de repartizare.

Rezultatul exercitiului, in contabilitate se stabileste lunar, cumulat de la inceputul anului. In acest sens, conturile de cheltuieli si conturile de venituri in care se inregistreaza, in functie de natura lor, cheltuielile, respectiv veniturile, se inchid provizoriu prin contul 121 "Profit sau pierdere", cont bifunctional (A/P).

Rezultatul definitiv se stabileste anual, cu ocazia inchiderii exercitiului financiar, si reprezinta soldul final al contului 121 "Profit sau pierdere".

Din punct de vedere contabil pentru a stabili rezultatul exercitiului se procedeaza la inchiderea conturilor de cheltuieli si venituri astfel:

a.Inchiderea conturilor de cheltuieli, pentru soldurile lor debitoare

121          rofit sau pierdere" = 601,....,686

b.Inchiderea conturilor de venituri, pentru soldurile lor creditoare

701,.......,786 = 121 "Profit sau pierdere"

In acest caz soldul contului 121 "Profit sau pierdere" poate fi:

creditor si evidentiaza profitul inainte de impozitare respectiv,

debitor si reflecta pierderea realizata.

Deoarece intreprinderile datoreaza bugetului de stat impozitul pe profit, care trebuie platit trimestrial (Lg 571/2003 privind codul fiscal cu completarile si modificarile ulterioare), in contabilitate, trimestrial apar cheltuielile cu impozitul pe profit (ct 691 pentru societati comerciale si 698 pentru microintreprinderi).

Conform legii mentionate anterior, cota de impozit este de 16% aplicata la profitul impozabil pentru societatile comerciale.

Profitul contabil Profitul impozabil

Profitul impozabil se calculeaza ca diferenta dintre veniturile realizate din orice sursa si cheltuielile efectuate in vederea realizarii de venituri, din care se scad veniturile neimpozabile si la care se adauga cheltuielile nedeductibile.


Profit impozabil = Rezultatul   - Venituri + Cheltuielile

contabil neimpozabile nedeductibile


Reflectarea in contabilitate a impozitului pe profit datorat trimestrial, se realizeaza astfel:

691 "Cheltuieli cu impozitul = 441 "Impozit pe

pe profit"profit/venit"

Dupa aceasta operatiune se va transfera soldul contului 691 "Cheltuieli cu impozitul pe profit" asupra contului 121 "Profit sau pierdere"

121 "Profit sau pierdere" = 691 "Cheltuieli cu impozitul

pe profit "

In urma celor aratate mai sus, la incheierea exercitiului, situatia in contul 121 "Profit sau pierdere" se prezinta astfel:



121 "Profit sau pierdere"


Cheltuielile cumulate pana la 31 decembrie, inclusiv cheltuielile cu impozitul pe profit.

Veniturile cumulate pana la 31 decembrie.

Sold debitor - Pierdere neta a exercitiului

Sold creditor - Profit net al exercitiului

Soldul creditor, profitul net al exercitiului, respectiv soldul debitor reprezentand pierderea neta a exercitiului, apare in bilant in structura capitalurilor proprii.

La inceputul exercitiului financiar contul 121 se inchide astfel:

- in cazul pierderii, acesta se va reporta la contul 117 "Rezultatul reportat".

117 "Rezultatul reportat" = 121 "Profit sau pierdere"


in cazul profitului, inregistrarea contabila folosita este:

121 "Profit sau pierdere"=          %

129 "Repartizarea profitului"

117 " Rezultatul reportat"

Se va utiliza contul 117 pentru evidentierea profitului exercitiului curent, amanat de la repartizare, pana la aprobarea destinatilor profitului de catre AGA.

Contul 129 "Repartizarea profitului" este un cont rectificativ de rezultate, cu functie de activ (A) si evidentiaza:

Pe debit repartizarile facute din beneficiile exercitiului curent la rezerva legala.

Se crediteaza pentru inchiderea in anul urmator dupa aprobarea situatilor financiare prin debitul contului 121 "Profit sau pierdere".

Soldul debitor reprezinta profitul repartizat aferent anului in curs.

Rezultatul reportat, reprezinta profitul nerepartizat, respectiv pierderea neacoperita si se evidentiaza cu ajutorul contului 117 "Rezultatul reportat", cont bifunctional (A/P).

Contul se crediteaza:

cu pierderile provenite din exercitiile precedente acoperite din prime de capital(104 "Prime de capital"= 117 "Rezultatul reportat")

cu pierderile provenite din exercitiile precedente acoperite din rezerve (106 "Rezerve" = 117 "Rezultatul reportat");

cu pierderile provenite din exercitiile precedente cu care se reduce capitalul social (1012 "Capital subscris varsat" = 117 "Rezultatul reportat");

profitul net al exercitiului curent realizat si nerepartizat

(121 "Profit sau pierdere " = 117 "Rezultatul reportat").

Contul se debiteaza

cu pierderile realizate in exercitiul recent incheiat transferata la pierderi reportate (117 "Rezultatul reportat" = 121 "Profit si pierdere");

cu profitul net al exercitilor precedente repartizat pe destinatii conform hotararii AGA:

la alte rezerve (117 "Rezultatul reportat" =106 "Rezerve" );

ca dividende (117 "Rezultatul reportat" = 457 "Dividende de plata");

pentru majorarea capitalului (117 "Rezultatul reportat" = 1012 "CSV")

ca varsaminte din profitul net al regiilor autonome datorate (117 "Rezultatul reportat" = 446 "Alte impozit, taxe si varsaminte asimilate").

Soldul debitor evidentiaza pierderea neacoperita, iar soldul creditor- profitul nerepartizat.

Concluzionand asupra celor prezentate in acest paragraf, rezulta:

profiturile realizate in exercitiul financiar de raportare si profiturile reportate sunt reflectate in sectiunea capitalurilor proprii din bilant ca si o majorare a acestora ,pe cand

pierderile exercitiului financiar de raportare si deficitul reportat sunt reflectate la capitalurile proprii din bilant, ca o diminuare a acestora.