Documente noi - cercetari, esee, comentariu, compunere, document
Documente categorii

TELEDETECTIA - definitii

1. Definitii


Termenul de "teledetectie" provine initial din limba engleza (de la engl. Remote sensing ce semnifica detectare de la distanta, de la departare ) si a fost introdus prima data in literatura, in Statele Unite ale Americii, la mijlocul anilor 50, in cadrul documentatiilor Administratiei Americane a Oceanelor (in prezent NOAA sau Administratia Oceanelor si Atmosferei). Autorul acestei definitii este cercetatoare E. Pruitt. In limba romana, termenul a patruns prin traducerea in franceza (fr. teledetection).

Cele mai simple aplicatii de teledetectie sunt legate de pilda, de sesizarea vizuala, de catre om a unui obiect, prin localizarea lui in spatiu, natura si caracteristicile lui fizice. Omul este un ,, sistem de senzori de teledetectie , capabil sa sesizeze obiectele de la distanta cu ajutorul analizorului vizual (imagini) sau al senzorilor din piele (caldura corpurilor).




TELEDETECTIA este domeniul tehnic care se ocupa cu detectarea, masurarea, inregistrarea si vizualizarea sub forma de imagini , a radiatiilor electromagnetice, emise de obiecte si fenomene de pe Pamant sau din Univers, de la distanta , fara a avea contact direct cu acestea. Partea finala a definitiei este menita sa precizeze cel mai bine sensul acestu domeniu tehnic. Figura 1, prezinta cel mai simplu aceasta caracteristica.

Teledetectia nu este o stiinta, ci un ansamblu de aplicatii ale fizicii si ingineriei, destinate obtinerii de imagini. Finalitatea acestui domeniu al tehnicii este imaginea de teledetectie, obtinuta prin diverse mijloace.


Teledetectia nu este o ramura a geografiei, dar ofera acesteia, la nivelul aplicatiilor fiecarei ramuri (geomorfologie, hidrologie, biogeografie, geografie umana etc.), o sursa de informatii de mare valoare. Caracterul obiectiv al imaginilor de teledetectie, depaseste cu mult ceea ce ofera harta sau planul in cercetarea mediului.


Teledetectia, indiferent de natura aplicatiilor, pasiva sau activa foloseste radiatiile electromagnetice pentru a obtine imaginile corpurilor, de la altitudine, din avion, satelit, balon, elicopter, deoarece in acest mod, imaginea se poate utiliza in obtinerea de harti si planuri, iar



interpretarea obiectelor este optima.







Fig. 1. Definitia teledetectiei, bazata pe captarea radiatiilor emise de corpuri prin metode pasive (stanga) si active (sistemul RADAR, ce emite microunde, dreapta). Sursa Universitatea din Omaha, Nebraska, SUA.