|
COMUNICAREA ORALA
Comunicarea, in sensul ei lingvistic, este un proces de transmitere a unui mesaj de la o sursa numita emitator, la un destinatar numit receptor, aceasta putand fi comunicare verbala scrisa sau orala. Aceasta, la randul ei poate fi : intrapersonala, cand emitatorul si receptorul nu sunt diferiti, interpersonala sau diadica daca presupune doi participanti, comunicare de grup, comunicare publica ce presupune un singur emitator si un grup receptor si comunicarea de masa in care emitatorul este institutionalizat si se adreseaza unor receptori necunoscuti. In textul de fata este prezenta comunicarea verbala orala de tip...deoarece textul decupat din .. integreaza un interviu / o conversatie / un dialog / o masa rotunda....
Ca orice situatie de comunicare orala se va caracteriza printr-o serie de trasaturi specifice cum ar fi :
Organizarea textuala pe baza de dialog, ca modalitate de expunere dominanta, integrand replicile colocutorilor structurate pe succesiunea intrebare.. raspuns..
Prezenta interlocutorilor in postura de emitator si receptor, cu diferenta fata de comunicarea scrisa ca, in acest caz, fiecare dintre cei doi devin ŕ tour de rôle, emitator, respectiv receptor. Astfel, daca initial.este emitator, ulterior si.are aceasta calitate.
Prezenta unui sistem de paragrafeme specifice acestui tip de comunicare : --, ?, !, :, ( ), ..., [[
Activarea functiei conative, cea care presupune centrarea mesajului spre destinatar, demonstrata prin sistemul verbal si pronominal al persoanei a doua...
Prezenta unor elemente care tin de comunicarea nonverbala si vizeaza sistemul de gesteme .. si sistemul de mimeme...
Activarea functiei emotive, cea care presupune exprimarea unei atitudini a emitatorului in raport cu aspectele discutate, in cadrul acestui text, fiind evidentiata trairea / sentimentul . de . fata de . al .prin structuri ca..
Prezenta unor elemente care tin de comunicarea paraverbala vizand debitul verbal.tonul.ritmul. intonatia.accentul..
Prezenta unui regizor textual care fixeaza cadrul desfasurarii discutiei si-si face simtita prezenta prin propozitiile incidente.
Structurarea textuala a discursului reprodus prin precedarea sau succedarea fiecarei replici de antroponimul colocutorului ...
Spre deosebire de comunicarea scrisa, canalul aici este aerul, fluxul sonor al cuvintelor - desigur intratextual. La nivel metatextual, evident ca acesta este tot foaia scrisa, receptorul fiind orice potential lector al fragmentului.
Prezenta unor elemente de oralitate, conditie sine qua non a comunicarii orale...
Ca orice situatie ce comunicare, presupune si elemente tipice :