Documente noi - cercetari, esee, comentariu, compunere, document
Documente categorii

COMUNICARE PROFESIONALA

COMUNICARE PROFESIONALA

I. Locul modulului in cadrul planului de invatamant

Modulul COMUNICARE PROFESIONALA reprezinta un modul de pregatire de specialitate, pentru calificarea Administrator retele locale si de comunicatii si se va parcurge in anul I al scolii postliceale. Modulul are alocate 48 de ore repartizate cate 1,5 ore pe saptamana, pe durata intregului an (32 de saptamani).

Calificarea de nivel 3 avansat, Administrator retele locale si de comunicatii va putea fi obtinuta de absolventii liceului, indiferent de profilul acestuia. Acest modul este constituit dintr-o unitate de competenta pentru abilitati cheie si va fi parcurs la toate calificarile de nivel 3 avansat si va dezvolta abilitati cheie elevilor ce doresc o asemenea calificare.

Prin parcurgerea programei scolare se asigura dobandirea competentelor descrise in Standardul de pregatire profesionala, documente care stau la baza Sistemului national de calificari profesionale. Programa scolara se va utiliza impreuna cu Standardul de pregatire profesionala specific calificarii.

Lista unitatilor de competenta relevante pentru modul:



Comunicare profesionala                              1 credit

II. Tabelul de corelare a competentelor si continuturilor

Nr. crt.

Unitate de competenta

Competente

Continuturi

1.

Comunicare profesionala

C. 1. Elaboreaza strategii pentru o comunicare eficienta.

C. 2. Aplica tehnici de comunicare orala.

C. 3. Realizeaza si prezinta un raport complex.

1.    Scopul comunicarii: primirea si transmiterea informatiilor, intretinerea unor discutii, prezentarea unor informatii.

2.     Surse de informatii: informatii interne si externe, buletine informative, manuale, seminarii, rapoarte, procese verbale, publicatii de specialitate, internet, discutii, statistici, documentatie specifica, mass-media.

3.    Metode de comunicare adecvate: scrise, verbale, audio, informatizate.

4.     Metode de verificare a eficientei comunicarii: obtinerea feedback-ului, documentatii intocmite corect.



5. Strategii de ascultare in functie de situatie, ocazie, subiectul in cauza, vorbitor, metode de ascultare.

6. Sustinere: in situatii formale sau informale in functie de numarul de vorbitori, prin modulatia vocii, prin alegerea tonului si a vocabularului, prin structura, prin comunicare non verbala, prin articulare.

7. Argumentare prin idei clare, relevante, concise, persuasive, adaptate contextului si interlocutorului.

8.Facilitarea comunicarii eficiente prin: acceptarea de opinii diferite, incurajarea discutiei, asigurarea posibilitatii de exprimare, oferirea feed-back-ului, stimularea creativitatii, incadrarea in timp, viteza vorbirii, adaptarea comunicarii la nivelul de intelegere al auditorului, folosirea unui suport specific.

9. Informatii selectate in functie de complexitatea temei, publicul tinta, relevanta.

10. Continutul si structura raportului in functie de: tipul informatiei, succesiunea logica, suportul

( grafica, standardul de prezentare, formatul)

11. Raport formal elaborat: document coerent, bine structurat, adecvat scopului propus.

III. Conditii de aplicare didactica si de evaluare


Parcurgerea continuturilor se va face in ordinea prezentata in tabelul de corelare a competentelor si continuturilor, dar abordarea acestora trebuie sa fie flexibila, diferentiata tinand cont de nivelul initial de pregatire.

Modulul COMUNICARE PROFESIONALA poate fi parcurs independent. Continuturile se vor exemplifica in functie de domeniul profesional, respectiv strategiile pentru o comunicare eficienta, tehnicile de comunicare orala si realizarea unui raport formal se vor exersa si vor corespunde domeniului profesional. Dezvoltarea competentelor individuale vizate prin Standardul de pregatire profesionala se va realiza prin exemplificare pe domeniul profesional respectiv.

In elaborarea strategiei didactice, profesorii va trebui sa tina seama de urmatoarele principii moderne ale educatiei:

- elevii invata cel mai bine atunci cand invatarea raspunde nevoilor lor;

- elevii au stiluri diferite de invatare;

- elevii participa cu cunostintele lor dobandite anterior la procesul de invatare;

- elevii au nevoie de timp acordat special pentru asocierea informatiilor vechi cu cele noi si pentru ordonarea lor.

Evaluarea trebuie sa fie corelata cu criteriile de performanta si cu tipul probelor de evaluare care sunt precizate in Standardul de pregatire profesionala. Se evalueaza numai competentele din acest modul, evaluarea altor competente nefiind relevanta. O competenta se evalueaza o singura data. Demonstrarea unei alte abilitati in afara celor din competentele specificate este lipsita de semnificatie in cadrul evaluarii. Elevii trebuie evaluati numai in ceea ce priveste dobandirea competentelor specificate in cadrul acestul modul.

Evaluarea probelor implica semnatura evaluatorului de fiecare data cand s-a demonstrat realizarea sarcinii. Evaluarea se considera incheiata cu succes cand s-au obtinut toate semnaturile, care atesta dobandirea competentei.

Se recomanda adaptarea programei la elevii cu nevoi speciale, prin fise individualizate.

IV. Sugestii metodologice

Profesorul are libertatea de a decide asupra numarului de ore alocat fiecarei teme in functie de: dificultatea temei, volumul si nivelul de cunostinte anterioare, dotarea cu material didactic, ritmul de intelegere si asimilarea cunostiintelor si formarea deprinderilor pentru membrii grupului de elevi instruiti.

Nivelul de pregatire teoretica este realizat corespunzator, daca sunt indeplinite criteriile de performanta ce pot fi atinse numai daca in procesul de invatamant sunt asigurate conditiile de aplicabilitate descrise in standard.

Locul de desfasurare a activitatilor de invatare  se recomanda a fi cabinete cu o buna dotare materiala si cu softul corespunzator pentru colectarea si procesarea informatiilor si redactarea rapoartelor formale. Invatarea prin activitatea de aplicatii practice de tehnoredactare la computer are importanta deosebita in realizarea corespunzatoare a competentelor de comunicare pentru viitorii tehnicieni devize si masuratori in constructii.

Pentru realizarea competentelor pot fi derulate diverse activitati de invatare: documentare cu ajutorul internetului, vizionari de casete video si CD-uri, vizite de documentare la agentii economici, proiecte, publicatii de specialitate, discutii, statistici, informare prin mass-media, teste de evaluare prin care elevii demonstreaza ca sunt capabili sa atinga competentele din cadrul modulului.