Documente noi - cercetari, esee, comentariu, compunere, document
Documente categorii

Particularitatile reproductiei albinelor

PARTICULARITATILE REPRODUCTIEI ALBINELOR


Albinele lucratoare si matca provin din oua fecundate, iar trantorii din oua nefecundate (prin partenogeneza).

Ovogeneza are loc in ovariole. Oul se dezvolta pe seama trofocitelor (celule nutritive); in final trofocitele se micsoreaza, iar celulele foliculare se micsoreaza si se transforma in membrana oului.

Oul are lungimea de 1,5-1,66 mm, este alb, cilindric si usor incovoiat, are diametrul de 0,5 mm, iar la unul din capete este mai gros.

Spermatozoizii se formeaza in tuburile spermatogene ale trantorilor; au aspect filamentos, sunt foarte mobili si rezistenti la conditiile nefavorabile de mediu.

Imperecherea matcilor se face in afara stupului, in plin zbor, la inaltimea de 10-20 m. Zborul de imperechere are loc dupa 6-10 zile de la iesirea matcii din celula, la inceputul dupa amiezii, pe timp frumos. Matca zboara aproximativ la 2 km distanta sau chiar mai mult, unde este ajunsa de trantori, care au o vedere excelenta si un miros foarte dezvoltat. Matca se imperecheaza in zbor cu 7-8 trantori (chiar si cu 15 trantori).



Spermatozoizii in numar de 8-10 milioane, sunt depozitati in spermateca. In acelasi timp se dezvolta si ovarele. Matca depune oua fecundate dupa 2-3 zile de la zborul de imperechere, cate 1500-2500 pe zi. Odata cu oul sunt depusi si spermatozoizii, si in primele 4 ore se desfasoara fecundarea. Spermatozoizii apartin unor trantori diferiti de cei din colonie; de aceea, albinele lucratoare nu sunt surori decat in proportie foarte redusa.

In celulele mai mari, de trantor, matca depune oua nefecundate.

Metamorfoza. Oul este lipit cu capatul mai subtire de fundul celulei si ramane in pozitie verticala. Dupa trei zile se produce ecloziunea. Inainte de ecloziune albinele tinere depun laptisor in jurul lui, care contribuie la inmuierea corionului.

In primele trei zile larvele sunt hranite de "albinele-doici" cu laptisor de matca.

Din ziua a patra, larvele de albine si trantorii sunt hranite cu amestec de miere si polen.

Stadiul larvar este de 5 zile la matca, 6 zile la albine si 7 zile la trantor.

In timpul acestui stadiu ele naparlesc de 4 ori, iar invelisurile detasate adera de fundul celulei. In acest timp larvele sunt hranite permanent de catre albine doici.

Dupa stadiul larvar albinele nu mai hranesc larva si capacesc celula cu un capacel de ceara si pastura. Dupa capacire, larva isi tese gogoasa, naparleste si trece in stadiul de nimfa, care pierde 50% din masa corporala. Stadiul de nimfa dureaza 12 zile la albina lucratoare, 8 zile pentru matca si 14 zile la trantor.

Metamorfoza completa dureaza, deci, 21 de zile la albina lucratoare, 16 zile pentru matca si 24 zile la trantori. Intre stadiile de ou-nimfa acestea naparlesc de 5 ori.

Puietul se dezvolta normal daca temperatura in cuib este de 34-360C.




Tabel nr.1


Durata stadiilor de dezvoltare (in zile) la cele trei tipuri de indivizi


Stadiul de dezvoltare

Matca

Albine lucratoare

Trantori

Ou

3

3

3

Larva

5

6

7

Prenimfa-nimfa

8

12

14

Total

16

21

24