Documente noi - cercetari, esee, comentariu, compunere, document
Documente categorii

Psihodiagnostic

Psihodiagnostic

SOUND (test putenic, valid)

SOUNDNESS (pare a fi puternic dar nu este)

- Factori care se refera la varsta subiectilor; ii avem in vedere pe cei cu un nivel de varsta foarte mic sau care se afla la inceputul dezvoltarii ontologice si care se caracterizeaza printr-un ritm extrem de accentuat al schimbarilor, recuperarilor, compensarilor, si toate ne obliga pe noi, psihodiagnosticienii, sa privim cu multa precautie rezultatele obtinute in urma aplicarii unor teste. Folosim instrmente cu caracteristici spaciale. Ex: scalele de devoltare si testele tip screening (triere, selectare).

In cursul dezvoltarii ontogenezei, exista unele perioade, de ex adolescenta sau varstele inaintate (menopauza sau andropauza) in care frecventa transformarilor si a unor dezorganizari psihice e foarte mare.



Rezultatele aplicarii unor teste psihodiagostice nu au puterea de a evidentia diferite aspecte etiologice ale unor fenomene psihice si mai ales ale unor cazuri de dezorganizare psihica. In asemenea cazuri este necesar sa cunoastem tipurile de influente perturbatoare exercita dinspre mediul social (mediile de apartenenta) - > grupul familial; putem intalni un climat familial dezorganizat, hiperautoritar, hiperpermisiv, carentat moral si afectiv. (o trauma psihica nerezolvata la timp se somatizeaza).

- Mediul de viata, tipurile de solicitari, programe de dezvoltare pot sa conduca la o dezvoltare armonioasa a persoanei pot sa duca la aparitia unor dizarmonii - ramanerii in urma pe linia maturizarii socio-afective, achizitionarii limbajului, deprinderilor de relationare interpersonala.

Continut:

Cand psihologul foloseste diferite teste el nu masoara direct caracteristica si trasatura psihica, desi fiecare dintre acestia isi propun ca obiective masurarea lor. Fiecare test este un simulator al unor situatii reale care pot "masura" capacitatile, deprinderile, insusirile psihice ale subiectilor.

In cazul unor handicapuri (mentale, senzoriale, motorii, s.a) apare marea dificultate a diagnosticarilor datorita unor dificultati de intelegere

Incapacitatea de cooperare si relationare cu cel care aplica testul. In ultimul timp au fost elaborate instrumente speciale pentru ei, limitandu-se foarte mult dificultatile intampinate in utilizarea unor instrumente nedestinate special lor.


Testul psihologic si echipamentul sau (kit-ul)

Precizari prealabile:

1.              termenul de test este legat in primul rand de termenul de diagnostic psihic

2.              termenul de test a capatat o extinderre foarte mare si in alte domenii, inclusiv cele tehnice, cu sensul mai mult de a verifica. In domeniul psiho-educational sunt testele de evaluare ce pot fi: standardizate sau mai putin standardizate.

Intrebare: Ce este un test psihologic? Avem foarte multe definitii

Pierre Pichot: testele - "instrumente de lucru standardizate, servind drept stimuli pentr un comportament care la randul lui poate fi evaluat prin compararea statistica cu comportamentele altor subiecti in aceesi situatie"



Paul Oleron: testul - "un instrument fundamental al psihologiei aplicate ce se caracterizeaza prin posibilitatea de a examina numarul indivizilor in situatii uniformizate".

Andre Rey: testele - "procedee standardizate constituite astfel incat sa provoace la subiectii investigati reactii inregistrabile, iar materialul obtinut se estimeaza prin referinta la valoarea etalon"

Cronbach - testul - "o procedura sistematica utilizata cu scopul compararii comportamentelor cu 2 sau mai multe persoane ori a studiului comparativ a unei persoane individuale"

Mariana Rosca: - "o proba/o serie de probe construite in scopul stabilirii prezentei/absentei unui aspect psihic, a particularitatilor de manifestare a comportamentelor/ a gradului de dezvoltare psihica"

Grand Dic. De la Psychology (1994): "o proba utilizata mai ales in psihologia logica diferentiala ce permite descrierea comportamentului unui subiect intr-o situatie definita precis prin raportarea la comportamentul unui grup precis de subiecti lasat in aceiasi situatie standard. Descrierile se fac de obicei in forma numerica".

Anne Anastasi - Psychologycal testing:

"Testul psihologic e o masura obiectiva si standardizata a unui esantion de comportament".

Obiectiva pe de o parte pt ca admnistrarea, cotarea si interpretarea scorurilor sunt considerate a fi obiective in masura in care ele sunt independente in raport cu judecatile subiective ale examinatorului. Toate cerintele si exigentele privind aplicarea + scoarea si interpretarea trebuie obligatoriu incluse in manualul testului, sursa principala de informare fiind carcterul psihometric si modul de standardizare a testului. Stabilirea gradului de dificultate a itemilor luati separat/a testului in intregime se bazeaza pe proceduri empirice (obiective si nu pe nivele de apreciere a celui/celor care constriuesc un anumit test).

Masura standardizata presupune uniformitatea procedurii atat in administrare cat si in cotarea si evaluarea rapunsurilor.

Regula: pentru ca scorurile diferitelor persoane sa poata fi comparabile conditiilor de testare trebuie sa fie celeasi pt toti S. In vederea asigurarii acestei uniformizari, in cadrul manualului testului sunt precizate directiile de aplicare referitoare la aspecte: materialele folosite; instructajul; demonstratiile preliminare; modalitatile de raspuns la unele intrebari ale subiectilor; orice alte detalii privind situatia de testare.



Alt pas in standardizare: stabilirea normelor kre reprezinta etaloane. La acestea raportam rezultatele obtinute. Ceea ce se obtine - "scor brut" - acesta, in functie de specificul testului, poate exprima fie nr corect de itemi, fie timpul, fie nr erorilor. Acest scor brut privit in sine nu ne ofera foarte multa informatie daca nu il raportam la norme.

Exemplu: la un test de inteligenta tip X, S a - > 60, la testul Z obtine 50. Care e mai buna dintre pozitiile ocupate?

La testul de inteligenta X media = 110;deviatia stand.=10

La testul de inteligenta Z m = 40; D = 10

Kit-ul testul cuprinde:

Testul propriu-zis, avand k material de lucru nr,cuv, figuri, imagini, desene, intrebari, etc. Instructajul si exemplele folosite pt familiarizarea cu cerintele testului; exemple folosite chiar daca sunt extrem de usoare, avand rolul de a familiariza subiectii in ceea ce priveste principiul de construire al itemilor.

Materiale auxiliare: manualul testului; manualul tehnic in kre se prezinta obiectivele (ce urmareste sa masoare testul); autorul/autorii; reviziile la care a fost supus; alte aspecte privind istoricul testului; cui se adreseaza (ce categ. socioprofesionala, varsta,sex etc); caracteristicile esantionului pe kre a fost etalonat testul; valoarea coef de fidelitate si procedurile de calcul folosite pt determinarea valorii acestui coef; sunt mai multe proceduri - test-retest; impartirea in 2 a testului (split-half); forma alternanta, etc.; valoarea coef de validitate, respectiv procedurile de calcul a valorii acestui coef. In cazul validitatii privitoare la criteriu, trebuie mentionat criteriul; instructiuni de aplicare+precizarea perioadei lor de timp pt aplicarea acelor subcomponente ce trebuie aplicate contracronometru; instructiuni privitoare la cotarea rezultatelor (ex:pe baza de puncte), tipul de bonificatii acordate in caz de rezolvare corecta si mai rapida, tipurile de penalizari in caz de eroare (neincadrare in timp); normele/etaloanele la kre se raporteaza raspunsurile unui subiect

Partea materiala a testului - mai frecventa in cazul testelor aparate si a unor subteste de performanta incluse in baterii (de intelig/de aptitudini); foi de raspuns standardizate construite special pentru a usura inregistrarea raspunsurilor si cotarea, scorarea si interpretarea lor (la anumite teste grilele de rasp construite special si care ajuta subiectii pentru a inregistra mai usor raspunsurile)




Caracterisitici psihometrice ale testelor


Cele mai importante:

fidelitatea (reliability)

validitatea

finetea discriminativa/sensibilitatea

In esenta acestea sunt insusirile testelor kre asigura un inalt grad de precizie si rigoare activitatii de evaluare a psihologiei umane. Pentru cei mai multi autori, aceste calitati metrologice ale testelor sunt conditii "sine qua non" pentru o activitate psihodiagnostica. Ele trebuie sa fie asigurate inca din fazele de construire a testelor pentru a se asigura inca de la inceput un inalt nivel de credibilitate (putem stabili pornind de la valorile 1 si 2 inscrise in manual; ca tendinta cu cat val se apropie mai mult de 1, cu atat nivelul de incredere acordat e mai mare, desi in rap cu acelasi test niciodata val 2 nu va fi mai mica decat val 1)

Aceste calitati metrologice sunt masurabile si evaluabile. Informatia privind aceste calitati trebuie sa fie in manualul testului fara a exista tendinta de publicitate - interzisa in codul deontologic.


Fidelitatea - se refera la consistenta scorurilor obtinute de acelasi subiect cand e reexaminat cu acelasi instrument in diferite ocazii sau cu diferite seturi de itemi echivalenti

Vizeaza constanta testului, capacitatea lui de a oferi o aceeasi informatie, dar in momente dif de timp.

Permite calcularea erorii de masurare a unui singur scor, in baza careia putem anticipa intinderea fluctuatiei ce poate aparea la un singur scor individual k rezultat al factorului sansa.

In sens foarte larg indica masura in kre diferentele dintre S sunt atribuite diferentelor reale privind caracteristicile psihice luate in considerare/erorilor sansei. Adica dpdv tehnic masurarea fidelitatii ne perminte sa estimam ce proportie din varianta totala a scorurilor testului o constituie varianta erorii. Orice conditie irelevanta  pentru scorul testului se constituie automat intr-una din sursele variantei erorii.

Cand cei ce aplica testul conform manualului incearca sa mentina uniforme conditiile testarii controland factorii ambientali, instructajul etc., ei de fapt se straduiesc sa reduca cat mai mult varianta erorii si sa faca cat mai sigure scorurile S.


biologie

botanica






Upload!

Trimite cercetarea ta!
Trimite si tu un document!
NU trimiteti referate, proiecte sau alte forme de lucrari stiintifice, lucrari pentru examenele de evaluare pe parcursul anilor de studiu, precum si lucrari de finalizare a studiilor universitare de licenta, masterat si/sau de doctorat. Aceste documente nu vor fi publicate.