|
Functiile psihodiagnosticului
Identificarea a 3 nivele de organizare a stiintelor psihologice
I. Nivel general
II. Nivelul disciplinelor aplicative
III. Nivelul metodologiei de investigare si asistenta psihologica
I. Nivelul general cuprinde psihologia generala si psihologia sociala
II. Psihologia scolara, psihologia muncii, militara, a sportului, medicala, judiciara, etc.
III. Psihologia experimentala, psihodiagnoza, consilierea psihologica, psihoterapia, etc.
Functiile psihodiagnozei:
notiunea de psihodiagnostic - 2 unchiuri: - sens mai restrans: aplicarea instrumentelor psihodiagnostice in vederea masurarii unor trasaturi
-sens mai larg: actiunea stiintifica, complexa, ce respecta in mod riguros o serie de exigente de ordin metodologic si tehnologic
obiectivitatea informatiilor cu ajutorul testelor este necesara aplicarii unor strategii investigative - folosirea altor metode: observatia, anamneza, analizarea produselor activitatii;
nu intotdeauna rezultatul obtinut in urma aplicarii unor teste coincide cu imaginea pe care o au subiectii in raport cu sine si imaginea pe care subiectii o au in raport cu alte persoane/grupuri
cand aplicam un test vizam anumite aspecte ale realitatii psihocomportamentale a unui subiect. In timpul testarii si dupa, intra in functiune si alte variabile, de ex imaginea de sine, imaginea de sine atribuita altei persoane (asteptarile/expectatiile lui fata de alte persoane), imaginea de sine a altora ( ce cred efectiv aceste persoane din afara in raport cu anumite trasaturi).
Din punct de vedere teoretic intre imaginea de sine si realitatea psiho.. Is = RΨc; Is > RΨc; Is < RΨc; la fel si imaginea de sine atribuita.
asemenea variabile pot interveni ca variabile necontrolabile ce pot afecta in mare masura rezultatele unor actiuni de masurare psihologica.
Principalele functii ale psihodiagnosticului
Cerinte si exigente adresate psihodiagnosticului in vederea asigurarii unui nivel cat mai inalt de credibilitate a informatiei colectate.
Categorii: a) cerinte si exigente referitoare la ansamblul factorilor ce pot influenta dezvoltarea si evolutia psihica
b) cerinte referitoare la unele aspecte de continut ale dezvoltarii psihice.
Unul dintre obiectivele cele mai importante ale psihodiagnosticului este conturarea unui prognostic; anticiparea conduitei subiectului intr-o situatie viitoare - > 2 momente: T1 (aplicarea testului) si T2 (aplicarea altor instrumente si metode in baza carora se verifica prognosticul din T1). Distanta T1 - T2 poate fi mai mai mare sau mai mica - > viata psihica isi desfasoara cursul deci pot interveni o multime de factori ce pot influenta in bine/rau aceasta dezvoltare psihica.
T1 = rezultatele testelor se numesc predictori
T2 = rezultatele testelor se numesc criteriu
Intre ele pot inteveni mai multe variabile ce pot fi privite din perspectiva psihodiagnosticianului, fie ca variabile controlabile, fie ca variabile necontrolabile.
Exista 2 tendinte:
cu cat frecventa variabilelor controlabile e mai mare, cu atat e mai mare valoare coeficientului de corelatie dintre predictori si criteriu
cu cat frecventa variabilelor necontrolabile e mai mare, cu atat e mai mica valoarea coeficientului de corelatie dintre predictori si criteriu.
Concluzie: valoarea, fie diagnostica, fie prognostica, a psihodiagnosticului trebuie sa fie cat mai mult relativizata.
a)
1. Relativizarea valorilor predictive a rezultatelor obtinute la teste datorita specificului procesului de dezvoltare si evolutiei psihologice. Acest proces (extrem de complex) presupune parcurgerea mai multor stadii si treceri de la stari de organzare si echilibrare la stari de dezorganizare si dezechilibrare.
2.Relativizarea valorilor rezultate pentru ca prin testare se ignora unul dintre cele mai importante principii metodologice ale psihologiei: "totul este legat de tot" - principiul subsitemelor din cadrul SPU; masuram doar o componenta a sitemului facand in mod intentionat abstractie de influentele exercitate din partea altor subcomponente
3. Testele, mai ales cele de performanta - vor sa masoare capacitatile subsistemelor; ele nu au puterea de a surprinde daca aceste capacitati sunt constiente sau inconstiente, lasate de subiect sa se manifeste in stare pura.