Documente noi - cercetari, esee, comentariu, compunere, document
Documente categorii

Tratamente naturiste

1. Spala-te pe fata cu apa minerala rece ca gheata.



2. dizolva o tableta de Aspirina C in apa si pulveri¬zeaza solutia pe par. Acidul salicilic va elimina surplusul de sebum si-i va da stralucire si volum.
3. Amesteca o parte otet si doua parti apa minerala pentru a clati parul uscat. Lasa combinatia de lichide in parul tau inainte de a spala cu sampon.

Bicarbonatul de sodiu minimizeaza porii pune-ti in palma 2 lingurite de bicarbonat de sodiu. Adauga cateva picaturi de apa pana se formeaza o pasta si aplic-o pe fata cu miscari blande, circulare. Nu freca: fa miscari circulare. Fa acest lucru aproximativ 30 de secunde.

Tratament pentru ten uscat
Daca aveti tenul uscat, splati-l in fiecare seara cu ceai de musetel.
Tratament pentru ten gras
masca: 1-2 cartofi dati prin razatoarea mica, storsi. In sucul ramas puneti cateva picaturi de lamaie. Amidonul din cartof reduce surplusul de grasime de pe fata, iar sucul fiind astrigent va inchide porii. Spalati tenul cu apa minerala.
Masca de plante
Puneti intr-un kilogram de apa tei, musetel, menta si soc. Din care faceti ceai. Strecurati, lasati sa se raceasca si peste plantele fierte ramase in strecuratoare si puse intr-un vas de portelan, adaugati un galbenus de ou, zeama de la un morcov ras si putina drojdie de bere. Framantati totul bine si aplicati pe fata sub forma de masca cu care stati 30-40 de minute. Dati usor plantele de pe fata si spalati-va cu ceaiul ramas de la fierberea plantelor.
Tratament pentru cearcane
Compresele reci cu ceai de tei, in timp, va scapa de cearcane, iar ochii se odihnesc. Iar daca dati pe sprancene cu ulei de nuca, ele devin lucioase, aratoase si nu mai aveti nevoie sa folosit creionul dermatograf.
Scapati de paloarea oboselii
Merele rase prin razatoare mica si aplicate pe ten si decolteu va scapa de paloarea oboselii, fac ca tenul dumneavoastra sa devina rozaliu, placut si stralucitor.
sfaturi pentru tenul normal:
Masca din drojdie de bere se face prin dizolvarea unei linguri de drojdie intr-o lingura de lapte. Se amesteca bine cu o lingurita de miere si una de lapte praf. Se tine pe fata aproximativ 10 minute si se clateste cu apa rece. Tenul mixt
o crema pe baza de iaurt si miere. Se intinde pe toata fata si se lasa sa actioneze aproximativ 15 minute si apoi se clateste din abundenta.
Tenul gras
lotiuni si masti preparate din:- suc proaspat facut din castraveti - zeama de lamaie- mar ras amestecat cu crema de curatare a fetei.- albus de ou: un albus se bate spuma si se amesteca bine cu o lingurita de plante medicinale taiate marunt (de preferat tei); se adauga si putina zeama de lamaie
- masca pe baza de citrice: zeama de la grapefrut, portocala si lamaie amestecata cu miere.
Tenul uscat banana amestecata cu putina miere. Se formeaza o compozitie care trebuie sa o tii pe fata timp de 15 minute.



Tratamentul cu argila amesteci pudra de argila cu diferite sucuri de fructe, legume, iaurt, lapte, miere, ulei de masline sau galbenus de ou.

Ten gras

combina pudra de argila cu sucuri naturale astringente. De exemplu, sunt recomandate sucurile obtinute din rosii, castraveti, portocale, lamai.

Ten normal

argila se amesteca cu ingrediente cu efect hidratant si nutritiv precum sucurile de morcovi, telina, pepeni, piersici, lapte, smantana, ulei de masline, galbenus de ou, miere.

Ten uscat

Sunt recomandate mastile cu argila si ulei de masline. Daca vrei, poti adauga telina, lapte, smantana sau miere.

Argila pentru tratarea acneei

-amestec din pudra de argila cu apa plata. Mastile pe baza de argila se aplica pe fata, gat si decolteu, se lasa sa actioneze 20-30 de minute.

-argila este combinata cu suc de castravete sau cu orice alt suc de legume sau fructe.

-O masca din argila, ulei de masline si galbenus de ou

-argila cu miere si propolis .

Masca pe fata pentru ten gras
- flori de musetel, flori de lavantica, coada racului, rachitan si amidon.- se iua 3 lingurite de plante si lingurite amidon, se pun intr-un mojar, capsula sau farfurie de portelan si se amesteca bine. Dupa omogenizare se adauga, putin cate putin , apa incalzita la 40 grade, pana se obtine o pasta consistenta care se aplica pe fata.

Tratamente naturiste pentru acnee - secretele unui ten curat

Aloe vera reduce secretia de sebum si previne aparitia cosurilor. Aplicati gelul direct pe cosuri.

Castravele -Puteti taia felii castravetele si sa le aplicati pe cosuri. Puteti amesteca castravetele cu laptuca si morcov pentru a va face o masca.

Sucul proaspat de lamaie - Curatati-va tenul cu suc de lamaie, iar apoi clatiti-va cu apa curata. De asemenea, puteti folosi caise proaspete.

iaurt si tarate. Amestecati-le pana obtineti o pasta omogena, iar apoi aplicati amestecul pe intreaga fata. Taratele curata profund tenul.

Tratamente naturiste cu BANANA
masca din una, doua sau mai multe banane, (bine coapte). Fructele se strivesc cu degetele pana devin o pasta care se intinde bine pe fata. Dupa 30-60 de minute se inlatura si se spala cu apa de ploaie fara a utiliza sapunul.
Tratamente naturiste cu CAIS
se curata de coaja, se scoate samburele si se piseaza pana se obtine o pasta ; se amesteca cu smantana si se aplica pe fata.

Tratamente naturiste cu CASTRAVETE
a) suc obtinut prin storcatorul de fruc'te sau prin stoarcere in tifon dupa ce castravetii se dau prin masina de tocat carne ; sucul se aplica pe fata cu ajutorul unui tampon de vata, apoi se pun comprese pentru 20 de minute folosind un tifon ; sucul de castraveti hidrateaza si catifeleaza pielea ;
b) la 250 ml suc de castraveti se adauga o lingura de ulei de migdale sau, in lipsa acesuia, ulei de masline, floarea soarelui; se agita bine continutul intr-o sticla si se unge tenul; se lasa 30-60 de minute, apoi se spala bine cu o infuzie calduta de musetel;
c) lapte de castraveti obtinut prin macerarea a 6 felii de castravete proaspat, curatit de coaja, intr-un pahar de 250 ml lapte proaspat de vaca.

-combinarea a 100 ml suc castraveti cu 100 ml lapte proaspat de vaca; cu acest amestec se sterge tenul, gatul. Se pot aplica si comprese. Dupa ce se ridica compresa si se usuca pielea.

Tratamente naturiste cu CAPSUN
masca din capsuni terciuite si amestecate cu smantana ; amestecul se aplica pe fata'si daca este cazul, pe gat si piept. Dupa 30 de minute se inlatura Tratamente naturiste cu CIRES
masca din fructe zdrobite. Reda elasticitatea pielii.
Tratamente naturiste cu COADA SORICELULUI infuzie dintr-o lingura de flori uscate si maruntite peste care se toarna 250 ml de apa clocotita; se lasa acoperita 30 de minute ; se strecoara; se foloseste sub forma de comprese pe fata.
Tratamente naturiste cu FRAG
masca din fragi zdrobite si amestecate cu smantana ; se aplica pe fata dupa o spalare prealabila cu apa de ploaie ; se lasa 30 de minute, dupa care se indeparteaza si fata se spala cu o infuzie de musetel.

Tratamente naturiste cu GALBENELE
infuzie din o lingura flori uscate si maruntite peste care se toarna 250 ml apa clocotita ; se lasa acoperita 30 de minute ; se strecoara ; se foloseste sub forma de comprese pe fata. Are actiune antiinflamatoare.
Tratamente naturiste cu GUTUI
macerat din una-doua lingurite seminte la o cana (250 ml) cu apa rece ; se lasa trei ore ; se strecoara ; se aplica comprese locale. Actioneaza benefic asupra pielii uscate si iritate, vindeca crapaturile sanilor.
Tratamente naturiste cu LAMAI
masca cu suc obtinut prin stoarcerea a una-doua lamai, amestecat cu galbenus de ou si eventual o lingurita de miere. 15 min
Tratamente naturiste cu SALATA
a) cataplasme cu frunze oparite pe ten, gat, san ;
b) infuzie din 100 g planta peste care se toarna 500 ml apa clocotita ; se lasa acoperita 30 de minute ; se strecoara ; se amesteca cu putina miere de albine ; se inmoaie un tampon de vata in aceasta solutie si se sterge tenul, dupa care cu aceeasi solutie se aplica o compresa timp de 15-20 de minute folosindu-se o bucata de tifon ;
c) suc obtinut prin zdrobirea tulpinilor si frunzelor in piulita, apoi storcandu-le ; sucul se aplica pe fata, dupa spalarea cu apa de ploaie fara a folosi sapunul.
Tratamente naturiste cu NALBA MARE
decoct din trei linguri pulbere radacina curatata de scoarta sau radacina uscata curatata de scoarta si bine maruntita la o cana cu apa (250 ml); se fierb 10 minute la foc mic ; se acopera si se lasa sa se raceasca pana la caldut; se strecoara ; se aduga o lingurita de miere ; solutia obtinuta se aplica pe ten 15-20 de minute.
Tratamente naturiste cu PEPENE GALBEN
a) masca din miez ;
b) suc obtinut din miez, se aplica pe fata ;
c) suc obtinut din miez, amestecat in parti egale cu lapte proaspat nefiert si apa distilata; amestecul obtinut se aplica pe fata in fiecare seara.
Tratamente naturiste cu PIERSIC
masca din fructe (piersici) zdrobite si amestecate cu smantana sau caimac. Zdrobirea lor se face dupa ce s-au curatat de coaja si li s-au scos samburii.
Tratamente naturiste cu PODBAL
infuzie din o lingura de flori uscate peste care se toarna 100 ml apa clocotita ; se lasa acoperita 15-30 de minute ; se strecoara si se fac comprese.
Tratamente naturiste cu RACHITA
infuzie din doua linguri de flori uscate si maruntite peste care se toarna 250 ml de apa clocotita ; se lasa acoperita 30 de minute ; se strecoara. Concomitent se pregateste inca o infuzie de sunatoare cu aceeasi canti­tate si o macerare din 15 g radacini de nalba mare la 250 ml apa rece. Dupa obtinerea lor cantitatile se combina si se amesteca cu trei linguri de miere. Se aplica comprese pe fata timp de 30-40 de minute. Se spala apoi fata. Tratamente naturiste cu SOC
infuzie din o lingura de flori uscate peste care se toarna 250 ml de apa clocotita ; se lasa acoperita 30 de minute ; se strecoara ; se spala fata cu un tampon de vata si apoi se aplica comprese folosindu-se un tifon. Spalarea si compresa se fac cu infuzia pregatita.
Tratamente naturiste cu SUNATOARE infuzie din doua lingurite de sunatoare uscata si maruntita, o lingurita de musetel, o lingurita pulbere radacina de nalba peste care se toarna o cana (250 ml) cu apa clocotita ; se lasa acoperita 30 de minute ; se strecoara si se aplica comprese pe ten folosindu-se un tifon.
Tratamente naturiste cu STIR
infuzie dintr-un pumn planta proaspata peste care se toarna 500 ml de apa clocotita; se lasa acoperita 30 de minute ; se strecoara ; se spala fata cu solutia obtinuta, dupa care, cu aceeasi solutie, se pun comprese .
Tratamente naturiste cu TARATE
masca din 15 g tarate de grau, 10 g caolin, 5 g miere si apa distilata sau apa de ploaie pana se obtine o pasta consistenta. Pasta se aplica pe fata pentru 30 de minute si chiar mai mult.

Tratamente naturiste cu TEI ARGINTIU
infuzie din 50 g de flori uscate peste care se toarna 500 ml apa clocotita ; se acopera 20 de minute ; se strecoara ; se adauga doua linguri de miere si cu solutia obtinuta se aplica comprese dupa ce, in prealabil, s-a spalat fata cu apa de ploaie, fara sapun. 30 min

Tratament naturist pentru ten normal

  1. DEMACHIERE: se imbiba un tampon textil cu amestec de lapte si caimac si se indeparteaza impuritatile cu miscari circulare, schimband tamponul pana ramane curat.
  2. Completare demachiere: se sterge fata cu infuzie de tei sau menta, la temperatura camerei.
  3. VAPORIZARE: 5 minute (de doua ori pe luna).
  4. GOMAJ: 1 albus de ou batut spuma cu cateva picaturi de suc de portocala sau mandarina si malai cernut, pana la consistenta unei paste. Se mentine pe fata pana la uscare si se indeparteaza cu degetele inmuiate in infuzia de tei.
  5. AUTOMASAJ MANUAL: cu degetele inmuiate in putin caimac se efectueaza miscari usoare, lente, insistand in zonele predispuse timpuriu aparitiei ridurilor, apoi se sterge fata cu infuzia de tei sau menta.
  6. MASCA: 

- 1 galbenus + 10 g drojdie + sucul unei jumatati de castravete ras si stors;

- 10 g drojdie + 1 galbenus +10 -15 picaturi suc de portocala sau mandarina. 

Masca trebuie sa aiba consistenta unei paste. Se mentine pe fata - exceptand regiunea din jurul ochilor - timp de 20 minute, apoi se indeparteaza cu putina infuzie.

  1. COMPRESE cu o lotiune adecvata:

- sucul de la o jumatate de castravete + 30 ml (2 linguri) de suc de portocala sau mandarina;

- infuzie de menta + rozmarin (cate o lingurita din ambele plante la 300 ml apa).

  1. TONIFIERE - HIDRATARE: se pulverizeaza cu 50 -100 ml de apa minerala amestecata cu 10 - 15 picaturi suc de mandarina sau portocala, la temperatura camerei.

le lasati pe fata 20 de minute :

masti pe baza de fructe

(a)    paseaza  o banana si 5 capsuni mari si zemoase pentru a obtine o pasta care se aplica pe fata si gat

(b)   Aplica pe fata o pasta facuta dintr-un fruct de papaya

(c)    amestecati 2 lingurite de crema cu un mar ras (cu tot cu sucul acestuia) si lasati masca sa actioneze 20 de min. Indepartati masca cu un prosop inmuiat in apa calduta

masti pe baza de legume

(a)    Amesteca o jumatate de pahar cu mustar in 2 linguri de apa, dupa care adauga cateva petale de trandafiri. Aplica aceasta compozitie pe fata pentru o 20 de minute si indeparteaz-o cu apa din abundenta

(b)   toaca marunt un castravete mic si amesteca-l cu o jumatate de pahar cu iaurt proaspa

masti pe baza de lactate

(a)Amesteca intr-un pahar cu lapte batut, zeama a doua lamai verzi si aplica aceasta compozitie pe fata

(b)   Fa o pasta dintr-o lamaie verde, o jumatate de portocala si un pahar cu lapte batut

(c)    Iaurtul natural intindeti pe fata o jumatate de borcanel de iaurt pe care sa il lasati sa se usuce bine, dupa care il indepartati cu lapte caldut.

-    masca pe baza de ulei de masline si miere amesteca o lingura de miere, o lingura buna de ulei de masline cu 2 linguri de iaurt gras. In prealabil incalzim mierea 30 de secunde la cuptorul cu microunde, o amestecam cu iaurtul si la sfarsit turnam in fir subtire uleiul. Vom obtine o pasta omogena, pe care o aplicam calduta, imediat dupa preparare.

masti pe baza de ou

(a)    amesteca un galbenus de ou , doi morcovi rasi pe razatoarea pentru bebelusi si un pahar cu lapte

(b)   amesteca un galbenus de ou cu 2 piersici pasate, sau un mar ras, sau un fruct de papaya zdrobit

Tratament naturist pentru ten gras

  1. DEMACHIERE: cu o lotiune preparata din 200 ml lapte nefiert cu sucul unei jumatati de lamaie. Dupa stergerea si indepartarea machiajului se spala tenul cu lotiunea ramasa.
  2. COMPLETARE DEMACHIERE: stergere cu infuzie de cimbrisor sau petale de trandafir, menta, salvie.
  3. VAPORIZARE: 2-3 minute (intensitate maxima)
  4. GOMAJ:

- 1 albus de ou cu 6-7 picaturi suc de lamaie si malai fin cernut, pana la consistenta unei paste.

- pasta de ras amestecata cu sare fina de bucatarie.

o jumatate de lamaie se amesteca cu o jumatate de pahar de faina de ovaz si albusul unui ou, dupa care aplicati pasta obtinuta pe pielea fetei si indepartati-o cand este uscata

- amesteca doua linguri de tarate cu o lingurita de drojdie, o lingurita de suc de lamaie si o lingura de apa. Maseaza-ti fata cu aceasta pasta in special in zona nasului si a barbiei si evita zona ochilor. Lasa 1-2 minute sa actioneze.

  1. VAPORIZARE: 12 minute
  2. EXTRAGEREA COMEDOANELOR
  3. AUTOMASAJ MANUAL: cu ulei vegetal, 15 minute, folosind miscari profunde, framantat, ciupituri, apoi stergerea fetei cu una dintre infuzii.
  4. MASCA:

- 1 albus spuma + sucul unei rosii + 10 g drojdie de bere;

- 15 g drojdie de bere + 15 picaturi suc de lamaie; carbonat de calciu + suc de rosii proaspat;

- iaurt + zahar (se freaca timp de 5-6 minute pana se omogenizeaza);

20 minute

  1. COMPRESE de tifon imbibate cu una dintre lotiuni:

- infuzie de salvie (1 lingura la 250 ml) + 6 - 7 picaturi suc de lamaie;

- infuzie de cimbrisor (50 g la 1 l de apa) + sucul unei jumatati de rosie;

- decoct de radacina de brusture + 6 - 7 picaturi de suc de lamaie;

- 30 ml (2 linguri) suc de lamaie + 2 linguri apa de trandafir;

- o legatura de patrunjel se opareste intr-o cana cu apa, se lasa la racit 2 ore apoi se aplica pe fata

  1. LOTIONARE ASTRINGENTA: se pulverizeaza cu 20 ml suc de lamaie amestecat cu 50 ml apa minerala, rece sau la temperatura camerei. 20 de minute :

masti pe baza de fructe

(a)    Se amesteca suc proaspat de portocala cu amidon pana obtineti o pasta si o intindeti pe piele

(b)   Se taie felii subtiri din miezul unui pepene verde si se aplica pe fata, gat si decolteu

masti pe baza de legume

(a)    se amesteca 4 linguri de cartofi cruzi rasi fin cu o lingurita de amidon si se aplica pe piele

(b)   se aplica pe fata o rosie foarte bine coapta zdrobita

masti pe baza de ou

(a)    Se amesteca bine un galbenus de ou proaspat cu doua lingurite de morcov ras fin, o lingurita de miere, o lingurita de amidon si se intinde pe fata, gat si decolteu

(b)   un albus de ou batut spuma se amesteca cu 1 lingurita de zeama de lamaie.

(c)    un albus de ou se amesteca cu o lingurita de miere de albine si 5 picaturi de tinctura de benzoe

(d)   se amesteca un albus de ou cu jumatate de ceasca de tarate oparite, o lingurita de ulei de masline si putina zeama de lamaie. Se intinde bine pe fata si pe gat si se lasa sa actioneze 15-20 de minute, la sfarsit se indeparteaza

(e)    albusul de la 1 ou se bate spuma, se incorporeaza apoi 60 gr. orz incoltit, maruntit in prealabil, in final se adauga 20 gr. de miere

masti pe baza de lactate

(a)    Se amesteca bine 3 linguri de iaurt, o lingura de miere si faina pana obtineti o pasta omogena si se aplica pe fata, gat si decolteu

(b)   doua linguri de fragi zdrobiti, doua linguri de zmeura zdrobita si o lingura de iaurt. Se amesteca bine, se intinde pe piele

(c)    se zdrobesc doua felii de pepene galben si doua de mango, se amesteca cu o lingura de iaurt si se aplica

(d)   doua linguri de iaurt , o lingura de miere si un bob de drojdie se omogenizeaza bine si se aplica pe piele

(e)    un borcanel de iaurt (50-75 gr) il intindem.Peste iaurt, lipim feliute de morcov taiate cat de subtiri.se indeparteaza prin spalare cu lapte caldut.

masti pe baza de plante medicinale

(a)    Se zdrobesc bine o lingurita cu flori de musetel, una de rachin, una de levantica si una de coada racului, se adauga 3-4 lingurite de amidon si apa calda pana se obtine o pasta omogena

masca pe baza de miere

(a)    doua lingurite de miere se amesteca cu o jumatate de portocala sau grapefruit zdrobit, se omogenizeaza si se aplica

(b)   se amesteca doua lingurite de miere cu 6 castane comestibile macinate fin si se aplica pe piele

(c)    o lingurita de miere se amesteca cu o jumatate de banana zdrobita bine ,se omogenizeaza si se aplica pe piele

(d)   doua lingurite de miere se amesteca cu sucul de la o jumatate de lamaie si 1 cubulet de  drojdie de bere . in prima saptamana se aplica in fiecare zi, apoi la 3-4 zile pana se obtine efectul dorit de inchidere a porilor dilatati

(e)se amesteca o lingura de miere cu 2 mere rase.

(f)se fierb 2-3 morcovi carotte, se paseaza si se amesteca cu 4 lingurite de miere, pasta obtinuta se aplica pe fata

masca pe baza de argila nu se lasa sa se usuce complet:

(a)    O lingura de argila alba sau verde amestecata in suc proaspat de fructe sau apa distilata, pana se obtine o pasta ca o smantana, se aplica pe fata

(b)   Pentru tenurile seboreice, cu puncte negre, se recomanda amestecarea caolinului cu zeama de rosii pana la obtinerea unei paste de consistenta smantanei care se aplica pe fata

Masca de castraveti

1 lingurita suc de castraveti,1 lingurita suc de lamiie,1 lingurita apa de trandafiri,2-3 frunze de menta.Amestecati bine ingredientele indicate pina obtineti o lotiune omogena. Luati apoi o bucata de tifon sau de vata pe care sa o imbibati in lotiunea respectiva. Aplicati pe fata 10 min.

Prevenirea aparitiei cearcanelor

Cel mai bun remediu pentru indepartarea cearcanelor este masca de castraveti sau de cartofi. Aplicati pe zona din jurul ochilor o compresa imbibata cu suc de castraveti sau de cartofi si lasati sa actioneze peste noapte.

Retete pentru un ten stralucitor

- 1 lingurita de iaurt ,- pudra de talc.Amestecati ingredientele pina obtineti o pasta compacta si omogena. Aplicati crema obtinuta .doua minute.

- 3-4 picaturi de lapte,- miere de albine.Omogenizati si aplicati amestecul obtinut pe tenul curatat in prealabil. Dupa 4 minute clatiti din abundenta cu apa calduta

Lamiia - ingredient de baza pentru cosmetica

1. Agent de albire - amestecati in cantitate egala cinci-zece picaturi de zeama de lamiie si lapte proaspat. Aplicati lotiunea obtinuta pe fata si lasati ca tratamentul sa actioneze timp de 5 minute.

2. Purificator natural - amestecati in cantitate egala cinci-zece picaturi de zeama de lamiie si apa. Imbibati o bucata de bumbac sau de vata cu amestecul obtinut si curatati-va fata. Aceasta lotiune este destinata in special persoanelor cu tenul gras.

Masca pentru ten cu pori deschisi

Amestecati in cantitate egala zece lingurite de apa cu otet. La 4 minute dupa ce v-ati spalat pe fata cu aceasta lotiune clatiti-va cu apa rece.

Lotiune de fata

O jumatate de  ceasca de apa fiarta,27 mg de bicarbonat de sodium.Amestecati ingredientele si veti obtine o lotiune de fata extrem de eficienta impotriva punctelor negre.

1. Pentru tenul gras se recomanda sa va spalati in fiecare seara, inainte de culcare, cu zeama de lamiie. In acest fel toate impuritatile vor fi indepartate.

2. In cazul persoanelor cu ten uscat, cel mai potrivit remediu este laptele proaspat. 



Ten normal/gras

1 lingurita de drojdie,1 cescuta de apa.Amestecati ingredientele pina veti obtine o pasta compacta. In cazul in care omogenizarea se realizeaza mai greu, puteti adauga putina miere. Aplicati masca pe fata 15 minute.

Ten normal/uscat

2 lingurite de miere,o jumatate de ceasca de iaurt,1 lingurita de zeama de grepfrut,1 ceasca de ceai negru rece.Amestecati.Aplicati amestecul obtinut pe fata si pe git. Lasati ca masca sa actioneze cel putin 15 minute.

Secretele mastilor cosmetice

3. atit timp cit masca va actiona asupra tenului dumneavoastra sa va acoperiti ochii cu felii subtiri de castravete sau cu comprese de bumbac imbibate in apa rece.

4. Pentru a scapa de cearcane, riduri sau pungile din zona ochilor e bine sa aplicati frunze de menta.

Pe baza de caise Este o reteta ideala pentru fermitatea pielii. 2 lingurite de miere, 2 lingurite de pulpa de caise, ˝ de lingurita de ulei de masline, ˝ de lingurita de ceai de tei. Mixati ingredientele respective si lasati 20 min.

Pe baza de menta

Amestecati 1 lingurita de lapte acru cu 1 lingurita de frunze de menta zdrobite. Aplicati pe ten si lasati ca masca sa se usuce.

Pe baza de galbenus de ou

Bateti un galbenus de ou si amestecati-l cu o lingurita de lapte praf si o jumatate de lingurita de miere. Cind ingredientele s-au omogenizat, formind o pasta consistenta, aplicati-o pe ten si lasati-o sa actioneze timp de 15-20

Pe baza de castravete

Razuiti un castravecior crud si amestecati-l cu 100 de grame de iaurt. Dupa ce s-a uscat, clatiti din abundenta cu apa rece.

Masti cosmetice pentru ten gras

Pe baza de cartof

Imbibati o bucata de bumbac sau de tifon in suc de cartof crud. Lasati sa actioneze 10 minute, timp in care urmele de grasime vor fi indepartate cu mare acuratete. Clatiti apoi cu apa rece. Dupa alte 10-15 minute .

Pe baza de papaya

Amestecati pulpa de papaya cu doua lingurite de ceai de tei. Omogenizati compozitia respectiva.
.    Pentru inlaturarea ridurilor si un ten frumos, 250 g morcov + 100 g sfecla + 250 g castraveti + 50 g miere.
.    Masca gomaj, care curata automat: se amesteca un albus de ou batut cu 2-3 lingurite malai si se aplica pe piele. Se lasa 20 min. dupa care, cu o bucata de tifon umezit, se freaca pielea cu mici miscari circulare 2-3 min

Masti de fata

.    Ten seboreic, gras, cu pori dilatati: in 100 ml otet de mere se pun frunze de papadie. Se lasa la macerat in frigider 5 zile, apoi se strecoara. in lichidul rezultat se adauga 30 de picaturi cu tinctura de propolis. Se aplica seara, in amestec cu putina argila.
.    Patlagina + argila sau amidon; fructe (struguri negri, capsuni, grapefruit) + drojdie de bere sau tarate + albus.
.    La tenul gras, dupa demachiere se da pe fata cu apa cu 2-3 picaturi de otet, pentru a reface aciditatea.
.    Lotiune astringenta: decoct din 25 g cimbru si 25 g salvie/1 1 apa + 10% alcool rafinat.
.    Pentru ten cuperozic: se amesteca 2 lingurite cu miere cu 20 g infuzie de cimbrisor si argila. Se aplica seara

.    Pentru ten ridat: se amesteca 2 lingurite miere cu 20 g decoct de radacina de nalba + argila.

.    Pentru ten cu pete maronii: infuzii de salata + patrunjel + argila.
.    Masca de hrean macerat 10 zile la cald. Se tine 15 min. Se spala cu apa foarte calda, apoi cu apa rece.
.    Suc de dragaica; infuzie de dragaica.
.    Se mananca leurda, se iau 10-15 picaturi/zi esenta de leurda (frunze, toamna bulbi, cu rachiu 38-40%, 2 saptamani la macerat).
.    Suc sau piure de fructe (avocado) + amidon (sau argila) + smantana + galbenus.
.    30 g drojdie de bere + putina miere + vitamina F sau A + laptisor de matca + macerat de radacina de nalba (buna si pentru ten acneic sau ridat).
Fructe pentru masca ten uscat: caise, piersici, pepene galben, portocale.
-  morcov + iaurt sau branza de vaci + ulei de masline (morcovul tonifica pielea si intareste tesuturile).
- argila + suc de castraveti.
.    Pentru pori dilatati:
-  se tin pe fata: castraveti (sau rosii, struguri cruzi, gutui, lamai, capsuni) + albus + drojdie + miere + malai (tarate sau argila);
- se macina seminte de castravete, dovleac, pepene galben. Se ia cate o lingura din fiecare praf si se dilueaza cu lapte sau smantana. Se aplica masca 30 min. apoi se spala cu apa de trandafiri calduta. Apa de roze se obtine prin macerarea petalelor de trandafir in foarte putin alcool si diluarea cu apa distilata.
.    Ten palid: ceai de arnica (extern - comprese cu infuzie - activare a circulatiei periferice).
.    Tenuri inrosite, iritate: coada-soricelului, musetel, papadie, pin, radacini de morcov, nalba, nufar alb (roseata), frunze de patrunjel, muguri de pin (extern - ceai calmant); masca cu morcov ras, simplu sau cu smantana; lotionari cu suc proaspat.
Lotiuni tonice
.    Lotiune pentru ten gras: 30 g coaja de stejar (sau 25 g frunze de mur), busuioc si levantica la 1 1 apa, macerat 7 zile in alcool.
.    Lotiune pentru riduri: 15-20 petale de mac salbatic infuzate in 250 ml apa.
.    Lotiune pentru pete de la sarcina: infuzie cu o legatura frunze de patrunjel la un litru de apa.
.    Lotiune pentru pistrui: suc de lamaie usor sarat.
.    Lotiune pentru pete pe fata : macerat de papadie in apa distilata.
.    Lotiune pentru ten deshidratat: macerat din 50 g radacina de nalba maruntita intr-un litru de apa de ploaie sau distilata.
Cuperoza - .    Decoct cu 70 g flori de tei (cu frunze mari)/l 1 apa ; radacina de nalba; flori de nufar alb (4 flori/1 1); salata; patrunjel zdrobit - cataplasme.
.    Decoct cu 100 g laptuci/l 1 apa, fierte de 2 ori - spalaturi sau comprese.
.    Infuzia de izma inlatura roseata; flori de nalba; levantica - spalaturi sau comprese.
.    Decoct din 30 g radacini dracila sau coaja/l 1 apa ce se fierbe 15 min. Se beau 4 cesti/zi si comprese.
.    Cataplasme cu radacini de stevie salbatica zdrobita sau comprese. Decoct cu 20 g radacini/ 1 1 apa.
Tenuri ridate
coaja de la 2 gutui macerata 15 zile in 200 ml rachiu slab.
.    Comprese cu musetel, radacini de nalba, podbal, hasmatuchi.
.    Ceai de dragaica (sanziene).

- Tenul gras cu porii dilatati poate fi masat saptamanal, dar nu mai des de atat, cu o felie de lamaie. Acidul strange porii.

- Impotriva porilor dilatati ajuta o masca din 3 linguri de faina de grau si 3 linguri de iaurt. Se mesteca bine si se aplica pe fata si decolteu. 25 min.

- Tratamentul cu varza acra. Se iau 200 ml zeama de varza, se incalzesc si se imbiba un tifon in zeama. Se aplica frunza de varza acra cruda pe fata si se acopera cu tifonul. Se lasa 20 de minute .

- se curata un mar, se rade pe razatoarea mica si se amesteca fie cu 1 lingura de miere, fie cu 2 linguri de tarate de grau in 2 linguri de zer. Se aplica pasta pe fata si se lasa sa actioneze 20 de minute.

Curatare cu tarate de grau. Se incalzesc 2 linguri de apa, se adauga 1 lingura de tarate de grau, amestecand. Se curata imediat fata cu aceasta pasta.

Lotiune de fata cu menta. Se dau in clocot 1/4 l de apa in care se adauga 30 g flori si frunze de menta. Se lasa sa fiarba la foc mic 15 minute. Decoctul se raceste si se strecoara printr-un filtru fin. Se toarna cu 50 ml apa de hamamelis intr-o sticla ,se agita bine si se pastreaza la rece.

Masca din portocale pentru ten gras. Se stoarce o jumatate de portocala si se adauga circa 8 linguri de faina. Se amesteca pana se obtine o pasta care poate fi intinsa. 20 de minute sa actioneze. Se spala cu multa apa calda.

Masca din drojdie si smantana Drojdia degreseaza pielea, samantana si mierea o hranesc. Se maruntesc 20 g drojdie de bere si se amesteca cu 20 ml smantana pentru frisca, pana ce devine cremoasa, apoi se adauga si 10 g miere. Se aplica pe fata, gatul si decolteul umezit 20 de

Baie de aburi pentru fata. Caldura umeda a unei bai de aburi dilata porii, usureaza eliminarea sebului si curata pielea. Se pun 5 l de apa la fiert si se oparesc 2-3 maini de frunze de menta sau salvie. Se tine capul deasupra oalei, acoperindu-l cu un prosop care sa nu permita iesirea aburului. Dupa 10-15 minute se tamponeaza transpiratia cu o panza moale si se stropeste fata cu apa rece.

  1. DEMACHIERE: cu o lotiune preparata din 200 ml lapte nefiert cu sucul unei jumatati de lamaie. Dupa stergerea si indepartarea machiajului se spala tenul cu lotiunea ramasa.
  2. COMPLETARE DEMACHIERE: stergere cu infuzie de cimbrisor sau petale de trandafir, menta, salvie.
  3. VAPORIZARE: 2-3 minute (intensitate maxima)
  4. GOMAJ:
    - 1 albus de ou cu 6-7 picaturi suc de lamaie si malai fin cernut, pana la consistenta unei paste. Se indeparteaza cu una dintre infuziile recomandate mai sus
    - pasta de ras amestecata cu sare fina de bucatarie.
  5. VAPORIZARE: 12 minute
  6. EXTRAGEREA COMEDOANELOR
  7. AUTOMASAJ MANUAL: cu ulei vegetal, 15 minute, MASCA:
    - 1 albus spuma + sucul unei rosii + 10 g drojdie de bere;
    - 15 g drojdie de bere + 15 picaturi suc de lamaie; carbonat de calciu + suc de rosii proaspat;
    - iaurt + zahar (se freaca timp de 5-6 minute pana se omogenizeaza);
    Se indeparteaza dupa 20 minute
  8. COMPRESE de tifon imbibate cu una dintre lotiuni:
    - infuzie de salvie (1 lingura la 250 ml) + 6 - 7 picaturi suc de lamaie;
    - infuzie de cimbrisor (50 g la 1 l de apa) + sucul unei jumatati de rosie;
    - decoct de radacina de brusture + 6 - 7 picaturi de suc de lamaie;
    - 30 ml (2 linguri) suc de lamaie + 2 linguri apa de trandafir;
  9. LOTIONARE ASTRINGENTA: se pulverizeaza cu 20 ml suc de lamaie amestecat cu 50 ml apa minerala, rece sau la temperatura camerei

Masca de banana o banana bine coapta, striveste-o cu o furculita pana se formeaza o pasta, adauga trei picaturi de ulei de masline  si aplica amestecul pe tenul curat. 10 minute
Masca pe baza de argila si ulei de masline o lingura de praf de argila cu o lingurita de ulei de masline si cateva picaturi de vitamina A uleioasa si intinde masca formata pe fata, gat si decolteu, 10min Masca din albus de ou si ulei de samburi de struguri Un albus (fara galbenus) se bate bine cu o furculita si se amesteca apoi cu 10 picaturi de ulei de samburi de struguri.

Baie de abur si masaj cu ulei de masline Pune la fiert doi litri de apa, adauga o mana de flori de galbenele, iar dupa ce apa da in clocot, acopera-ti capul cu un prosop si apleaca-te deasupra aburilor. Dupa 10 minute de baie de abur, maseaza-ti pielea cu ulei de masline si apoi clateste cu apa calda.

Masaj cu lapte si castraveti Pune la fiert 200 ml de lapte proaspat de vaca, iar cand da in clocot se adauga 12 felii de castravete, decojite. Cu amestecul rezultat de maseaza zilnic tenul sau se pot aplica comprese. Dupa cateva minute de masaj, masca se indeparteaza cu apa calda

Ulei de galbenele si ulei de masline amesteca 10 picaturi de ulei de galbenele cu 10 picaturi de ulei de masline si intinde uleiul final pe intreaga suprafata a tenului. Dupa un minut indeparteaza excesul cu o discheta demachianta, iar dupa o  jumatate de ora clateste fata cu apa calda.

Tenul normal:Masca din drojdie de bere se face prin dizolvarea unei linguri de drojdie intr-o lingura de lapte. Se amesteca bine cu o lingurita de miere si una de lapte praf. Se tine pe fata aproximativ 10 minute
Tenul mixt- o crema pe baza de iaurt si miere. Se intinde pe toata fata si se lasa sa actioneze aproximativ 15 minute si apoi se clateste.
Tenul gras
lotiuni si masti preparate din:
- suc proaspat facut din castraveti
- zeama de lamaie
- mar ras amestecat cu crema de curatare a fetei.
- albus de ou: un albus se bate spuma si se amesteca bine cu o lingurita de plante medicinale taiate marunt (de preferat tei); se adauga si putina zeama de lamaie
- masca pe baza de citrice: zeama de la grapefrut, portocala si lamaie amestecata cu miere.

Masti pentru tenul uscat

  Amesteca doua banane mai verzi cu o lingura de miere si o jumatate de pahar de iaurt si aplica mixtura pe fata pentru 20 de minute pana se usuca.

  Bate un albus de ou pana se ingroasa si adauga 1 lingurita de miere si una de ulei de floarea-soarelui;

  Amesteca o lingurita de unt cu o lingurita de apa si aplica aceasta compozitie pe zonele uscate ale fetei. 15-20 min

-amesteca o banana pana devine o pasta cremoasa, aplic-o pe fata pentru 15-20 de minute

Masca cu fructe pentru tenul uscat: striveste cateva capsune si amesteca-le cu smantana proaspata. Aplica pasta pe fata 20-30 min

Masti pentru tenul gras

  Curata doua mere si amesteca-le cu o lingura de miere. Lasa sa actioneze 20 de minute dupa care spala fata cu apa din abundenta;

  Aplica pe fata o rosie foarte bine coapta, iar dupa 20 de minute

  Amesteca doua linguri de tarate cu o lingurita de drojdie, o lingurita de suc de lamaie si o lingura de apa. Maseaza-ti fata cu aceasta pasta in special in zona nasului si a barbiei si evita zona ochilor. Lasa 1-2 minute

  Amesteca o jumatate de lamaie cu o jumatate de pahar cu faina de ovaz si un albus de ou batut spuma.

Masti pentru tenul normal

  Amesteca o jumatate de pahar cu mustar in 2 linguri de apa, dupa care adauga cateva petale de trandafiri. Aplica aceasta compozitie 30 min

  Amesteca intr-un pahar cu lapte batut, zeama a doua lamai verzi si aplica aceasta compozitie pe fata pentru o jumatate de ora

  Fa o pasta dintr-o lamaie verde, o jumatate de portocala si un pahar cu lapte batut. Aplica masca pe fata pentru 20 de minute.

  Aplica pe fata o pasta cu banana si capsune pentru a conferi tenului tau prospetime.

  Amesteca doi morcovi, un galbenus de ou si un pahar cu lapte.20 min

Masca tonifianta pentru tenul normal: toaca marunt un castravete mic si amesteca-l cu o jumatate de pahar cu iaurt proaspat. Aplica pasta pe fata pentru 5-10 minute si indeparteaz-o cu apa din abundenta.

Retete pentru ingrijirea tenului ridat

Tratament naturist cu ALBASTRELE :
a) infuzie din o lingurita flori uscate peste care se toarna 100 ml apa clocotita; se lasa acoperita 15-20 minute ; se strecoara; se aplica tamponari pe pleoapele ridate ;
b) infuzie din doua lingurite cu flori uscate peste care se toarna o cana (200 ml) cu apa clocotita; se lasa acoperita 20 de minute ; se strecoara ; se aplica comprese pe tenul ridat si pe pleoapele ridate.
Tratament naturist cu ASMATUI :
a) cataplasma cu planta proaspata zdrobita ; intarzie aparitia ridurilor si le diminueaza pe cele existente ;
b) decoct obtinut prin fierbe­rea plantei timp de 20 de minute; se spala tenul dimineata si seara; previne formarea ridurilor.
Tratament naturist cu CASTRAVETE :
a) suc proaspat se unge fata folosindu-se un tampon de vata ;
b) cataplasme pe ten cu felii proaspete de castravete.
Tratament naturist cu FRAG:
a) cataplasme cu fragi, aplicate seara pe ten ; consta in strivirea lor si intinderea pe fata sub forma de crema ; dimineata se spala fata cu apa de asmatui obtinuta prin pisarea plantei si lasarea ei timp de doua ore in apa rece (500 ml);
b) suc obtinut din un pahar cu fragi storsi prin tifon ; sucul obtinut se amesteca cu albus de ou batut spuma ; se adauga 20 de picaturi apa de trandafir si 10 picaturi tinctura de smirna; continutul se aplica pe fata in cursul zilei folosindu-se un tampon de vata, dupa o ora se spala cu apa bicarbonatata (15 g bicarbonat de sodiu la un litru de apa calduta). Previne formarea ridurilor si improspateaza tenul.
Tratament naturist cu GUTUI:
tinctura din cojile curatate de pe o gutuie; cojile se taie marunt; se introduc intr-o sticla ; se toarna alcool 50° (rachiu) ca sa le acopere, se astupa cu dop si se lasa la macerat 15 zile, timp in care sticla se agita de mai multe ori pentru uniformizarea concentratiei, dupa care se strecoara in alta sticla. Cu tinctura obtinuta se unge tenul si gatul in fiecare zi sau de mai multe ori pe saptamana. Previne formarea ridurilor si le diminueaza pe cele existente.
Tratament naturist cu MAC :
infuzie dintr-un pumn de petale de mac peste care se toarna un pahar cu apa fierbinte ; se lasa acoperita 30 de minute ; se strecoara ; se spala fata dimineata si seara. Previne formarea ridurilor.
Tratament naturist cu MIGDALE :
a) lotiune din 15 g de migdale decorticate, 150 g apa de roze si 1 g sulfat de aluminiu ; se intinde pe fata seara ;
b) lapte de migdale din 25 g migdale decorticate, 50 g cetaceum, ceara si sapun fin de toaleta ras, 15 g apa de orz, 50 g apa de portocale, 700 g apa distilata, 50 g alcool 90° si un gram ulei de lavanda sau roze ; se topesc ceara, cetaceul si sapunul intr-un vas asezat in alt vas in care apa fierbe in clocot; se piseaza migdalele ; se pune jumatate din ele in vasul cu ingredientele topite si se amesteca bine ; apoi se adauga si restul si se amesteca energic ; se toarna alcoolul si apa picatura cu picatura amestecand tot timpul; se adauga uleiul de lavanda sau de roze si se amesteca bine, dupa care se filtreaza ; mixtura obtinuta constituie un excelent remediu impotriva ridurilor.
Tratament naturist cu MORCOV :
a) cataplasme cu rondele de radacina taiate subtiri si aplicate pe fata;
b) suc obtinut din radacina; se intinde pe fata si gat cu un tampon de vata ; se lasa sa se usuce si apoi, dupa 30 de minute se repeta proce­dura. Revitalizeaza si tonifica pielea prevenind formarea ridurilor.
Tratament naturist cu NALBA MARE :
decoct din trei linguri radacina decojita uscata si maruntita la 250 ml apa ; se fierb cea 10 minute la foc mic ; se lasa la racit 20 de minute ; se strecoara; se adauga o lingurita de miere si se aplica pe fata. Are proprietati emoliente, previne formarea ridurilor sau le diminueaza pe cele exis­tente.
Tratament naturist cu ORZ :
apa tonica obtinuta din 100 g cariopse (boabe) orz, 50 g arpacas la un litru de apa de ploaie ; se fierbe bine ; se filtreaza si se adauga 2 g alumeu crud. Cu apa tonica obtinuta se sterge obrazul. Combate ridurile.
Tratament naturist cu PATRUNJEL :
suc proaspat obtinut din frunze sau din radacina ; se aplica pe fata de doua-trei ori pe zi, timp de 15-20 de zile ; previne formarea ridurilor.
Tratament naturist cu PORTOCAL :
cataplasme cu felii de portocale pe ten. Rol de intretinere a pielii prevenind formarea ridurilor.
Tratament naturist cu POD BAL :
infuzie din una-doua lingurite de flori uscate si maruntite peste care se toarna 100 ml apa clocotita ; se lasa acoperita 20 de minute ; se strecoara ; se aplica comprese pe fata. Atenueaza ridurile.
Tratament naturist cu ROZMARIN :
decoct din o lingura de flori la 200 ml de apa de ploaie ; se fierb 5 minute ; se lasa acoperit 20 de minute ; se strecoara ; se pun comprese pe ridurile incipiente.
Tratament naturist cu SUNATOARE :
a) decoct din doua lingurite de flori uscate la o cana (200 ml) cu apa ; se fierb 5 minute la foc moderat; se lasa sa se raceasca pana la caldut; se strecoara ; se spala fata cu un tampon de vata ;
b) infuzie din doua-trei lingurite de flori uscate si maruntite peste care se toarna o cana (250 ml) cu apa clocotita ; se lasa acoperita 20 de minute ; se strecoara ; se aplica comprese pe fata, mai ales pe locurile ridate.
Tratament naturist cu TEI ARGINTIU :
infuzie din patru linguri de flori uscate maruntite peste care se toarna o cana (200 ml) cu apa clocotita ; se sta cu fata in vaporii emanati din vas, apoi cand devine calduta se pun comprese pe fata.
Tratament naturist cu TRANDAFIR:
infuzie din o lingurita de petale peste care se toarna 100 ml de apa clocotita ; se lasa acoperita 20 de minute ; se strecoara si se aplica comprese caldute pe fata, mai ales pe locurile ridate, pleoapele ridate.

Masca cu capsuni si argila

Semintele si sucul capusunelor exfoliaza delicat pielea in timp ce mierea si argila purifica tenul. cateva capsuni zemoase, jumatate de lingurita de miere, 2 linguri de argila.Vei incepe prin a zdrobi caspunile intr-un bol mic. Adauga incet-incet mierea, continuand sa amesteci. Adauga si argila, amestecand continuu pana cand se incorporeaza. Nu trebuie sa fie nici prea apoasa nici prea densa. Mai adauga argila daca e necesar.Pune masca pe fata si las-o 15-20 minute.

Masca cu albus si miere

un albus de ou, 1 lingurita de miere, o lingurita de ulei de floarea soarelui.

Bate albusul energic pana incepe sa se ingroase. Adauga mierea si uleiul si omogenizeaza. Aplica pe fata 15 minute si clateste cu apa calduta.

Masca cu banane si iaurt

doua banane mai crude, o lingura de miere, o jumatate de pahar de iaurt. Pune in mixer ingredientele (amestecul trebuie sa fie cat mai omogen). Pune apoi pasta pe ten timp de 20 de minute (pana se usuca). Indeparteaz-o cu apa calduta.

  1. DEMACHIEREA: se imbiba un disc pentru demachiere in amestec de lapte si caimac si se indemarteaza impuritatile cu miscari circulare, schimband tamponul pana ramane curat. Apoi, se sterge fata cu infuzie de tei sau menta, la temperatura camerei
  2. GOMAJ- bateti un albus de ou spuma, cu cateva picaturi de suc de portocale sau mandarina, si malai cernut, pana la consistenta unei paste. Pasta astfel obtinuta o intindeti pe fata si o mentineti pana la uscare. Se indeparteaza cu degtele inmuiate in infuzia de tei
  3. AUTOMASAJ MANUAL.
  4. MASCA-  contine: 1 galbenus + 10 g drojdie +sucul unei jumatati de castravete ras si stors. 20 min
  5. COMPRESE- sucul de la o jumatate de castravete +30 ml  de suc de portocala sau mandarina
  6. TONIFIERE-HIDRATARE- se pulverizeaza cu 50-100 ml de apa minerala amestecata cu 10-15 picaturi de suc de mandarina sau portocala, la tempersatura camerei.

PE BAZA DE FRUCTE:

  • se amesteca suc de portocala cu amidon pana la obtinerea unei paste, si se intinde pe piele
  • se taie felii subtiri din miezul de pepene verde si se aplica pe fata, gat si decolteu

PE BAZA DE OU:

  •  amesteca bine un galbenus de ou proaspat cu doua lingurite de morcov ras fin, o lingurita de miere, o lingurita de amidon si se intinde pe fata, gat si decolteu
  • un albus de ou batut spuma, se amesteca cu 1 lingurita de zeama de lamaie
  • se amesteca un albus de ou cu jumatate de ceasca de tarate oparite, o lingurita deulei de masline si putina zeama de lamaie. Se intinde pe fata si se lasa sa actioneze 15-20 de minute, dupacare se indeparteaza

PE BAZA DE LACTATE:

  • se amesteca 3 linguri de iaurt, o lingura d emiere si faina pana se obtine o pasta omogene, care se aplica pe fata, gat si decolteu
  • se amesteca 2 linguri de fragi zdrobiti, 2 linguri de zmeura zdrobita si o lingura de iaurt. Dupa omogenizare se aplica pe piele
  • un borcanel de iaurt, cam 50 de gr, se intinde pe fata cu ajutorul unei pensule, iar peste el, se lipesc feliute de morcovi taiate foarte subtiri. Se lasa masca sa actioneze pana la uscarea completa a iaurtului, iar apoi se indeparteaza prin spalare cu lapte caldut

PE BAZA DE MIERE

  • o lingurita de miere se amesteca cu o jumatate de banana zdobita, si se aplica pe piele
  • se amesteca 2 lingurite de miere cu o jumatate de grapfruit si se aplica pe piele

BAZA DE LEGUME

  • se amesteca 4 linguri de cartofi cruzi, rasi fin, cu o lingurita de amidon si se aplica pe piele

-O jumatate de portocala sau grapefruit si doua lingurite de miere. Se zdrobesc feliile de fructe, se adauga mierea, se omogenizeaza si se aplica. Dupa 30 de minute se spala cu apa calda.

  • O lingura de argila alba sau verde amestecata in suc proaspat de fructe sau apa distilata, pana se obtine o pasta ca o smantana. Dupa 20-30 de minute se indeparteaza cu apa calda.
  • Doua linguri de fragi zdrobiti, doua linguri de zmeura zdrobita si o lingura de iaurt. Se amesteca bine, se intinde pe piele, iar dupa 30 de minute se indeparteaza cu apa calda.
  • Se zdrobesc doua felii de pepene galben si doua de mango, se amesteca cu o lingura de iaurt si se aplica pe piele. Dupa 30 de minute se indeparteaza cu apa calda.
  • Se amesteca suc proaspat de portocala cu amidon pana obtineti o pasta si o intindeti pe piele. Dupa 30 de minute se spala cu apa calda.
  • Se amesteca bine un galbenus de ou proaspat cu doua lingurite de morcov ras fin, o lingurita de miere, o lingurita de amidon si se intinde pe fata, gat si decolteu. Dupa 30 de minute se indeparteaza cu apa calda.
  • Se macina fin 6 castane comestibile, se amesteca cu doua lingurite de miere si se aplica pe piele. Dupa 30 de minute se spala cu apa calda.
  • Se zdrobesc bine o lingurita cu flori de musetel, una de rachin, una de levantica si una de coada racului, se adauga 3-4 lingurite de amidon si apa calda pana se obtine o pasta omogena. Se intinde pe fata, gat si decolteu, iar dupa 5-10 minute se indeparteaza cu apa calda.
  • Se zdrobeste bine o jumatate de banana, la care se adauga o lingurita de miere, se omogenizeaza si se aplica pe piele. Dupa 20 de minute se spala cu apa calda.
  • Se amesteca bine 3 linguri de iaurt, o lingura de miere si faina pana obtineti o pasta omogena si se aplica pe fata, gat si decolteu. Dupa 20-30 de minute se indeparteaza cu apa calda.
  • Se taie felii subtiri din miezul unui pepene verde si se aplica pe fata, gat si decolteu. Dupa 30 de minute se clateste pielea cu apa calda.
  • O lingura de miere, doua linguri de iaurt si un bob de drojdie si aplicati pe piele. Dupa 20 de minute se clateste.
  • Se amesteca 4 linguri de cartofi cruzi rasi fin cu o lingurita de amidon. Se aplica pe piele si dupa 20 de minute se indeparteaza cu apa calda.

1. Lotiune tonica pe baza de aloe vera-o frunza de aloe vera de aproximativ 100 de grame. Taie planta in bucati, pune-o la fiert in 250 ml de apa si lasa pe foc mic pentru 15 minute timp in care vasul trebuie sa stea acoperit. Dupa ce se racoreste strecoara solutia obtinuta si pune-o intr-o sticla curata. Tamponeaza-ti fata macar de doua ori pe zi (dimineata si seara) cu aceasta. De asemenea, dupa ce ai strecurat solutia poti aplica pe zonele afectate de acnee bucatile de aloe ramase.



2. Lotiune tonica cu busuioc-Ai nevoie de 3-4 lingurite de frunze de busuioc (de preferinta verde, dar si cel uscat poate fi folosit) si de o cana de apa. Pune apa la fiert si adauga busuiocul. Lasa sa fiarba la foc mic pentru 10 minute dupa care strecoara lotiunea si las-o sa se raceasca. Aplic-o pe fata de doua ori pe zi cu ajutorul unei dischete demachiante. Lotiunea se pastreaza la rece.

3. Masca cu bicarbonat de sodium-bicarbonate de sodiu si apa. Amesteca ingredientele astfel incat sa obtii o pasta consistenta pe care sa o aplici pe fata curatata cu o lotiune adecvata. Lasa pasta pe fata pana incepe sa se usuce dupa care indeparteaz-o cu apa calduta.

4. Masca cu aspirina-doua sau trei aspirine simple, netamponate si putina apa. Sfarama aspirinile astfel incat sa obtii un praf destul de fin. Adauga cateva picaturi de apa, indeajuns incat sa obtii o pasta usor de intins. Aplica masca pe fata curata si las-o pana se usuca. Daca ai tenul uscat atunci indeparteaza masca dupa cel mult 5 minute cu apa calduta.

5. Masca pe baza de rosii si capsuni- o rosie si doua capsuni. Curata rosia de coaja si pune-o impreuna cu capsunile intr-un saculet improvizat din fasa sterila. Strange saculetul astfel incat sa iasa sucul din ele. Foloseste lotiunea de doua ori pe zi. Sterge fata cu sucul obtinut si lasa sa actioneze pentru 30 de minute dupa care clateste cu apa calduta. Restul de solutie se pastreaza in frigider pentru cel mult 3 zile.

Masti pentru tenul cu probleme

Masti pentru tenul iritat

- Tarate de grau (10g) + caolin (10g) + miere (5g) + lapte
Tarata se amesteca cu caolinul. Mierea se dilueaza cu lapte, se amesteca.
- Suc de castraveti (100g) + caolin

Masti pentru tenul pistruiat, patat

- Branza de vaci (2 linguri) + 1 galbenus de ou + apa oxigenata (1 lingurita)
- Drojdie de bere (20g) + tarate de grau (1 lingura) + suc de lamaie (3 linguri)

Masti pentru tenul asfixic

(porii inchisi cu exces de sebum si un strat cornos dezvoltat, asfixie cutanata)

- 1 albus de ou + malai (2 linguri).
Albusul se bate spuma si se amesteca cu malaiul, se intinde pe fata, se indeparteaza dupa 15 minute cu ajutorul unei bucati de tifon cu care se freaca pielea.
- Tarate de grau (1 lingura) + malai (1 lingura) + 1 albus de ou - aceeasi preparare ca si in cazul de mai sus
- 1 albus de ou + struguri albi (10 boabe) + zeama de la o jumatate de lamaie + malai (1-2 linguri).
Strugurii se zdrobesc, zeama respectiva se amesteca cu sucul de lamaie si cu malaiul, apoi se adauga la albusul batut spuma.

Masti pentru tenul ridat

- 1 galbenus de ou + laptisor de matca (0,10g) - dupa indepartarea mastii se aplica pentru 5 minute o compresa calda urmata de una rece.
- Ceara (10g) + miere (10g) + suc de bulbi de ceapa (10g) + suc de bulbi de crin (10g).
Ceara se topeste pe baia de apa cu mierea pe urma se adauga sucurile.
- Branza de vaci proaspata (3 lingurite) + miere (1 lingurita)
- Cartof fiert (100g) + 1 galbenus de ou + lapte.
Se freaca cartoful cu galbenusul de ou si se adauga putin lapte pana la obtinerea unei paste omogene


Fitoterapie
Urzica - este eficienta in regenerarea organismului si are efect asupra sistemului circulator. Datorita actiunii sale depurative si diuretice, ceaiul de urzica elimina toxinele din sange si are si un excelent efect cosmetic, in curatirea tenurilor grase, acneice. Se consuma un litru de ceai pe zi, preparat din o mana de planta bine spalata la 1 l de apa. Se strecoara si se bea rece sau cald, pe parcursul unei zile intregi.
Florile de galbenele - au efect dezinfectant si cicatrizant, grabesc vindecarea leziunilor si ajuta la refacerea pielii. Se pun doua linguri de planta la un litru de apa clocotita, se lasa sa infu­zeze 10 minute, apoi se strecoara. Se spala fata cu solutia obtinuta sau se aplica comprese inmuiate in infuzie pe zonele afectate.
Arpacasul - este foarte bun pentru astfel de afectiuni. Se prajesc 2 linguri de seminte de arpacas la foc mediu timp de 10 minute, amestecand mereu. Se pun apoi semintele intr-un vas, se adauga 450 ml apa si se lasa sa fiarba la foc mic inca 10 minute. Ceaiul de arpacas este recomandat pentru toate tipurile te ten, fiind un bun remediu impotriva acneei, pistruilor, negilor, eruptiilor si afectiunilor cutanate. Se poate folosi intern, cate o cescuta de 2-3 ori pe zi, sau extern, sub forma de comprese.
Lamaia - este un excelent exfoliant, deoarece indeparteaza celulele moarte ale pielii. Poate fi folosita ca atare (se taie rondele subtiri si se aplica pe zonele afectate), sau sub forma de suc (se imbiba un tampon cu vata cu sucul unui fruct).
Infuzia de cicoare, radacina de brusture si trei-frati-patati are proprietati depurative si poate fi folosita pentru combaterea furunculozei si a acneei. Se prepara din trei linguri de plante la un litru de apa si se bea ceaiul, putin indulcit, in cursul unei zile.
Faina de in calmeaza durerile si ajuta la colectarea si evacuarea puroiului. Se pun cataplasme din faina de in amestecata cu apa fierbinte pana devine o pasta. Se mentin timp de 2 - 3 ore pe locul afectat, de preferat calde.
Cataplasmele cu infuzie de musetel si flori de soc ajuta la colectarea furunculului. Se fac bai locale sau se pun comprese dintr-o infuzie concentrata, calduta.
Frunzele de nalba sunt emoliente, datorita continutului bogat in mucilagii. Frunzele se oparesc cu apa si se aplica peste furuncule.
Infuzie de catina alba care se prepara din 2 lingurite de fructe zdrobite peste care se toarna 500 ml apa clocotita. Dupa 30 minute se strecoara, iar intreaga cantitate de ceai se bea fractionat, pe parcursul unei zile.
Decoctul de stanjenel galben il puteti prepara fierband 2 lingurite de pulbere de rizom la o cana cu apa. Lasati totul la macerat timp de 2 ore, dupa care fierbeti din nou, timp de 10 - 15 minute, la foc mic. Strecurati si faceti spalaturi locale, folosind o compresa sterila.
Decoct din radacina de brusture, preparat din 15 g pulbere de radacina la 300 ml apa clocotita timp de 30 minute. Se bea o cana pe zi.
Infuzie de coacaz negru, preparata din o lingurita de planta la 200 ml apa clocotita. Se lasa sa infuzeze timp de 10 minute. Se beau 2 - 3 cani pe zi.
Se pun local cataplasme cu infuzie din musetel, trei-frati-patati si papadie.

Alte remedii:
Se amesteca praf de cuisoare cu apa pana se face o pasta, apoi se aplica pe piele. Efectul se observa imediat.


Decoctul de afin este folosit in tratarea eczemelor, mai ales a celor sangerande. Fierbeti 1 lingurita de fructe uscate in 200 ml apa, timp de 15 minute, la foc mic. Lasati la racit 15-20 minute, apoi strecurati. Aplicati cataplasme pe locul afectat, folosind un pansament steril.
Infuzia de galbenele este, de asemenea, eficienta in tratarea eczemelor. Se prepara din 2 linguri de flori la 250 ml apa, apoi vasul se acopera pentru 30 minute. Ceaiul se strecoara si se fac bai locale sau se pun cataplasme.
Pistruii
Otet de hrean
Se macereaza 150 g de radacina de hrean ras in 250 ml de otet. Se strecoara si se badijoneaza regiunea cu pistrui de trei ori pe zi. Se mai poate aplica local suc de castravete sau de lamiie. Fata se spala cu ceai de tei.
Se tamponeaza pistruii cu suc de patrunjel sau se maseaza regiunea cu cateva frunzulite de patrunjel proaspat.
In 2 - 3 linguri de ulei de masline se fierb cateva frunze de spanac, bine maruntite, pana se inmoaie. Se aplica sub forma de masca, timp de 30 de minute.
Inflamatiile pielii
Se fierb putin in ulei laptuci proaspete. Se pun cataplasme pe piele de 2 - 3 ori pe zi, cate 20 minute.
Se prepara o alifie din 50 g galbenele, 50 g patlagina, 25 g pelin, 25 g radacina de tataneasa. Plantele se fierb in osanza de porc 15 minute. Se lasa sa stea o zi preparatul, iar a doua zi se incalzeste in baie de aburi, se strecoara si se pastreaza la rece. Se ung zonele afectate.
Celulita -Se pun la macerat intr-un vas 30 g boabe de ienupar, 20 g trei-frati-patati, 20 g cretusca, 10 g frunze de salvie si 10 g flori de soc in 750 ml spirt medicinal. Se acopera vasul si se lasa timp de 2 saptamani intr-un loc intunecos si rece. Se agita preparatul zilnic cu o lingura de lemn. Se filtreaza printr-un tifon curat si se pune in sticlute inchise la culoare. In fiecare seara, dupa dus, se agita recipientul, se umezesc palmele cu amestecul si se frictioneaza abdomenul, coapsele si picioarele timp de 10-15 minute. Se repeta zilnic, timp de 4-5 saptamani. Crapaturi dureroase ale calcaielor
O cutie de alifie de galbenele se amesteca cu o ceapa data pe razatoarea mica. Crema se tine la frigider si se ung in fiecare seara talpile si calcaiele, apoi se pun sosete.
Alunite, semne din nastere, dereglari de pigment, pete de batranete
Frunze de cedru sau chiparos se spala, se taie marunt si se pun intr-o sticla inchisa la culoare. Se completeaza cu rachiu de secara si se lasa la macerat 10 zile, de preferat la soare. Cu aceasta tinctura se tamponeaza locul afectat de mai multe ori pe zi.

Masca pentru fata cu ulei de masline si alte retete naturiste

-masca pentru fata dintr-o lingura de ulei de masline si un ou. Se amesteca bine masca pentru fata si apoi se aplica imediat. 20 min.

Pentru un ten bronzat, un tratament natural este cel din 1 lingura ulei de masline si un morcov ras.

-1 lingura de ulei de masline si 2 linguri de smantana proaspata.

-o lingura de ulei de masline si zeama de la un sfert de lamaie are efect astringent si de hidratare.

Ten uscat
Pentrl o lingurita de miere, o lingurita de ulei de masline , un galbenus, cateva felii de ba­na­na zdrobite si ameste­cate cu putin lapte.

Ten gras
un albus de ou, cateva pi­ca­turi de lamaie, o lin­gurita de argila (se gaseste la far­macie), ceai de mu­se­tel pana se obtine o pasta.

Ten sensibil
Foloseste: 1-2 caise bine coapte zdrobite si cateva picaturi de ulei de masline, com­pre­se cu ceai de nalba sau musetel. Pentru ochi obositi si cearcane -aplica periodic comprese cu ceai de albastrele.

Pentru tonifiere si improspatare rapida - pulverizeaza pe tenul demachiat fie apa minerala, fie ceai verde.

Tratament cu ulei de masline si faina de mustar 1 lingurita faina de mustar, 1 lingurita infuzie racita de musetel, 2 linguri ulei de masline. Intr-un castronas, amesteca bine faina de mustar cu infuzia de musetel si dupa ce obtii o pasta omogena incorporeaza in ea si uleiul de masline. Aplica-o pe suprafata tenului, lasand-o sa actioneze maxim 10 minute.

Pentru prevenirea imbatranirii pielii: Masca cu smantana si pulbere de spirulina-O masca eficienta pentru tonifierea tenului matur (normal sau cu tendinte spre uscare) si prevenirea aparitiei ridurilor este reprezentata de combinarea unui galbenus crud de ou cu o lingura de smantana si 0,7 grame pulbere de spirulina. Amestecul se lasa sa actioneze asupra tenului pret de un sfert de ora dupa care se inlatura cu apa calduta.

Masca de morcovi si ulei de germeni de porumb un morcov dat prin razatoare sau tocat cu ajutorul blenderului, 1 lingurita suc proaspat de lamaie, 1 galbenus de ou, 1 lingura ulei de germeni de porumb. Amesteci bine ingredientele intr-un castron de portelan si pasta obtinuta o aplici pe suprafata tenului si pe gat. O lasi sa actionezi timp de un sfert de ora, dupa care o inlaturi fie cu apa minerala dezacidulata sau cu infuzie de musetel.

Pentru improspatarea si catifelarea tenului: Masca cu argila, apa de trandafiri si suc de tomate-100 ml de apa de trandafiri se amesteca cu 2 linguri de pudra de argila, cateva picaturi de glicerina si suc proaspat de rosii, formandu-se o pasta care se intinde uniform pe suprafata tenului si a gatului. Dupa ce pasta s-a uscat, se indeparteaza de pe ten prin clatire cu apa

Tenuri sensibile, cu tendinta de inrosire
Pentru curatarea tenului sensibil sau iritat se recomanda spalarea zilnica timp de 5 minute cu lapte integral, fiert si racit. Tenul se clateste apoi cu o solutie obtinuta din 1/2 de lingurita de bicarbonat la un litru de apa.

-compresele cu o solutie obtinuta din 10 linguri de lapte bine batute si un albus de ou crud.

baile de abur cu lapte

  • Infuzie de trei frati patati, 2-3 cani pe zi. Se pune o lingurita de planta maruntita la o cana de apa clocotita. Se acopera vasul si se lasa circa 10 minute.
  • Comprese cu tinctura de galbenele. Se pun 10 ml de tinctura de galbenele in 100 ml apa fiarta si racita, se inmoaie compresele si se aplica pe zonele afectate.
  • Comprese cu infuzie din radacina de brusture. Se pune o lingura maruntita de brusture la 200 de ml apa clocotita, se acopera vasul si se lasa sa stea 15 minute. Se inmoaie cateva comprese sterile in infuzie si se aplica pe zonele afectate.
  • Se sterge pielea cu un tampon de vata imbibat in infuzie de busuioc. Se pun 2-3 lingurite de planta maruntita la o cana de apa fierbinte. Se acopera, se lasa 5-10 minute, se strecoara si se foloseste infuzia calda.
  • Comprese cu infuzie de musetel sau se vor folosi pliculetele din care s-a preparat infuzia.
  • Se tamponeaza cosurile aparute, cu ulei de arbore de ceai sau ulei de cimbru de doua ori pe zi.
  • Se beau 2-3 cani pe zi de infuzie de galbenele si trei frati patati in cantitati egale. Se pune o lingurita de amestec de plante la o cana de apa clocotita, se acopera bine vasul in care acestea au fiert si se lasa sa stea circa 10 minute. Se strecoara si se bea infuzia neindulcita.
  • Se sterge fata cu un tampon de vata imbibat in suc de varza alba sau se pun cataplasme cu frunze oparite sau inmuiate cu facaletul ori cu ciocanul de snitele.
  • Masca cu papaya si smantana. Amestecati bine doua linguri de smantana dulce si doua linguri cu pulpa zdrobita de papaya, pana obtineti o pasta omogena, apoi o intindeti pe piele. Dupa 30 de minute se spala pielea cu apa calda. Stropiti tenul cu apa rece, stergeti prin tamponare si ungeti cu alifie de galbenele sau cu propolis.
  • Se sterge pielea afectata cu suc de struguri. Se storc cateva boabe, se inmoaie un tampon de vata in suc si se sterge pielea. Se lasa sa se zvante, apoi se clateste fata cu apa calduta in care s-a adaugat putin bicarbonat de sodiu.
  • Se beau 2-3 cani pe zi cu infuzie de musetel. Infuzia se bea neindulcita.
  • Se aplica felii de rosii proaspete pe zonele afectate. Dupa 30 de minute se clateste pielea cu apa calda.
  • Comprese cu infuzie din conuri de hamei. Se pune o lingura de conuri de hamei la 100 ml apa clocotita, se acopera vasul, se lasa 15 minute, apoi se inmoaie cateva comprese sterile si se aplica pe zonele afectate.
  • Masca cu drojdie proaspata, miere si tarate de grau sau faina de orez. Diluati un bob de drojdie in putina apa fiarta si racita, adaugati mierea si tarate sau faina pana obtineti o pasta omogena. Intindeti pe piele, iar dupa 30 de minute se indeparteaza cu apa calduta. Stropiti fata cu apa rece, stergeti prin tamponare si aplicati un unguent cu galbenele sau propolis.

Tratamente naturiste pentru ten No.2

  1. .DEMACHIEREA- se face cu o lotiune din 200 ml lapte NEfiert cu sucul unei jumatati de lamaie. Dupa stergerea si indepartarea machiajului se spala tenul cu lotiunea ramasa, iar apoi se sterge cu infuzie de cimbrisor, sau pentae de trandafir, salvie, menta
  2. GOMAJ- se amesteca un albus de ou, cu 6-7 picaturi de zeama de lamaie si malai fin cernut pana la consistenta unei paste. Se aplica pe fata, iar apoi se indeparteaza cu una din infuziile recomandate mai sus. SAU- amesteca 2 linguri de tarate cu o lingura de drojdie, o lingurita de suc de lamae si o lingura de apa. Maseaza-ti fata cu aceasta pasta in special in zona nasului si a barbiei, evitand zona ochilor. Dupa 1-2 minute in care a actionat, se spala fata.
  3. EXTRAGEREA COMEDOANELOR- bat un albus ou, dupa care il aplic pe zonele respective, si peste lipesc niste sevetele, si las pana la uscarea oului, dupa care le deslipesc si spal fata ( a nu se pune ou pe sprancene :)) exista riscul sa ramai fara ele :))
  4. AUTOMASAJ MANUAL- cu ulei vegetal, 15 minute, folosind miscari profunde, framantat, ciupituri, apoi stergerea fetei cu una dintre infuzii
  5. MASCA- 1 albus de ou+sucul unei rosii+10g de drojdie sau iaurt +zahar, care se freaca pana la omogenizare, iar dupa aplicarea, dupa aproximativ 20 de minute se indeparteaza cu infuzie la temperatura camerei
  6. COMPRESE- de tifon imbibate in lotiune cu -infuzie de salvie +7 picaturi de lamaie, sau infuzie de cimbrisor + sucul unei jumatati de rosie
  7. LOTIUNE ASTRINGENTA- se pulverizeaza cu 20 ml de suc de lamaie amestecat cu 50 ml apa minerala rece, sau la temperatura camerei.

Masca cu argila si suc de mere- intr-un bol, amesteca un pliculet de praf de argila cu careva picaturi de suc de mere. Aplica u strat subtire pe fata, pentru ca masca sa se usuce cat mai repede, iar apoi, dupa 10 minute, spala fata si aplica pe ea cateva felii de rosii taiate subtire.

Masca cu banana, lamaie si ou- amesteca o banana cu o jumatate de lamaie, o jumatate de pahar cuu faina de ovaz si un albus batut spuma Aplica aceasta compozitie pe fata si dupa ce se usuca, indeparteaz-o cu apa calda.

Masca cu portocala si lamaie- amesteca o lingurita de suc de lamaie cu o lingurita de suc de portocala. Aplica amestecul pe fata, iar dupa ce se usuca, indeparteaza-l cu apa rece.
-un ten sanatos, care sa emane prospetime, poate fi obtinut imediat prin aplicarea unei paste din banane si capsuni pe fata. Dupa 20 de minute indepartati-o cu apa calda si veti observa cu siguranta diferenta.
-Pentru prevenirea ridurilor se prepara o pasta din banane, iaurt si miere, care se aplica pe fata timp de 15-20 de minute.
-Amestecati sucul de la o jumatate de lamaie cu o jumatate de pahar de faina de ovaz si albusul unui ou, dupa care aplicati pasta obtinuta pe pielea fetei si indepartati-o cand este uscata. Prin aceasta metoda va veti curata si purifica tenul, eliminand particulele de praf si excesul de sebum.
Masca din rosii pentru tenul acneic
- Alege rosii bine coapte, taie-le felii si aplica-le pe zonele afectate de acnee. Lasa-le sa actioneze timp de 2-3 minute, apoi sterge fata cu un ceai caldut si unge-o cu o crema calmanta. Repeta zilnic aceasta operatiune, timp de 3-4 saptamani.

Masca nutritiva pentru tenul uscat
- Amesteca pulpa unei banane coapte cu 2 lingurite de miere si 3 lingurite de ulei de porumb. Omogenizeaza bine continutul, apoi aplica-l pe fata si lasa masca sa actioneze timp de 30 minute, dupa care indeparteaz-o cu apa minerala.

Masca pentru combaterea eczemelor
- Alege un mar copt, de marime potrivita, si fierbe-l in lapte proaspat. Dupa ce fructul s-a inmuiat, indeparteaza coaja, piseaza pulpa fructului si amestec-o cu lapte proaspat, astfel incat masca sa aiba consistenta unei paste. Aplica acest preparat pe zonele afectate si lasa masca sa actioneze timp de 15 minute, dupa care indeparteaz-o cu apa minerala.

Masca peeling cu vitamine.
- Amesteca 2 linguri de malai cu putin ceai de musetel, apoi adauga in acest amestec 4 linguri de suc de rosii (sa nu contina conservant) sau suc de struguri. Daca ai tenul gras, adauga o fiola de vitamina C. Pentru tenul foarte uscat, cu tendinta de descuamare, adauga in masca de exfoliere 2 linguri de smantana si o fiola de vitamina A. Aplica masca pe ten, prin miscari de frecare, insistand in zonele mai incarcate ale fetei. Lasa masca sa actioneze timp de 10 minute, apoi indeparteaz-o cu apa minerala.
Masca lifting cu vitamine
- Pune intr-un vas de sticla 2 linguri de drojdie de bere, 1 lingurita de smantana si 2 lingurite de miere. Amesteca bine ingredientele si adauga 1 lingurita suc de lamaie. Masca se aplica pe fata in strat gros si se lasa sa actioneze timp de 15 minute, dupa care se indeparteaza cu apa minerala.
Masca pentru tenul iritat si patat
- Amesteca 3 linguri de decoct de patrunjel cu faina de orez, astfel incat masca sa aiba aspectul unei paste. Aplic-o pe fata cu o pensula din par natural si las-o sa actioneze circa 15 minute. Masca o poti indeparta cu o infuzie de salvie, sunatoare si nalba (amestecate in proportii egale).
Masca emolienta pentru tenul uscat
- Amesteca 1 lingurita de suc de patrunjel cu 2 linguri de suc de mere, 1 galbenus de ou si 1 lingurita de miere. Unge fata cu aceasta masca si las-o sa actioneze timp de 15 minute. Masca o poti indeparta cu apa minerala sau infuzie de musetel.
Masca revigoranta cu apa de trandafiri
- Amesteca 50 ml apa de trandafiri cu 25 ml apa din flori de portocal si pune vasul la foc mic. Cand lichidul s-a incalzit putin, adauga o jumatate de lingurita de miere de albine. Indeparteaza vasul de pe foc, lasa preparatul sa se raceasca si adauga 15 ml tinctura din flori de paducel.
Masca de suc de lamaie pentru hidratarea tenului
- Amesteca sucul de la o lamaie cu o lingura de ulei de masline. Sterge fata, de doua ori pe zi, cu acest preparat. Umezeste tenul timp de 5 minute, apoi lasa sucul sa actioneze asupra epidermei inca 15 minute. Sucul de lamaie se indeparteaza cu un ceai calmant.
Masca tonica din ceai negru
- Amesteca 200 ml de ceai negru cu sucul de la o lamaie si aplica preparatul pe pielea curata. Lasa produsul sa se usuce pe piele, apoi indeparteaza-l prin clatiri repetate ale epidermei. Atentie! Ceaiul negru coloreaza epiderma, intr-o nuanta roscata.

 Tratament naturist pentru ten gras

Masca- albusul unui ou batut spuma se amesteca cu sucul de la o rosie si cu zace grame de drojdie,se va lasa cam 20 de minute.

-se aplica comprese cu infuzie obtinuta din o lingura de salvie la doua sute ml apa la care se adauga o lingurita de zeama de lamaie.

-se aplica comprese cu infuzie obtinuta din cincizeci de grame de cimbrisor la un litru de apa la care se adauga sucul de la o jumatate de rosie.

- se aplica comprese cu un decoct din radacina de brusture la care se adauga si o lingurita de suc de lamaie.

-o mana de patrunjel se va opari intr-o cana cu apa ,dupa care se lasa la racit cam doua ore si se va aplica pe fata si decolteu.

-se aplica comprese cu zeama obtinuta de la jumatate de castravete amestecata cu 50 ml de zeama de portocala.

- tratamentul pe baza de aloe vera . Aplicati gelul direct pe cosuri.

Castravele eficient in curatarea fetei si sporeste elasticitatea pielii. Puteti taia felii castravetele si sa le aplicati pe cosuri. Castravetele are o actiune benefica si ca masca pentru ten. Puteti amesteca castravetele cu laptuca si morcov pentru a va face o masca.

Sucul proaspat de lamaie - poate fi folosit pentru spalatul fetei. Curatati-va tenul cu suc de lamaie, iar apoi clatiti-va cu apa curata.
-iaurt si tarate. Amestecati-le pana obtineti o pasta omogena, iar apoi aplicati amestecul pe intreaga fata. Taratele curata profund tenul.
Tratament naturist cu zmeura :
* masca din fructe zdrobite- se aplica pe fata timp de 15-20 de minute, se indeparteaza si se spala cu apa minerala;
* infuzie din 2 linguri frunze uscate si maruntite peste care se toarna o cana (250 ml) cu apa clocotita, se lasa acoperita 15-20 de minute, se strecoara si se spala usor fata folosindu-se o discheta de bumbac.
Tratament naturist cu capsuni :
* masca din fructul proaspat: din capsuni pasate se obtine o pasta care se aplica pe fata, pleoape, gat si piept;
* unguent natural de capsuni, obtinut prin stoarcere in tifon (sau folosind un storcator) a 6-10 fructe , cu zeama obtinuta se ung tenul si pleoapele. Tratamentul dureaza 15-20 minute. Dupa acest interval tenul se clateste cu infuzie de musetel.

Tratament naturist cu cirese :
* masca din fructe (cirese) proaspete zdrobite. Se aplica pe frunte, obraji. Intretine elasticitatea pielii.

Tratamente naturiste pentru tenul gras
-un albus de ou, zeama de lamaie obtinuta prin stoarcerea unei lamai mai mici sau o jumatate de lamaie mai mare, 15 ml alcool de 90°.
Retete pentru ingrijirea tenului gras, seboreic
Tratament naturist cu BANANA :
masca cu o banana bine coapta care se zdrobeste adauga o lingurita de miere si 20 picaturi suc de lamaie. Se lasa pe fata 15-30 minute, se inlatura si se sterge un tampon imbibat in infuzie de musetel.
Tratament naturist cu BRUSTUR :
a) decoct din 2 linguri de radacina uscata la 500 ml apa ; se fierbe 10 minute la foc domol; se lasa la racit pana la caldut strecoara ; se fac spalaturi locale pe fata ;
b) cataplasme cu suc obtinut radacinile proaspete.
Tratament naturist cu CAIS :
masca din caise proaspete, zdrobite bine, dupa ce se scot samburii; se tine pe fata 30 de minute sau mai mult;
Tratament naturist cu CASTAN SALBATIC :
masca din pasta de castane; castanele se curata de coaja, se dau prin razatoare sau se zdrobesc foarte bine dau prin sita ; se amesteca cu miere. Se aplica pe fata timp de 15-30 de minute sau chiar mai mult, dupa care se indeparteaza si se spala cu decoct sau infuzie de nalba. Foarte indicat pentru tenurile seboreice.
Tratament naturist cu CASTRAVETE :
a) lotionari pe fata cu suc obtinut din 2 castraveti, ajunsi la maturitatea fiziologica ; se curata de coaja ; se taie in fel introduc in storcator sau in masina de tocat; sucul se stoarce prin tifon se adauga 500 ml alcool de 70° ; se lasa la macerat 2-3 zile ; se strecoara si se pastreaza la racoare in sticla inchisa la culoare ; se foloseste dupa caz de 2-3 ori pe saptamana ;
b) lotionari pe fata cu sucul obtinut din 3 castraveti ajunsi maturitatea fiziologica, albus de ou, apa de roze si alcool de 70° ; castravetii se curata de coaja ; se taie longitudinal in doua jumatati; se curata de seminte cu o lingurita ; se taie in felii; se dau prin masina de tocat carne ; se bat albusurile de la doua oua proaspete ; se adauga un pahar cu apa si continutul se agita bine ; se adauga sucul de catraveti, se agita iarasi bine cu lingura ; continutul se introduce intr-o sticla si se adauga 125 ml alcool; se macerat 3 zile, apoi se strecoara prin tifon ; se pastreaza in sticla, la racoare; se foloseste dupa dorinta ;

c) masaj usor cu rondele de castraveti bine copti, adica ajunsi la maturitate fiziologica ; plimbarea rondelelor pe fata se face pana se imbiba bine pielea cu sucul lor ; dupa o ora se spala cu apa, sau se sterge cu un tampon.
Pentru iarna se prepara suc de castraveti. Produsul este la fel de activ cazurile precedente. Se folosesc mai multi castraveti ajunsi la maturitate fiziologica; se curata de coaja ; se dau prin masina de obtinere a sucului sau prin masina de tocat carne. Produsul obtinut se stoarce de doua ori prin tifon. La un litru de suc obtinut se aduga 200-400 ml alcool de 70-90°. Cantitatea de alcool se dozeaza in functie de gradul de grasime a tenului. Produsul obtinut se pastreaza la loc racoros, in sticle inchise la culoare si astupate cu dop.
Tratament naturist cu CAPSUN :
a) masca din capsuni zdrobite amestecate cu putin talc sau caolin, la care se adauga cateva picaturi de zeama de lamaie ; dupa 20 de minute se inlatura cu putina apa calduta. Persoanele care au intoleranta la acest fruct nu pot beneficia de acest procedeu ;
b) masca din capsuni zdrobite ameste­cate cu albus de ou ; se tine pe fata 20-30 de minute ; se inlatura cu apa ;
Tratament naturist cu CIMBRISOR :
infuzie dintr-o lingura de pulbere de planta sau planta uscata si bine maruntita peste care se toarna 100 ml apa clocotita ; vasul se lasa acoperit 20-30 de minute ; se strecoara si se aplica comprese pe fata.
Tratament naturist cu CIRES :
masca din fructe (cirese) zdrobite. Se aplica pe fata. Se lasa 20-30 de minute, se inlatura si se spala cu apa de roze sau apa obisnuita. Reda elasticitatea pielii.
Tratament naturist cu CRETISOARA :
a) suc obtinut din planta proaspata ; se aplica pe fata, gat, sani; se lasa 20 de minute si se sterge cu apa de roze ;
b) infuzie din o lingura de planta uscata si maruntita peste care se toarna 250 ml apa clocotita ; se lasa acoperita 30 de minute ; se strecoara ; se spala tenul cu solutia obtinuta sau se pun comprese folosindu-se un tifon.
Tratament naturist cu FRAG :
masca din fragi adunati din mediul natural, care se zdrobesc, se amesteca cu putin talc, se pun cateva picaturi de zeama de lamaie si pasta obtinuta se aplica pe fata. Se inlatura cu apa dupa 20-30 de minute.
Tratament naturist cu GUTUI :
a) suc obtinut din pulpa fructului, se aplica pe fata cu un tampon de vata ;

b) masca din fruct (gutuie) ; se curata de coaja ; se da pe fateta cu zimti marunti ai razatoarei; se amesteca cu putina pudra de talc ; se degreseaza tenul si apoi pasta obtinuta se aplica pe fata. Dupa 20 de minute se inlatura cu apa calduta. Masca se foloseste numai de catre persoanele cu un ten foarte gras. Actiunea este puternic astringenta.
Tratament naturist cu HAMEI :
a) infuzie din 5 g conuri uscate si maruntite peste care se toarna 100 ml apa clocotita ; se lasa acoperita 30 de minute ; se strecoara ; se aplica comprese locale ;
b) infuzie din 2 linguri conuri uscate si maruntite peste care se toarna o cana de apa clocotita (250 ml); se lasa acoperita 20-30 de minute ; se strecoara; se aplica comprese locale pe fata folosindu-se un tifon curat. Efect bun pentru pielea grasa si acnee.
Tratament naturist cu FIREAN :
apa de hrean preparata prin raderea unei radacini peste care se toarna un pahar cu apa rece ; se lasa 30 de minute ; se strecoara ; se sterge fata folosindu-se un tampon de vata. Este indicata in seboree si acnee.
Tratament naturist cu IZMA BUNA :
infuzie din 2 lingurite frunze uscate si maruntite peste care se toarna 200 ml apa clocotita ; se lasa acoperita 15-20 de minute ; se strecoara ; se aplica pe ten. Combate seboreea.
Tratament naturist cu LAMAI:
a) masca din o lingurita de suc de lamaie la care se adauga un albus de ou ; albusul se bate energic pana se obtine o spuma bogata ; se adauga zeama de lamaie si se bate din nou ; compozitia obtinuta se intinde pe fata pentru 20-30 de minute, dupa care se curata cu putina apa ;
b) lotiune obtinuta prin amestecul sucului de lamaie si a apei de ploaie in parti egale ; se unge fata ;
c) masca cu pasta fluida obtinuta din suc de lamaie, drojdie de bere si miere de albine ; se distribuie omogen pe fata ; hraneste epiderma si inchide porii.
Tratament naturist cu LEVANTICA :
infuzie din 5 g planta peste care se toarna 100 ml apa clocotita ; se lasa acoperita 20 de minute ; se strecoara ; se lotioneaza pielea pe fata sau se aplica comprese.
Tratament naturist cu MAR:
cataplasme cu felii de mar sau piure de mere coapte in cuptor. Se poate folosi si mustul de mere cretesti, care se aplica sub forma de comprese pe ten sau se intinde pe piele folosindu-se un tampon de vata.
Tratament naturist cu MARAR :
a) decoct din 2 legaturi planta la 500 ml apa ; se fierbe totul 30 de minute la foc domol, se lasa sa se raceasca ; se strecoara, obtinandu-se 'apa de marar', cu care se umezeste bine tenul folosindu-se un tampon de vata ;
b) lotiune din 100 ml 'apa de marar', 10 g glicerina, 25 ml alcool 70°, 15 ml zeama de lamaie ; se amesteca foarte bine prin agitarea sticlei unde sunt introduse, apoi se unge tenul. Tratamentul este indicat tenurilor grase cu porii dilatati.
Tratament naturist cu MUR:
infuzie din o lingura de frunze uscate si maruntite peste care se toarna 20 ml de apa clocotita ; se acopera 30 de minute ; se strecoara si se curata tenul folosindu-se un tampon de vata.
Tratament naturist cu NUC :
decoct din 10 g frunze la 100 ml apa; se fierb 15 minute ; se lasa sa se raceasca pana la caldut; se strecoara ; se adauga parti egale de glicerina si "apa de trandafir', se agita bine si se aplica pe ten. Tratamentul are actiune antiseptica asupra tenurilor grase, seboreice.
Tratament naturist cu PIERSIC :
a) fructul (piersica) bine copt, se sectioneaza, se in­latura samburele si se trece ca atare pe fata ;
b) masca din piersici zdrobite bine, amestecate sau nu cu o lingurita de caolin. Remediu bun pentru ingrijirea tenului seboreic.
Tratament naturist cu PRUN :
masca din prune zdrobite ; se tine 20 de minute pe fata, dupa care se spala cu apa calduta. Actiune astringenta.
Tratament naturist cu ROSIE :
a) tamponari de mai multe ori pe zi timp de 3-4 sapta­mani, cu felii de rosii; se lasa 20 de minute, dupa care se spala cu apa calduta ;
b) masca din suc de rosii amestecat cu amidon sau talc ; se lasa 20-30 de minute pe ten, apoi se spala cu apa calduta ;
c)frectii cu suc proaspat; seara se spala fata cu apa calda, apoi se freaca cu o rosie taiata in doua, se lasa pana dimineata si se spala cu apa calda. Remediu bun pentru curatirea tenurilor grase si inlaturarea punctelor negre.
Tratament naturist cu SAL VIE :
a) infuzie din o lingura de frunze uscate, maruntite, peste care se toarna 100 ml de apa clocotita; se acopera 20-30 de minute; se strecoara; se aplica comprese pe fata, apoi se fac spalaturi tot cu infuzie folo­sindu-se un tampon de vata ;
b) otet de toaleta preparat din parti egale de salvie, sunatoare, rozmarin, peste care se toarna otet de vin si alcool. Cu produsul obtinut se unge tenul folosindu-se un tampon de vata.
Tratament naturist cu STANJENEL :
a) infuzie din doua linguri de petale uscate si maruntite peste care se toarna 200 ml apa clocotita ; se acopera pentru 25-30 de minute ; se strecoara ; se spala fata cu un tampon de vata ;
b) decoct din o lingura pulbere rizom sau rizom uscat si maruntit la o cana cu apa (250 ml); se fierb 15 minute la foc mic ; se lasa sa se raceasca pana la caldut; se strecoara ; se spala fata folosindu-se un tampon de vata.
Tratament naturist cu STEJAR :
decoct din 100 g scoarta uscata si maruntita la un litru de apa ; se fierb 30 de minute ; se lasa la racit; se strecoara ; se spala tenul cu un tampon de vata ; se uda un tifon in solutia obtinuta si se pun comprese pe fata.
Tratament naturist cu SUNATOARE :
otet de toaleta preparat din parti egale de sunatoare, salvie si rozmarin, peste care se toarna otet de mere, si o mica cantitate de alcool 90°; se lasa la macerat sase zile ; se strecoara; se pastreaza in sticle inchise la culoare ; se unge tenul folosindu-se un tampon de vata (remediu folosit in mediul satesc).
Tratament naturist cu TEI ARGINTIU :
infuzie din 50 g flori peste care se toarna 500 ml apa clocotita ; se lasa acoperita 20 de minute ; se strecoara ; se spala tenul cu un tampon de vata.
Tratament naturist cu TRANDAFIR :
infuzie din doua lingurite de petale peste care se toarna 100 ml apa clocotita ; se strecoara ; se adauga 20 g alcool 90° ; se inmoaie in solutia obtinuta un tampon de vata si se sterge tenul, apoi se aplica comprese cu aceasta solutie.
Tratament naturist cu VISIN :
masca cu fructe zdrobite ; se aplica pe fata, dupa care se spala cu o infuzie de musetel.
Tratament naturist cu ZMEUR:
masca din zmeura zdrobita; se lasa pe fata 20 de minute, dupa care se spala cu o infuzie de musetel.



Masca din mere si germeni de grau

ai nevoie de o lingurita de pasta de mere si o lingurita de grau incoltit. Pasta de mere o vei obtine cu ajutorul unui blender, amestecand pulpa sfaramata cu grau incoltit. Inainte de a aplica masca trebuie sa iti speli fata cu apa calda si sa faci o baie de abur pentru a-ti deschide porii. Aplica masca imediat dupa baia de abur si las-o pentru 15 minute, dupa care indeparteaz-o cu apa calduta. In final, aplica o crema hidratanta.

Masca cu mere si miere pentru ten acneic

Facand parte dintre cele mai eficiente tratamente naturiste, aceasta masca este excelenta pentru tenul dispus la acnee, astfel incat dupa folosire iti vei simti fata proaspata si curatata de grasimi. Pentru a obtine aceasta masca trebuie sa amesteci urmatoarele ingrediente: un mar (pasta sau razuit fin) si o lingurita de miere. Pasta astfel obtinuta se aplica pe fata pentru 20 de minute iar apoi se curata cu apa calduta. Pentru efecte si mai puternice se mai poate aduga in amestec aproximativ 15 grame de frunze de salvie tocate marunt sau 2 lingurite de apa de trandafiri.

Lotiune tonica cu suc de mere

In sucul de mere se adauga o lingurita de apa de trandafiri si aplica acest amestec pe ten, gat si decolteu, masand usor pielea. Se clateste cu apa calduta.

Masca faciala cu mere impotriva ridurilor

Scoate cotorul unui mar si paseaza miezul (cu tot cu coaja) cu ajutorul unui blender. Adauga treptat o lingurita de lapte pana se amesteca bine. Aplica un strat gros din pasta obtinuta pe fata si pe decolteu. Lasa pasta sa se usuce, iar apoi indeparteaz-o cu apa calda.

Crema de noapte cu mere pentru ten sensibil

1 mar, o ceasca de ulei de masline si o ceasca de apa de trandafiri. Taie marul in jumatate, scoate cotorul si paseaza miezul. Amesteca bine pulpa de mar cu uleiul de masline. Pune amestecul intr-un vas si aseaza-l deasupra unui alt vas in care ai pus apa fierbinte. Incalzeste astfel pasta amestecand continuu. Evita sa incalzesti foarte tare pasta pentru a nu  distruge acidul malic din mar. Dupa ce ai incalzit amestecul scoate vasul din apa fierbinte si lasa-l sa se racoreasca . Adauga apa de tradafiri si amesteca din nou pana cand ingredientele se combina. Depa ce sa raceste complet, pune crema intr-un recipient potrivit si pastreaz-o in frigider. Foloseste-o in fiecare seara.

Retete pentru infrumusetarea tenului gras cu pori dilatati:

infuzia de menta, 2 linguri la 250 ml apa clocotita. Se strecoara si se fac lotionari seara pe tenul in prealabil curatat.

florilor de tei, musetel, sunatoare, menta si marar. Pentru infuzie se folosesc doua lingurite de amestec la 200 ml de apa clocotita. Se va tampona tenul in fiecare seara cu aceasta lotiune timp de cateva zile, pana cand va aparea efectul asteptat: un ten mat cu porii inchisi.

o lingurita de miere de albine si zeama de la o lamaie. Se aplica pe tenul curatat timp de 15- 20 minute dupa care se spala cu apa calduta.

o lotiune demachianta pentru tenurile grase din 200 ml lapte nefiert si 15 ml suc de lamai. Se fac tamponamente usoare fetei si decolteului, avand proprietatea de a preveni si intarzia aparitia ridurilor.

infuzia din frunze de mur, realizata din 2 lingurite la 200 ml apa clocotita. Se pot face comprese care in timp rezolva problema tenurilor grase.

masca dintr-o infuzie concentrata din musetel, sunatoare, patlagina, 10 g amestec la 50 ml apa clocotita. Dupa racirea infuziei se va amesteca cu amidon pana la obtinerea unei paste consistente ce se aplica pe ten si decolteu. Se aplica pe tenuri grase avand de asemenea si efecte calmante. timpul de actionare este de 20 de minute, dupa care se indeparteaza cu apa calduta.

amestecti  intr-o cutie o parte tarate de grau cu 3 parti malai. Se umezeste fata, se freaca  cu o mica parte  din amestec efectuandu-se de fapt un masaj

intr-o sticla se pun 100 ml alcool, busuioc si levantica. Plantele maruntite trebuie sa ocupe cam tot atata volum cat alcoolul. Se lasa 7 zile la macerat, agitand sticla in fiecare zi. Se filtreaza printr-un tifon. Aceasta tinctura se foloseste ca adaos la 100 ml infuzie de rozmarin, mugur de pin sau brad, la care se pun 10 ml de tinctura. Cu acest amestec se fac lotionari ale fetei.

Un mar curatat, taiat in felii, se fierbe in putin lapte. Se aplica rece pe fata.

ceai verde sunt foarte eficiente. Infuzia se prepara din o lingurita de planta la 100 ml apa clocotita.

albus de ou batut spuma la care se adauga cateva picaturi de zeama de lamaie. Timpul de actionare este de 15-20 de minute.

miez de banana ce se paseaza, la care se adauga cateva picaturi de zeama de lamaie, portocale sau mandarine. Dupa 20 de minute se va indeparta cu infuzie concentrata de musetel!

Ceaiul verde Atunci cand este aplicat pe fata.

Musetelul (compresele cu musetel) are efect calmant si dezinfectant.

Drojdia de bere aplicata pe fata in amestec cu macerat de orez si ulei de masline pe zonele afectate de acnee, in fiecare seara, 10 zile pe luna, are efecte foarte bune in tratarea acneei.

scortisoara Amesteca o lingurita cu scortisoara cu o lingurita de suc de lamaie proaspat stors si intinde pasta pe zona cu acnee. Sau daca ai tenul uscat e mai bine sa amesteci cu apa si miere. Inainte de culcare, aplica aceasta pasta pe piele si las-o sa actioneze peste noapte; dimineata clateste cu apa calduta.

Pasta de dinti este folositoare in uscarea cosurilor. Aplica putina pasta de dinti pe zonele afectate, chiar inainte de culcare, foloseste o pasta obisnuita nu gel.

Albusul de ou indeparteaza infectia acneica, grabeste procesul de regenerare al pielii. Intinde-l pe fata si indeparteaza-l dupa uscare.

Masti pentru:
Ten uscat
l o lingurita de miere, o lingurita de ulei de masline , un galbenus, cateva felii de ba­na­na zdrobite si ameste­cate cu putin lapte.
Ten gras
un albus de ou, cateva pi­ca­turi de lamaie, o lin­gurita de argila (se gaseste la far­macie), ceai de mu­se­tel pana se obtine o pasta.
Ten sensibil
1-2 caise bine coapte zdrobite si cateva picaturi de ulei de masline, com­pre­se cu ceai de nalba sau musetel. Pentru ochi obositi si cearcane -aplica periodic comprese cu ceai de albastrele.
Pentru tonifiere si improspatare rapida - pulverizeaza pe tenul demachiat fie apa minerala, fie ceai verde.
Ingrediente pentru un ten frumos:.
- Pentru indepartarea celulelor moarte, a se­bumului si pentru a re­da pielii luminozitatea, apeleaza la o felie de portocala sau de ana­nas care se maseaza pe fata in prealabil dema­chiata

- o lingurita de tarate inmuiate in lapte cu care se maseaza usor fata

Pentru ten uscat

Flori de galbenele (Flores Calendulae) - Lotionari sau comprese cu infuzie preparata din 4 linguri de flori la o cana de apa.

Flori de musetel (Flores Chamomillae) - comprese cu infuzie preparata din 3 linguri de flori la 1 cana de apa.

Sunatoare (Herba Hyperici) - stimuleaza tenurile uscate, ridate. Comprese cu infuzie preparata din 2-3 linguri de planta la 1 cana de apa.

Radacina de nalba mare (Radix Althaeae) - are proprietati emoliente. Aplicatii cu decoctie prelungita (30 de minute), preparata din 3 linguri de radacini la 1 cana de apa, in care se adauga si 1 lingura de miere.

Flori de crin (Flores Liliforum) - comprese calde cu infuzie la care se adauga miere.

Pepene galben (Fructus Cucumis melo) - Aplicatii cu suc proaspat.

Castravete (Fructus Cucumis sativus) - demachiant preparat din 200 ml de suc cu 100 ml de alcool, macerat 48 de ore, apoi refiltrat; dupa demachiere se aplica o crema hidratanta. Se poate pastra o perioada mai mare daca este pastrat intr-un loc inchis, racoros.

Seminte de gutuie (Semen Cydoniae) - prin continutul ridicat de mucilagii, reprezinta un emolient valoros al tenurilor uscate.. Lotionari cu macerat la rece din 2 linguri de samburi la 1 cana de apa.

Laptuca, salata verde (Folium lactucae) - comprese cu decoct preparat dintr-o capatana de salata la 1/2 litru de apa.

Pentu tenuri grase, seboreice

Flori de musetel (Flores Chamomillae) - datorita azulenului au actiune antiseptica, protectoare pentru ten. Bai de aburi cu infuzie din 2 lingurite de flori la 1 cana de apa.

Flori de podbal (Flores Farfarae) - comprese calde cu infuzii preparate din 1 lingura de flori la 100 ml de apa.

Frunze de nuc (Folium Juglandis) - puternic astringente. Comprese cu infuzie preparata de 4 linguri de frunze la 1 cana de apa.

Frunze de menta (Folium Menthae) - lotionari cu infuzie preparata din 50 g de frunze la 1 litru de apa.

Frunze de salvie (Folium Salviae) - cu proprietati astringente. Comprese cu infuzie preparata din 1 lingura de frunze la 100 ml de apa.

Cimbrisor sau Cimbru de cultura (Herba Serpylli et Thymi vulgaris) - Comprese cu infuzie preparata din 1 lingura de planta la 100 ml de apa.

Radacina de brusture (Radix Bardanae) - comprese cu decoct din 1 lingura de radacini la 1 cana de apa.

Conuri de hamei (Strobuli Lupuli) - comprese cu infuzie din 1 lingura de conuri la 1 cana de apa.

Frunze de zarna (Folium solani nigri) - lotiuni sau comprese calde cu decoct din 50 g de frunze proaspete dau 10-20 g de frunze uscate.

Frunze de ceai chinezesc (Folium Thea sinensis) - lotionari cu infizie din 1 lingurita de frunze la 1 cana de apa.

Fructe de tomate, rosii (Fructus Lycopersici) - masca din pulpa de rosii, mentinuta 15-20 de minute pe fata.

Frunze de marar (Folium Anethi) - Lotionari cu un preparat obtinut dintr-un decoct preparat din 20-30 g de frunze proaspete la 1 cana la care se adauga 20 g de glicerina, 50 g de alcool si sucul de la 1 lamaie.

Flori de crin (Flores Liliorum) - comprese calde cu infuzie la care se adauga tinctura de benzoe, 10 ml la o cana.

Lamaie (Fructus citrus limon) - sunt astringente in tenuri cu pori dilatati, avand efecte favorabile si in indepartarea punctelor negre. Lotionari cu suc de lamaie.

Castravete (Fructus cucumis sativus) - lotionari cu un amestec in parti egale de suc de castravete cu alcool de 60 de grade.

Fragi (Fructus Fragariae) - masca din fructe zdrobite amestecate cu un albus de ou batut. Aplicatii cu un amestec de suc de fragi si lapte proaspat.

Flori de coada soricelului (Flores Millefolii) - comprese cu infuzie preparata din 1 lingura de flori la 100 ml de apa.

Flori de musetel (Flores Chamomillae) - comprese cu infuzie din 1 1/2 linguri de flori la 100 ml de apa.

Papadie (Herba Taraxaci) - comprese sau lotiuni cu decoct prelungir, de 30 de minute, din 2 linguri de planta la 1 cana de apa.

Muguri de pin (Turiones Pini) - lotiuni cu infuzie preparata din 2-3 linguri de muguri la 1 cana de apa.

Morcov (Radix Dauci) - Masca cu morcov ras, simplu sau cu adaos de smantana in aplicatii zilnice. Lotionari cu suc proaspat.

Flori si frunze de nalba de cultura (Flores at folium Malvae glabrae) - comprese din infuzie prelungita, de 30 de minute, din 1 linguar la 100 ml de apa.

Flori de nufar alb (Flores Nymphacae albae) - utile pentru tenuri cu pete de roseata. Lotionari cu decoct din 4 flori la 4 pahare de apa.

Frunze de patrunjel (Folium Petroselini) - pentru calmarea tenurilor iritate, inrosite. Lotionari cu macerat la rece, din 1 legatura de patrunjel la 1/2 litri de apa, timp de 8-10 ore.

Muguri de pin (Turiones Pini) - pentru tenuri congestionate, inrosite. Lotionari cu decoct din 60 g de muguri la 1 litru de apa.

Pentru tenuri ridate
Flori de musetel (Flores Chamomillae) - comprese cu infuzie preparata din 3 linguri la 1 cana de apa.

Flori de podbal (Flores Farfarae) - comprese cu infuzie preparata din 1 lingura de flori la 100 ml de apa. Cataplasme calde cu infuzie concentrata din 2 linguri de flori la 1 cana de apa.

Radacina de nalba mare (Radix Althaeae) - aplicatii pe fata cu decoct de 30 de minute, din 3 linguri de radacini la 1 cana, la care se adauga 1 lingura de miere.

Asmatui (Herba Anthriscus cerefolium) - cataplasme cu infuzie din 2 linguri de planta la 1 cana de apa, sau suc obtinut din plante proaspete.

Flori si frunze de nalba de cultura (Flores at folium Malvae glabrae) - comprese cu infuzie prelungita, de 30 de minute, din 1 lingura la 100 ml de apa.

Radacina de nalba mare (Radix Althaeae) - comprese cu decoct din 1 lingura de radacini la 100 ml apa.

Flori de levantica (Flores Lavandulae) - infuzie din 2 linguri de flori la 1 cana de apa, cu care se fac tamponari repetate.

Flori de nufar alb (Flores Nymphacae albae) - lotionari in faze incipiente ale cuperozei, pentru a impiedica extinderea ai, cu decoct din 4 flori la 4 pahare cu apa.

Laptuca, salata verde (Folium Lactucae) - comprese cu decoct preparat dintr-o capatana de salata la 1/2 litru de apa.

Bulbi de ceapa (bulbus allii cepae) - frictii energetice cu ceapa zdrobita in otet, de 2 ori pe zi.

Frunze de patrunjel (Folium Petroselini) - lotionari cu decoct din 50 g de frunze proaspete la un litru de apa, de doua ori pe zi.

Papadie (Herba Taraxaci) - aplicatii cu suc (latex) de la locul de rupere al tulpinii florale, de doua ori pe zi, combinate cu lotionari cu decoct din 4 linguri de flori la o cana de apa, tot de doua ori pe zi.

Deditel (Herba pulsatillae) - lotionari cu infuzie preparata dintr-o lingurita de planta la o cana de apa.

Sterge ridurile cu roz-marin Prepara o infuzie dintr-o lingurita de planta la o cana de apa clocotita.Aplica pe zonele respective comprese cu aceasta infuzie(dupa ce a ajuns la temperatura camerei).

Scapa de punctele negre Fa o baie de aburi cu musetel sau tei;cand pielea devine fierbinte,maseaza zonele cu puncte negre cu un amestec de malai si faina(o lingurita din fiecare),iar la sfarsit,limpezeste cu apa rece.In fiecare seara,sterge tenul cu o solutie de bicarbonat(3g la un pahar cu apa).

Genele si sprancenele rare se periaza zilnic cu ulei de ricin

Pungile de sub ochi cedeaza la sare.Pentru atenuarea pungilor,prepara o solutie salina(25g la 500ml apa)si aplica,doar sub ochi,comprese timp de zece minute.