|
Substantele hipnotice
Substantele hipnotice sau somnifere sunt deprimante neselective ale SNC care, administrate in anumite doze produc inhibatia lui intr-un grad asemanator cu cel intalnit in somnul fiziologic. In timpul somnului prin hipnotice se observa pierderea constiintei, suprimarea activitatii psihice, scaderea multor functii pana aproape de nivelul bazal.
Efectul hipnotic consta in favorizarea instalarii unui somn asemanator celui fiziologic; cercetarea de farmacologie clinica a efectului se face, de preferinta, asupra persoanelor cu insomnie.
Hipnoticele sunt folosite pentru tratarea insomniei, insomnia situationala - perioadele de activitate, odihna neregulata, bolnavi sau batrani care dorm ziua, schimbarea rapida a fusului orar - este de regula trecatoare si nu necesita tratament. Insomnia provocata de durere, anxietate, depresie sau alte conditii medicale, poate fi rezolvata prin tratament cauzal.
Hipnoticele trebuie considerate ca o medicatie adjustata altor mijloace terapeutice ce se adreseaza cauzei de fond a insomniei.
Pentru alegerea medicamentelor hipnotice exista diferite criterii. In principiu se incepe cu doze mici de hipnotice si se cresc numai daca este necesar. Dupa ce se obtine un somn bun se intrerupe administrarea 2-3 seri. Se explica bolnavului riscul dependentei.
Hipnoticele provoaca fre3cvent efecte nedorite, derivate, in majoritate, de la insasi efectul hipnotic si sedativ. Rareori, administrarea este urmata de o stare de excitatie si confuzie, fenomen intalnit indeosebi la batrani sau atunci cand insomnia este provocata de durere (hipnoticele nu au actiune analgezica).
Folosirea regulata, timp indelungat deregleaza modul de somn fiziologic. Oprirea tratamentului, in aceste conditii, provoaca o exacerbare a stadiilor somnului care au fost scurtate si influenta hipnoticelor - indeosebi a somnului rapid. Apare, de asemenea o tendinta la insomnie de rebound.
Intoxicatia cronica cu hipnotice apare in conditiile folosirii indelungate de doze mari. Majoritatea constau intr-un amestec de deprimate si stimulare psihica. Gandirea devine dificila, atentia, memoria sunt defectuoase.
Folosirea cronica, abuziva, dezvolta o stare de dependenta. Sindromul de abstinenta se evidentiaza prin fenomenul de excitatie. Apar: agitatie, anhxietate, depresie, insomnie, somn anormal cu vise sau cosmaruri resimtite neplacut, tremur si in cazurile severe, delir si convulsii. Trada tremur-delir-convulsii este caracteristica pentru sindromul abstinenta de tip alco-barbituce.
Intoxicatia acuta cu hipnotice se manifesta prin coma, care in functie de substanta (barbitucele sunt mai periculoase, benzodiazepanele mai putin) si de doza - poate fi mai mult sau mai putin profunda. Tratamentul consta in sustinerea functiilor organismului si favorizarea eliminarii toxicului.
Pentru producerea somnului se folosesc doua grupe mari de hipnotice:
a. Hipnocoercitive, care forteaza somnul
b.Hipnoinductoare, care induc somnul.