Documente noi - cercetari, esee, comentariu, compunere, document
Documente categorii

HERPES ZOSTER

HERPES ZOSTER


Reactivarea infectiei latente cu VZV este intalnita de obicei peste 50 ani, incidenta fiind mai mare la varste peste 70 ani. In conditii de prabusire a imunitatii prin boli cronice, neoplazii, tratament imunosupresiv, multiplicarea virusului este posibila la nivelul ganglionilor senzitivi, cu propagare descendenta  pe traiectul nervului senzitiv si localizare tegumentara corespunzatoare metamerului inervat.

Debutul este nespecific cu subfebrilitati/febra, dureri intense pe traiectu nervos afectat, pretand la confuzii cu nevralgia intercostala,  hiperestezie cutanata.

Perioada de stare este marcata de aparitia eruptiei eritematoveziculoase, care evolueaza lent spre formare de cruste. Eruptia este cel mai frecvent localizata intercostal, in semicentura, nu depaseste linia mediana, este grupata in buchete, policiclice, confluente uneori; se asociaza adenopatie regionala, evolueaza lent spre vindecare, in  2-3 saptamani.



Alte localizari: trigeminala-oftalmica, Ramsay-Hunt-VIII (VZV ramane cantonat la nivelul ganglionului geniculat, determina eruptie la nivelul timpanului, conductului auditiv extern, pavilionului auricular, 2/3 anterioare lingual de aceeasi parte, cu tulburari cohleovestibulare), toraco-abdominala, generalizata la imunodeprimati si cu prindere viscerala - pulmonara, SNC, hepatica; evolutie cronica la pacientii in stadiul SIDA.

Evolutia este asociata cu nevralgie postzosteriana de durata, uneori de 3-6 luni.

Complicatii neurologice: pareze, paralizii-faciala, ptoza palpebrala, manifestari psihice, angeite carotidiene cu hemiplegie contralaterala, mielite, encefalite, miozite, sindrom Guillain-Barre.


Diagnostic, tratament

Diagnosticul pozitiv este sustinut clinic si paraclinic- anticorpii de tip IgM la debutul reactivarii, identificarea VZV prin imunofluorescenta cu anticorpi monoclonali, PCR.



Diagnosticul diferential se face in stadiul preeruptiv cu nevralgia intercostala, iar in stadiul eruptiv cu eczeme suprainfectate, scabia, erizipelul fetei, stafilococia fetei, alergii, keratite, tumori cerebrale.

Tratamentul etiologic, administrat rapid in primele maximum 72 h, reduce la jumatate evolutia bolii si este eficient in reducerea nevralgiei, complicatiilor poszosteriene.

Se administreaza Acyclovir 5 x 800 mg/zi sau valaciclovir 3x1 g/zi, 7-10 zile; la imunodeprimati, terapia antivirala se administreaza intravenos.

Tratamentul simptomatic: antialgice inclusiv amitriptilina, carbamazepin, clonazepam, gabapentin (Neurontin) la nevoie.