Documente noi - cercetari, esee, comentariu, compunere, document
Documente categorii

Piata organizatiei

Piata organizatiei



Piata reprezinta terenul valorificarii activitatii unui cerc larg si eterogen de organizatii. Fiecare in parte urmareste ocuparea unei anumite pozitii in ansamblul pietei care sa-i asigure realizarea eficienta a produselor sau serviciilor oferite spre vanzare.

Prin activitatea desfasurata organizatia va cauta sa-si mentina sau chiar sa isi imbunatateasca pozitia detinuta la un moment dat pe piata. Realizarea unui asemenea obiectiv presupune delimitarea propriilor coordonate in cadrul pietei, precizarea raporturilor in care se afla intreprinderea si produsele sale cu ceilalti participanti sa activitatea de piata.

Din perspectiva acestor raporturi, rezulta clar ca marketingul si activitatile concrete desfasurate in optica sa sunt indisolubil legate de sfera economica a pietei, de natura, dimensiunile si mecanismul sau de functionare.




Piata reprezinta:

sfera de cuprindere in care productia de bunuri si servicii apare sub forma de oferta de marfuri iar nevoile de consum apar sub forma de cerere de marfuri;

sfera de manifestarii si confruntarii ofertei si cererii, a realizarii lor prin intermediul actelor de vanzare - cumparare.



1. Tipuri de piata


1.   Dupa gradul de libertate al pietelor:

Piata libera caracterizeaza situatiile in care actele de vanzare - cumparare se desfasoara nestingherit in cadrul unor limite impuse indirect, de obicei prin mijloace economice (de exemplu, impozite, taxe);

Piata controlata cunoscuta si sub denumirea de piata planificata, este caracteristica tarilor comuniste. Intr-o astfel de piata, actele de vanzare - cumparare sunt dirijate in special prin masuri administrative utilizandu-se parghii specifice (de exemplu, stabilirea centralizata a preturilor, a furnizorilor, a formelor si mijloacelor de transport).



2.    Dupa categoria de clienti carora li se adreseaza produsele:

Piata de consum este piata in cadrul careia se exprima cererea  consumatorilor individuali in calitate de persoane fizice;

Piata afacerilor este alcatuita din totalitatea firmelor sau organizatiilor care cumpara bunuri si servicii in scopul prelucrarii altor bunuri si servicii care vor fi ulterior livrate pietei.





3.    Dupa obiectul tranzactiilor:

Piata bunurilor materiale

Piata serviciilor


Fiecare dintre aceste doua categorii de piete are particularitatile si tendintele sale specifice. Astfel, in functie de destinatia (productiva sau neproductiva) a produselor sau serviciilor celor doua componente ale pietei se impart, la randul lor,  in doua mari subdiviziuni:

Piata mijloacelor de productie si piata bunurilor de consum reprezinta cele doua componente ale pietei bunurilor materiale. Deosebirea dintre acestea se refera insa nu numai la obiectul actelor de piata, ci si la forma si dimensiunile actelor de vanzare-cumparare, la natura vanzatorului si a cumparatorului. Astfel:

Piata mijloacelor de productie se apropie foarte mult de piata afacerilor in timp ce piata bunurilor de consum prezinta asemanari cu piata de consum.

Cumparatorii din cadrul pietei mijloacelor de productie sunt intreprinderile. Cumparatorii din cadrul pietei bunurilor de consum sunt firmele comerciale si persoanele fizice.

Piata serviciilor de productie (cuprind activitatile de reparatii si asistenta tehnica) si piata serviciilor de consum (care se adreseaza populatiei si au in vedere, spre exemplu serviciile turistice, serviciile personale, reparatiile de obiecte casnice etc.).





4.    Dupa dimensiunea pietei:

Piata efectiva exprima dimensiunile pietei atinse la un moment dat de tranzactiile desfasurate efectiv pe piata. Ea infatiseaza masura in care a avut loc confruntarea cererii cu oferta si care s-a concretizat in actele de vanzare - cumparare.

Piata potentiala exprima dimensiunile posibile ale pietei, limitele in cadrul carora urmeaza sa aiba loc confruntarea cererii cu oferta.



2. Etapele evolutiei pietei


Piata tinta parcurge, in evolutia sa, 4 etape, care alcatuiesc ciclul de viata al pietei.  


I.       Etapa aparitiei este marcata de existenta in cadrul mediului a unei nevoi nesatisfacute si de aparitia unui intreprinzator care initiaza o afacere al carei scop este satisfacerea acestei nevoi.


II.     Cresterea pietei este etapa in care alte firme intra pe piata, contribuind la cresterea vanzarilor. In aceasta etapa firma are doua cai de patrundere pe piata:

ocuparea uneia sau mai multor nise;

concurarea directa a firmelor care deja opereaza in cadrul acesteia.


III.    Etapa de maturitate. Pe masura aparitiei a noi concurenti, pozitiile neocupate de pe piata tinta dispar. In aceste conditii, vanzarile stagneaza, patrunderea pe aceasta piata realizandu-se prin atacarea celorlalti agenti de piata, produsele suferind un proces puternic de diferentiere.




IV.   Etapa declinului. Pe masura evolutiei si aparitiei unor noi nevoi, firmele abandoneaza piata unor produse, aceasta intrand in etapa declinului. Firmele creeaza noi produse si prin ele noi piete, ciclul reluandu-se pe alta baza.

Cai de dezvoltare a pietei


Fiecare intreprindere este interesata sa isi consolideze pozitia pe piata, sa isi sporeasca volumul vanzarilor si chiar cota detinuta in cadrul pietei. In acest sens preocuparile ei vor viza acoperirea integrala sau partiala a spatiului dintre piata efectiva si piata potentiala.


Dezvoltarea activitatii de piata a intreprinderii se poate realiza pe doua cai:

1.     Calea extensiva presupune atragerea de noi cumparatori pentru produsele intreprinderii din randul:

neconsumatorilor relativi;

clientilor firmelor concurente.

2.     Calea intensiva consta in cresterea cumparaturilor medii efectuate de o unitate de consum (individ, familie, intreprindere).