|
Marketing - definitii
Istoria marketingului poate fi apoape tot ata de lunga cat istoria omului pe pamant. In
forma sa initiala, " piata" a cuprins doar doi oameni. Fiecare stia ca celalalt are ceva ce el doreste la acea vreme: cereale, un animal sau o unelta. Cei doi oameni , foarte simplu, schimbau bunurile intre ei. Pentru a avea un schimb corect, amandoi se puneau de acord asupra valorii sau utilitatii a ceea ce ei ofereau pentru comert. Dar barterul avea problemele sale. Daca un om schimba o vita pentru doua sute de pesti, el putea sa nu fie capabil sa foloseasca toti cei doua sute de pesti, si prin urmare el ar fi pierdut animalul, iar valoarea pestilor n-o putea folosi. Apoi, oamenii au incercat sa acccepte obiecte certe in schimb pentru orice produs. Ei se puneau de acord asupra valorii obiectelor, care au devenit primii bani. Unii oameni au inceput sa se specializeze in productia de bunuri pentru consumul altora si altii au inceput sa ofere servicii. Astfel a luat nastere un sistem complex de marketing in devenire1.
Dupa cum economiile globale ale societatii devin mai complexe, asa si functia marketingului. Productia devine specializata la un nivel mai inalt. Producatorii si consumatorii devin in mai mare masura separati si aceasta duce la formarea de centre ale productiei si ale consumului. Nu este asa de acceptabil acum ca doi oameni se vor intalni fata in fata, pentru un schimb de bunuri. Este necesar o imensa retea de distributie pentru a plasa bunurile la consumatori. Marketingul, care a fost definit drept " performanta in afaceri care directioneaza fluxul bunurilor si serviciilor de la producator la consumator sau utilizator " este crucial in toate fazele unei afaceri.
Marketingul chiar in cele mai industrializate natiuni, are totusi caracteristicile pe care le are in cea mai primitiva economie. Implica inca a avea bunuri potrivite (si/sau servicii) la locul potrivit, la timpul potrivit, pentru un pret potrivit. Potrivit inseamna aici "in concordanta cu nevoile sau dorintele persoanei care cere bunurile sau/si serviciile".
Cu timpul si trecerea anilor au avut loc o serie de scbimbari si evolutii in privinta conceptului de marketing pentru a se imbunatatii si a evidentia cat mai clar obiectivele. Astfel o serie de teoreticienii si expertii au elaborat un numar relativ mare de definitii ale marketingului
si au incercat sa cuprinda cat mai mult din trasaturile sale esentiale , sa acopere cat mai mult din complexitatea sa.
Cuvantul "marketing" provine de la participiul prezent al verbului englez "to market" (a vinde, a efectua o tranzactie, a lansa un produs pe piata). In decursul anilor, acest cuvant a fost tot mai mult acceptat si de alte tari, ajungandu-se ca la ora actuala sa fie un cuvant universal.
In general marketingul este definit ca procesul managerial de identificare, anticipare si satisfacere in mod profitabil a cerintelor consumatorilor. Dat fiind faptul ca numeroase organizatii non-profit utilizeaza de asemenea marketingul, definitia ar putea fi extrapolata la "acele activitati practicate de persoane fizice sau juridice in scopul obtinerii sau nu de profit, care permit, faciliteaza si incurajeaza schimbul in favoarea ambelor parti implicate".
Asociatia Americana de Marketing defineste marketingul ca realizarea activitatii economice care dirijeaza fluxul bunurilor si serviciilor de la producator sau prestator spre consumator, utilizator. Cu alte cunivte, marketingul reprezinta "procesele de planificare si executie a conceptiei, stabilirii pretului, promovarii si distributiei ideilor, bunurilor si serviciilor pentru a crea schimbulrile care satisfac scopurile indivizilor si organizatiilor".
Profesorul american William J. Stanton, defineste marketingul ca un intreg sistem de activitati economice legate de programarea pretului, promovare, desfacerea produselor si serviciilor, destinate sa satisfaca cererea consumatorilor.
Profesorul J.L. Hanson, de la Colegiul de Tehnologie Huddersfield,din Marea Britanie, defineste marketingul ca o activitate de distribuire, desfacere a produsului sau serviciului, atat la locul productiei cat si din depozit, catre consumatorii, producatorii sau beneficiarii solicitanti. Aceasta definitie se poate aplica si in cazul serviciilor, astefel ca ea poate fi aplicata si in cazul targurilor si expozitiilor.
O alta definitie, dar mai simpla si mai clara, a marketingului ar fi urmatoarea: marketingul este procesul determinarii cererii pentru o anumita marfa ori serviciu, ca baza a vanzarii si distributiei sale catre consumator sau utilizator, urmarind realizarea unui profit.
Din punctul de vedere al renumitului profesor Ph. Kotler, marketingul este definit ca "un proces social prin care indivizii si grupurile obtin ceea ce le trebuie si isi doresc, prin crearea, oferirea si schimbul liber de produse si servicii de valoare". In definirea manageriala, marketingul a fost adesea descris cu formula: " arta de a vinde produse". Multa lume se arata suprinsa cand aude ca partea cea mai importanta a marketingului NU este vanzarea! Vanzarea nu este decat varful aisbergului, in materie de marketing. Astfel marketingul (managemmentul marketingului) este procesul de planificare si executie a operatiunilor de concepite, stabilire a portretului, promovarea si distribuitie a unor idei, bunuri si servicii, in scopul derularii unor schimburi care sa satisfaca obiectivele individuale si organizationale. Derularea judicioasa a procesului de schimb necesita un volum considerabil de munca si abilitate. Se poate spune ca are loc o activitate de management al marketingului atunci cand cel putin unul din participantii la un schimb potential se gandeste la mijloacele de obtinere a raspunsului dorit din partea celorlati participanti. Noi consideram ca managementul marketingului este arta si stiinta de a alege piete-tinta si de a obtine, pastra si a determina cresterea numerica a clientilor, prin crearea, livrarea si comunicarea unei valori superiore pentru client.
Peter Drucker, unul dintre cei mai buni teoreticieni ai marketingului, pune problema in felul urmator: "Intotdeauna va exista, din cate putem presupunem, nevoia unei actiuni de vanzare. Dar telul marketingului este sa faca superflua actiunea vanzarii. Telul marketingului este sa-l cunoasca si sa-l inteleaga atat de bine pe client, incat produsul sau serviciul sa i se potriveasca perfect si sa se vanda singur. La modul ideal, marketingul ar trebi sa aiba drept rezultat un client gata sa cumpere. Singurul lucru de care ar mai fi nevoie in acel moment ar fi punerea la dispozitie a produsului sau serviciului." Marketingul este o legatura in care oamenii nu pot fi separati de nucleul interdependentelor functiilor intreprinderii asemanator figurilor de pe tabla de sah. Marketingul cuprinde complet toti antreprenorii, de fapt rezultatele lor finale considerate din punct de vedere al pietei".
Marketingul este "arta crearii conditiilor in care cumparatorul se convinge singur sa cumpere", nimeni nu cumpara ceea ce nu-i trebuie.
Aceste definitii ne ajuta sa ne facem o idee asupra rolului marketingului intr-o organizatie. El ne infatiseaza pe responsabilii de marketing ca pe niste agenti care ajuta indivizii sa-si satisfaca trebuintele si organizatiile sa-si atinga scopurile. Sarcina de baza a responsabilului de marketing este de a ajuta schimburile: de obicei, banii consumatorilor contra produselelor- bunurilor sau servicii- oferite de o firma. Cei mai multi dintre noi prefera sa primeasca o definitie care sa sintetizeze cat mai succint posibil continutul marketingului, de felul " marketingul e tot si totul este marketing" sau "marketingul este doar vanzarea cu studii superioare". Dar Peter Drucker ne atrage atentia asupra faptului "nu tot ce se cheama marketing isi merita numele".
Tinand cont de ultima fraza din aliniatul anterior si pentru a ne pute forma o idee cat mai clara , Prabhu Gupatara identifica in lucrarea sa "The Basic Arts of Marketing", sase activitati care pot fi incadrate sub titulatura de "marketing":
Identificarea necesitatilor consumatorilor existenti si virtuali- accentul este pus pe satisfacerea cerintelor, acest lucru fiind esential in definirea termenului;
Determinarea celei mai potrivite strategii pentru un anumit produs
Asigurarea unei distributii eficiente a produselor
Informarea consumatorilor cu privire la existenta produselor si incercarea de a-i convinge sa le cumpere( promovarea);
Stabilirea pretului de vanzare;
Asigurarea unor servicii de intretinere de calitate ridicata.
Marketingul reprezinta o palete de activitati practice, care produc pentru clienti potriviti,
produse potrivite, in cantitati potrivite, in locuri potrivite, la momente potrivite si la preturi potrivite, de regula cu un inalt grad de operativitate, mai cu seama ca se refera la : produs, distributie, comunicare (promovare), pret, om si interes.