Documente noi - cercetari, esee, comentariu, compunere, document
Documente categorii

Operator RVS

Operator RVS

1. Atributiile operatorului RVS

Operatorul RVS este subordonat direct urmatorilor: Sef Centru Comercial, Sef Centru Comercial adj., Operator I. Relatiile functionale ale operatorului sunt de colaborare cu operatori RVS din subunitate S.M. Timisoara, operatori II, ceilalti operatori din Regulatorul de Circulatie (R.C. Deva).

Atributiile operatorului RVS sunt urmatoarele:

1.     Conducerea informarea operativa privind activitatea de incarcare-descarcare, a situatiei parcului de vag. la statiile pe care le coordoneaza;



2.     Calculeaza datele privind volumul activitatii comerciale marfa situatia parcului activ de vag. marfa, depozit, rezerva, particulare precum si starea tehnica a vag, de marfa;

3.     Intocmeste situatia operativa a vag. de marfa din datele primite de la statii.

4.     Transmite preavizarea vag. la statia de destinatie care urmeaza dupa primele trei statii de deservire a trenului local si primeste situatia vag. imobilizate;

5.     Intocmeste situatia cererilor de vag. pe tipuri de vag. si statii si o prezinta sefilor ierarhici;

6.     Intocmeste informarea operativa privind realizarile zilnice;

7.     Urmareste situatia vag. straine din raza de activitate a Centrului Comercial;

8.     Tine evidenta privind utilizarea si dirijarea prelatelor;

9.     Raspunde de calculul corect al indicatorilor si evidenta corecta a parcului de vag. in coala M3 atat pentru cele din parcul activ cat si pentru cele defecte si depozit;

10.  Transmite ordine si dispozitii unitatilor exterioare privind dirijarea vag. goale la front, compunerea trenurilor, cresterea neregulilor comerciale la vag. de marfa;

11.  Intocmeste si urmareste situatia vag. intrate si iesite la frontierele de stat si la cele cu Centrele Comerciale vecine pe trenuri si pe sectii de vag.;

12.  Transmite si urmareste cererile de oprire si reluarea incarcarilor respectiv restrictiilor de incarcare pe care le comunica in scris statiile respective;

13.  Tine evidenta transporturilor perisabile, vietati, indicative militare, transporturi speciale;

14.  Dispune si urmareste respectarea restrictiilor de incarcare, de trafic si a acceptelor portuare;

15.  Tine evidenta vag. de marfa din raza de activitate si urmareste incadrarea in parcul norma;

16.  Urmareste si analizeaza zilnic mesajele din aplicatiile BETA, RETINA P si ia masurile pe care se impun;

17.  Executa scontrarea vag. de marfa la datele dispuse cu incadrarea in dispozitiile stabilite;

18.  Pastreaza si arhiveaza setul de instructii de serviciu, arhiveaza in ordine cronologica actele emise.



2. Determinarea rulajului vagoanelor de marfa.

Prin planul de stat sunt stabilite in mod expres sarcinile privind utilizarea rationala a vag. de marfa exprimate prin indicatorul calitativ "rulajul vag. de marfa", care reprezinta timpul in zile scurse intre doua incarcari succesive ale aceluiasi vag.

Rulajul este:

R = P/A ,

in care : P - parcul activ al vag. de marfa, aflat pe RCM, regionala sau retea;

A - activitatea realizata de RCM, regionala sau retea.

a) Activitatea la nivel de RCM si regionala :



A = N1 + N2 ,

in care : N1 - nr. de vag. incarcate in unitatea proprie plus cele intrate incarcate dela c.f. vecine prin frontiera de stat;

N2 - nr. de vag. intrate incarcate de la RCM sau regionale vecine.

b) Activitatea la nivel de retea :

A = N1.



3. Notiuni privind parcul vagoanelor de marfa.


Parcul vag. de marfa in raport cu starea si pozitia lui pe retea se imparte in urmatoarele categorii :

1)     Parcul inventar (Pi) al CFR cuprinde totalitatea vag. de marfa pe fel de ecartament in stare buna si defecte, inscrise in inventarul CFR. Evidenta parcului se tine centralizat.

2)     Parcul general (Pg) cuprinde totalitatea vag. proprietatea CFR, a altor cai ferate si vag. particulare in stare buna si defecte, aflate la un moment dat in circulatia sau in stationare pe liniile CFR si pe liniile industriale ale intreprinderilor.

3)     Parcul de exploatare (Po) este constituit din vag. in stare buna si defecte, cu care se executa transportul de marfuri pe caile ferate.


Po = parc activ + parc inactiv


Parcul activ cuprinde numai vag. in stare buna care sunt folosite efectiv la executarea transportului de marfuri. Vag. particulare sunt vag. inc. sau desc. pe liniile CFR sau in circulatie in stare goala sau incarcata.

Parcul inactiv cuprinde vag. care pe o perioada de timp nu iau parte la executarea transporturilor de marfuri pe calea ferata si anume: vag. in rezerva, vag. in depozit, vag. particulare si inchiriate e timpul cat sunt pe liniile beneficiarilor, vag. retinute pentru amenajari si la retranspunere, vag. defecte.

4)     Parcul in rezerva (Pr) se constituie pe perioade de minim 5 zile consecutive, atunci cand capacitatea de transport a Pe este mai mare decat cerintele de transport. In acest parc intra doar vag. goale apte de transport in orice moment, nu si vag. straine si particulare.

5)     Parc depozit (Pd) se constituie in mod exceptional din vag. goale, in scopul asigurarii ritmice a programului de incarcari sau atunci cand capacitatea de transport este mai mare decat sarcina de transport rezultate din planul operativ (pentru o perioada mai mica de 5 zile). Depozitul poate fi de doua feluri permanent (porturi maritime si fluviale, frontiere cu transbordare, bazine carbonifere si petroliere, combinate industriale etc.) si ocazionale (vag. cu caracteristici speciale, vag. goale straine care asteapta primirea de catre caile ferate straine, vag. necesare pentru transportul de vietati etc.)

6)     Parc vagoane particulare si inchiriate (Ppi)

Vag. particulare sunt vag. proprietate a intreprinderilor dar sunt inmatriculate de CFR si poarta semnul " P".

Vag. inchiriate sunt vag. proprietatea unei cai ferate inchiriate pe o perioada de timp unei intreprinderi.

7)     Parc amenajari si retranspuneri (Par) se vor evidentia vag. retinute pentru atasare "bun cereale", vag. pentru diverse amenajari pentru diverse instalatii cu detasare tren, vag. cu marfuri negabaritice in asteptarea aprobarii circulatiei, vag. noi construite care asteapta primirea de caile ferate vecine.



8)     Parc vagoane defecte (Pd) sunt vag. inapte pentru utilizare in exploatare si care nu se pot repara decat cu detasare din trenuri.

9)     Parc servicii auxiliare (Psa) cuprinde vag. proprietate CFR, special construite sau adaptate de calea ferata in alte scopuri decat cel al transporturilor de marfuri (vag. din seria W si UB).



4. Inregistrarea corecta a datelor de parc in evidenta.


1.     Evidentierea vag. intrate - iesite prin frontierele cu caile ferate vecine;

2.     Evidentierea corecta a vag. ce sunt transmise la uzinele constructoare;

3.     Evidentierea corecta a vag. care se caseaza sau transfera altor intreprinderi;

4.     Evidentierea corecta a vag. intrate - iesite prin frontierele regionalei;

5.     Evidentierea corecta a parcului de vag., in "Informarea operativa privind situatia parcului de vag. de marfa in unitati conventionale" :

- La statii;

- La R.C.M;

- La regionale de cai ferate;

- La Directia miscare si comercial;

6.     Intocmirea corecta a formularului "aratarea vag. din tren";

7.     Verificarea evidentierii corecte a parcului prin scontrari anuale si recensamant anual.



5. Descrierea si complectarea formularului "Informarea operativa privind situatia parcului de vagoane marfa (coala M3) "


Aceasta informare operativa se intocmeste pe 24 de ore si incepe de la ora 17 din ziua precedenta si se incheie la ora 17 in ziua in curs. In aceata coala se evidentiaza parcul de vagoane de marfa existent pe raza Centrului Comercial Productie (CCP). Coala este un imprimat fata-verso care contine:

1.     Pe fata se evidentiaza:

*   pe verticala:

Vagoanele incarcate pe serii si tipuri de vagoane;

Vagoanele goale pe serii si tipuri de vagoane.

Aceste vagoane goale si incarcate inscrise in coala M3 reprezinta total parc de exploatare de pe CCP.

*   pe orizontala:

Statiile cu activitate de marfa de pe raza CCP-ului cu soldul vagoanelor defalcate pe parc intern si parc international (straine + apte RIV).

2.     Pe verso se evidentiaza:

*   pe verticala:

Centrele Comerciale ale Sucursalei de Marfa de care apartine operatorul RVS care intocmeste Coala M3, in care se trec vagoanele aflate in statiile afiliate CCP-ului pentru fiecare CCP in parte;

Situatia vagoanelor existente pe raza CCP-ului pentru  toate CCP-urile de pe Sucursala;



Situatia vagoanelor existente pe raza CCP-ului pentru  toate Sucursalele de Marfa din tara sau pentru alte cai ferate (vagoane in tranzit);

Parcul inactiv compus din: vagoane in depozit (pe serii de vagoane), vagoane la amenajare (pe serii de vagoane), vagoane la spalare (pe serii de vagoane), vagoane la conservare (pe tipuri de vagoane) si vagoane defecte (pe serii de vagoane);

Total parc exploatare;

Uz administrativ (pentru servicii auxiliare);

Vagoane straine in parcul general (incarcate, goale).

*   pe orizontala:

Statiile cu activitate de marfa de pe raza CCP-ului cu soldul vagoanelor defalcate pe parc intern si parc international (straine + apte RIV).



6. Descrierea si complectarea formularului "Coala de Incarcari "


"Coala de Incarcari" se intocmeste pe 24 de ore si incepe de la ora 17 din ziua precedenta si se incheie la ora 17 in ziua in curs. In aceata coala se evidentiaza parcul activ de vagoane de marfa existent pe raza Centrului Comercial Productie (CCP).

Coala este un imprimat tip ce contine:

             pe verticala se evidentiaza:

       Poza statiei pe tipuri de vagoane (A, D, Z, Str., Part.);

       Incarcari pe tipuri de vagoane si in tone incarcate;

       Anulari pe tipuri de vagoane si in tone anulate;

       Descarcari pe tipuri de vagoane si pe numar de vagoane;

       Tipul marfii incarcate;

       Numarul de vagoane pentru export (pe calea ferata sau maritim).

                   pe orizontala se evidentiaza:

                     statiile aflate pe raza CCP-ului cu activitati de marfa si vagoanele acestora defalcate astfel:

vagoane goale:

vagoane goale la incarcare (vagoane introduse la fronturi);

vagoane goale pentru incarcare (vagoane care urmeaza sa fie introduse la fronturi, existente pe liniile statiei);

vagoane goale de expediat (vagoane descarcate existente pe liniile statiei).

vagoane incarcate:

vagoane incarcate la descarcare (vagoane introduse la fronturi);

vagoane incarcate pentru descarcare (vagoane pregatite pentru introducerea la fronturi);

vagoane incarcate de expediat (vagoane existente pe liniile statiei, pregatite pentru a fi expediate).