Documente noi - cercetari, esee, comentariu, compunere, document
Documente categorii

Prescriptia

PRESCRIPTIA

Art. 121.- Prescriptia inlatura raspunderea penala.

Prescriptia nu inlatura raspunderea penala in cazul infractiunilor contra pacii si omenirii.

Art. 122.- Termenele de prescriptie a raspunderii penale sunt:

a) 15 ani, cand legea prevede pentru infractiunea savarsita pedeapsa detentiunii pe viata sau pedeapsa inchisorii mai mare de 15 ani;

b) 10 ani, cand legea prevede pentru infractiunea savarsita pedeapsa inchisorii mai mare de 10 ani, dar care nu depaseste 15 ani;

c) 8 ani, cand legea prevede pentru infractiunea savarsita pedeapsa

inchisorii mai mare de 5 ani, dar care nu depaseste 10 ani;



d) 5 ani, cand legea prevede pentru infractiunea savarsita pedeapsa inchisorii mai mare de un an, dar care nu depaseste 5 ani;

e) 3 ani, cand legea prevede pentru infractiunea savarsita pedeapsa inchisorii care nu depaseste un an sau amenda.

Termenele aratate in prezentul articol se socotesc de la data savarsirii infractiunii. In cazul infractiunilor continue termenul curge de la dat incetarii actiunii sau inactiunii, iar in cazul infractiunilor continuate, de la data savarsirii ultimei actiuni sau inactiuni.

Art. 123. - Cursul termenului prescriptiei prevazute in art. 122 se intrerupe prin indeplinirea oricarui act care, potrivit legii, trebuie comunicat invinuitului sau inculpatului in desfasurarea procesului penal.

Dupa fiecare intrerupere incepe sa curga un nou termen de prescriptie.

Intreruperea cursului prescriptiei produce efecte fata de toti participantii la infractiune, chiar daca actul de intrerupere priveste numai pe unul dintre ei.

Art. 124.- Prescriptia inlatura raspunderea penala oricate intreruperi ar interveni, daca termenul de prescriptie prevazut in art. 122 este depasit cu inca jumatate.

Art. 125. - Prescriptia inlatura executarea pedepsei principale.

Prescriptia nu inlatura executarea pedepselor principale pronuntate pentru infractiunile contra pacii si omenirii.

Art. 126. - Termenele de prescriptie a executarii pedepsei sunt:

a) 20 de ani, cand pedeapsa care urmeaza a fi executata este detentiunea pe viata sau inchisoarea mai mare de 15 ani;

b) 5 ani, plus durata pedepsei ce urmeaza a fi executata, dar nu mai mult de 15 ani, in cazul celorlalte pedepse cu inchisoarea;

c) 3 ani, in cazul cand pedeapsa este amenda.

Termenul de prescriptie a executarii sanctiunilor cu caracter administrativ prevazute in art. 181 si art. 91 este de un an.

Termenele aratate in alin. 1 se socotesc de la data cand hotararea de condamnare a ramas definitiva, iar cele aratate in alin. 2 curg de la ramanerea definitiva a hotararii sau, dupa caz, de la data cand poate fi pusa in executare, potrivit legii, ordonanta prin care s-a aplicat sanctiunea.

In cazul revocarii suspendarii conditionate a executarii pedepsei, a suspendarii executarii pedepsei sub supraveghere sau, dupa caz, a executarii pedepsei la locul de munca, termenul de prescriptie incepe sa curga de la data cand hotararea de revocare a ramas definitiva.

Masurile de siguranta nu se prescriu.

Art. 127. - Cursul termenului prescriptiei prevazute in art. 126 se intrerupe prin inceperea executarii pedepsei sau prin savarsirea din nou a unei infractiuni.

Sustragerea de la executare, dupa inceperea executarii pedepsei, face sa curga un nou termen de prescriptie de la data sustragerii.

Art. 128. - Cursul termenului prescriptiei prevazute in art. 122 este suspendat pe timpul cat o dispozitie legala sau o imprejurare de neprevazut ori de neinlaturat impiedica punerea in miscare a actiunii penale sau continuarea procesului penal.



Cursul termenului prescriptiei prevazute in art. 126 este suspendat in cazurile si conditiile prevazute in Codul de procedura penala.

Prescriptia isi reia cursul din ziua in care a incetat cauza de suspendare.

Art. 129. - Termenele de prescriptie a raspunderii penale si a executarii pedepsei se reduc la jumatate pentru cei care la data savarsirii infractiunii erau minori.

Art. 130. - Executarea pedepsei inchisorii, atunci cand aceasta inlocuieste pedeapsa detentiunii pe viata, se prescrie in 20 de ani. Termenul de prescriptie curge de la ramanerea definitiva a hotararii de condamnare la detentiunea pe viata.

Prescriptia este o cauza care consta in inlaturarea raspunderii penale si executarea pedepsei pentru o infractiune savarsita, intrucat trecerea unui anumit termen de la data savarsirii acesteia, prevazut de lege, in care nu a fost solutionata cauza, face ca legea penala sa nu se mai aplice ori sanctiunea aplicata sa nu se mai execute1.

1 - M. Basarab, op.cit., vol.II, p.361; C.Bulai, op.cit., vol.II, p. 186

Prescriptia raspunderii penale si a executarii pedepsei are un caracter de aplicare generala, operand obligatoriu, din oficiu, si efectele sale se produc din momentul implinirii termenelor prevazute de lege, are si un caracter unitar, deoarece, fie ca se refera la raspunderea penala, fie la executarea pedepselor, se bazeaza pe aceleasi ratiuni de politica, producand efecte extinctive referitoare la raspunderea penala sau consecintele ei.

In cazul infractiunilor contra pacii si omenirii, prescriptia nu inlatura raspunderea penala.

A. Prescriptia raspunderii penale

Prescriptia raspunderii penale inlatura consecintele savarsirii infractiunii dupa trecerea timpului prevazut de lege.

Termenele prescriptiei raspunderii penale au rol determinant, fiind influentate de natura si cuantumul pedepsei prevazute de legea penala (infractiune consumata sau tentativa), iar in cazul infractiunilor savarsite de minori, termenele prescriptiei se reduc la jumatate (art. 129 Cod penal).

Pornind de la durata cea mai mare, termenele de prescriptie ale raspunderii penale sunt expres prevazute in art. 122 Cod penal.

Daca legea prevede pentru infractiunea savarsita pedepse alternative (inchisoare sau amenda), durata prescriptiei se stabileste in raport cu maximul special al pedepsei inchisorii.

Calcularea termenelor de prescriptie incepe de la data savarsirii infractiunii. In cazul infractiunilor continue, termenul curge de la data incetarii actiunii sau inactiunii, iar in cazul infractiunilor continuate, de la data savarsirii ultimei actiuni sau inactiuni (art. 122 alin. ultim Cod penal)1.

Pentru infractiunile praeterintentionate sau progresive, termenul de prescriptie curge de la data cand s-a produs ultima urmare care caracterizeaza fapta ca infractiune, iar in cazul infractiunilor complexe, daca autorul a impiedicat consumarea infractiunii, prescriptia se stabileste in raport cu pedeapsa pentru tentativa la aceasta infractiune2.

Cursul prescriptiei raspunderii penale poate sa fie intrerupt daca in termenul de prescriptie prev. de art. 122 Cod penal s-a indeplinit orice act de tragere la raspundere penala a infractorului (citarea, perchezitia, prezentarea materialului de urmarire penala, etc.), iar dupa fiecare intrerupere incepe sa curga un nou termen de prescriptie.



Intreruperea cursului prescriptiei raspunderii penale are efecte fata de toti participantii la infractiune, chiar daca actul de intrerupere priveste numai pe unul din ei.

1 - Curtea de Apel Bucuresti, Sectia I penala, decizia 478/1998, Revista de drept penal nr. 2/1999, p. 160; Curtea Suprema de Justitie, Sectia penala, decizia nr. 1451/1996, Buletinul jurisprudentei, CD 1996, Editura Proema, Baia Mare, 1996, p. 191-192

2 - M.Basarab, op.cit., vol.II, p. 364

Prescriptia inlatura raspunderea penala oricate intreruperi ar interveni, daca termenul de prescriptie prev. de art. 122 Cod penal este depasit cu inca jumatate (daca termenul de prescriptie este de 10 ani, dupa 15 ani raspunderea penala este inlaturata). Aceasta prescriptie poarta numele de "prescriptie speciala"1.

Deoarece prescriptia raspunderii penale poate interveni si datorita unei inactivitati a organelor judiciare, in cazul cand acestea sunt impiedicate sa actioneze din cauze independente de vointa lor, trecerea timpului nu mai realizeaza temeiurile prescriptiei. De aceea, termenul prescriptiei este oprit pe durata in care actioneaza asemenea cauze de impiedicare si are loc suspendarea cursului prescriptiei raspunderii penale (art. 128 alin.1 Cod penal).

Potrivit acestor dispozitii, cursul prescriptiei este suspendat pe timpul cat o dispozitie legala sau o imprejurare de neprevazut ori de neinlaturat impiedica punerea in miscare a actiunii penale sau continuarea procesului penal - de exemplu, in perioada regimului comunist, pana la Revolutia din 1989, demnitarii nu puteau fi urmariti si judecati pentru infractiunile savarsite, astfel ca pe aceasta perioada cursul prescriptiei a fost suspendat2. Dupa incetarea cauzei de suspendare, prescriptia isi va relua cursul.

In conformitate cu art. 13 Cod proc.penala, in caz de prescriptie, inculpatul poate cere continuarea procesului penal si daca exista vreunul din cazurile prevazute de art. 10 lit. b - e Cod proc.penala, instanta pronunta achitarea3.

B. Prescriptia executarii pedepsei

Prescriptia executarii pedepsei consta in inlaturarea executarii pedepsei dupa trecerea unui termen prevazut de legea penala, calculat din momentul ramanerii definitive a hotararii de condamnare, deoarece condamnatul s-a sustras de la executarea acesteia.

Prescriptia executarii pedepsei inlatura executarea pedepselor principale si accesorii, dar nu inlatura executarea pedepselor pentru infractiunile contra pacii si omenirii, pedeapsa complementara a interzicerii unor drepturi si masurile de siguranta.

Pedeapsa complementara a degradarii militare nu este imprescriptibila, deoarece se poate executa si in lipsa condamnatului care a disparut.

Termenele de prescriptie a executarii pedepsei sunt cele prevazute in mod expres in art. 126 Cod penal.

Pentru sanctiunile cu caracter administrativ, termenul de prescriptie pentru executarea acestora este de 1 an.

In cazul pedepsei inchisorii care a inlocuit pedeapsa detentiunii pe viata, executarea pedepsei se prescrie in termen de 20 ani.



1 - Curtea de Apel Constanta, dec.nr. 3/2000, Revista de drept penal nr. 4/2000, p. 154; C.S.J., Sectia militara, dec. 44/1996, Buletinul Jurisprudentei, CD 1996, Ed.Proema, Baia Mare, p. 145

2 - CSJ, Dec.nr.26/19.06.1995, Buletinul Jurisprudentei, CD 1995, Ed. Proema, Baia Mare, 1996, p. 162-165

3 - Curtea de Apel Cluj, dec.penala nr. 704/1999, Revista de drept penal nr. 2/2000, p. 161-162

Termenele de prescriptie a executarii pedepsei pentru infractiuni savarsite de minori se reduc la jumatate.

Stabilirea duratei termenelor de prescriptie a executarii pedepsei se face in functie de natura pedepselor pronuntate de instanta si cuantumul acesteia.

Aceste termene de prescriptie se socotesc de la data cand hotararea de condamnare a ramas definitiva, iar in cazul aplicarii sanctiunilor cu caracter administrativ (art. 181 si 91 Cod penal), termenul de prescriptie curge de la data ramanerii definitive a hotararii prin care acestea au fost aplicate sau, dupa caz, de la data cand ordonanta prin care procurorul a dispus ca sanctiunea ar putea fi pusa in executare.

Daca s-a dispus revocarea suspendarii conditionate a executarii pedepsei, a suspendarii pedepsei sub supraveghere sau a executarii pedepsei la locul de munca, termenul de prescriptie curge de la data ramanerii definitive a hotararii de revocare.

Pentru cazurile in care detentiunea pe viata a fost inlocuita cu pedeapsa inchisorii, termenul de 20 ani al prescriptiei executarii acestei pedepse se socoteste de la data ramanerii definitive a hotararii de condamnare la detentiunea pe viata.

Cursul termenelor de prescriptie a executarii pedepsei se intrerupe prin inceperea executarii pedepsei de catre cel condamnat sau prin savarsirea din nou a unei infractiuni de catre acesta.

Daca cel condamnat, dupa inceperea executarii pedepsei, se sustrage de la executare, va curge un nou termen al prescriptiei de la data sustragerii sale.

Prescriptia executarii pedepsei se poate si suspenda in cazurile prevazute de art. 128 Cod penal (perioada in care cauza se afla in apel sau recurs pe durata amanarii sau intreruperii pedepsei), iar dupa incetarea cauzei de suspendare, prescriptia executarii pedepsei isi va relua cursul.

Nota1:

Referitor la prescriptia executarii pedepsei, noul text (art. 146 al.2) a inlocuit denumirea "infractiuni contra pacii si omenirii" (art. 135 al.2) din legea anterioara, cu aceea de "infractiuni contra umanitatii" (intocmai ca la prescriptia raspunderii penale).

- termenele de prescriptie a executarii pedepsei au fost corelate cu noul sistem de reglementare a pedepselor;

- intreruperea cursului prescriptiei executarii pedepsei este mai clar formulata si in alineate distincte (art. 149);

- suspendarea cursului prescriptiei executarii este reglementata intr-un text distinct (art. 150), spre deosebire de legea precedenta, care reglementa suspendarea cursului prescriptiei sub ambele forme (a raspunderii penale si a executarii pedepsei) intr-un singur text (art. 128).

1 - G. Antoniu, op. cit., p. 30

asigurari

comert






Upload!

Trimite cercetarea ta!
Trimite si tu un document!
NU trimiteti referate, proiecte sau alte forme de lucrari stiintifice, lucrari pentru examenele de evaluare pe parcursul anilor de studiu, precum si lucrari de finalizare a studiilor universitare de licenta, masterat si/sau de doctorat. Aceste documente nu vor fi publicate.