Documente noi - cercetari, esee, comentariu, compunere, document
Documente categorii

Efectul Zeeman

Efectul Zeeman


Asa cum reiese din experienta Stern - Gerlach, orice atom ce are momentul magnetic aflat in camp magnetic extern presupus constant, capata o energie magnetica de interactiune care se adauga energiei sale interne, W, corespunzatoare starii atomice respective. Astfel, pentru un atom de hidrogen:


unde

(4.90)




Aceasta energie poate lua tot 2 l + 1 valori ca si ml.. Deci fiecare stare atomica, pe care am caracterizat-o pana acum prin doua numere cuantice n si l, si care in absenta campului magnetic extern avea o energie Enl ce depinde de n si l, capata, in prezenta campului magnetic extern, o energie magnetica suplimentara, W(ml), care depinde de valoarea numarului cuantic ml. Acest numar este numit numar cuantic magnetic.

De exemplu, in cazul hidrogenului, nivelul cu energia Enl se va scinda in 2l+1 subnivele Zeeman. Un nivel p (l=1) se va scinda in trei subnivele Zeeman. Existenta acestor subnivele provoaca aparitia unor noi linii spectrale, numite linii Zeeman ce corespund tranzitiilor permise intre aceste subnivele. Se poate arata ca tranzitiile spectrale pot apare intre nivele pentru care numerele cuantice verifica urmatoarele relatii:

(4.91)


Relatiile (4.91) sunt numite reguli de selectie, deoarece selectioneaza tranzitiile posibile ale electronilor. Trebuie sa remarcam faptul ca in cadrul modelului simplu prezentat, intervalul de energie ce separa doua subnivele Zeeman este acelasi:


(4.92)




prin urmare, unele tranzitii aparent distincte au aceeasi energie si aceleasi numere cuantice. Ele sunt deci indiscernabile si vor genera aceeasi linie spectrala.

Pornind tot de la ipotezele enuntate in acest capitol rezulta ca orice linie spectrala rezultata din tranzitia intre doua nivele atomice pentru care se descompune, in prezenta unui camp magnetic, in trei linii (figura 4.7).



Fig. 4.7


Asa cum vom discuta mai detaliat in continuare, faptele experimentale arata ca exista situatii in care apar mai mult de trei componente in despicarea Zeeman (pentru ), sau ca frecventele calculate pentru anumite tranzitii nu corespund cu cele determinate experimental. Oricum nici rezultatele experientei Stern - Gerlach si nici despicarea liniilor spectrale ale atomilor aflati in camp magnetic extern nu pot fi complet explicate in cadrul teoriei Bohr - Sommerfeld.