Documente noi - cercetari, esee, comentariu, compunere, document
Documente categorii

Definitii Fizica

Definitii Fizica

  1. Trecerea unei substante din stare solida in stare lichida = topire
  2. Trecerea unei substante din stare lichida in stare solida = solidificare
  3. Trecerea unei substante din stare lichida in stare de vapori = vaporizare
  4. Trecerea unei substante din stare de vapori in stare lichida = condensare


  5. Daca vaporizarea are loc numai la suprafata lichidului, fenomenul se numeste evaporare.
  6. Daca vaporizarea are loc in toata masa lichidului, fenomenul se numeste fierbere.
  7. Lichidele care se evapora repede = lichide volatile.
  8. Legea lui Coulomb : Forta cu care interactioneaza doua corpuri punctiforme electrizate este direct proportionala cu produsul sarcinilor electrice ale celor doua corpuri si invers proportionala cu patratul distantei dintre ele.
  9. Dispozitivul care transforma un tip de energie in energie electrica = generator electric.
  10. O deplasare ordonata a purtatorilor de sarcina electrica = curent electric.
  11. Marimea fizica numeric egala cu cantitatea de sarcina ce trece printr-o sectiune transversala a unui conductor in unitatea de timp = intensitatea curentului electric.
  12. Un coulomb reprezinta sarcina electrica transportata printr-o sectiune transversala a unui conductor de un curent constant cu intensitatea de un amper in timp de o secunda.
  13. Marimea fizica numeric egala cu raportul dintre lucrul mecanic efectuat intre doua puncte ale unui circuit electric pentru transportul unei sarcini electrice Q si sarcina respectiva = tensiune electrica dintre cele doua puncte ale circuitului.
  14. Un volt este tensiunea electrica dintre doua puncte ale unui circuit electric intre care se efectueaza un lucru mecanic  de un joul pentru a deplasa o sarcina electrica de un coulomb.
  15. Rezistenta electrica a unui dipol pasiv




    este egala cu raportul dintre tensiunea aplicata acestuia si intensitatea curentului electric ce se stabileste prin el la aplicarea tensiunii.
  16. Un ohm este rezistenta unui dipol pasiv, daca, la aplicarea unei tensiuni electrice de un volt, prin el se stabileste un curent electric cu intensitatea de un amper.
  17. Legea lui Ohm pentru o portiune de circuit : Daca la capetele unei portiuni de circuit pasiv se aplica o tensiune electrica, intensitatea curentului electric ce se stabileste prin portiunea respectiva este direct proportionala cu tensiunea aplicata, cand rezistenta portiunii ramane constanta.
  18. Fenomenul de incalzire a unui conductor, atunci cand este strabatut de un curent electric se numeste efectul termic al curentului electric.
  19. Legea lui Joule
    : Caldura disipata pe o portiune de circuit pasiv este direct proportionala cu patratul intensitatii curentului electric, cu rezistenta electrica si cu intervalul de timp.
  20. Ansamblul format dintr-o bobina in interiorul careia se introduce un miez de fier =  electromagnet.
  21. Procesul de descompunere a substantelor in ioni pozitivi si negativi = disociatie electrolitica.
  22. Fenomenul de dirijare a ionilor dintr-o solutie (electrolit) catre electrozi si neutralizarea lor la contactul cu acestia = electroliza.
  23. Caldura absorvita care determina numai variatia energiei potentiale a moleculelor =  caldura latenta.
  24. Raportul dintre caldura latenta si masa corpului = caldura latenta specifica.
  25. Marimea fizica numeric egala cu energia furnizata de generator pentru a deplasa unitatea de sarcina in circuitul interior = tensiune interioara.
  26. Marimea fizica numeric egala cu energia furnizata de generator pentru a deplasa unitatea de sarcina in circuitul exterior =  tensiune la bornele generatorului.
  27. Marimea fizica numeric egala cu energia furnizata de generator pentru a deplasa unitatea de sarcina pe intregul circuit = tensiune electromotoare a generatorului.
  28. Legea lui Ohm pentru intregul circuit : Intensitatea curentului electric printr-un circuit electric simplu este direct proportionala cu tensiunea electromotoare a generatorului si invers proportionala cu rezistenta totala a circuitului.
  29. Randamentul unui circuit electric simplu este o marime fizica egala cu raportul dintre energia utila din circuit (energia furnizata consumatorului) si energia totala din circuit (energia data de generator intregului circuit).
  30. Punctul de intalnire a cel putin 3 conductoare = nod de retea.
  31. Portiunea de circuit cuprinsa intre doua noduri succesive = ramura de retea.
  32. Teorema I a lui Kirchhoff : Suma algebrica a intensitatilor curentilor electrici care se intalnesc intr-un nod de retea este zero.
  33. Teorema II a lui Kirchhoff : Suma algebrica a tensiunilor dintr-un ochi de retea este egala cu suma algebrica a tensiunilor electromotoare din ochiul respectiv.

biologie

botanica






Upload!

Trimite cercetarea ta!
Trimite si tu un document!
NU trimiteti referate, proiecte sau alte forme de lucrari stiintifice, lucrari pentru examenele de evaluare pe parcursul anilor de studiu, precum si lucrari de finalizare a studiilor universitare de licenta, masterat si/sau de doctorat. Aceste documente nu vor fi publicate.