|
Principiile dreptului
Principiile de drept sunt idei conducatoare ale continutului tuturor normelor juridice.Ele au un rol constructiv si valorizator avem traditie si inovatie.
Principiile generale ale unui sistem constituie ansamblul propozitiilor directoare carora le sunt subordonate atat structura cat si dezvoltarea sistemului.
Un principiu general de drept este rezultatul unei experiente sociale si o reflectare a unor cerinte obiective ale evolutiei societatii , ale convietuirii sociale ale asigurarii acelui echilibru necesar intre drepturile unora si obligatiile altora.
Principiile de drept sunt extrase din dispozitiile constitutionale sau deduse pe cele intrepretate.continutul lor raspunde la unor necesitati ce se impun in mod esential legiuitoruilui.
1. Asigurarea bazelor de date legale de functionare a statului
Constituie premisa existentei statului de drept . Caracteristica fundamentala a statului de drept o constituie, in aceasta lumina ,cucerirea legala a puterii si apoi exercitareasa in conformitate cu cerintele legalitatii , ceea ce implica si simtul compromisului adica recunoasterea legitimitatiipartiale a argumentelor celorlalti.
2. Principiul libertatii si legalitatii
Inr-o societate democratica , statul-organismul politic care dispune de forta si decide cu privire la intrebuintarea ei - garanteaza juric si efectiv libertatea si egalitatea indivizilor , adica procedeaza la propria sa limitare
3. Principiul responsabilitatii
Responsabilitatea insoteste libertatea .
4. Principiul echitatii si al justitiei
Acest principiu readuce in prin plan probleme existenta unor prescriptii fundamentale preexistente , desprinse din ratiune sau dintr-o ordine supraindividuala , si al caror scop este acela de a da siguranta vietii sociale.